Keresés

Búcsú a fodrásztól – hogyan kommunikáljuk hatékonyan?

Így kommunikáld le, ha úgy érzed elérkezett a búcsú a fodrásztól.

A jó fodrász elengedhetetlen az életünkből. De mit tegyünk, ha úgy érezzük, hogy szeretnénk az eddigi fodrászunkat lecserélni, és ezentúl egy másik szakemberhez járni? Hogyan mondjuk meg neki ezt? Búcsú a fodrásztól – hogyan kommunikáljuk értelmesen?

Búcsú a fodrásztól – hogyan kommunikáljuk értelmesen?

Bizony nem egyedi eset, hogy valaki talál egy másik fodrászt, aki az ő elképzeléseinek jobban megfelel. Emiatt nem kell szégyenkezni, előfordul. Nem kell, hogy bűntudatunk legyen. Tudom, hogy sokan ragaszkodnak a fodrászukhoz, vagy épp nem mernek váltani, mert már évek óta hozzá járnak. A hűség nagy úr. De ne kösse meg a kezünket! Nem kell csak azért a régi fodrászunknál maradnunk, mert nem merjük neki megmondani, hogy szeretnénk más fodrászokat is kipróbálni. Ne csináljunk lelkiismereti kérdést a dologból.

Legyél biztos a döntésben

Először is magadat vedd figyelembe. Hogy miért szeretnél fodrászt váltani, és hogyan jutottál erre a döntésre. Biztos nem ok nélkül. Ha a fodrász elé szeretnél állni, akkor mindenképp legyél biztos a döntésedben, és tudd megmagyarázni, hogy miért is szeretnél fodrászt váltani. Ha csak hirtelen felindulás, és nem vagy biztos benne, akkor gondold át még egyszer. Ha még csak keresgélsz és nem vagy biztos benne, hogy mit is fogsz majd tenni, akkor még várj a nagy bejelentéssel.

Hogyan jelentsd be?

Semmiképp se csináld azt, hogy egyszer csak felszívódsz és soha többet nem jelentkezel a fodrászodnál. Főleg, hogyha már jó ideje oda jársz és ismer téged. Ő is számít rád, hiszen van egy kiépített vendégköre. Szóval a sok félreértés, és egy jövőbeni esetleges kínos találkozás elkerülése végett jobb ezt előre tisztázni. Tudjuk, kényelmetlen lehet, de ez olyan, mint a ragtapasz. Csak tépd le. Vegyél egy nagy levegőt és mondd ki.

Sokkal jobb őszintének lenni

Nem kell kamu kifogásokat gyártanod, és össze-vissza füllenteni a fodrászodnak, hogy miért nem jössz. Mindenkinek sokkal jobb, ha teljesen őszintén megmondod, mi az oka a fodrász cserének. Ha hazudsz, előbb vagy utóbb úgyis lebuksz. Úgyhogy bármi is az indokod, hogy más fodrászt keress, mondd meg nyugodtan régi fodrászodnak.

Próbálj nem túl nyers lenni

Sokaknál előfordult az a helyzet már, hogy azért váltanak fodrászt, mert elegük lett a félresikerült hajakból. Az előző tanácsunkat azért ők is tartsák be, legyenek őszinték, de nem kell túl nyersen odavágni az esetleges távozáskor, hogy: „Azért, mert nem tudsz normális hajat csinálni”. Tiszteljük a fodrászunkat. Több mint valószínű, hogy a félresikerült hajak igazából csak a félresikerült kommunikációnak köszönhetők. Úgyhogy nem kell bunkónak lennünk, szépen is lehet közölni a dolgot. Mint például: „Arra gondoltam, kipróbálok más fodrászt, hátha jobban passzol majd hozzám és az elképzeléseimhez, hogy milyen hajat szeretnék”. Máris szebben hangzik az egész, nem? Felesleges vitát generálni a dologból.

Ne szégyelljük magunkat a döntésünk miatt

Végezetül, ha megszületett a döntés, és ki is mondtuk, nem kell szégyellnünk magunkat miatta. Ez nem egy lelkiismereti kérdés, hiába kezelik úgy az emberek. Szimplán szolgáltatót cserélünk. A fodrászunk nem a családunk. Nem kell, hogy bűntudatunk legyen, hogyha máshoz megyünk ezentúl. Nem kell rágörcsölni a dologra. Teljesen természetes, ha mást akarunk választani. Ezt ne felejtsük el.

Szöveg: Kristóf Anikó

Képek: matrix.com, Pinterest

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)