Keresés

Az egészség megőrzése fodrászként - a 4 legfontosabb szempont

Az egészség megőrzése fodrászként is fontos a megfelelő minőségű szolgáltatás érdekében.

Az egészség minden ember életében sarkos kérdés. Sosem szabad, hogy egészségünk a munka rovására menjen, ugyanakkor az sem jó, ha az egészségünk akadályt állít elénk a munkában. Sok esetben ez ördögi körré is válhat. Ráadásul számos fizikai és szellemi tényezővel is számolnunk kell, ha fodrászok vagyunk: vegyi anyagok, beteg vendégek, lábdagadás, ízületi problémák, kiégés.

Jó érzés látni, hogy a fodrászközösségben van olyan összetartás, hogy egészségügyi kérdéseket is meg lehet vitatni egymás között. Következzen most néhány ötlet a Fodrászinfó Pro csoportból és tőlünk, amelyek segíthetnek az egészségmegőrzésben.

A 4 legfontosabb szempont az egészség megőrzéséért

Csont- és izomrendszer

Fodrászként sok esetben az izmok és a csontok bánják a sok munkát. Így aztán összegyűjtöttünk néhány fontos szempontot, ha ezt el szeretnéd kerülni. Mi ezt ajánljuk:

 • megfelelő lábbeli, zokni és talpbetét használata (pl. kényelmes, de jól záródó sportcipő, gyógypapucs/klumpa, kompressziós zokni, vagy harisnya, memóriahab stb.)
 • gyógyhatású krémek alkalmazása (pl. lóbalzsam, fekete nadálytő vagy patikában kapható kenőcsök)
 • munka után polcold fel a lábadat
 • ne hajtsd túl magad

Egy komment a Fodrászinfó Pro csoportban különösen hasznos lehet, tekintve a forrásokat. Íme:

"Egyszer egy érsebész és egy ortopéd orvos vendégem egy időben voltak nálam. Összehoztak nekem egy kis “magán konzíliumot”. Az alábbi tanácsokat kaptam, amik be is váltak.

 1. Kánikulai napokon bizonyos szinten normális a lábdagadás.
 2. Legyen több lábbeli, legalább 4 óránként cserélgetni kell őket. Nincs olyan, ami 8-10-12 órán át megfelelő és kényelmes.
 3. Néha érdemes egy-egy doboz Detralexet beszedni, az erek védelmében.
 4. Lioton gél (nem olcsó, de jó.)
 5. Munka közben is és a nap végén is a lábak tornáztatása.

(Annyi az egész, hogy mezítláb néha lábujjhegyre állsz és megfeszíted a vádlidat, amennyire csak tudod. Egymás után legalább 5-ször, de lehet több is, ha jólesik.)"

Fontos az izmok nyugtatása

Vegyi anyagok

A szépségipar bővelkedik a vegyi anyagokban, amelyek egy része bizony nagy károkat is tud okozni még az egészséges szervezetben is. Figyelj oda, hogy ezek a szerek ne kerüljenek a nyálkahártyáidra és érdemes naponta többször is jól átszellőztetni a szalont. Így a káros gázok is hamar elillannak.

Mondjunk nemet a beteg vendégeknek

Ha beteg egy vendég, bátran mondjunk neki nemet, hiszen senkinek sem jó, ha valamilyen betegség üti fel a fejét a szalonban. Mind a fodrász, mind a többi vendég elkaphatja, amely aztán több napos kiesést is okozhat. Ezzel párhuzamosan azonban te is bátran maradj otthon, ha beteg vagy, hiszen a terhelhetőséged és a munkád minősége sem tökéletes ilyenkor. Megfelelő kommunikációval a vendégek is megértik ezt.

Immunerősítés

Ez is az egyik legfontosabb szempont egészségünk megőrzése szempontjából. Érdemes pótolnunk a vitaminokat és ásványi anyagokat nyáron és télen egyaránt: C, D, B, K-vitaminok, magnézium, cink stb. Természetesen számos más mód is rendelkezésre áll, amelyek közül mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt:

 • étrendi változtatások
 • gyógynövények
 • esszenciális olajok
Érdemes pótolnunk a vitaminokat

Mentális egészség

A fizikai egészség mellett a mentális jóllét is elengedhetetlen a minőségi munkavégzés szempontjából. A kiégés elkerülése érdekében érdemes a munka mellett valamilyen hobbit választanunk, időt tölteni a családdal, barátokkal. Íme még néhány javaslat a mentális egészség megőrzéséhez:

 • jóga
 • légzőgyakorlatok
 • meditáció vagy relaxáció
 • zene vagy podcast
A jóga és a légzőgyakorlat is működhet

Reméljük összeállításunkkal sikerül elindítanunk titeket egy egészségesebb élet felé. Természetesen komplikáltabb problémákkal mindenképpen forduljunk orvoshoz! Sok sikert kívánunk!

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)