Keresés

Fodrász állás külföldön: Hollandia

Fodrász állás külföldön: Hollandia. Ebbe az országba vándorló fodrászt kérdeztük!

Legújabb sorozatunkban olyan magyar fodrászokat kérdezünk, akik külföldön dolgoznak vagy dolgoztak a szakmájukban. Kíváncsiak vagyunk az eltérésekre és különbözőségekre; a nehézségekre és segítségekre és leginkább arra: vajon külföldön tényleg kolbászból van a kerítés? Negyedik interjúalanyunk Samu Barbara, aki Hollandiában, Haarlemben dolgozik. Fodrász állás külföldön: Hollandia.

  • Kiindulási hely: Kiskunfélegyháza  
  • Jelenlegi munkahely: Hollandia, Haarlem  
  • Mióta vagy Hollandiában? 4 éve  

Szakmailag mennyire elismertek a magyar fodrásziskolák? Hol van a szakmai tudásunk a célország dolgozóihoz képest?

Véleményem szerint a magyar szakoktatás jóval szélesebb perspektívájú és erősebb,mint a holland. Épp ezért, bármelyik fodrászatban megállja a helyét egy jó magyar fodrász. A fodrászmesterek meglepődve állnak a kezdő, és náluk jóval fiatalabb fodràszok előtt, tekintve,hogy nem nagyon tudnak újat mutatni. Sajnos ettől ugyanúgy “csak” az alap szakmunkás bérbesorolásba esik a szakma, hiába ugorja át könnyebben egy friss bizonyítvánnyal rendelkező magyar fodrász az akadályokat, mint egy holland.

Mikor és miért mentél ki külföldre?

A teljes ismeretlenbe 4 éve érkeztem, szerelem miatt. 🙂

Mennyire ment könnyen a beilleszkedés?

Az elején nagyon könnyen ment minden, rózsaszín köd mindenhol, majd körülbelül 3 hónap múlva iszonyatos honvágy fogott el. Az azt követő hónapban kezdtem el dolgozni és szembesülni azzal, hogy a nyelvtudásom egy 2 éves gyerek szintjével ér fel. (Itt most kifejezetten a hollandra gondolok.) Azt az érzést nem lehet szavakkal kifejezni. Akkor minden ott kavargott bennem, de leküzdöttem és haladtam az árral. Na, nem mondom most is sok nehézségbe ütközök, de alakulok.

Majd akkor változott meg igazán az életem, amikor a párommal leültünk, megbeszéltük, hogy szeretjük egymást és szeretnénk egy család lenni. Ekkor eldöntöttük, hogy én akkor is szeretnék dolgozni, amikor babát várok, de nem akarok véletlenül konfliktus helyzetbe kerülni a főnökömmel, hogyha a gyermek miatt nem menne a munka. Így bementünk az itteni iparkamarához és megnyitottam a saját vállalkozásomat. Az otthonunkból lekerekítve, két hét alatt sikerült kialakítani a saját üzlethelyiségemet. Életem legjobb döntése volt. Ekkor kezdtem el igazán szeretni Hollandiát.

Milyen gyorsan találtál magadnak munkát?

Érkezésem után 4 hónappal később találtam munkát. Én azt tudom javasolni, hogyha valaki külföldön kezd munkakeresésbe, teljesen mindegy, hogy milyen szakterület, akkor is minden platformon való hirdetés mellett merjen kinyitni újabb ajtókat. Én szó szerint így tettem. Kinyitottam a szalont, vittem az önéletrajzomat és elmakogtam hollandul, hogy ki vagyok és miért jöttem. Rá egy hétre kezdtem! Kevesebb pénzért ugyan, de volt munkám.

A hatóságok részéről milyen papírt kell beszerezned az elején, hogy munkát vállalhass? Központilag kaptál ehhez segítséget?

Hollandiában egy adószámmal – BSN nummer -, hivatalos lakcímmel, bankkártyával és EU-ban érvényes egészségbiztosítással kell rendelkezni. Kezdetben sok a papírmunka, ezért ideiglenesen elfogadják a magyar okmányokat, de pár hónap elteltével azokat le kell mondani és hollandot kell kötni. A bizonyítványt érdemes lefordíttatni hivatalos szakemberrel, de erre nem mindenhol van szükség. A hollandok általában elhiszik, hogy amit mondasz, az úgy is van!

Volt esetleg problémád fodrász-vendég viszonylatban a nyelvi akadályok miatt?

Sok segítségre szorultam, néha még most is, ha a hollandról van szó, de problémám nem volt. Inkább nevettünk egy jót, ha valamit nem értettem.

Milyen egy átlagos munkanap és milyen hosszú?

ÁTLAGOS HOLLAND SZALONOK NAPIRENDJE

A hivatalos nyitás reggel 8 óra, tehát a fodrász 7:30-ra érkezik. Előkészíti a szalont és saját magát. A nagyon letisztult és ápolt kinézet az elvárás, már szinte túlzóan. Majd jön a kávéfőzés, zene bekapcsolása stb. A vendégeket érkezési sorrendben fogadjuk, ugyanis kevés az időpontra érkező vendég. A kívánságok általában nem bonyolultak, szimpla festések, vágások, beszárítást nem nagyon, vagy soha nem kérnek. Egy óra körül tartják az ebédszünetet, ami fél órás, majd folytatódik a munka este 6-ig. Közben van lehetőség megállni és szünetet tartani, de erre nem mindig van idő.

SAJÁT VÁLLALKOZÁSOM NAPIRENDJE

Jelenleg én a két kisfiam mellől dolgozom a saját vállalkozásomban. Mindeközben helyettesítem egy kolleganőmet, akinek nem régiben született meg a kisbabája. Ebből kifolyólag a saját helyemen kedden és szerdán dolgozom 8:30 és 11:30 között, míg a helyettesítéseket Amszterdamban vállalom csütörtökön és szombaton 8:00-14:00 között. A szombati napon levezetésként 15:00-tól a újra a saját szalonomban vagyok egészen este 7 óráig.

A délelőttökbe többnyire egy festés, két vágás fér bele, de a szombat délutánok vegyesek. A helyettesítő műszakokat mindig a kolléganőm írja le nekem egy “planning bookba”, majd szünet nélkül, sorban érkeznek a vendégek. A kisebb szünetek az anyagok hatóidejére tehetőek.

Milyen a vendégek hozzáállása a szakemberekhez?

A vendég maximálisan ad a fodrász véleményére, bízik a szakmai hozzáértésében. A magyar vendégek a legvariálósabbak általában. 😀

…és hozzád, mint bevándorló?

Az első alkalommal próbálják éreztetni – persze nem mindenki -, hogy bevándorló vagy, de a második alkalommal már nagyon elfogadóak.

Lelkileg mennyire megterhelő egy más országban élni, távol a szeretteidtől?

Kezdetben nehéz volt, sok áldozattal és elengedéssel jár az, ha külföldön vagy. De nekem “leszűkült” a családom négy főre. Rájuk koncentrálok elsősorban, és így teljes az életem. 🙂

Piszkos anyagiak: megélhetés szempontjából milyen választás külföldön fodrászként dolgozni?

Össze sem hasonlítható! Kisvárosból való vagyok. Otthon alig maradt valami. Körülbelül 150-180. 000 forintra jött ki a bérem és ebből kellett kifizetnem rengeteg mindent. Itt részmunkaidővel keresem meg a dupláját, és nem nagyon kell adót fizetnem, mert miden hónapban ki tudom hozni nullára a költségeimet. Természetesen nem bérlek pluszban üzlethelyiséget, ami nagyon sokban segít. Akkor biztos magasabb árakon dolgoznék. Egyébként teljes munkaidőben 2000-2200€/hó egy fodrász fizetése.

Az alap dolgok mellett van lehetőséged félretenni? Valóban kolbászból van a kerítés?

“Hollandiában nem kolbászból, hanem sajtból van a kerítés!” – egyik barátnőm szokta mondani. Könnyen félre lehet tenni a pénzt, de itt is keményen meg kell dolgozni érte. Engem egyébként ez kevésbé motivál, mint az, hogy teret ad a fejlődésnek. Minden tekintetben ez az igazi gazdagság.

Tervezed, hogy hazaköltözöl?

Igen, tervezem egy öt éven belül, családi okok miatt.

Fodrász állás külföldön: Hollandia

  • Szakmai kihívás 1-10? 5  
  • Előzetes elképzelésemhez mérten 1-10? 8  
  • Szalonban a hangulat 1-10? 10  
  • Munkatársaim 1-10? 10  
  • Vendégköröm 1-10? 8  

Képek: Samu Barbara

Ismersz olyan fodrászt, aki beleillik a képbe és szívesen mesélne külföldi élményeiről?

Ajánld neki sorozatunkat és a jelentkezést: kozosseg@fodraszinfo.com