Keresés

Fodrász oktatás: Blanke Dávid interjú

A járvány okozta megpróbáltatások és lehetőségek: Blanke Dávid interjú következik.

A Schwarzkopf Professional mindig is nagy hangsúlyt fektetett az oktatásra, a fiatalok továbbképzésére és a tehetségek felkarolására. Ennek a szemléletnek mesterpéldája Blanke Dávid karrierje; a fodrásztehetség már több éve oszlopos tagja az ASK Team-nek. Dávid és a csapat ebben az időszakban új kihívásokkal néz szembe, hiszen az eddigi személyes képzések mind átkerültek az online térbe. Itt az idő közelebbről is megismerkedni vele és gondolataival. Lássuk, mit csinál egy oktatófodrász ez idő alatt.

A te munkádat hogyan érinti a járvány?

Elmaradnak az oktatások az akadémián, a digitális térbe költöztünk át, ott tartunk képzéseket. Nekünk is ez egy hatalmas kihívás, de úgy látom, hogy ez nagyon jól működik. Törekszünk arra, hogy minél jobb dolgokat tudjunk átadni a fodrászoknak és közelebb kerüljünk hozzájuk még így az éteren keresztül is. Célunk, hogy a fodrászaink olyan tartalmakat kapjanak, amik az újra nyitásnál igazán hasznosak lesznek számukra. Támogatni szeretnénk a fodrászokat, erre jött létre a Help your salon kezdeményezés is (erről korábban írtunk – a szer.), mellyel próbálunk megoldást találni erre a helyzetre.

Maradj otthon/nyiss ki. Szinte minden második poszt a fodrászos csoportokban erről szól. Neked mi erről a véleményed?

Mindenkinek van egy nézőpontja és maga dönti el: dolgozik vagy sem. Nehéz, nagyon nehéz. Én a magam részéről három hete otthonról dolgozom. De azt is tudom, hogy sokan nem tehetik meg, hogy bezárjanak. Mindenesetre senkinek sem egyszerű.

Te hogy bírod az otthonlétet?

Furcsa érzés. Bár be kell valljam, az első pár nap talán egy kicsit jó volt. Jutott egy kis idő magamra, a napi teendőimre, aztán jött egy megmagyarázhatatlan érzés: ez nem is annyira jó. Közben mindenhonnan jöttek a hírek és talán akkor tudatosodott bennem, hogy ez nem egy-két hét lesz, hanem a járvány hetekre, hónapokra fogja meghatározni az életünket. Az online oktatás ilyen szempontból nekünk oktatóknak is nagyon jó, mert vannak napi plusz teendőim, van mivel lefoglalni magam.

Mikor és hogyan kerültél be a Schwarzkopf Professional oktatói csapatába?

Három éve van jelen a Schwarzkopf Professional Akadémia az életemben. Kezdetben asszisztensként dolgoztam bemutatókon és nagyobb eseményeken, két éve pedig már saját oktatásokat tartok.

Mennyire ment könnyen a beilleszkedés a csapatba?

Szerintem könnyen ment, a többiek nagyon segítőkészek minden helyzetben.

A szakmát ki(k)től tanultad?

Tanuló éveimben az oktatóm Czibor Anita volt, neki köszönhetem hogy a pályán vagyok. Későbbiekben Szofrán Zsolt volt az, aki segített megérteni a színek világát. Az oktatásai hatására éreztem, hogy colorist szeretnék lenni és inkább a színekre szeretnék fókuszálni a forma helyett. Bár colorist vagyok, szeretek naprakész lenni a fodrászat többi területén is. A stylingok és az alkalmi hajak is közel állnak hozzám.

Szerinted mi egy jó colorist ismérve?

A színek iránti szeretet a legfontosabb és persze az új anyagok, technikák ismerete.

Mit gondolsz, Magyarországon mikorra alakul ki annak a kultúrája, hogy a colorist és a stylist vonal különválik egymástól?

Szerintem már sok helyen működnek így a fodrászok, de teljesen talán sosem fog különválni egymástól, hiszen sokan mindkettőt közel érzik magukhoz. Ezzel nincs is semmi gond.

25 éves leszel nyáron. Milyen érzés nálad idősebbeket képezni?

Megtisztelő feladat. Engem hihetetlenül motivál a korkülönbség a tudás átadásakor.

Mi a siker számodra egy-egy oktatásod kapcsán?

Nekem az a legnagyobb siker ha a fodrászok megoldást kapnak, amit aztán a szalonmunka során tudnak hasznosítani.

Mit tanácsolnál annak, akinek tetszik a munkád és szívesen lenne oktatófodrász?

Szerintem a legfontosabb az alázat, türelem és a sok energia. (nevet)

Blanke Dávid colorist oktatás közben

Ki a szakmai példaképed?

Lesley Jennison és Szofrán Zsolt, akik nagy hatással vannak rám, de inspirálódni mindenkitől lehet, ezért rengeteg fodrászt követek és figyelek Instán.

Amikor látsz egy megkapó hajat, mi az első gondolatod?

Általában az, hogyan is készült. Szeretem feltérképezni, hogy milyen anyaggal és technikával készült el az adott haj.

Hozzád melyik trendirányzat áll közelebb? A naturális, a pasztell vagy az extrém színeket felvonultató vonal?

Inkább a naturális vonal. Ha az aktuális trendeket nézzük, most ott is ezek uralkodnak.

Melyik képzésed találod a legizgalmasabbnak?

Mindegyiknek megvan a saját izgalmassága, de ha ki kell emelni egyet, akkor a korrekciós oktatásokat mondanám, ahol elképesztő alapokból, foltos, egyenetlen hajakból készítünk csoda színeket.

Mit gondolsz, mi a legfontosabb feladata most szakmailag a fodrászoknak?

Inspirálódni és felkészülni a járvány utáni időszakra. Ebben kínálunk segítséget csapatunkkal az online oktatásainkon. (A zárt csoporthoz a Schwarzkopf Professional képviselőin keresztül lehet csatlakozni: http://szinezdujra.com/kapcsolat – a szerk.)

Milyen képzésekkel készülsz 2020 őszére?

Lesznek a jól megszokott képzéseink és készülünk újdonságokkal is. Egyelőre ez még legyen titok.

Mit üzensz a fodrászoknak ebben a helyzetben?

Legfontosabb, hogy vigyázzunk egymásra és hozzuk ki a legjobbat ebből az időszakból.

Blanke Dávid portré

KÖVESD BLANKE DÁVID INSTAGRAM PROFILJÁT:

https://www.instagram.com/david.blanke_colorist/

Képek: Blanke Dávid