Keresés

Szalonetikett és a bejelentkezés legfőbb 10 alapszabálya

Szalonetikett és a bejelentkezés legfőbb 10 alapszabálya.

Van néhány alapszabály, amit érdemes betartanunk a szépségszalonban és az oda történő bejelentkezés során egyaránt. Valójában ezek olyan „szabályok”, amik az élet minden területére érvényesek, nem kéne őket megírnunk, hiszen szüleink megtanítottak rá, mégis sokszor elfelejtjük őket. Lássuk ezt a 10 pontot!

1. Jelentkezz be TELEFONON, applikáción keresztül, vagy személyesen!

A legtöbb fodrásznak az elmúlt pár évben az okozza a legnagyobb bosszúságot, hogy a vendégek minden egyes új platformot használnak a bejelentkezésre (Facebook, WhatsApp, Viber, e-mail, chat, komment…), ami egy idő után – pláne a variálásoknál -, követhetetlenné válik. Amennyiben a szakember azt mondja, hogy ez vagy az használható, rendben van, zöld az út. Viszont amíg nem, addig NE zaklassuk minden platformon, maradjunk a személyes, vagy telefonos bejelentkezésnél – szigorúan munkaidőben! Ha van online bejelentkező felülete, akkor pedig használhatjuk azt is.

2. Ha nincs hely, nincs hely

Ha egy fodrász, kozmetikus, vagy műkörmös azt mondja, hogy nincs hely, akkor bizony nincs hely. Nem, ha a fejed tetejére állsz, akkor sem tud helyet csinálni, viszont arra megkérheted, hogy ha mégis felszabadul egy időpont, akkor mindenképp szóljon neked és te már repülsz is hozzá. Ha S.O.S. a helyzet, akkor biztosan megtesz minden tőle telhetőt, hogy segítsen, de ha akkor sem tud, keress erre egy másik szakembert, aki kihúz a csávából és azonnal el tud vállalni.

3. Betegen nem menj szépségszalonba – Se!

Nincs az a fontos esemény, ami miatt szépségszalonba kellene menned, ha tele vagy bacilussal. Gondold végig: figyelmetlenséged miatt hány ember lehet beteg, eshet ki munkájából és viheti tovább az otthonába vagy a munkahelyére a bacikat. Például ha fodrászod is beteg lesz, nem fogja tudni a te hajadat sem elkészíteni – amiért persze aztán feleslegesen hibáztathatod. Pedig ő vigyázott magára, ám vendégének nem mondhatja, hogy menjen haza ilyen állapotban. Te lennél a legjobban felháborodva.

4. Köszönj MINDENKINEK a szalonban

Ha belépsz valahová, mindig köszönj – hányszor, de hányszor hallottuk szüleinktől. Mégis sokan sajnos ezt elfelejtik és hajlamosak arra, hogy egy zsúfolt üzletben csak annak köszönjenek, akihez érkeztek. Pedig ez egy eléggé alapvető dolog kell, hogy legyen. „Sziasztok, hellósztok, jó napot” – bármilyen formája rendben van, csak legyen. Megjegyzés: a szalonban általában tegeződünk, de persze az adott helyzetben úgyis érezni fogjuk, mi fér bele.

5. Ne vigyél kutyát a szalonba

Vannak ugyan szalonok, melyek kutyabarát helyek (előre lecsekkolhatod), de ez közel sem igaz mindegyikre. Azt tanácsoljuk, oldd meg az eb elhelyezését arra a pár órára. Vagy ha minden kötél szakad, kérdezd meg fodrászodat, megoldható-e – mindenképp az előzetes bejelentkezés során! Hozzátesszük, a kutyának sem jó ha hajlakkot és vegyszereket szív be, levágott hajak közt rohangál, ezért jobb őt távol tartani.

6. Ne pakolj akárhova, akármit, akármilyen mennyiségben

Kabát, táska, egyéb kütyük (kocsikulcs, mobiltelefon, kávés csésze)… Mindig kérdezd meg, mit hová tehetsz. Ne pakolj semmit a fodrászszékébe, a fejmosó székbe, a fodrász eszköztartó kocsijára, az út kellős közepére, vagy a másik vendég cuccára. Magadat kíméled meg egy kellemetlen szituációtól. A körmös asztala sem a te tároló helyed. Egy mobil még elfér, de újság, táska, miegymás már zavaró lehet a folyamatos, akadálymentes munkában.

7. Nem eszünk-iszunk és nem olvasunk újságot, amíg rajtunk dolgoznak

A ddig, amíg a szépségszakember a te szépségedért dolgozik, ne egyél és ne igyál. Az egy dolog, hogy ezzel lelassítod, vagy ellehetetleníted a munkáját, így te is később leszel készen, de ezáltal a következő vendég időben történő kezdését is akadályoztatod. Megemlíteném, hogy a körmösnél nem szerencsés a kajás kéz, mert a zsíros kézen nem tapad meg az anyag, akármilyen szennyeződés esetén könnyen begombásodhat a körmöd. Az újságolvasás és mobilozás pedig folyamatos fejrángatással és a fej lehajtásával jár, ami miatt megint nem tud haladni a szakember.

8. Ne pletykálj bárkinek bármiről

Azért mert szépségszalonban vagy, nem kell azonnal kinyitnod a pletyka-csatornát. Egyrészt ezzel kellemetlen helyzetbe hozhatod a szakembert, másrészt sohasem tudhatod, hogy a melletted lévő vendég éppen nem annak az ismerőse (barátnője, kolléganője, főnöke, beosztottja…) akiről éppen beszélsz. Tudod: kicsi a világ ? Még akkor is felismerhető egy személy egy témában, ha nem mondod ki a nevét. A sors fintora lehet az is, ha mondjuk az esetleges jövendőbeli főnököd ül melletted, aki majd állásinterjún emlékezni fog, hogy milyen pletykás is vagy – te pedig nem fogod tudni, honnan is ismerhet. Hajszárítás közben, vagy búra alatt automatikusan hangosabban beszélsz és azt hiszed mások nem hallják, mert te sem hallasz másokat. Pedig sőt! Sokkal jobban hallanak mint gondolnád!?

9. Ne hozd szépítészedet kellemetlen szituációba

Akár már egy kérdéssel is hozhatod olyan szituba a másikat, hogy nem tud válaszolni, mert mások is hallják és nem tartozik senkire a válasz. Itt említhető az alkudozás kérdése is. Az, hogy adsz borravalót, vagy sem, abszolút a te dolgod. Viszont az alkudozás ciki a szalonban: mindennek megvan a szabott ára, annyiba kerül a szolgáltatás. A nagy meglepetéseket elkerülendő, a szolgáltatás igénybevétele előtt kérdezd meg, mennyibe fog az kerülni. Ha sokallod, még mindig megvan rá az esélyed, hogy ne, vagy ne azt kérd.

10. Ne késs el és véletlenül se felejts elmenni

Ha pár percet késel, azzal még nincs gond. 5 perc beleférhet, de ennél több már semmiképpen sem elfogadható – előzetes tájékoztatás nélkül. Telefonálj, hogy dugó van, kb. mennyit fogsz késni, így tud-e még fogadni. Ha nem tudsz elmenni a megbeszélt időpontra, azonnal telefonálj, amint ezt már látod. Bárkinek bármi közbe jöhet, emberek vagyunk. Telefonálj és mondd el, mi van és miért nem tudsz menni. Ha úgy alakul, hogy nincs pénzed a szolgáltatásra, akkor azt is mondd el – vannak helyzetek, mikor ez is áthidalható, mindig van megoldás. Viszont a megbeszélt időpontra nem elmenni és nem is telefonálni előtte: a legnagyobb kibabrálás a szakemberrel, ami megengedhetetlen! (Sok helyen éppen ennek kiküszöbölésére vezették be a „kötbért”. Nem kell rajta meglepődni, teljesen érthető. Ha kiesik neki 2 óra, akkor kiesik neki az abban az időszakban megkereshető összeg is, amivel számol.)

Szöveg: Debreceni Andrea

Képek: Pinterest

Kiemelt kép: forrás