Keresés

Barber vagy férfifodrász – ezeket a különbségeket tudnod kell

Eloszlatjuk a tévhiteket a barber és a férfifodrász szakma mibenlétében.

Mi a különbség egy barber és egy férfifodrász között? Bár hasonlónak tűnhetnek, néhány markáns különbség azért megfigyelhető. Cikkünkben ezeket vesszük górcső alá.

Eszközök és szolgáltatások

A barberek és a férfifodrászok egyaránt a haj vágására és formázására szakosodtak, de az ehhez használt eszközök és maguk a szolgáltatások némileg különböznek. Míg a barberek leginkább borotvát és elektromos hajvágót használnak, addig a férfifodrászok leggyakoribb eszköze az olló. Ők általában hosszabb hajjal is dolgoznak, illetve olyan szolgáltatásokat is nyújtanak, mint a hajfestés és hajápolás. Egy barbernél a kliens átlagosan tíz percet tölt. (brit felmérés – a szerk.) Ezzel szemben egy fodrász általában több időt tölt a vendéggel a tökéletesség érdekében.

Elektromos hajvágó, tipikusan egy barber eszköz

Barber vs. férfifodrász környezet

A barber shopok hangulata hagyományosan több férfias díszítőelemmel rendelkezik, általában egy kisebb helyen. Néhány barber shop azonban kínál ún. one-stop shop szolgáltatást, amely esetében a betérő vendég kávét vagy éppen sört is rendelhet, vásárolhat ruhákat és még a haját is megcsinálják. Ezzel szemben egy fodrászszalon általában tágas és külön tér áll rendelkezésre a mosáshoz és a haj formázásához is. Specialitása a haj elkészítése.

Bár sok férfi kellemesebben érzi magát egy barber shopban (mivel ezek leginkább férfiak számára lettek berendezve és köztük sok helyre nők be sem léphetnek), a mai világban a különbségek a barbervilág és a férfi fodrászat között kezdenek elhalványulni.

Férfias berendezés

Képesítés

Míg a férfifodrászok általában az ollók és a fésűk világára, valamint a hosszabb hajakra vannak felkészítve, addig a barberek inkább az elektromos hajvágókra és a rövidebb, felnyírt fazonok kidolgozására.

Sok szakmabeli szerint azonban nincs különbség. Mindkét technikának megvannak a maga előnyei és hátrányai, és mindent ismernie kell egy szakembernek. A sikeres munka és a lehető legtöbb stílus kidolgozásához mindkét területen tudással kell rendelkezni. Így válik belőlünk hajszakértő és nem csak barber vagy férfifodrász.

Forrás és képek: HJI, Pexels