Keresés

Szegedi Tibor: „A szépségiparban jó szakembernek lenni már kevés” – interjú

„Kell a technikai vívmányok teljes kihasználása” – mondja Szegedi Tibor.

Szegedi Tibor nyolc éve üzemelteti a Pallet Hair Salont Budapesten, olyan márkákkal dolgozott együtt, mint a Revlon Professional vagy a Carin. Guiness Rekordot is döntött, most pedig az American Crew magyarországi forgalmazójának oktatófodrásza lett és a Salonic online időpontfoglaló rendszer mellett is elköteleződött. Karrierjéről, a marketing és a közösségi média fontosságáról és a Salonicról beszélgettünk Szegedi Tibor mesterfodrásszal

Az interjú megjelenését a Salonic támogatta. Magyar fejlesztésű online naptár és időpontfoglaló rendszer hazai szolgáltatóknak és vállalkozóknak, ez a Salonic!

Hogyan kerültél a fodrászszakma közelébe? Mik voltak a motivációid?

Salgótarjánban végeztem 23 évvel ezelőtt Baksa Gabriella kezei alatt. Minden alaptudást tőle kaptam meg. Budapestre kb. 20 évvel ezelőtt kerültem, de a váltás gondolata régóta mozgott bennem. Már fiatal korom óta éreztem, hogy nem vagyok igazán odavaló, és hogy kell egy nagyobb város. Az első pár évben különböző bevásárlóközpontokban dolgoztam. Ennek az volt a célja, hogy sok kollégától tudjam összeszedni a szükséges tudást, így nem kellett sok oktatásra eljárnom. Akkor kezdtem el építeni a vendégkörömet, amelynek a magja még ma is hozzám jár, egyesek húsz éve.

Később elkezdtem a belváros felé közeledni, most pedig a XIII. kerületben van egy szalonom, amely idén lesz nyolc éves. Saját szalont nyitni nem kis lépés, már kész vendégkör kell hozzá. Jelen pillanatban hatszáz aktív vendégem van, akik rendszeresen járnak hozzám.

Több márkának is oktatófodrásza, képviselője voltál és vagy. Milyen szempontok szerint választottál márkát?

A Revlonnál kezdtem, most pedig az American Crew vonalán kezdek visszatérni hozzájuk. Akkor ebben a színpadi jelenlét motivált. Tanultam Krizsán Győzőtől is, akit nagyon nagy példaképemnek tekintek. Amikor csatlakoztam hozzájuk, akkor minden évben volt a Kongresszusi Központban egy nagy fodrászesemény. Ott tudtam szerepelni a színpadon, amire nagyon vágytam.

Szegedi Tibor

Fiatalkoromban a sok kollégától ellesett szakmai trükköt aztán be tudtam építeni a saját munkámba. Végül oktató vált belőlem, de a szakmai életemben az én oktatási előzményeim hiánya sosem jelentett problémát.

Az utóbbi kilenc hónap nagy fordulópont az életemben. Bár bejártam a Pallet Hair Salonba dolgozni, pénzt keresni, de nem voltam igazán motivált. Minden szakmában eljön az a pont, amikor azt érezzük, hogy egy kicsit már sok. A nemrég megszerzett mesterdiploma viszont annyira sokat adott szakmailag, hogy minden nap úgy jövök be a szalonba, hogy megdobban a szívem. Nekem ez a munkám és a hobbim is egyben. Folyamatosan képzem magam, most bepótlom a korábban elmaradt oktatásokat.

Mindig is voltak érdeklődési hullámaim: brazil kakaó, olaplex, most pedig a férfifodrászat. Szerintem hatalmas szakmai tudást igényel, mert a férfi hajvágások esetében sokszor tized- vagy századmillimétereken is múlik egy jó skin-fade.

A Pallet Hair Salon weboldalán szerepelnek olyan külön meghirdetett szolgáltatások, mint a tartós hajegyenesítés, hajhosszabbítás. Ezeket inkább te választod ki vagy a vendégigények alapján döntesz egy-egy szolgáltatás bevezetése mellett?

Általában én választom ki. A régebb óta hozzám járó vendégek tudják, hogy próbálom a szakmaiságomat a legmagasabb szinten tartani és általában meg is bíznak bennem. A vendégek többsége nem mondja meg, hogy mi az elképzelése, teljesen rám bízzák magukat. Ezt sok fodrász nem szereti, de szerencsére sosem volt negatív tapasztalatom. Ha valaki mégis elmondja az elképzelését, akkor általában kell pár hónap, hogy rászánjam magam a megvalósítására. Különösen például frufru esetében. Ha valaki csak két hónapig szeretne frufrut viselni, akkor inkább ne álljon neki.

A színpadi jelenlétre visszatérve, felállítottál egy Guiness rekordot, egy 52 órás hajvágás formájában. Ez hogyan valósult meg?

A marketing és a reklám régóta foglalkoztat. Abban az időben az újpesti Stop Shopban, a Zöldvarázs Szépségszalonban dolgoztam. Az akkori vezetőség azon gondolkozott, hogy valami nagyot kéne megvalósítani. Binder Géza azelőtt megcsinált egy 50 órás hajvágást. Arra gondoltam, hogy ha én is csinálok valami hasonlót, annak elég nagy reklámértéke lehet.

Végül Kiss Márta kolléganőmmel vittük véghez a rekordot 2006-ban, de azóta már megdöntötték. A Magyar Guiness Rekord szövetség égisze alatt futott a projekt, az 52 óra alatt nyolc óránként tarthattunk tíz perc szünetet, ezen kívül folyamatosan dolgozni kellett. Fejenként 120 vendéget készítettünk el vágással és szárítással. Emberpróbáló feladat volt, de sikeres volt a projekt, a befolyt összeget a Bethesda Gyermekkórháznak adományoztuk.

A dolog marketing része abban nyilvánult meg, hogy rengeteg médiumot meghívtunk, illetve ismert embereket, például az Irigy Hónaljmirigy zenekart. Próbáltunk komoly visszhangot kelteni. Aztán a rekord megvalósulása végül Zenthe Ferenc színművész halála miatt nem bírt akkora hírértékkel.

Szegedi Tibor

A marketing és a reklám talán a mai napig foglalkoztat, jelen vagy a Tik-Tokon is. Fontosnak tartod ezt a fajta jelenlétet?

A marketing és a PR az életem egy nagyon fontos szerepe. A szépségiparban jó szakembernek lenni már kevés. Kell a technikai vívmányok teljes kihasználása és a közösségi média platformok ismerete. Ma már nehéz eljutni a felhasználókhoz, a vendégkörhöz. Régebben a szórólapozás is elég volt. Ma már erős internetjelenlét szükséges. Ez a fejlődés nálam ott tart, hogy hozzám hat héttel előre kell bejelentkezni úgy, hogy minden nap 13 órát dolgozom.

Az előző három év és a járvány megtanított arra, hogy hogyan legyen gyors reagálású. Végig csináltam marketingkurzusokat, könyveket olvastam a témában és készen álltam az első lezárások után, hogy a lehető legjobban kezdjem újra. Amikor aztán kinyithattak a fodrászszalonok a kommunikációmat a biztonságra, a vendégekre való odafigyelésre, a fertőtlenítésre és a tisztaságra építettem. Ez nagyon bevált. Ebben az időszakban kezdett látszani az a tendencia, hogy azok a szalonok mennek jobban, amelyeknek erős a közösségi média jelenléte.

Nagy nyitottság kell ahhoz, hogy erre ilyen mértékben figyelj. Ez egy külön szakma, sok fodrász talán azt gondolja, hogy az ő idejébe már nem fér bele.

A legnagyobb baj, hogy sok fodrász nem tudja a rezsióradíjak számítását sem. Most éppen azon dolgozom, hogy létrehozzak egy olyan oktatási csomagot, amely ezeket az részleteket adja át. Ha egy fodrász csak napi tizenöt percet foglalkozik azzal, hogy építse a közösségi médiáját, megossza a munkáit, esetleg készítsen egy videót, az pont tizenöt perccel több, mint ha semmit sem csinálna. Napi negyed óra pedig nem sok idő.

Az elméleti háttér befogadása persze idő, de pont ezért dolgozom ezen az oktatási anyagon, hogy tömörítve tudjam átadni ezt a tudást az érdeklődő kollégáknak.

Szegedi Tibor munka közben

A marketing és az online világ másik vívmánya a Salonic rendszer, amellyel te is dolgozol. Mik a tapasztalataid vele?

Egy ideig az internetes időpontfoglalás nálam nem volt járható út. Féltem az információk és vendégadatok kiszivárgásától. A mesterdiplomához vezető kurzus során volt egy vállalkozásismereti óra. Az egyik mestertárs jelöltem használt egy online időpontfoglaló rendszert, én pedig nagyon kíváncsi voltam. Akkor eldöntöttem, hogy szükségem lenne valami hasonlóra. Elkezdtem böngészni a lehetőségek között és a Salonic volt az, amely mind a vendég, mind a vállalkozás oldaláról könnyen kezelhető és átlátható rendszernek ígérkezett.

Először kipróbáltam 30 napig, elsőként a törzsvendégekkel. Itt eldőlt, hogy be is fog válni. A telefonos bejelentkezéssel rengeteg idő elment, az írásos formákat pedig nem szerettem az előbb említett okoknál fogva. A Salonic használatával kb. egy percre redukálódott a telefonnál töltött időm, a Salonic lefedi a vendégkör kb. 95%-át, szinte mindenki tudja használni.

A rendszerben nagyon sok dolgot be lehet állítani, nekem például van egy 24 órás sáv, amikor már nem lehet időpontot foglalni. Így elkerülöm azt, hogy valaki váratlanul, sürgősen jelentkezzen azzal, hogy tíz perc múlva jönne. A másik nagy előny, hogy a telefonos időpontfoglaláshoz vezető út mindig hosszú: a vendég lát egy hajat; eszébe jut, hogy eljöjjön hozzám; másnapra elfelejti; eltelik legalább pár nap, amíg eljut az időpontfoglalásig. A Salonic rendszerrel ez a folyamat kb. fél percet vesz igénybe.

Negatív tapasztalat nem fordult elő?

Néhány vendég jelezte, hogy személytelenné vált a kapcsolatfelvétel. Később arra a következtetésre jutottunk, hogy valójában nem a kapcsolatfelvétel, hanem a szolgáltatás kell, hogy teljesen személyes és egyénre szabott legyen. Ilyen módon pedig ez a probléma is megoldódott. Természetesen fejlődni mindig lehet, nekem is vannak ötleteim, amelyeket a Salonic oldalán örömmel fogadnak is.

Szegedi Tibor vágás

Említetted, hogy marketinggel összefüggő oktatást tervezel. Milyen terveid vannak még a közeljövőben?

Nemrég az American Crew magyarországi forgalmazójánál oktatófodrász lettem. Részt vettem egy hatnapos oktatói képzésen is. Ez nagy kihívás az életemben, amit nagyon élveztem. Az American Crew termékei nagyon jó minőséget képviselnek világpiaci szinten is. És egy ilyen nívójú céghez tartozni magyarként pedig hatalmas előrelépés és megtiszteltetés.

Ráadásul a cég egyre többször szorgalmazza, hogy fejlesszem az angoltudásomat, mert lehetőség nyílhat angol nyelvű oktatásokra is. Most ezen dolgozom, illetve azon, hogy napról-napra egyre jobb munkákat adjak ki a kezeim közül.

Szegedi Tibor szalonjáról ITT találsz bővebb infót!

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon, ha pedig tetszett a cikk, lájkold és oszd meg másokkal is! 🙂

Képek: Szegedi Tibor