Keresés

Átadni magad a határok nélküli kreativitásnak: interjú Tári Szabolccsal

Tári Szabolcs interjú keretiben mesélt nekünk győzelméről és a kezdetekről.

A Schwarzkopf Professional OSiS+ Made to Create verseny idén is nagyon erős mezőnnyel indult. Szebbnél-szebb pályamunkák érkeztek, amelyek közül color kategóriában Tári Szabolcs munkáját választotta ki győztes alkotásnak a nemzetközi zsűri. A fiatal tehetség elárulta, hogy valójában soha nem szeretett volna fodrász lenni, de akkor mégis hogyan vezetett az út idáig? A kezdetekről, a versenyzésről és az OSiS+ Made to Create élményeiről beszélgettünk. Interjú következik.

Idén megnyerted a Schwarzkopf Professional OSiS+ Made to Create verseny Color kategóriáját. Hogy érzed most magad?

Őszintén? Kettős érzés van bennem. Láttam a pályamunkákat, és tudtam, hogy sok gyönyörű frizura született. Ettől függetlenül, amikor megkaptam a saját alkotásom nyers képeit, akkor úgy éreztem, hogy igen, ez egy olyan munka, ami esélyes arra, hogy akár meg is nyerhetem ezt a versenyt. Természetesen ott ült a vállamon a kisördög, ezért sokszor elbizonytalanodtam. Amikor megkaptam a hírt, hogy én nyertem, majdnem visszakérdeztem, hogy „most komolyan”? Természetesen a szakmámban eddig is volt sikerélményem, de ez most tényleg hihetetlen érzés, az összes posztomban is éppen így fogalmaztam. Úgy érzem, hogy hosszú utat tettem meg idáig, és ez most egy újabb mérföldkő. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy a munkásságommal ilyen eredményt is elértem.

Tári Szabolcs az OSiS+ Made to Create Color kategóriájának díjával

Úgy tudom, a továbbtanulásnál nem a fodrászat állt az első helyen, most mégis egy kiemelkedő díjat zsebeltél be. Mesélj kérlek a kezdetekről, hogyan jutottál idáig?

Valóban, nem akartam mindig fodrász lenni. Teljesen más céljaim voltak az érettségi előtt, például nagyon érdekelt a testnevelés és az angol nyelv, ilyen jellegű főiskolai szakokat nézegettem. Végül volt egy véletlenszerű és sorsdöntő helyzet, amikor egy osztálytársamat elkísértem egy tanuló fodrászhoz. Pontosan nem tudom megfogalmazni, hogy mi fogott meg akkor ebben a szakmában, de az biztos, hogy eleinte nem tudtam, hogy mire vállalkozom.

Milyen nehézségekkel kellett szembenézned?

2012-ben végeztem el a fodrásziskolát Kisvárdán. Amikor elkezdtem a tanulmányaimat, egyáltalán nem élveztem, teljesen meg voltam rökönyödve, hogy ehhez a szakmához milyen sokrétű tudás kell (nevet). Semmilyen tapasztalatom nem volt még arról sem, hogy például hogyan fogjak meg egy fésűt (nevet). Időközben megszerettem, de később is sokszor éreztem úgy, hogy nem biztos, hogy a fodrászat lesz az én utam.

Végül mégis beigazolódott. Versenyeztél már korábban is, vagy az OSiS+ Made To Create volt az első megmérettetésed?

Tanuló koromban indultam a Szabolcs Kupán, ami nem sikerült olyan jól. Egy nagyon erős mezőnyben voltam, és hiába, hogy körülöttem is mindenki kezdő fodrász volt, mások munkáját sokkal profibbnak láttam. Ez akkor rosszul érintett, és utána egészen idáig nem is jelentkeztem több versenyre.

Hogyan jutottál mégis arra az elhatározásra, hogy most belevágj?

Az igazság az, hogy valójában nem egészen saját döntés volt, hogy induljak a versenyen, bátorítottak rá. Évről-évre nyomon követtem az OSiS+ Made to Create versenyt, mert mindig szuper pályamunkák születtek. Éppen emiatt már korábban egy vágyálomként ott motoszkált bennem, hogy egyszer érdemes lenne mégis megmérettetni magamat. Nem feltétlenül azért, hogy nyerjek, hanem inkább átélni az érzést, hogy az alkotások között ott van az enyém is – mégsem tudtam magam rávenni. Végül a pályázatnak a határideje előtt két héttel találkoztam Szofrán Zsolttal, aki arra bátorított, hogy induljak a versenyen. Ezért nagyon hálás vagyok neki, mert a korábbi vágyaimat gyakorlati síkra terelte. Számomra ő mindig egy ikon volt, rengeteg képzésén részt vettem, így külön öröm volt számomra az, hogy motivált engem.

…és milyen jól tette! Most egy kicsit térjünk át a győztes alkotásra! Mesélj kérlek arról, hogy hogyan inspirálódtál és készültél a versenyre!

Bevallom őszintén, én nem a tipikus módon készültem a versenyre, nem szerettem volna mindent előre kitalálni. Persze, folyamatosan inspirálódtam, hogy megtaláljam a tökéletes színvilágot, de igyekeztem azért egy mondhatni „klasszikus” vonalon elindulni. A platina szőke mindig szép tud lenni a maga egyszerűségével. Nem akartam eltúlozni ezt a frizurát, szándékosan kerültem az intenzív színeket, annak ellenére is, hogy mindenképp több árnyalatban gondolkodtam. Próbáltam azokat az elemeket keverni, amiket a szalonban képviselek, de mégis “versenyre hangolva.” Én igazán a naturálisabb hajszíneket szeretem, és nyilván erről a munkáról nem a természetesség árulkodik, de a letisztultságot mindvégig szem előtt tartottam.

Tári Szabolcs győztes munkája

Igen, valóban egy merőben más irány, mint amit az Instagram oldalad fotóin láttam. A versenymunkád szintén nem hivalkodó, de mégis extrém. Hogyan tudtál kiszakadni ebből a megszokottságból?

A szalonmunkában tényleg jobban szeretem a természetes hatású frizurákat. Ez akkor alakult ki igazán, amikor a Schwarzkopf Professional-nél megjelent a TBH szortiment. Beleszerettem a színvilágába, és abba is, amit ez a termék képvisel. Rengetegszer használom, és azért zömében a vendégköröm is ezeket az árnyalatokat kéri a különböző balayage technikákkal elkészítve. Éppen ezért sokat gondolkodtam, hogy melyik kategóriát válasszam a verseny kapcsán. Az avantgarde nálam nem jött szóba, hiszen leginkább a colorist pályán mozgok, és ez az a terület, amiben mindig fejlesztem magam. A Woman kategória közelebb állt volna hozzám – pontosabban ahhoz, amit igazán szeretek -, de mivel nekem például nem sok lehetőségem van rövid hajat vágni, vagy színesebb hajakat festeni, így született végül ez a döntés. Kihívást kerestem, szerettem volna kiszakadni a megszokottból, és úgy éreztem, hogy a tudásom megvan a verseny Color kategóriájához is, ezért mertem leadni a pályamunkámat.

Hogyan állt össze a végső koncepció?

Amikor Rékával, a modellemmel találkoztunk, akkor tudtam igazán végiggondolni, hogy mit is szeretnék. Volt egy alapötletem, de abszolút az ő karakteréhez alakítottam végül a koncepciót, mert nagyon jó stílusa van. Nagy segítség volt számomra, mert nagyon rugalmasan kezelte a helyzetet, szinte teljesen szabad kezet adott a munkához formailag és színvilágban is. Amikor már összeállt a smink és a ruha, akkor azt éreztem, hogy ezt most tényleg nagyon eltaláltuk.

Tári Szabolcs modelljével, Rékával

Honnan merítettél ihletet? Követsz olyan hazai vagy nemzetközi fodrászokat, akik a munkáikkal segítettek a motivációban?

Hogyne, számos hazai és nemzetközi fodrászt követek, leginkább azokat, akik szintén Schwarzkopf Professional termékekkel dolgoznak. Most inkább csak külföldi példákat említenék. Egyik kedvencem például Danilo Bozic, aki az AirTouch technikában kiemelkedő, de Jack Howard munkáit is nagyon szeretem, mert ő például rengeteget dolgozik a BlondMe Clay Lightener-rel, amit én is előszeretettel használok. Valójában mindenkit más miatt figyelek, mindenki másképp inspirál és hat rám.

Tári Szabolcs szalonmunkái

Végezetül, mit jelentett számodra az OSiS+ Made To Create verseny? Ajánlanád a kollégáidnak?

Igen, tényleg mindenkinek ajánlom, aki úgy érzi, hogy kipróbálná magát valami másban, és átadná magát a határok nélküli kreativitásnak. Hálás vagyok a Schwarzkopf Professional-nek, hogy minden olyan fodrásznak lehetőséget ad, aki csak egy kicsit is úgy érzi, hogy próbára tenné a tudását és a fantáziáját. Ami a legnagyszerűbb ebben az egészben, hogy ez egy szuper igazságos verseny. Az indulók munkáit név nélkül díjazzák, teljesen ismeretlenül, ráadásul egy másik ország zsűri tagjai. Én vagyok rá az élő példa, hogy versenyzői tapasztalat nélkül is lehet nyerni, akár már az első nevezés alkalmával. Ezúton itt is szeretnék gratulálni minden versenyzőnek, és nem kizárólag a nyerteseknek, mert mindenki szuper pályamunkát készített. Tényleg csak arra tudom buzdítani a magyar fodrászokat, hogy induljanak az OSiS+ Made to Create-n, mert már a részvétellel is egy olyan élményben lehet részük, amit nem érdemes kihagyni!