Keresés

Bajuszkisokos férfi vendégeknek: Tom Selleck vagy Dalí?

A bajusz témája olyan, ami mellett nem lenne érdemes szótlanul elmenni.

Az elmúlt években a barber kultúra újra a reneszánszát éli. Örömmel látjuk, hogy ennek köszönhetően a férfiak is legalább akkora lelkesedéssel indulnak el a borbélyukhoz, mintha az az egyik kedvenc hobbijuk lenne. Ennek ellenére még mindig úgy érezzük, hogy méltatlanul kevés szó esik a férfiak szépségápolási helyzetéről, ezért összeállítottunk egy mulatságos bajuszkisokost a vendégekkel töltött felhőtlen pillanatokért, és persze némi inspirációért! Neked vajon melyik bajusz lesz a kedvenced?

A bajusz tagadhatatlanul menő

Az egyik legmenőbb dolog, ami a világgal történhetett, hogy újra divatba jött a férfiak körében az arcszőrzet viselése. Persze, erre az állításra most biztosan sokan felkapták a fejüket, mondván, hogy mindig is divatban volt, de azért lássuk be, az egyre növekvő bajusz/szakáll népszerűségi tendenciát az elmúlt pár évben tapasztalhatjuk újra jelentős mértékben. Ennek okát elsősorban mindig a barbershopok rohamos elterjedésében keressük, de az arcszőrzet viselésére, Magyarországon például tagadhatatlanul nagy hatást gyakorolt a Movember-mozgalom is. Bármi is álljon azonban a háttérben, szerintünk mindenképpen említésre méltó és menő, hogy manapság egyre több férfi fordul szakemberhez akkor is, amikor szépülni szeretne. Cikkünk fókuszaként minimálisan szűkítettük a kört, és most kizárólag a bajuszokat vettük górcső alá – kicsit viccesen, típus és kezelhetőség szerint -, hiszen ha őszinték szeretnénk maradni, sokkal

  • rendhagyóbb,
  • egyedibb,
  • meghatározóbb/emlékezetesebb,
  • ikonikusabb

looknak számít, mint egy klasszikus borosta.

Bajuszkisokos fodrászoknak és vendégeknek

A bajuszviselési szokások az elmúlt évszázadokban folyamatosan változtak, és ezt a trendként meghatározott alakulást egészen mostanáig le is lehet követni. Magyarországon már korábban is nagy kultusz övezte az arcszőrzet ezen fajtáját, olyannyira, hogy a társadalom a bizonyos típusokat viselő férfiakat más és más stílusjegyekkel ruházta fel – egy bajusz árulkodhatott az életkorról, egy foglalkozásról, a társadalmi státuszról, de még a viselője nemzetiségéről is.

Ezek a “stigmák” ilyen erősen már nem élnek a köztudatban, habár például a hipszter bajusz most egy külön fogalomként jelenik meg a Google keresőmotorjaiban. (És persze abban is biztosak vagyunk, hogy e szókapcsolatot hallva mindenki lelki szeme előtt felelevenedett, hogy miről is beszélünk.) Száz szónak is egy a vége, habár a bajuszok jelenléte napjainkban másképp definiálódik, mint száz évvel ezelőtt, azt bátran kijelenthetjük, hogy a viselése minden tulajdonosát karakterizálja. A Hairdressers Journal egy kedves összesítés keretében emelte át a bajuszok klasszikus típusait, cikkünk általa inspirálódott – lássuk!

Ismerj meg 5+2 bajusz-lookot!

LOOK NO 1. – The Chevron Moustache, avagy a klasszikus bajusz

Ha a bajuszok klasszikussági rátáját nézzük, nem is beszélhetünk hagyományosabb típusról, mint a “chevron”, avagy az ék alakú formáról. Megkülönböztető karakterjegye, hogy sűrű, vastag, de mindemellett ápolt look. Éppen ezért különösen oda kell figyelni a chevron bajusz folyamatos trimmelésére annak érdekében, hogy a viselője idővel ne egy western filmből kilépett seriffre hasonlítson, hanem cool maradjon – pont úgy mint Magnum!

Bajusz pin-up: Tom Selleck

Bajuszkarbantartási nehézség: 2

LOOK NO 2. – The Pencil Moustache, avagy a ceruzabajusz

A pencil moustache, avagy a ceruzabajusz mindig egy nagyon elegáns, letisztult és férfias megjelenést biztosít. Amikor megpillantjuk ezt a bajusztípust, biztosak lehetünk benne, hogy viselője egy igazi úriember képében tekint vissza ránk, akinek a haja is éppen ugyanolyan ápolt és rendezett, mint az arcszőrzete. Példának Jamie Foxx-ot hoztuk, de akár egy Leonardo DiCaprio is megelevenedhet előttünk, ha erről a bajuszformáról beszélünk.

Bajusz pin-up: Jamie Foxx

Bajuszkarbantartási nehézség: 5

LOOK NO 3. – The beardstache, avagy a bajusz és a szakáll kombinációja

Nem túlzás, hogy a beardstache, azaz az egyben bajuszszakáll jelenleg az egyik legpöpecebb ékesség, amit egy férfi választhat. Könnyen kivitelezhető és karbantartható look – ami nem mellesleg kifejezetten szexi is -, vessünk csak egy pillantást sok nő kedvencére, Jason Momoára. Figyelem, a folyamatos trimmelés ez esetben is fontos, ha pedig idővel foltosan növekszik a szakáll, akkor inkább ajánljunk vendégünknek egy új alternatívát!

Bajusz pin-up: Jason Momoa

Bajuszkarbantartási nehézség: 2

LOOK NO 4. – The Handlebar Moustache, avagy a lelógó bajusz

Egy elegáns idős úr mindig tudja, hogy milyen eszközökkel tartsa fent az igényes férfi képét, pont úgy, ahogyan azt Pierce Brosnan is tette a bajuszával! A handlebar moustache-t lelógó bajuszként fordítják, ugyanis hosszúságát tekintve eltér a korábban felsorolt megjelenési formáktól. Éppen ezért ahhoz, hogy a look mindvégig szemrevaló maradjon, jó, hogyha a vendég bajuszának megmosását követően, wax segítségével stylingoljuk a formát!

Bajusz pin-up: időskori Pierce Brosnan

Bajuszkarbantartási nehézség: 4

LOOK NO 5. – The Dalí Moustache, avagy az ikonikus Dalí bajusz

Ha van ikonikus bajusz, akkor az egyértelműen Salvador Dalí nevéhez fűződik. Ez a forma ugyan a ceruzabajszok egyik variációja, de mégis sokkal egyedibb. Meg kell hagyni, a spanyol festőművész nemcsak a szürrealizmus atyjaként hozott létre valami maradandót, de napjainkban sem tudnánk az általa híressé vált bajuszformát mással azonosítani. Mondanunk sem kell, ezt a típust azért nem ajánljuk akárkinek, mert a bajusz minden esetben karaktert alkot, de közel sem mindegy, hogy milyet – csodabogarak előnyben! 🙂

Bajusz pin-up: maga Salvador Dalí

Bajuszkarbantartási nehézség: 5

LOOK NO. 5+1 – The Horseshoe Moustache, avagy a patkóbajusz

Ha létezik még olyan bajusztípus, ami kizárólag egy adott rétegnél működik, akkor az egyértelműen a Hulk Hogan-féle patkóbajusz. Ebben az esetben sem mehetünk el amellett szó nélkül, hogy az ajánlatunk csak bizonyos karakternek szól: a macsósabb, motoros megjelenéssel bíró férfinak. Ha a vendéged mégis úgy dönt, hogy kipróbálná a horseshoe moustache-t (és erre a választásra végül te is az áldásod adod), akkor viszont bátran vágjatok bele! A végeredmény biztosan nem lesz hétköznapi, a szó legjobb értelmét tekintve.

Bajusz pin-up: Hulk Hogan

Bajuszkarbantartási nehézség: 3

LOOK NO. 5+2 – The Walrus Moustache, avagy a harcsabajusz

A walrus moustache, avagy a harcsabajusz mindig azoknak a férfiaknak áll jól, akik nem félnek az elköteleződéstől. Mit értünk ezalatt? Leginkább arra gondolunk, hogy aki a bajuszok ezen típusát választja, az szinte egy életre lerakja a voksát mellette, ezért is tökéletes példa Nick Offerman. Már elképzelni sem lehet a világhírű színészt a megszokott arcszőrzete nélkül, és ez a ragaszkodás ugyanilyen könnyen kialakulhat egy-egy férfi vendégedben is. A bajusz sűrűségét és hosszát tekintve ez a típus is rendszeres odafigyelést igényel, de ami a legfontosabb, hogy levesimádóknak semmiképp sem ajánljuk! 🙂

Bajusz pin-up: Nick Offerman

Bajuszkarbantartási nehézség: 4

Barber on the Road: figyelmet szentelve a férfi haj-, bajusz- és szakállápolásra

2021 kreatív csodákat tartogat a borbély szakma szerelmeseinek, idén egy nagyon impresszív eseménysorozat veszi kezdetét Magyarországon, ami a Barber on the Road nevet viseli! Egyelőre még nem árulunk el sokat, de a szemfülesek már néhány értékes infóhoz hozzá is juthatnak, ha okosan pörgetik az instát! Hamarosan érkezünk a részletekkel, de addig is, nézegessétek ezerrel a bajuszkisokost a vendégeitek körében, hiszen soha nem tudhatod, hogy ki kap majd kedvet egy új stílus kipróbálásához! 🙂

Forrás: Hairdressers Journal

Cover: itt

Szerkesztett képek: Fodrászinfó

Eredeti képek: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt