Keresés

„Mindig topon kell lenni!” – interjú Bódis Richárddal, a Schwarzkopf Professional oktatójával

Bódis Richárd a Schwarzkopf Professional szolgálatában. Vele beszélgettünk.

Azért is szeretünk oktatófodrászokkal interjút készíteni, mert érdekes azt látni, hogy miképp vélekedik az, aki a fodrászokat képzi. Ezúttal Bódis Richárd, a Schwarzkopf Professional oktatója kalauzolt minket ebben a világban. Ha kíváncsi vagy, hogyan érinti a Schwarzkopf Professional életét a koronavírus, milyen a digitális képzéseket összeállítani és hogy mit is lehet tanulni ebből a vírusból, olvasd el vele készített interjúnkat.

Hogyan csöppentél bele a fodrász szakmába?

Közvetlen az általános után döntöttem el, hogy fodrász leszek. Nagy előnnyel érkeztem a suliba, hiszen Hajas László Erzsébet téri szalonjában voltam az iskola előtti nyáron. Mire fodrászsuliba kerültem, addigra már az alapokat tudtam.

Milyen pluszt adott ez neked?

Eleve egy kísérleti osztályba jártam, az iparosba. Ez az IPOSZ elődje volt, 3,5 éves képzést adott. Itt például nappali sminkből is kellett vizsgáznom. Lacinál a szemlélet egészen más volt, mint egy átlagos fodrászatban akkoriban. Minden hétfőn kötelező képzések voltak. Ott olyan látásmódot kaptam a szakmáról, ami akkoriban abszolút a top volt. Hihetetlen előnnyel indultam az iskolában annak köszönhetően, hogy volt egy szalonrutinom.

Ezt korábbi beszélgetéseinkből tudom, hogy 1989-ben járunk, a rendszerváltás kellős közepén. Az akkori fodrászélet miben volt más a mostanihoz képest?

Sokkal lassabb volt minden. Nagyjából negyedévente-félévente lehetett újdonságokat találni. Akkoriban a nagyobb divatirányzati váltások lassabban jöttek. Ez most napi szintű. Ez a változás természetesen a termékeket, technikai kivitelezéseket és a szalonmunkát is érinti, a szakma minden szegmensén érződik. Arról nem is beszélve, hogy ma sokkal sokszínűbb a divat. Akkoriban kategorizálni lehetett, hogy mi is „a” divat: szőkék, vörösek, rövid, félhosszú hajak stb. Most már minden mindennel keverve, vegyítve adja a divatot. Érdekes ezt átélni, megélni.

Bódis Richárd munka közben

Neked melyik korszak tetszik jobban? Melyiket éled igazán?

Mindegyiknek megvolt/megvan a nehézsége és szépsége. A régmúlt azért volt talán szakmailag egy kicsit érdekesebb, mert mindennek ki kellett forrnia magát. Nehezebb volt pl. bevezetni az utca emberének a divatot, az újdonságokat, nagyon nehezen fogadták be. Megfigyelhető volt egy nagyobb mértékű földhöz ragadtság, aminek hatására például nehéz volt azt átültetni, amit Londonban láttunk. Minden jó fél évvel később „érkezett meg”.

Most a vendégek digitális formában mutatják a nekik tetsző hajstílusokat, hajszíneket fodrászaiknak. Régen ez magazinokból kivágott képeken érkezett a szalonba. Most már annyira természetes a divat sokrétűsége, hogy a jelen fodrászainak keresgélni kell közte az extra újdonságot, ami számára is izgalmas. Régebben minden lassabb volt, így az újdonság érzékelhetően elkülönült a megszokottól.

Vajon akkor ez meddig tarthat ki? Ha elvész az új, mi hozza majd az áttörést a fodrászatban?

Én személy szerint visszakanyarodtam egy kicsit a múltba, pont emiatt. Nekem az alap formák, a letisztult geometria, egymásre épülő rétegek, átmenetek kombinációja az érdekes. Ugyanakkor ennek az „egyszerűsége” egy hihetetlen kaput nyit ki a mai technikákkal való kombinálásra, pl. színekkel való játékok. Hogy ez hová vezethet? Erre nincs ember, aki tudja a választ.

Ez a gyorsaság sok mindent hozott magával. Nézzük csak azt, hogy milyen gyorsan jönnek ki a technikai újítások, felgyorsultak a fejlesztések. Milyen jó hajminőséget tudunk elérni egy kis ápolással, akár pár alkalom alatt. Annak idején előfordult az is, hogy egy elrontott hajat egy év volt helyrehozni. Most maximum hetekről beszélünk. Teljesen megváltozott minden és szerintem ez fog tovább gyűrűzni. Formailag mindig vissza fogunk kanyarodni a múlthoz. Azzal pedig együtt kell élnünk, hogy már soha nem lesz olyan, hogy egy irány létezik csupán.

Ha magadat kategorizálni kellene, akkor hová sorolnád?

Én egy kíváncsi természet vagyok. Sosem voltam annak híve, hogy csak egy dolgot csináljak, szeretek mindig valami újat kipróbálni. Nekem a Sassoon világ az, ami formailag nagy kedvencem. Ezen belül az extrém és a klasszikus vonal is vonz. Erre a kérdésre azért nehéz válaszolni, mert hangulatember vagyok, mint a legtöbb fodrász és művész. Mindig van egy aktuális impulzus, ami éri az embert és ez nagyban meghatározza a munkámat. Én nagyon szeretem a klasszikus dolgokat, a letisztult formákat, a félhosszú hajakat, meg a rövidebbeket is. Szeretem a precizitást, a hullámokat, a göndör hajakat, szeretek túlzóan aszimmetriában gondolkozni. Szeretek színesben dolgozni, aztán fekete-fehérben. Abszolút benne van minden, leginkább a pillanatnyi impulzusok határozzák meg a stílusomat.

Szerinted ebben a sokszínűségben benne van az a szakmai alap is, amit Hajas Lászlónál kaptál?

Egészen biztos vagyok benne, hogy az egyik legjobb helyre kerültem tanulókoromban. Szerintem nagyon sokszínűvé tett az a 13 évig tartó időszak. Éppen a rendszerváltáskor csöppentem oda. Előtte évi 1-2-szer lehetett külföldre menni, meg volt határozva, hogy mennyi valutád lehet. Aztán ebből a korszakból jőve kinyílt előttem egy olyan világ, ami a Nyugatot hozta. Londonba jártunk, ahol rengeteg impulzus ért. Ez nagy mértékben meghatározta azt, hogy jelen pillanatban milyen úton vagyok és mit csinálok. Már kisgyerekként is precíz, rendszerető voltam, ott még inkább az lettem. Ebben az időszakban ráadásul több nemzetközi professzionális márkát is megismertem Laci üzletében, így lett viszonyítási alapom. Ott még kerestem az utamat.

Hogyan folytatódott a szakmai pályád miután eljöttél a Hajas Szalonból?

Miután eljöttem Lacitól, saját üzletet nyitottam és teljesen beszippantott az üzleti élet. Akkoriban alkalmazottjaim voltak, ami a kreativitásomra nyomta rá a bélyegét. Ezért is volt számomra fantasztikus lehetőség, mikor a Schwarzkopf Professional-hez hívtak, hogy legyek az oktatójuk. Azt megelőzően egy másik márkának voltam oktatója, így ahhoz megvolt az alapom és szerettem is ezt a fajta munkát. Az oktatói múltam pedig a HTK-kon, a hétfői Hajas továbbképzéseken kezdődött, ahol Koczkával aktívan részt vettünk a tanulóképzésben.

Hogyan indult a Schwarzkopf Professional-lel közös szakmai munkád?

2012 végén éppen egy tesztelésbe csöppentem bele. Előtte minimális volt a tudásom a márkáról, ezért egy óriási tanulással kezdődött minden. Új számozási rendszer, termékismeret, tesztelések. Ami kiemelten tetszett, az a trénerek továbbképzése volt: sokat foglalkoztunk a színpadi fellépéssel, kommunikációval, a termékismeretből vizsgáztam, fantom festéseket készítettem, időre kellett oktatásokat leadnom. Rengeteg dolgot tanultam akkor. Ott és akkor kerültem bele a vérkeringésbe, amikor Magyarországon gyakorlatilag feltámadt a Schwarzkopf Professional. Az IGORA-nak akkor volt a megújulása, robbanásszerűen elindult egy olyan kutatás, technológiai háttér, ami a fejlesztésben nagyon sokat segít a mai napig. Kötéserősítés, hajfestés technikai és termékinnovációk, styling- és ápoló termékek megújulása. Ez az állandó fejlesztés sokrétű tudást ad. Nagyon szeretek itt lenni.

Bódis Richárd egy nemzetközi továbbképzésen

Milyen érzés a fodrászatnak ebben a szegmensében dolgozni?

A szalonmunkának van egy beállt életritmusa, rendszere. Ehhez képest az oktatásban mindig vannak extra dolgok, új projektek. Csak hogy egy pár példát említsek: egészen más egy marketinggel tűzdelt anyagbemutatás egy kereskedőnek, mint egy gyakorlati és elméleti képzés egy szalonhálózat dolgozóinak, vagy az Akadémiai oktatások művészi szintje. Ezek mind-mind a munkakörömbe tartoznak.

Te mit szeretsz leginkább az oktatásban?

Nagyon szeretek különböző emberekkel találkozni, szakmai eszmecserét folytatni, mert közben én is sokat fejlődöm. Állandóan kapom a visszajelzést, ami nagyon sokat ad. Sokszor tanulok én is a kollégáktól az oktatások közben. Alapvetően én itt háttérbe szorulok, mint Bódis Richárd, hiszen egy multi céget képviselek. Ennek természetesen minden szinten meg kell felelnem: megjelenés, kommunikáció, tudás. Nagyon fontos, hogy mindig topon legyünk, mi, oktatók. Ugyanakkor ez egy nagyon kreatív szakma, mert minden ember más, ezért is kell megválasztani, hogyan és milyen formában adjuk át az információt. Sok benne a pszichológia is.

Te hogyan képzed magad, hogy mindig a topon legyél?

Nálunk van egy szakmai standard. Az Essential Looks-on keresztül van felépítve a rendszer. Mire eljutunk odáig, hogy megtartunk egy oktatást, addigra hihetetlen rutin van a hátunk mögött az adott termékkel kapcsolatban. Ez nagyon fontos, mert így hozzá tudjuk tenni a személyes tapasztalatainkat is és sokszor ez a leghitelesebb. Természetesen cégen belül is adjuk át egymásnak az információkat, ez elengedhetetlen. Pont most beszélgettünk Dávid kollégámmal (Blanke Dávid, a Schwarzkopf Professional colorist oktatója – szerk.) egy technikai megvalósításról, ami egy online videóhoz szükséges.

Igen, az online képzéseket a vírushelyzet szinte kikényszerítette. Te korábban mennyire voltál benne az online vérkeringésben és hol tartasz most?

A vérkeringésben abszolút benne voltam, de nem szeretek kommentelni, ezért voltam „láthatatlan”. Természetesen amikor privátban megkeresnek kérdésekkel, akár online, akár telefonon, nagyon szívesen segítek. De visszakanyarodva a kérdésedhez, most rengeteg mindent meg kellett tanulnom. Tudod, én még gyerekkoromban ceruzával pörgettem vissza a kazettát, ahhoz képest most hihetetlen, milyen digitális forradalomban vagyunk. Szerencsére a mi cégünk, a Schwarzkopf Professional mindig is a digitális forradalom élén helyezkedik el, nagyon sok felületünk és segédanyagunk van. Itt van akár az ASK Academy e-learning, mint digitális tudástár. (Erről korábban itt írtunk – a szerk.)

Ezek a felületek mind segédeszközök számunkra és a fodrászoknak is. Most egy kicsit jobban beleástuk magunkat a digitális világba. Nekem óriási szerencsém van, hiszen húsz éven keresztül a reklám- és filmiparban dolgoztam Kozma Éva maszkmester mellett 47 magyar és nemzetközi filmben, így a korok divatja és styling technikái mellett lett némi rálátásom a mozgóképre is. Rengeteg olyan dolog jött elő a fejemben lévő tudástárból, ami most segíti a digitális világ megértését, és megkönnyítette az online oktatások elkészítését. Bevallom őszintén: én ezt egy kicsit élvezem. Nagyon szívesen ülnék heti 2-3 alkalommal egy stúdióban. Csak annyiban változtatnék, hogy modellen és nem babán dolgoznék. (nevet)

Miért, mi a baj a babafejes munkával?

A babán való munkának van egy korlátja. Vannak olyan színek, amik egy babán nem jönnek ki olyan szépen, mint egy modell haján. Ugyanez megvan formaiságban, vágásnál és a stylingnál is. A baba és a póttincs beszűkítette egy kicsit a kreatív részt. Sokkal színesebben tudja egy oktató bemutatni a trendeket, irányokat, ötleteket, ha különböző karaktereken dolgozhat. Ez például borzasztóan hiányzik.

Ha már karantén: ez az időszak előhozott meglepő dolgot magadról?

Alapvetően nem. A rendmániám jobban kiütközik. (nevet) Voltak napok, amikor azon kaptam magam, hogy kényszeres takarító vagyok. Meglátok valamit, azt le kell törölnöm, fel kell mosnom. Kialakult a karantén alatt egy napirend, ami nagyrészt a kisfiam napi rutinjához igazodik: alvás, evés, játék idő és játék a kertben, ezek váltogatják egymást. Ehhez jön nálam a munkaidő.

Kisgyerek mellett milyen napirend alakult ki, hová és mikor fér be a munka számodra?

Telefonon vagy e-mailben napi kapcsolatban vagyunk a kollégákkal, online konferenciánk van heti rendszerességgel, live oktatást tartunk hétfőn és szerdán, plusz éjszakai bagoly vagyok, így esténként is tudok alkotni.

Szerinted ez a jelenlegi helyzet milyen kihatással lesz a munkádra, illetve az Akadémia életére?

A most megszerzett technikai tudás abszolút motiváló volt és jót tett az amúgy is szárnyaló cégnek. De azt nehezen éljük meg, hogy mindent el kellett csúsztatnunk. Mi jelen állás szerint az őszi szezonra tervezzük az ASK Akadémia nyitását. A nyár most nagyon aktív lesz: az Akadémia előkészítése történik.

Mit gondolsz, milyen világ érkezik a későbbiekben, a vírushelyzet után?

Azt gondolom, hogy ezzel a vírussal majd együtt kell élnünk. Amit szerintem ad az embereknek: higiénia, távolságtartás. A szakmára nézve pedig az újra indulás kicsit nehézkes. Azok, akik már újra el tudtak kezdeni dolgozni, sokkal lassabban tudnak haladni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy sok vendég is elvesztette a munkáját. Ez pedig gazdaságilag nagyon erős kihatással lesz a társadalomra, 2-3 évig. Ez a mi szféránkat is érinti majd. Érdekes kérdés, hogy a fodrászok mennyit fognak költeni egy fizetős oktatásra. Az biztos, hogy mi egy kicsit az online oktatásokat is meg szeretnénk tartani a fizikai oktatások mellett, de erről majd bővebben később – akárcsak arról, hogy milyen különböző újrakezdési támogatásokkal segítjük a fodrászainkat céges szinten.

Mit üzennél a fodrászoknak?

Kitartás és nagyon büszke vagyok mindenkire. Ez egy hihetetlenül jó és összetartó közösség.

KÖVESD BÓDIS RICHÁRD INSTAGRAM PROFILJÁT:

https://www.instagram.com/bodis_arts

Képek: Bódis Richárd