Keresés

Az egészséges szakáll megőrzése: útmutató 5 lépésben

Útmutatónk a szakáll ápolásának rejtelmeibe vezet be!

Az egészséges szakáll megőrzéséhez pontosan olyan körültekintő ápolásra van szükség, mint a haj esetében. Erről azonban sok férfi megfeledkezik, a hidratálás pedig kimerül a reggeli arcmosásban. A barber kultúra dömping és a pandémia alatt különösen fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a férfiak arcszőrzetének rendszeres gondozására, amelynek lépéseit egy olyan szakember szavain keresztül tolmácsoljuk, aki 40 éve tevékenykedik fodrászként/borbélyként. Lássuk tehát a szakállápolás 5 lépését!

A szakállápolás jelentősége

Michael Van Clark már négy évtizede tevékenykedik fodrászként, akinek szakmaisága vitathatatlan – üzletét a Vogue magazin az egyik legprofesszionálisabb londoni szalonként emlegeti. Az elismert szakember a pályafutása alatt számos alkalommal tapasztalta, hogy férfi vendégei nem figyelnek oda kellő módon az arcszőrzetük gondozására. Gondolatait megosztotta a Hairdressers Journallal, amelyet mi is fontosnak láttunk átemelni.

Ahogyan arra korábbi cikkünkben is utaltunk, a borbély szakma 21. századi reneszánsza a férfiak körében is elindította a szépülési vágy egy új formáját, egyre többen szeretnének mindig igényes hajat és arcszőrzetet. Igen ám, azonban az igény beteljesítését nem minden esetben követik a megfelelő ápolási szokások, így a borosta- és a szakállviselők körében olyan kellemetlenségekkel kell szembenézni, mint a különböző bőrproblémák (hámlás, pattanás stb.). Az ápolás hiányának következtében

  • a szakáll áporodottá válik, amely krónikus bőrproblémákat okoz. Hátterében az áll, hogy a szakáll magába szívja a különböző szennyeződéseket, szagokat (pl. cigarettafüst), de az implikátorok között említhetjük a faggyút és az elhalt hámsejteket is.
  • az arcszőrzet “megfogja” az izzadtságot, ami végül a baktériumok telephelyeként szolgál.

Száz szónak is egy a vége, a leggyakoribb problémákat kiemelve is azonnal látszik, hogy a szakállápolás jelentősége nem elhanyagolható. Az igényesség szexi és menő, ezért szakemberként mindig hívjátok fel a férfi vendégeitek figyelmét a következő 5 szempontra!

Útmutató 5 lépésben az egészséges szakáll megőrzéséhez

ELSŐ LÉPÉS: TISZTÍTÁS

Jobb esetben ébredés után minden ember arcot mos. A szakállas férfiak esetében ezt a lépést érdemes beépíteni a reggeli rutin részeként, mert ha ez megtörténik, akkor onnan már csak egy lépés az, hogy az arcszőrzet mosása minimum 3-5 alkalommal terítékre kerüljön. Figyelem, az alapos tisztítás után a meleg vizes öblítésnek is pont ugyanolyan körültekintően kell történnie, mint a szakállmosásnak!

MÁSODIK LÉPÉS: TÁPLÁLÁS

Ahogyan a haj esetében, úgy a szakáll egészségének megőrzésében is éppen olyan fontos a plusz kondicionálás, amelyhez számos termék a férfiak rendelkezésére áll. Természetesen itt is fontos, hogy professzionális anyagokkal történjen az arcszőrzet karbantartása, ebből nem engedünk! 🙂 Mire kell tehát odafigyelni?

A hideg levegő hatására a vendég szakálla és bőre is hajlamosabbá válik a kiszáradásra, amelynek foka egyre súlyosabb lesz, minél hosszabb az arcszőr. A folyamatosan dehidratált és legyengült szőr végül megreped és töredezetté válik, ami nemcsak kellemetlen, de nem is túl esztétikus. Ilyen esetben a rövidebb szakállal rendelkező vendégeknek ajánlott a szakállolaj használata, míg a hosszabb arcszőrzetet viselők körében az erre létrehozott waxok jelentik majd a megoldást, amelyek újra rugalmassá és flexibilissé teszik a szőrszálakat.

HARMADIK LÉPÉS: SZÁRÍTÁS

Ha a vendég szakálla hosszú, a szolgáltatás végeztével a legtöbben megszárítják az arcszőrt. Igen ám, azonban ilyenkor a túl forró levegő hatása ugyanúgy túlszáríthatja a szőrszálakat és a bőrt, ami újfent dehidratáltsághoz vezet. Ha erre mégis sor kerül, akkor a probléma elkerüléséhez a következő tippet adjuk: az eszköz fúvókája és a szakáll között legyen minimum 2 cm távolság, és mielőtt túl szárazzá válna a szőr, fejezzük be a folyamatot! A teljes szárazság elérését követően használjunk szakállolajat vagy szakállviaszt!

NEGYEDIK LÉPÉS: RITKÍTÁS

Napjainkban a szakálltípusok felsorolhatatlan verziója és típusa áll a rendelkezésünkre, hogyha a vendégünknek valami új formát kell ajánlanunk. Igen ám, azonban az egyes változatok különböző szalonba járási folytonosságot vonnak maguk után, hiszen vannak az “igénytelenebb” verziók, amit időben egy kaktusz locsolási rendszerességéhez tudunk hasonlítani, és léteznek a nagyobb figyelmet igénylők, a “páfrányok”. 🙂 A karbantartásra/trimmelésre tehát minden esetben szükség van, csupán a két szolgáltatás közötti időintervallum változik. Éppen ezért szakemberként mindig hívjuk fel a figyelmet az egyes típusok ápolási szokásaira, hogy a vendéget ne érje meglepetésként, hogyha sokat kell foglalkoznia az arcszőrével!

ÖTÖDIK LÉPÉS: EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

Arra, hogy egy szakáll megnyerő maradjon (például ne váljon foltossá), hatást gyakorol az életvitel is. Az arcszőrzet növekedését nagyrészt a tesztoszteron hormon befolyásolja, aminek szintjére az egészségtelen életmód negatív hatást gyakorol. Éppen ezért, hogyha a férfi vendégünk azt tapasztalja, hogy szakállának sűrűsége redukálódott – netalántán elvesztette az egységes megjelenését -, akkor hívjuk fel a figyelmét egy új, fehérjével teli és egészséges étrend kialakítására!

Forrás: Hairdressers Journal

Képek: itt, itt, itt, itt és itt