Keresés

Fodrász állás külföldön: Málta

Fodrász állás külföldön: Málta. Az ország, ahova a magyar fodrász kivándorolt.

Legújabb sorozatunkban olyan magyar fodrászokat kérdezünk, akik külföldön dolgoznak vagy dolgoztak a szakmájukban. Kíváncsiak vagyunk az eltérésekre és különbözőségekre; a nehézségekre és segítségekre és leginkább arra: vajon külföldön tényleg kolbászból van a kerítés? Első interjúalanyunk Biacsi Tibor, aki jelenleg Máltán, Attardban dolgozik. Fodrász állás külföldön: Málta.

  • Kiindulási hely: Szeged
  • Köztes állomás: Budapest
  • Jelenlegi munkahely: Málta, Attard
  • Mióta vagy Máltán? 2018. január

Szakmailag mennyire elismertek a magyar fodrásziskolák? Hol van a szakmai tudásunk a célország dolgozóihoz képest?

Málta a mi szakmánk szempontjából egy igen érdekes ország. Nagyon szeretnek itt bennünket, magyar fodrászokat, mert jól képzettek vagyunk. Sajnos ez a helyi szakemberek többségéről nem mondható el. Próbáltam kideríteni ennek az okát, ami, mint kiderült az oktatási rendszerben keresendő, ugyanis itt is választania kell minden tanulónak mestert, azonban a mesternek nem feladata oktatni, tanítani a tanulókat. A szalongyakorlat csupán arra szolgál, hogy megtanuljanak hajat mosni és kávét felszolgálni, nincsenek oktatások hajvágásról vagy akár színelméletről, ez csak és kizárólag az iskola feladata. Az iskolában pedig steril körülmények között “tanulnak meg” hajat vágni, szárítani és festeni, majd később amikor kikerülnek az iskolából, a fizető vendégeken szereznek gyakorlatot a szakemberek.

Miért mentél ki külföldre?

Költözésemnek magánéleti okai voltak.

Biacsi Tibor fodrász 2018 januárja óta él és dolgozik fodrászként Máltán

Mennyire ment könnyen a beilleszkedés?

Igazság szerint nekem soha nem okozott gondot beilleszkedni új társaságba, így itt sem jelentett problémát. Máltán az egyik hivatalos nyelv az angol, amit szinte az emberek 90%-a jól beszél, az óvodástól a nyugdíjas korosztályig, ez nagy könnyebbség volt. Egyelőre az angolom még közel sem kifogástalan, de mindenki nagyon szívesen segít és az ember valóban azt érzi, hogy meg akarják érteni.

Milyen gyorsan találtál magadnak munkát?

Nagyon szerencsés volt a helyzetem, mert Budapesten volt egy máltai vendégem, aki segített ebben, így az egyik ismerősének a fodrászával kerültem kapcsolatba, aki egy végtelenül kedves és remek ember. Gyakorlatilag a Facebook-on két hónapig beszélgettünk, küldtem neki fotókat a munkáimról, valamint egy angol nyelvű referencia levelet, majd azt mondta, hogy szívesen látna a csapatában. Érkezésem után négy nappal már munkába is álltam.

A hatóságok részéről milyen papírt kell beszerezned az elején, hogy munkát vállalhass? Központilag kaptál ehhez segítséget?

Mint EU állampolgárnak, nem volt nehéz dolgom, hiszen nem kell munkavállalási engedély. Amit be kellett szereznem, az mindössze egy “dokumentált ígéret” a munkáltatómtól, hogy alkalmazni szeretne, majd ezzel a papírral elmenni és igényelni egy társadalom biztosítási számot. Az adószám ezután minden külön intézkedés nélkül automatikusan megérkezett. Egy szó, mint száz, Máltán munkába állni nagyon egyszerű volt.

Volt esetleg problémád fodrász-vendég viszonylatban a nyelvi akadályok miatt?

Igazán nagy bonyodalom nem volt, csupán néhány apróbb, amikor nem beszéltünk közös nyelvet a vendéggel, mert idősebb volt és nem beszélt angolul, csak máltai nyelven. Minden alkalommal, ha ez a helyzet előállt, akadt valaki, aki készséggel segített, volt rá példa, hogy egy másik vendég állt be tolmácsnak.

Milyen egy átlagos munkanap és milyen hosszú?

Egy átlagos munkanap itt 9 óra hosszúságú, amiből 45-60 perc szünet, nagyon ritka, hogy valaki alkalmazottként többet dolgozzon. A szalonok többsége keddtől szombatig van nyitva és általában reggel 9:00-kor nyitnak, 18:00-kor zárnak. A tempó mindig feszített, hiszen itt megmaradt a szokás, hogy a nők szárításra járnak heti 1-2 alkalommal, ezért nagyon magas a vendégszám. Az első szalonban, ahol dolgoztam, minden 30 percben új vendégem érkezett. Borzasztó lélekölő tud lenni, mert szinte minden szárítás szög egyenes, lapos, másról hallani sem akar a nők többsége. Málta mediterrán ország és ez látszik is a hajak milyenségén és mennyiségén, döbbenet, nem találok más szót. Volt, hogy 70 percig szárítottam az elején egy hajat, mert olyan mennyiségű és minőségű szöszös haj volt, amilyet még az életemben nem láttam. Szerencsére már egy olyan szalonban dolgozom, ahol a tulajdonos ugyan helyi, de Londonban tanult és dolgozott, így felismerte a lehetőséget, hogyan teremthet az átlagostól eltérő, minőségi szolgáltatást, így már nem csak egyenesre szárítok minden hajat.

Nem ritka a szigeten, hogy olyan szakemberek vannak, akik például nem csinálnak balayage-t vagy hajvágást, így akit teljes értékű szakemberként csatasorba tudnak állítani, azt igazán megbecsülik. A legforgalmasabb nap a héten a szombat, olyankor majdnem csak szárítások vannak egész nap.

Milyen a vendégek hozzáállása a szakemberekhez? …és hozzád, mint bevándorló?

Általában bíznak bennünk, függetlenül a származásunktól. Nagyon ragaszkodók, borzasztóan utálnak váltani, még akkor is sokszor hónapokat tipródnak a dolgon, ha nem elégedettek valamivel.Velem kivétel nélkül kedvesek voltak és mivel sok magyar van a szigeten, így szinte mindenkinek van magyar barátja, ismerőse vagy kollégája. Jó hírnevünk van itt, szeretnek minket.

Lelkileg mennyire megterhelő egy más országban élni, távol a szeretteidtől?

Jelenleg 10 hónapja vagyok itt, voltak mélypontok, de mivel Málta nem nagy távolság Budapesttől és heti öt közvetlen járat van, így a családom, barátaim idejöttek nyaralni és tudtunk találkozni. Természetesen hiányoznak a szeretteim, de nem érzem olyan hatalmas váltásnak, mert Budapestről sem hetente, hanem 2-3 havonta jártam haza Szegedre.

Piszkos anyagiak: megélhetés szempontjából milyen választás külföldön fodrászként dolgozni?

Máltán nincsenek álom fizetések. Itt egy fodrász alkalmazottként €900-€1300 keres, mert a szolgáltatások néhol nevetségesen olcsók a fizetésekhez képest, továbbá itt inkább a fix fizetés a jellemző. Például egy hajszárítás ára eddigi tapasztalataim alapján €10-€14 között mozog, egy tőfestés €18-€25 (plusz szárítás), tehát látható, hogy egy fodrásznak nagyon sok vendég kell ahhoz, hogy kitermelje a fizetését és akkor még nem beszéltünk a járulékokról. A járulékok egyébként a fizetéshez képest kb. 10-15%, ami érdekes, hogy mindenki éves fizetéseket mond, amiből még le kell számolni az adót és az egészségbiztosítást, tehát elsőre jól hangzó az éves €20.000 fizetés, ami valójában valamivel több mint €1300/hó.

Az alap dolgok mellett van lehetőséged félretenni? Valóban kolbászból van a kerítés?

Nem, határozottan nincs! Bár Málta nem az álomfizetések országa, viszont nem is drága ország. Az árak nagyjából 20-30%-kal magasabbak, mint mondjuk Budapesten, az albérlet árak viszont sokkal magasabbak. Egy egyszobás lakás átlagosan €650 + rezsi a sziget középső részén.

Az elején nagyon nehéz volt lebonyolítani egy havi bevásárlást, mert folyamatosan átszámolgattam, így minden drágának tűnt. Később taktikát váltottam és nem néztem, aminek a vége az lett, hogy rettenetesen nagy összeget hagytam a boltokban. Mostanra ezt a két taktikát ötvözve azt hiszem már tudok reálisan vásárolni.Ha egyedül van itt az ember fodrászként, nagyon nehéz. A fizetés nem elég egy lakás bérlésre és megélhetésre, ellenben ha már ketten vannak, például egy pár, havi €2200-€2500 bevételből itt már kényelmesen lehet élni és félretenni.

Tervezed, hogy hazaköltözöl?

Nem. Lehet, hogy nem itt fogom leélni az életem, de Magyarországra visszaköltözni semmiképpen nem tervezek, bár Budapest borzasztóan hiányzik, mert imádtam ott élni. Ha egyszer elköltözöm Máltáról, akkor két helyen tudom magam elképzelni, az egyik Ausztrália, a másik pedig Kanada. Sokan mondják, hogy Málta jó “első külföldi lakóhely.” Ez valóban így van: sokan használják ezt a kis országot ugródeszkának, hiszen kényelmes itt az élet és gyönyörű a környezet.

Fodrász állás külföldön: Málta

  • Szakmai kihívás 1-10? 6
  • Előzetes elképzelésekhez mérten 1-10? 4
  • Szalonban a hangulat 1-10? 9
  • Munkatársak 1-10? 10
  • Vendégkör 1-10? 8

Képek: Biacsi Tibor

ISMERSZ OLYAN FODRÁSZT, AKI BELEILLIK A KÉPBE ÉS SZÍVESEN MESÉLNE KÜLFÖLDI ÉLMÉNYEIRŐL?

Ajánld neki sorozatunkat és a jelentkezést: kozosseg@fodraszinfo.com