Keresés

A hazai barber- és fodrászvilág közötti híd: HAIR/KRAFT

Az idei rendezvény a barber- és fodrászvilág közötti hidat mutatja be.

2022. május 7-én megtelt a Cinema Hall Budapest barberekkel és fodrászokkal, akik az újdonságok mellett mélyíteni szerették volna alaptudásukat. A hazai barber- és fodrászvilág közötti híd: ez a HAIR/KRAFT! Görgess lejjebb a rendezvény beszámolójához.

Az első HAIR/KRAFT bemutató még masszívan a barbereknek szólt: mind a line-up, mind a modellek felhozatala erősen a férfiakra fókuszált. Nem úgy az idei rendezvény, ami már a beharangozóból is kiderült, hiszen itt a barber- és fodrászvilág nemcsak találkozott, hanem együtt alkotott.

Külön kell kezelni a barber- és fodrászvilágot?

Erre a kérdésre nem létezik pontos válasz. A barber mindig is egy különálló szelete volt és lesz is a fodrászatnak, de a kettő sosem teljesen elválasztható egymástól.

Barbernek és fodrásznak egyaránt ismernie és tudnia kell:

 • a Sassoon-i hajvágás alapjait,
 • az ollós és gépi hajvágást,
 • a haj textúráját,
 • a styling lehetőségeit,
 • a hajápolás alapjait,

és mindemellett finom érzékkel kell nyúlnia a hajhoz, hogy az elkészített frizura tökéletesen illő legyen viselőjéhez.

A HAIR/KRAFT idei rendezvénye egy újszerű kezdeményezés, mely a barber- és fodrászvilág közötti űrt igyekszik betölteni azzal, hogy a két világot közelebb hozza egymáshoz. Az eseményen mindenki megtalálhatta azt a hiányzó tudásmagot, ami mindennapos munkáját segíti és inspirációt ad az alkotáshoz.

Ütős line-up: a barber- és fodrászvilág “legjei” a színpadon

CSETNEKI SÁNDOR SASA ÉS SÉLLEI BALÁZS

Az első blokkban Sasa két női modellel készült, akiknek „karantén hajat” vágott. Az elmúlt évek divatjára reflektált a frizurákkal. Előadásában bemutatott egy wolf cut technikát és a mögöttest is hallhattuk hozzá. A divatról, a naprakészségről és arról is mesélt, modelljeit miért vendégei közül választja ki.

Séllei Balázs éppen a bemutató napján vált a Wahl hivatalos nagykövetévé. Nagy nap volt ez az ünneplésre! Sasával egyetértve, ő is a szalonmunkát adaptálta a színpadra, mert fontosnak tartotta azt bemutatni, mit készít a mindennapokban. Precizitása a színpadon is visszaköszönt.

CZINKI HERBERT ÉS FÖLDI GERGŐ

A következő páros már jól ismerte egymást: Herbert és Gergő még a karantén alatt találkozott és kezdte el a közös munkát, egymás oktatását. Czinki Herbert a Hajvágás útját mutatta be nekünk és előadásában ezúttal is kiemelte a pontos elnevezések fontosságát. Már az elején tisztázta: ő inkább oktatófodrász, mint showman, ezért az oktatásából hozott számunkra néhány fontos elemet.

A fade-ben nagyon erős Földi Gergő mesélt arról, miért tartja fontosnak, hogy Herberttől elsajátította a precíz ollós hajvágást, és hogyan segíti ez mindennapi munkáját. Úgy fogalmazott, hogy „minél többet ismerek meg ebből a világból, mindig rá kell jönnöm, mennyi mindent kell még megtanulnom.” Azt hiszem, ez az érzés mindannyiunknak ismerős.

BÓDI ÁKOS ÉS MAGYAR TAMÁS

Az esemény legjobban várt pontja volt, mikor Bódi Ákos, a TIGI volt kreatív igazgatója lépett a színpadra. Ákos immáron szabadúszóként dolgozik (erről itt is írtunk: link), és bár továbbra is Londonban él, Magyarország mindig is az origó lesz számára. Kompos Tamás és a Gentleman Academy (a rendezvény főszervezője – a szerk.) felkérésére azonnal igent mondott, és boldogan varázsolt a színpadra egy igazi grunge-modellt. Ákost élmény nézni, ahogy dolgozik: dinamikus, pörgős, és végtelenül precíz. Modelljének haját nem készítette elő, minden momentumot a színpadon csinált és közben végig kommentelte a látottakat.

A színpadon Magyar Tamás volt a partnere, aki egy aszimmetrikus fiú frizurát hozott és a fade készítés titkait osztotta meg a közönséggel.

VERESS-GYŐRI SÁNDOR ÉS JANTEK TAMÁS

A bemutató utolsó női modelljét Veress-Győri Sándor hozta el nekünk, aki a szokásos stand-up mellett a Sassoon hajvágás alapjairól is mesélt. Nem is csoda, hogy ennyit tud róla, hiszen több évig ezt látta, tanulta, majd oktatta Londonban a Sassoon Academy-n és a Covent Garden-i Vidal Sassoon szalonban.

Eközben Jantek Tamás középhosszú férfi hajat hozott, amit ollós hajvágással készített el. Nem mondom, a sok fade után üdítő volt egy hosszabb férfi hajat is látni a színpadon.

BEKE BALÁZS ÉS BALOGH TAMÁS

Az utolsó blokkra a nézők már kicsit elfáradtak, amire már az előkészületnél zseniálisan ráérzett a Gentlemany Academy alapító párosa: Beke Balázs és Balogh Tamás. A srácok éppen ezért nem workshoppal, hanem egy pörgős szettel készültek. 8 formabontó modellt hoztak, amihez sietve hozzá is tenném, hogy ezek a stylingok kizárólag a show kedvéért készültek! A látványos frizurák mintha az Hairdresser Journal magazin trend hasábjairól köszöntek volna vissza, annyira nemzetköziek voltak – mondom ezt azért, ha valakinek esetleg első blikkre „furcsának” tűnne a kollekció.

A barber- és fodrászvilág egy napra egy volt

Visszatekintve és összegezve a második HAIR/KRAFT eseményt, nagyon tetszik, hogy

 • a színpadon különböző karakterű modelleket és munkákat láthattunk,
 • a fellépők teljesen különböztek egymástól,
 • a barber- és fodrászvilágból is kaptunk egy kis ízelítőt,
 • a bemutatók mellett a standokon a Hush&Hush újdonságait, a Salonic megoldásait és a Klippers.hu barber kellékeit is megismerhettük,
 • a szünetben folyamatosan barber workshop pörgött, ahol Juhász Balázs, Pisák Erik, Kovács Gergely, Bónizs Marcell és Marozsán Dávid munkáit láthattuk,
 • Szofrán Zsolt műsorvezetőként lépett színpadra,
 • mindenki egytől egyig a tanulást tartotta a fejlődés kulcsának. Ennek eredménye a LEARNZ app is, amiben egyelőre online barber oktatásokat találsz, de tervben van ennek bővítése.

Örülök, hogy Kompos Tamás, Beke Balázs és Balogh Tamás életre hívta a HAIR/KRAFT-ot, mert jól látszik, hogy van igény a két világ közeledésére és ha rajtuk múlik, bizonyára lesz is ennek folytatása!

Képek: HAIR/KRAFT