Keresés

Viselkedés és etikett - illem tippek vendégeknek és fodrászoknak

Nem gondolnád, hogy ennyire fontos az etikett!

Ma már nem sűrűn találkozunk a „tudni illik, hogy mit illik” témával, ám ez mégis fontos eleme a mindennapi életben. A szalonban is érdemes szem előtt tartani az etikettet fodrászként és vendégként egyaránt.

Fontosak a formaságok!

Szépségszalonba belépve az első fontos dolog a köszönés. Napszaknak megfelelően köszönjünk, hiszen nagyon ritka, hogy csak a rég ismert szolgáltatónk tartózkodik a szalonban. Távozáskor is illik az általános „Viszontlátásra” forma. Ezek után persze lehet személyesen megszólítani szolgáltatónkat kinek-kinek vérmérséklete szerint. Ugyanez érvényes a szolgáltatóra, amennyiben nem ezeréves vendég lépett be.

Ha puszipajtások vagytok, akkor is tudd, hogy igazi barátok szabadidőt is töltenek együtt. A vendég az vendég, nem feltétlenül engedhető meg minden olyan szófordulat, ami egy barát esetében igen.

Amikor belépünk a szalonba köszönés után, mérjük fel a terepet. Ha mindenki dolgozik, akkor várjunk egy kicsit, ne sürgessünk senkit, bármennyire is ezt diktálná a manapság megszokott pörgős életmód. Amennyiben nincs recepciós, ne zavarjuk meg a munkafolyamatot. Ne álljunk túl közel a szolgáltatóhoz egy másik beszélgetésbe közbevágva. Valaki biztosan meg fogja kérdezni, hogy miben segíthet.

Szolgáltató oldalról illik jelezni, hogy egy pillanat, pár perc stb. és ezt illik is betartani. Vendégként tartsuk tiszteletben ezeket a jelzéseket. Ha van recepciós, ő mindenben rendelkezésre áll, bátran kérjünk segítséget.

Az a fránya várakozás…

Megérkezés a szalonba

Vendégként igyekezzünk egy kicsit korábban érkezni. Minél többet késünk, annál valószínűbb, hogy a csúszás nem fog jólesni a következőknek, mint ahogy neked se esne jól. A szolgáltató is feszült lesz tőle, ez pedig nem szerencsés. Az esetleges késésről időben jelezz, hogy szolgáltatódnál bekapcsolhasson az újratervezés-program. Ha sokat késel, mondj le a szolgáltatás valamelyik részéről, így esetleg behozható az elvesztett idő.

A szalonban is fontos az etikett!

Ha lefoglalsz egy időpontot egy bizonyos műveletre, akkor ott már ne gondold meg magad, hiszen a szolgáltatód arra tervezte az időt. Tőfestés-vágás helyett például ne akarj világosítást, balayage-t, airtouch munkát. Ne hozd kellemetlen helyzetbe a szolgáltatódat, az utolsó pillanatban kért változtatás sokszor nem megoldható. Mindig figyelj arra is, hogy megfelelő állapotban érkezz. Bár ez extrém példa, de hajfestésre például sose érkezz medencéből kiugorva, klóros, vizes hajjal.

Időpontkérés, lemondás, csúszás, késés, várakozás

Telefonálás, időpontkérés, egyeztetés hétköznap 8-20 óra között maximum, de inkább 9-19 óra között illendő. Ha tudod a szolgáltatód hivatalos munkaidejét, akkor abban az időintervallumban a legcélszerűbb. Ha nem veszi fel a telefont vagy nem válaszol azonnal, adj időt, hogy reagáljon. Amint látja, biztosan jelezni fog. Néhány óra múlva küldj esetleg emlékeztetőt, hogy szeretnél egyeztetni. Mondandódat fogd rövidre, légy lényegre törő. A pletykákra lesz idő személyesen, sőt jobb is úgy. :)

Ha csúszol, szolgáltatóként a következő vendégeket mihamarabb értesítsd. Őszintén kommunikáld le és egyeztess, hogy nekik jó-e még. Ne legyen senkiben feszültség a várakozás miatt.

Ha bármilyen okból várakozni kell, keress egy erre megfelelő helyet. A kabátot, pulóvert és kapucnis pulcsit mindig tedd a fogasra. A fejmosóba vagy a vágószékre csak akkor pakolj, ha erre külön engedélyt kértél vagy kaptál. Tiltott területek:

 • eszközkocsi,
 • körmös asztal,
 • kozmetikai kezelőágy.
Az eszközök helye a vendég számára tabu!

Lehetőleg a legminimálisabb csomaggal érkezz, és mindig kérdezd meg hol nem zavar a táskád. Ételt és italt csak akkor vigyél a szalonba, ha tényleg sok időt töltesz a szalonban és elkerülhetetlen, hogy előtte vagy utána máshol egyél. Egy szépségszalonban általában egyébként is nehézkes az evés: száll a haj, lakk, por stb.

Ha az adott szolgáltató külön szobában van, ne kopogj. Ha végez a vendéggel, a szakember ki fog jönni érted. Előbb-utóbb kijön a másik vendég, tudni fogod, ha szabad a pálya. Neked sem esne jól, ha valaki benyitna.

Fogadd el a szolgáltató időpont javaslatát. Értékeld, ha feljegyzi, hogy szeretnél mihamarabb menni, lemondás esetén értesíteni fog. Ne kérdőjelezd meg se az időpontot, se az árat, se a szolgáltatás időigényességét, hiszen ő a szakember! Vendégként nem mindig tudhatod, mennyi költséggel jár, amit kérsz és valójában mennyi abból a szolgáltató tiszta haszna. Hidd el, hogy jóval kevesebb, mint gondolnád. A szolgáltató költ például:

 • helypénzre,
 • rezsire,
 • anyagokra és eszközökre,
 • adóra,
 • nyomtatványra és írószerre,
 • tisztítószerekre,
 • fejlesztésre,
 • továbbképzésre.

Ha valaki azt mondja, hogy amit kérsz, 8-10 óra munka, hidd el, hogy tudja, miről beszél. Ha a konkurencia kevesebb idő alatt vállalja, kezdj el gyanakodni. Manapság a közösségi média és a fodrászok erős online jelenléte miatt minden szakember munkáját megnézheted. Hasonlítsd őket össze, értékelj és dönts belátásod szerint.

Ha le kell mondani az időpontodat, azt őszintén és minél hamarabb tedd meg. Vállald fel az okát, ne kertelj, biztosan lesz másik alkalmas időpont. Első körben legalább egy sms-t küldj, amint megtudtad, hogy nem tudsz menni, aztán haladéktalanul telefonálj is, vagy mondd le online. Ha csak egyszerűen nem mész el, időt és pénzt is elveszel a szolgáltatótól! Ráadásul értékes helyet, amire más esetleg áhítozott volna.

Képességek

Légy őszinte a hajad előéletével kapcsolatban! Egy fodrásznak fontos tudni, hogy mi történt a hajaddal az utóbbi hetekben, hónapokban, akár években. Nagyon fontos a nyílt kommunikáció. Másképp kell kezelnie, ha a természetes hajszíneddel mész vagy ha festetted előtte. Másképp kell kezelnie sérülés esetén is. Ha ezeket nem hozod a fodrász tudomására, könnyen érhet kellemetlen meglepetés a végeredményt illetően.

Szolgáltatóként, ha nem vagy képes valamire, akkor azt vállald fel. Ne vállalj olyat, amiben nem vagy biztos. Barátokon lehet gyakorolni, de fizető vendégen soha.

Etikett a szolgáltatás ideje alatt

Telefonálás

A telefonhívásokat a lehető legrövidebbre fogd, és csak akkor vedd fel, ha tényleg annyira fontos, hogy nem tűr halasztást. A telefont némítsd le, te pedig kapcsolj ki! Beszélgess a szolgáltatóddal, hidd el, mindenről lehet velük beszélgetni, ez pedig mind neked mind a szolgáltatónak jó, hiszen könnyen kialakul a jó kapcsolat. Esetleg kerüld a vallási, politika és más kényes témákat, ha úgy érzed, hogy ebből feszültség adódhat.

A telefonálás íratlan szabálya a szolgáltatókra is vonatkozik. A téma, amit megbeszélsz valakivel telefonon, nem biztos, hogy másra is tartozik. Kerüld a kihangosítást, pláne úgy, hogy a telefon másik végén erről mit sem sejt a másik. Végszükség esetén használj fülhallgatót.

Négy dolog, amit hagyj a szalonon kívül

 1. Gyerek: csak akkor vidd, ha tényleg nincs más megoldás!
 2. Betegség: ne menj és szolgáltatóként ne dolgozz betegen!
 3. Háziállat: kérdés nélkül ne vidd, mert nem biztos, hogy megoldható az elhelyezése!
 4. Munka: ne okozz senkinek kellemetlenséget telefonálással, meetinggel stb.

Jelenlét

Amíg a szolgáltató dolgozik rajtad, légy teljesen ott és figyelj: fontos a testtartásod. Ha forgolódsz, ferdén ülsz, telefont nyomkodsz és lóg a fejed, vagy foglalt a kezed, akkor feltartod a szolgáltatódat, hátráltatod a precíz munkavégzést. Ez pedig természetesen befolyásolja a végeredményt, amit utána te fogsz viselni.

A munka végeztével kérdezd meg mennyivel tartozol. Ha gondolod, adj borravalót. Sose mondd, hogy te nem kérsz nyugtát. Ha kapsz és nincs rá szükséged, akkor dobd ki. Nyugtát adni kell, fogadd el, egy adóellenőr is ülhet melletted a szalonban.

Szolgáltatóként pedig tudd, hogy volt már rá példa, hogy évekig járt valaki fodrászhoz, baráti viszony alakult ki és csak egyszer nem kapott nyugtát, de azonnal felfedte magát az ellenőr.

Ha megjött a következő vendég és lejárt az időd, igyekezz nem feltartani a szolgáltatódat. Ha valami nem tetszik, diszkréten jelezd, és beszéljétek meg a korrigálás időpontját.

Reméljük gyűjtésünk elősegíti a fodrász-vendég kapcsolatok javulását. Ha kihagytunk valamilyen íratlan szabályt, nyugodtan írd meg nekünk! :)

Szakmai segítség: Debreceni Andrea fodrász

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)