Keresés

Első benyomás: erre 7 másodperced van!

Az első benyomás kialakítására elég rövid időd van!

Egy új vendég 7 azaz hét másodperc alatt kialakítja véleményét rólad, a kollégáidról és a szalonodról, ezért létfontosságú, hogy az első benyomás nagyon pozitív legyen, mondja Liz McKeon, az Egyesült Királyság egyik szalonüzleti szakértője. Fontos és megszívlelendő tanácsokkal lát el bennünket az új vendégek első benyomásairól, esetleges törzsvendéggé válásáról.

Az új vendégek megtartásában nagyon fontos a rájuk gyakorolt első benyomás. Ezt segítheti, ha több figyelmet fordítunk a kommunikációra, udvariasságra, szakmaiságra, megbízhatóságra, kedvességre és pontosságra.

Új vendég első benyomása – hogy lesz belőle törzsvendég?

Sokszor elhangzik, hogy ne az első benyomás alapján ítéljünk, de valóban meg tudjuk-e ezt állni? Biztos, hogy nem. Ha így van, akkor mindent el kell követnünk, hogy ezt a magunk hasznára, az üzletünk boldogulására tudjuk fordítani.

A törzsvendégek körének bővítéséhez és lojalitásuk minél hosszabb időn át történő megőrzéséhez a legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz nyilvánvalóan a legmagasabb szintű kiszolgálás nyújtása. Ebben a kommunikáció nagyon fontos, mert a szavak ereje nagyon nagy. Ha tényleg jól gondoskodsz a vendégeidről, és nem „csak” a szakmai szolgáltatásoddal teszed ezt, hanem a gondoskodással, és el tudod érni, hogy pozitív tapasztalatukat másoknak is elmondják, elérhetőséged tovább adják, akkor már „valamit tudsz”. Ez bizony egy erős feedback arról, hogy jól dolgozol, valóban megtettél mindent, amit – e téren – megtehettél.

De kezdjük ott, hogy belép az új vendég az ajtón!

Hogyan is születnek az első benyomás alapján az instant, de annál nagyobb erejű vélemények?

Nemcsak egy új vendég, de a tanácsadód is – ha megbízol egyet az üzleted munkájának elemzésével, – tényleg az első hét másodpercben alakítja ki az első benyomását. A szakértő szerint 11 szempont alapján döntenek az emberek, és a tapasztaltak szerint ez a rövidke idő elegendő is azonnali vélemény megformálására. Ez pedig kulcsfontosságú, hogy pozitív legyen, mert ez fogja meghatározni, hogy az új vendégből visszatérő vendég legyen.

Mi lehet az új vendég döntése a szalonodról?

1# Kedveli az alkalmazottjaidat és/vagy téged (és ezáltal a szalonodat).

2# Nem kedveli az alkalmazottjaidat és/vagy téged (és ezáltal a szalonodat sem).

3# Közömbösek irántad és a szalonod, kollégáid iránt.

E következtetések közül kettő rád nézve katasztrófa. Nyilvánvalóan nem jó, ha egy ügyfél nem kedveli az alkalmazottakat, de a közömbösség ugyanolyan rossz! Egy közömbös vendég inkább átmeneti, eseti, mint hosszú távú; csak addig van a szalonodban, amíg nem talál egy számára szimpatikusabb, jobb lehetőséget.

Most nézzük, mi az a “varázslatos” 11 szempont!

(amelyek alapján a szalont és a csapatot a vendégek megítélik)

 1. A szalon vonzereje, stílusossága
 2. A tisztaság
 3. Udvariasság
 4. Hitelesség
 5. Bizalom
 6. Barátságosság
 7. Segítőkészség
 8. Tudás
 9. Szakmaiság
 10. A reagálás képessége
 11. Megértés

Miért fontos, hogy az első benyomás fantasztikus legyen:

Mert az első benyomást nem lehet megismételni. A vendégek által a kapcsolatfelvétel első pillanataiban kialakított vélemény örökre megmarad. Tégy meg mindent annak érdekében, hogy “kimaxold” a vendégekre első alkalommal gyakorolt pozitív hatást! A részletekre való odafigyeléssel biztosíthatod, hogy a vendégek a rólad és a szalonodról alkotott kiváló véleménnyel távozzanak.

Win-Win-Win szituáció

Ha belegondoltok, hogy pl. külföldön, egy nyaralás során, a kíváncsiság okán ti is mikor benéztek egy fodrász szalonba, valószínűleg ti is ezeket a szempontokat mérlegelitek. Kritikus szemmel végig veszitek magatokban, biztos, hogy legalább 3-4-ben találtok javítani valót a saját szalonotokban is. Érdemes ismerősöket arra megkérni, hogy teszteljék szalonotokat, nézzenek rá kritikus szemmel és segítsenek a hibák elemzésében, majd kijavításában. Ezek a lépések bőséget hoznak majd!

Cselekedjünk: lássuk mit és hogyan fejlesszünk, változtassunk, hogy az első benyomás jó legyen!

A szakértő az első benyomás forradalmasítása érdekében javasol néhány átgondolandó lépést.

A telefonos kapcsolattartás: létfontosságú, hogy akár a recepció, akár a kollégák teljeskörűen fel legyenek készítve, hogy pontosan hogyan, milyen bemutatkozó szöveggel kell felvenni a telefont, és hogyan kell reagálni a vendég hívására, kéréseire, kérdéseire.

Pontosság: érkezzen mindenki néhány perccel korábban a szalonba, hogy átgondolja, megszervezze a napját, és az egyes vendégeket a vállalt időben, pontosan fogadja.

Légy önmagad és légy nyugodt: ha nyugodt és magabiztos vagy, a vendégeid is nyugodtabbnak fogják érezni magukat, és szilárd alapot teremthetsz a bizalom kiépítéséhez, az új szolgáltatások bemutatásához és a szakmai javaslataid megtételéhez.

Mutatkozz be megfelelően: győződj meg róla, hogy a szalon összképe a számodra fontos üzenetet sugallja-e a vendégnek, ezzel is segítve a megfelelő első benyomás kialakítását. Felmérések szerint a színvonalas, stílusos személyes megjelenéssel rendelkező alkalmazottak büszkeségére válnak a szalonnak, miközben növelik a cég hitelességét is.

Őrizd meg az egyéniségedet: anélkül is nagyszerű benyomást kelthetsz, hogy elveszítenéd egyéniségedet és személyiségedet – a vendégek szeretik, ha a személyiséged átsugárzik!

Megnyerő mosoly: nincs is jobb egy őszinte mosolynál, nagyszerű első benyomást kelt. Egy meleg és magabiztos mosoly mind téged, mind a vendégedet megnyugtatja.

Légy nyitott és magabiztos: a testbeszéd hangosabban „beszél”, mint a szavak. Használd arra, hogy megfelelő önbizalmat és szakmai magabiztosságot tükrözzön.

A csevegés messzire vezet: a beszélgetések alapja az adok-kapok. Készülj fel semleges és szakmai kérdésekkel az új vendégek esetében, főleg az általuk lefoglalt kezelésekhez kapcsolódóan. Sose felejtsd el a konzultációt!

Légy udvarias és figyelmes: a jó modor, az udvarias és figyelmes viselkedés mind hozzájárul az első benyomás kialakításához. Minden vendég megérdemli a 100%-os figyelmedet, ezért mindig a lehető legodaadóbb módon viselkedj a vendégekkel.

Légy pozitív: a hozzáállás mindenben megmutatkozik, amit teszel. Mutass pozitív hozzáállást, még kritika vagy idegesség esetén is. Törekedj a folyamatos tanulásra, és mindig őrizd meg pozitív, derűs viselkedésedet.

Most kérdezd meg magadtól, hogy ha egy vendég most telefonálna vagy először látogatna be a szalonodba, mennyire tudnád lenyűgözni?