Keresés

Fodrász állás külföldön: Németország

Fodrász állás külföldön: Németország. A hely, ahova kivándorolt egy fodrász.

Legújabb sorozatunkban olyan magyar fodrászokat kérdezünk, akik külföldön dolgoznak vagy dolgoztak a szakmájukban. Kíváncsiak vagyunk az eltérésekre és különbözőségekre; a nehézségekre és segítségekre és leginkább arra: vajon külföldön tényleg kolbászból van a kerítés? Második interjúalanyunk a németországi munkájáról beszélt és anonimitást kért. Így név nélkül, de tanulságos mondandóval érkezik. Fodrász állás külföldön: Németország.

Kiindulási hely: Budapest

Jelenlegi munkahely: Németország, Freising

Mióta vagy Németországban? 2 és fél éve

Szakmailag mennyire elismertek a magyar fodrásziskolák? Hol van a szakmai tudásunk a célország dolgozóihoz képest?

Eddig két fodrászüzletben dolgoztam, mindkettő török üzlet volt. Török, német és román kollégáim voltak és vannak. Én nem tapasztaltam, hogy jobban elismernének minket, vagy bármivel is előrébb vennének a nemzetiségem miatt. A német fodrászok, akikkel együtt dolgoztam, minden tekintetben nagyon gyengék hozzánk képest. Hajat festeni szinte egyáltalán nem tudnak. A színskálát nem használják, sőt: amikor én elővettem, még le is szúrtak. A főnöknő tőlem kérdezte, hogy hogyan kell befesteni a sötétbarna alapszínű natúr hajat feketére. A hajvágás sem az erősségük: nálunk egy tanuló jobban vág.

Ami meglepő, az a kiszolgálás. Van olyan, hogy a vendég csak hajvágást kér, de ebben nincs benne se a hajmosás, se a szárítás. Az a jobbik eset, mikor legalább megmosatják a hajukat a vendégek. Azt vettem észre, hogy nagyon sokan sajnálják rá a pénzt. Ezért a hajakat sok esetben koszosan és szárazon vágják. Szárítást szinte sose kérnek, az nagyon ritka. Kontyot a német kollegám egyáltalán nem tudott csinálni, a török valami kontyhoz hasonlót összedobott.

Itt a fodrászok szemöldököt is csinálnak és amikor mondtam, hogy én azt nem tudok, teljesen le voltak döbbenve. Mondtam, hogy nálunk ezt a kozmetikus csinálja, ez egy teljesen más szakma.

Miért mentél ki külföldre?

Anyagi okok miatt jöttünk ki a párommal 2016 nyarán.

Mennyire ment könnyen a beilleszkedés?

A beilleszkedés viszonylag könnyen ment, mert rengeteg a külföldi munkavállaló. Szinte minden munkahelyen dolgozik nem német nemzetiségű.

Milyen gyorsan találtál magadnak munkát?

Munkát találni viszonylag könnyű, de aki nem beszéli a nyelvet, az jó munkát nem kap. A helyi munkaügyi hivataltól tudsz segítséget kérni, ha munkát keresel vagy az interneten lehet nézelődni. De az is beválik ha az adott városban körbejársz és leadod az önéletrajzod a neked tetsző szalonokban. Persze ehhez is kell egy alap nyelvtudás, de sok helyen támogatják a nyelvtanulást. Szerintem ha nem beszélsz alapszinten németül, amivel már megérteted magad, akkor ide inkább el se indulj.

A hatóságok részéről milyen papírt kell beszerezned az elején, hogy munkát vállalhass?

Lakcímpapírt, erkölcsi bizonyítványt, adószámot és bankkártyát kérnek a legtöbb helyen a munkába álláshoz. Ezt kell az elején beszerezned.

Képünk illusztráció

Volt esetleg problémád fodrász-vendég viszonylatban a nyelvi akadályok miatt?

A vendégek általában kedvesek és mindig elégedettek. Furcsa mód, a számomra minősíthetetlen munka ellenére. Kevés az okoskodó vendég, itt inkább elfogadják, amit a szakember mond, nincs vita. Természetesen voltak nyelvi nehézségek, de ha egy fodrászüzletben dolgozol, akkor hamar megtanulod, amit tudni kell.

A legtöbb vendéget nem érdekli, hogy bevándorló vagy, szerintem már megszokták, elfogadják. Bár egyszer volt egy idős úr, aki felemelte a hangját és megkérdezte: miért nem dolgozik itt német fodrász, nem Németországban vagyunk?! Aztán felállt és elviharzott. A német kolléganőm aznap egyébként szabadnapos volt.

Milyen egy átlagos munkanap és milyen hosszú?

Itt a fodrászok egy műszakban dolgoznak mindig. Nincs két műszak. Általában reggel 9-től este 6-ig, heti 5 napban. Elvileg egy óra szünet járna, de szünet akkor van, ha épp nincs vendég. Én reggel 9-től este fél 7-ig dolgoztam keddtől péntekig és szombaton reggel 9-től délután 4-ig. Az volt a rövid műszak. Általában kedden és szerdán kevesebben vannak, főleg délelőtt. Csütörtökön és pénteken sokan vannak már reggel is. A szombat pedig mindig telt ház. Ahogy az egyik vendég kiszáll a székből, azonnal ül le a másik. De azért enni ilyenkor is engednek, hiába várakoznak sorban a vendégek.

Lelkileg mennyire megterhelő egy más országban élni, távol a szeretteidtől?

Nekem nagyon megterhelő távol élni az otthonomtól, de szerintem ez ember függő, ki mennyire tud alkalmazkodni. Korábban azt hittem, alkalmazkodóbb vagyok. Tévedtem.

Piszkos anyagiak: megélhetés szempontjából milyen választás külföldön fodrászként dolgozni?

Itt a fodrász szakma nem számít jól kereső szakmának, minimálbér plusz jatt. De persze ez is helyfüggő, Münchenben már többet lehet keresni, de azért az sem csúcsfizetés.

Az alap dolgok mellett van lehetőséged félretenni? Valóban kolbászból van a kerítés?

Ha az ember odafigyel a pénzre, akkor lehet félretenni, de sok minden jóval drágább, mint otthon. El kell szomorítsak mindenkit: itt sincs kolbászból az a bizonyos kerítés. Németországban vannak szakmák, amiket kiemelkedően jól megfizetnek, de az nem a fodrászat. Nyelvtudás nélkül pedig iszonyatosan nehéz boldogulni. De ez szerintem érthető is: nyelvtudás híján nem tudsz kommunikálni se a vendéggel, se a főnököddel. Így meg ugye nem lehet dolgozni.

Tervezed, hogy hazaköltözöl?

Tervezem a hazaköltözést és szeretnék is otthon maradni.

Fodrász állás külföldön: Németország

Szakmai kihívás 1-10? 1

Előzetes elképzelésekhez mérten 1-10? 5

Szalonban a hangulat 1-10? 7

Munkatársak 1-10? 2

Vendégkör 1-10? 9

Fotó: terencepaul.com

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)