Keresés

A fodrászok online jelenléte – Hogyan kezdjük el?

Szegedi Tibort kérdeztük a fodrászok online jelenléte kapcsán.

Szegedi Tibor mesterfodrász a Pallet Hair Salon tulajdonosa. Kiemelt figyelmet fordít a közösségi médiára és az online térben való folyamatos fejlődésre. Egy korábbi interjúban kifejtette, hogy jó szakembernek lenni már kevés, szükséges a fodrászok online jelenléte, méghozzá erősen. Ennek mikéntjéről kérdeztük Szegedi Tibort.

Miért fontos egy fodrász számára az online jelenlét?

Ahogy az előző interjúban is említettem, az a szakember, akinek nincs online jelenléte, olyan mintha nem is létezne. A modern ember az internettel él, a telefont órákon keresztül a kezében tartja. Ezért aki abban a közegben nincs jelen, az elveszett. Valamilyen szintű jelenlét minden platformon szükséges.

Milyen platformmal érdemes kezdeni, ha valaki szalont nyit?

A különböző platformok különböző életkorokat fednek le. A Facebookon leginkább az idősebb generáció aktív. Az Instagramot a kb. 18-35 éves korosztály használja a legtöbbet. A legújabb platform pedig a TikTok, ahol a tartalomgyártók a 10-25 éves korosztály, de megfigyelőként ott van az idősebb korosztály is, ráadásul a tini rétegnek is vannak szülei, akik adott esetben szintén látják a tartalmakat.

Közösségi média

Mondhatjuk azt, hogy egy fodrászüzlet esetében a döntő kérdés a célközönség, hogy kiket akar megszólítani, milyen vendégeket szeretne elérni. Ha valaki közösségi média építésbe kezd, akkor nagyon fontos tisztában lennie azzal is, hogy milyen embertömeget érhet el egyáltalán a szalonja körül. Az emberek többsége ugyanis a lakóhelyéhez közel választ szalont. Egy szegényebb régióban ennek fényében prémium szolgáltatást nem feltétlenül érdemes hirdetni, mert nem lesz rá piac. Ez egyfajta piackutatás, amihez az internet és a mesterséges intelligencia óriási segítséget jelenthet.

Mik az előnyei és hátrányai az egyes platformoknak?

A Facebookon az írott tartalmat lehet a legjobban átadni a vendégeknek, az Instagram kiválóan alkalmas az elkészült munkák megosztására, a TikTok pedig a videók legjobb helye. Ha ezeket a tartalmakat összehangoljuk, akkor háromféle tartalommal látjuk el a vendéget, három lehetőséget adunk arra, hogy megtaláljanak bennünket.

Egyébként a Facebook és az Instagram is a Meta égisze alatt működik, egy a kezelőfelülete, ahol mindent el lehet intézni, ami a két platform működtetéséhez szükséges.

Milyen veszélyekkel jár az online jelenlét?

A mai kor internetes részének természetesen vannak veszélyei. Érdemes a platformokat többlépcsős beléptetéssel ellátni minden esetben. Így kisebb eséllyel jut be illetéktelen a felületeinkre. A közösségi médiával kapcsolatos tranzakciókra pedig – pl. hirdetési költségek – érdemes virtuális bankkártyát használni, amelyre csak annyi pénzt rakunk, amennyi éppen szükséges.

Online biztonság

Mennyi idő, amíg ez megtanulható és mikor várhatunk eredményt?

A legfontosabb, hogy az indíttatás és a nyitottság meglegyen. Sok fodrász nem készít külön üzleti oldalt, hanem a saját profiljában osztja meg a tartalmakat. Ez is egy jó dolog, de ha valaki komolyabb brand építésben gondolkozik, akkor kell, hogy legyen weboldala és üzleti közösségi média felületei. Az interneten ehhez is megvan minden segítség, rengeteg szöveges tartalom, videó és hanganyag is elérhető. Egy weboldal is könnyedén létrehozható, akár internetes sablonból is.

Ahhoz, hogy ez a rendszer jól működjön, ahhoz folyamatosan tartalmakra van szükség. Sokan itt akadnak el, mert nem érzik magukat kellően kreatívnak, nem tudnak ötletelni. Az alapokat és a működési elveket néhány könyvből könnyedén el lehet sajátítani, például a Lájkból forintot című könyv. Ezt örömmel ajánlom mindenkinek.

A beszélgetés következő részében a tartalomgyártás folyamatáról, a kreativitásról, az felépíthető vendégkörről és a mesterséges intelligenciáról lesz szó.

Portré a borítóképen: Szegedi Tibor