Keresés

Alkotni és nyerni: Soós Violetta interjú

Soós Violetta volt következő interjúalanyunk. Róla és pályájáról beszélgettünk.

Sokan nem szeretik a versenyzést különböző okokból, mások pedig a páston élik ki igazán kreativitásukat. Szerencsére az utóbbi években ez a kép árnyaltabb, hiszen menőbbnél menőbb frizura fotópályázatok születtek, ami egy érdekes mixet teremt: kis és igazán hozzáértő csapatot kíván, tájékozottságot, a nemzetközi trendekben való jártasságot és időt, energiát az indulóktól. Soós Violetta pedig ennek szinte „specialistája” lett, az OSiS+ Made to Create versenyben immáron az ötödik díjat hozza el. Vele beszélgettünk.

Ez az 5. OSiS+ Made to Create díjad. Melyek voltak a korábbiak?

Az első díjamat 2016-ban kaptam, akkor Avantgarde kategóriában indultam. Következő évben már két munkával készültem (ismét egy Avantgarde és egy Session Label). A negyedik győzelmem kint volt Berlinben. Itt a Session Label pályamunkámmal lettem nemzetközi bajnok. Ezután kihagytam egy évet, mert úgy döntöttem nem versenyzek tovább. Idén pedig meggyőztek, hogy indulnom kellene és így sikerült sorozatban az ötödik díjat megszereznem, ezennel a Women kategóriában.

Mostani munkád mennyiben különbözik a többitől?

Azt hiszem kicsit megváltozott a munkám stílusa és egyre “kevesebbet” szeretnék látni egy fotón, ezért talán nehezebb kitalálni mi is legyen az az extra, amire felfigyelnek. Hogy miben hasonlít? Haha, mások mondják, hogy ez annyira „Soós Violettás”. Szeretek hullámokat fésülni, talán ebben. (nevet)

Soós Violetta győztes munkája

Mit szeretsz ebben a versenyben?

A versenyre való felkészülés engem mindig feltölt. Nagyon jó dolognak tartom olyasvalamibe belefektetni az energiámat, amit szeretek. Ezeket megpróbálom úgy csinálni, hogy a stáb összes tagja jól érezze magát. Minél jobban együtt tud működni egy csapat, annál nagyobb eredményeket lehet elérni.

Nos a díjazás pedig fantasztikus. Elmondhatatlan élményekben volt részem. A tréningek, a közös vacsorák, városnézések, bulik és menőbbnél menőbb szállodák. A kollegákkal pedig mindig nagyon vicces volt. 🙂

Az inkább segíti munkádat, hogy az élőversenyhez képest másképp kell felkészülnöd a megmérettetésre?

Abszolút segíti. Én már nem is indulnék élő versenyen, persze az egy másik ágazat, van, aki élvezi azt a fajta adrenalin löketet. Számomra ez stresszmentesebb. Tudom, hogy van idő, nem kell sietni és… én irányíthatom az egész projekt menetét.

Mit gondolsz, mi a te igazi sikered ebben a versenyben? Miért sikerül évről-évre elhoznod e díjakat?

Talán az a sikerem titka, hogy nem egy fodrászversenynek tekintem, hanem egy fotópályázatnak. Minden részletre figyelek (haj, smink, modell, pózok, fotózási szögek és maga a fotó minősége… stb.), hogy összhangban legyen és nem csak egy frizurát álmodok meg, hanem egy egész képet látok magam előtt. Egy olyan képet, ami mindenképpen korszerű és előremutató kell, hogy legyen. Szükségesnek tartom, hogy a képhez tartozzon egy téma, egy mondanivaló. Ez a legfontosabb, így könnyebb kreálni.

Mesélj kicsit a mostani témádról. Milyen érzést, hangulatot szerettél volna visszaadni vele?

A pályamunkámat a Split című film ihlette, amiben egy skizofrén férfi szerepel. Mivel három különböző stylingot szerettem volna, így készítettem egy előkelő, elegáns, egy vad és szexi, illetve egy kicsit őrültebb, ziláltabb megjelenést. Ezzel különböző személyiségeket tükröztem.

Ilyen módon még érdekesebb, hogy a női kategóriát választottad. Hogyan állt össze ez a munka? Pontosan azt készítetted el, amit megálmodtál, vagy készítés közben formálódott a végeredmény?

A jelentkezés előtt néhány nappal kitaláltam a témát és a ruhát is megvettem a modellemnek. Lerajzoltam három stylingot és ezen a vonalon indultam el. A csapat, akikkel együtt dolgoztam, csak annyit mondott a koncepciómra, hogy “Minden úgy lesz, ahogy szeretnéd. Jó ötlet.”

Soós Violetta 5. OSiS+ Made to Create díja

Te miből meríted az inspirációt? Mi az, ami téged igazán felpezsdít szakmailag?

Festeni szeretek leginkább, szóval colorist-okat követek a szakmából. Rajtuk kívül stylist-okat, illetve művészeket. Folyamatosan figyelem a trendeket is és azok formálódását.

Mit remélsz a nemzetközi döntőtől? Láttad esetleg a többi munkát?

Nem láttam a többi ország munkáját, de már kíváncsi vagyok kiből mit hozott ki az idei verseny. Nem vágyom a főnyereményre, nekem ez már bőven elég, hogy ismét egy remek utazásban lehet részem. (nevet)

Jövőre egyáltalán még indulhatsz a versenyen ennyi trófea után? 🙂

Eddig még nem értesítettek a kizárásról. (nevet)

Ám ha mégis így történne elfogadnám. És tovább reménykedem, hogy egyszer majd taníthatok a szakmában.

Vannak ezirányú terveid?

Igen, a konkrét célom az, hogy taníthassak. Több időt tölteni az oktatásban és kevesebbet a szalon életben.

Mi lenne az a szakmai életút, amit leginkább szeretnél bejárni?

Az álmom az, hogy eljussak a trendalkotásig. Ez igen hosszú út azt gondolom, de hiszem, hogy sikerülhet.

Képek: Soós Violetta