Keresés

Horváth Geri - "Elszomorít a magyar emberek mentalitása."

Horváth Geri barbert kérdeztük hollandiai életéről.

Horváth Geri öt éve költözött ki Hollandiába, ahol először gyárban dolgozott és edzéseket tartott, majd egy tanfolyam elvégzése után barber lett. A szakma mellett az edzést is szenvedélyesen űzi a mai napig. Külföldi életéről, a vállalkozók ottani helyzetéről és az előrelépési lehetőségekről kérdeztük Horváth Gerit.

Hogyan kerültél a pályára?

Öt éve élek Hollandiában, a barber szakmát pedig tavaly év elején kezdtem. Édesanyám Karácsony Mónika fodrász, természetesen ez is közrejátszik abban, hogy érdeklődésem van a szakma felé, a szakállamat ápolni pedig mindig is szerettem.

A barber pálya előtt egy gyárban dolgoztam és bokszedzéseket tartottam. A gyárban semmilyen előrelépési lehetőségem nem volt, így valami olyat szerettem volna csinálni, amellyel vállalkozó lehetek. A járvány alatt az edzések is háttérbe szorultak, azt azonban láttam, hogy az emberek egyre inkább adnak magukra és egyre többet foglalkoznak a hajukkal. Ez adta meg az utolsó lökést egy barber tanfolyamhoz.

Horváth Geri

Hollandiában hogy alakul ez a tanulási folyamat?

A tanfolyamot hat hónap alatt teljesítettem. Amikor csak tudtam, mentem. A heti egy alkalomnak nem láttam értelmét, sokat felejtettem volna. Érdekelt a szakma és minél előbb szerettem volna elkezdeni. Itt is és Magyarországon is sok helyen nagyon hamar lezavarnak egy ilyen tanfolyamot, amit egyáltalán nem tartok helyesnek. Tíz lecke nem elég egy mesterség elsajátításához.

Milyen ott kint a vállalkozói lét?

Amikor elvégeztem a tanfolyamot, egy barber shopba szerettem volna bedolgozni. Viszont erre kisebb városokban nincs lehetőség, mindenki egyénileg nyit szalont és egyedül dolgoznak. Nem vesznek fel maguk mellé senkit. Ennek a formának én nem látom sok értelmét, ha többen dolgoznának együtt, akkor jobban lehetne pörgetni egy-egy szalont, hiszen az utcáról is jönnek be az emberek hajat vágatni.

Horváth Geri

Muszáj volt azonban alkalmazkodnom, itthon kezdtem el dolgozni, az egyik szobát alakítottam át szalonná. Vannak itt magyar szépségipari szakemberek, akikkel a későbbiekben tudnék együtt dolgozni. Szerintem ennek a formának van jövője.

Ilyen formában vannak előrelépési vagy fejlődési lehetőségek, segítségek?

Rengeteg továbbképzés van kezdő és haladó barbereknek is, valamint specifikus képzések is elérhetők. Az árak itt is megemelkedtek, azonban itt 21%-os adó van, amit adóbevalláskor vissza lehet igényelni. Ez óriási könnyebbség. A vállalkozást is nagyon egyszerűen el tudtam kezdeni. Ráadásul kezdő vállalkozóknak is van segítség. Ha a bevételem nem haladja meg a 20 ezer eurót az első évben, akkor a vállalkozás költségeinek egy részét csak az első három hónap után kell befizetni, utána huzamosabb ideig nem.

Épp most voltál itthon. Milyen a viszonyod jelenleg Magyarországgal?

Nagyon szeretem Magyarországot. Öt éve azért jöttem el, mert nem tudtam magamnak megteremteni azt, amit szerettem volna. Azóta nem pontosan tudom, hogy ez mennyiben változott. Amikor viszont hazamegyek, elszomorít a magyar emberek mentalitása. Hollandiával összehasonlítva óriási a különbség. Lehangoló, hogy otthon én vagyok a fura amiatt, hogy jó kedvem van és mosolygok. Itt mindenki nyitott, érdeklődő és ismeretlenek is kérdezősködnek a hogylétem felől. Persze nem szabad elfelejtenünk Magyarország múltját és a mostani nehéz helyzetet sem.

Horváth Geri

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon, ha pedig tetszett a cikk, lájkold és oszd meg másokkal is! 🙂