Keresés

Eredeti hajszín visszaállítása

Ha már hiányzik az eredeti hajszín egy vendégnek, van rá megoldás!

Sok-sok évnyi hajfestést követően vendéged egyszer csak úgy dönt: ő bizony szeretné viszont látni eredeti hajszínét, most azonnal, de rögtön. Mi tévő legyél? Fátrai Krisztina fodrászmester elmondta nekünk a lehetséges alternatívákat, megoldásokat, érveit a témában pro és kontra, mi pedig jól megírtuk nektek. Íme egy kis támpont az eredeti hajszín visszaállításának témakörében kutakodóknak.

Eredeti hajszín visszaállítása: egyáltalán lehetséges?

Azzal kezdeném, hogy pontosan eredeti hajszínre visszafesteni a hajat nem lehet, csak megközelíteni azt. Egy festett hajszín soha nem lesz olyan színű, mint egy natúr haj. Ezt akkor sem lehet tökéletesen elérni, ha valaki elkezd őszülni és szimplán befestjük a hajat az ősz hajszálak elfedése miatt. Egy festett haj sokkal fényesebb és árnyalatában is különböző, ami a későbbi lenövésnél ugyan nem mérvadó, de észrevehető.

Eredeti hajszín visszaállítása Fátrai Krisztinával

Eredeti hajszín visszaállításának alternatívái

Az eredeti hajszín visszaállítása egy nagyon összetett kérdéskör, ami számtalan kérdést vet fel, amik újabb kérdéseket generálnak. A teljesség igénye nélkül, felsorolok néhány lényeges pontot, melynek ismerete nagyon fontos ahhoz, hogy jól döntsünk, hogyan is kezdünk neki a visszaállításnak és azért is, hogy érzékeltessem a téma komolyságát.

 • Az eredeti hajszínnél sötétebbre van festve a haj.
 • Az eredeti hajszínnél világosabbra van festve a haj.
 • A festett hajszín csak árnyalatában tér el a saját hajszíntől.
 • A haj melírozva van.
 • Nem ismeretes, hogy a haj az elmúlt időszakban – tehát amióta festve van, – milyen hajszínváltoztatásokon ment keresztül. Lehetséges, hogy sok-sok év alatt többféle árnyalatra volt festve, ami kívülről már nem szembetűnő, de egy színváltoztatásnál nagy problémákat okozhat, ha ez nem derítjük ki egy részletes beszélgetés során.
 • Ha szőke hajszínt látunk, nem mindegy, hogy szőkére volt festve, vagy valamilyen szőkítési eljárással érték el a jelenlegi árnyalatot. Egy szőkített haj teljesen máshogy reagál a sötétítésre, mint egy szimplán festékkel szőkére festett haj.
 • Az sem mindegy, hogy milyen a haj minősége és típusa. Például egy szőkített, roncsoltabb haj, ami pl. hullámos is, azt nehezebb az eredeti hajszínre visszafesteni, mint egy vastagabb szálú szőkített.
 • Fontos kérdés az ősz haj aránya is, mind technikailag, mind az eredeti hajszín megállapítása miatt. Például vendégünknek hosszú évek óta festve van a haja, és úgy dönt, hogy az eredeti hajszínét szeretné újra látni, csakhogy annak színe már megkopott és csak egy ideát kerget, hiszen álmaiban az ősz hajszálakkal nem számol és már az eredeti hajszín is csak fotókon létezik. Itt kiemelt fontos a jó kommunikációs készség.
 • Emellett vendégeink sokszor másként emlékeznek eredeti hajszínükre és azt se felejtsük el, hogy az idő előre haladtával az is változik. Itt szintén kiemelten fontos a jó kommunikációs készség.

Amint ebből a 9 példából is látszik, nagyon fontos a pontos diagnosztizálás és a kommunikáció, mely felderíti mit és hogyan csináljuk a kívánt hajszín eléréséhez.

Sokszor az eredeti hajszín is csak fotókon létezik már…

Hogyan kezdjünk neki az eredeti hajszín visszaállításának?

 • Kommunikáljunk vendégünkkel! A beszélgetés során pontosan végig kell venni, milyen a vendég által áhított hajszín. Legyünk profi szakemberek: ha vendégünk olyat kér, ami nem, vagy nem szépen teljesíthető, tegyünk javaslatot az árnyalatra és a színmélységre vonatkozóan.
 • Pontosítsunk mindent.
 • Térképezzük fel a haj előéletét, vizsgáljuk meg a haj minőségét, színmélységeket.

Eredeti hajszínek visszaállítása: milyen megoldások léteznek?

 • Sötétebb hajszíneket felvilágosítása valamilyen szőkítési eljárással (mesterséges pigmentek eltávolítása), majd hajfestés vagy színezés.
 • Vörös hajszínek esetében is, amennyiben eredeti hajszínre kívánjuk visszafesteni, először a vörös pigmentek eltávolítása történik valamilyen szőkítési eljárással, majd festés vagy színezés.
 • Szőke hajak visszafestése pigmentálással, majd hajfestéssel.
 • Szőkített hajak visszafestése pigmentálással, majd hajfestéssel.
 • Színátmenetek egységesítése (balayage, ombre melír….), ez egy nagyon összetett műveletsor lehet sok lépésben és lehet, hogy az eredeti egységes hajszínhez csak megközelítő színt tudunk elérni.
 • Ősz vagy őszülő hajtő és sötétebb hajszín, vörös vagy szőke, esetleg szőkített, vagy színátmenetes hajhossz visszafestése eredeti hajszín közelire. Itt lehet szőkíteni, pigmentálni, hajat festeni és színezni is. Nagyon összetett feladat. Talán technikailag a legnehezebb.

Az eredeti hajszín visszaállítását bízzuk szakemberre

Ebben csak szakember tud segíteni, mert ez egy nagyon összetett munkafolyamat, ahol a fodrász szakemberek tudják csak pontosan, hogy milyen megoldáshoz nyúljanak a kívánt cél elérése érdekében. Otthon semmilyen esetben nem javaslom, hogy valaki nekiálljon hajat szőkíteni, vagy ide-oda festegetni a haját. Az esetek többségében úgyis fodrász fogja rendbe hozni az otthoni próbálkozások eredményét, de az otthon okozott kárt jóval nagyobb beavatkozással lehet csak helyrehozni.

Hallgassunk fodrászunkra: jót akar nekünk!

Sok esetben nem is a hajszínt nehéz elkészíteni, hanem az a nehéz, hogy meglegyen a közös nyelv a vendéggel. Aki nem szakember, nem érti és nem is értheti, mekkora munka egy haj több lépcsőben való leszőkítése, akár több órán keresztül. „Csak” azért, hogy utána az eredeti hajszínhez közeli legyen a végeredmény. Vendégeink sok esetben egyszerű feladatnak tartják a hajfestést. Színskálát megnézem, kiválasztom, ami tetszik, felkenem és kész. Holott mély színelméleti és technikai tudásra van szükség egy színkorrekcióhoz.

Fodrász kollégáimnak azt ajánlom, hogy mielőtt belekezdenek egy eredeti hajszínhez közeli szín elérésébe, járják pontosan körbe, mi a célszín, hogyan tudják elérni, az mennyi időbe és pénzbe fog kerülni a vendégnek, és mivel jár a haj utógondozása; illetve találják ki előre, hogyan történjen majd a következő alkalommal a hajfestés. Majd szépen és nyugodtan, időt szánva erre, magyarázzák el a folyamatot a vendégnek, hogy ő tudjon dönteni, vajon ténylegesen ezt szeretné-e.

MELYIK A KÖNNYEBB TECHNIKAILAG: VILÁGOSBÓL AZ EREDETI SÖTÉT, VAGY SÖTÉTBŐL AZ EREDETI VILÁGOS HAJSZÍN ELÉRÉSE?

A két folyamat más. Mindkettő egyformán nehéz lehet. Az árnyalat kiválasztása a legnehezebb feladat, mert az eredeti hajszínek inkább hideg árnyalatúak, melyek megfestése nehéz feladat és amikor vendégünk meglátja magát egy világos hajszínből eredeti barnán a legtöbb esetben megrémül. A bőrük nem olyan, mint régen, esetleg felugrott pár kilogramm és nem érzik jól magukat az átalakulás láttán. Ezért nekünk fodrászoknak kell ajánlani egy olyan eredeti hajszínhez hasonló sötétebb árnyalatot, melytől a vendég továbbra is szépnek érzi magát. Én javasolni szoktam, ha ilyen problémát látok, hogy hagyjunk meg 1-1 világosabb tincset az arc körül.

SZŐKÉBŐL SÖTÉT HAJSZÍN FESTÉSE

Figyeljünk, hiszen a haj sokszor becsapós lehet és egy-egy porózusabb terület zöldes-barna lehet, ha nem készültünk fel eléggé ilyen eshetőségre a diagnosztizálás során.

FESTETT SÖTÉTEBB HAJSZÍNBŐL EREDETI VILÁGOSABB HAJSZÍN ELÉRÉSE

Itt mindenképpen valamilyen szőkítési eljárást kell alkalmaznunk. Itt maga a szőkítés folyamata az, ami nehéz, mert nem mindegy, hogy

 • hol kezdjük,
 • mely területeken dolgozunk először,
 • milyen anyagot választunk és
 • hány százalékos oxidálószerrel dolgozunk.

Nagyon fontos egy egységes szőkítési alap elkészítése, mert csak egységes alapon lehet egységes végleges hajszínt kialakítani. Ez akár 3-4 óra munkát is jelenthet és ezek után jön még csak a kívánt szín kialakítása, ahol a komplementer hatás pontos ismerete nélkülözhetetlen.

Képek: Pinimg

Várjuk véleményed a témában: Írd meg nekünk!