Keresés

Festett hajból eredeti: így nyerheted vissza a természetes hajszíned!

Legújabb step by step anyagunkban bemutatjuk, hogy hogyan lehet a festett hajból eredeti!

A megújulási vágy valahogy mindig összekapcsolódik a frizura– és leginkább hajszínváltoztatási szokásokkal. Ha ez a hóbort egyszer elindul, nehéz megállítani. Egyre több fantáziát látunk az új árnyalatokban, technikákban, kísérletezni kezdünk, mígnem azon kapjuk magunkat “hiányzik a természetes”. Ez addig rendben is van, de visszanyerhetjük egyáltalán azt, amit egyszer magunk mögött hagytunk, átszíneztünk? Röviden: igen. Hosszabban: görgesd végig legújabb step by step anyagunkat!

Miért vágynak a vendégek az eredeti hajszínükre?

Amikor festett hajból eredeti árnyalat újra a cél, akkor több minden is meghúzódhat az igény hátterében – meséli Lang Dóra, fodrász. A leggyakoribb okok a következők:

 1. A cél a haj tehermentesítése, mert a vendég már évek óta festi otthon a haját, ami miatt a szerkezete teljesen tönkrement.
 2. Sokan idő– és/vagy pénzhiány miatt döntenek úgy, hogy szeretnénk visszanyerni eredeti hajszínüket, ezzel is megspórolva a rendszeres szalonba járást.
 3. A szakember pályafutása alatt az is megesett már, hogy a hajszerkezet roncsolódása akkora mértékű volt, hogy a legkíméletesebb megoldásnak a természetes árnyalat visszaállítása tűnt, hogy a haj “gyógyulni” tudjon, és addig is vállalható legyen.
 4. Ezeken túl leggyakoribb indokként mégis csupán annyi érkezik: “meguntam a festegetést”.

FODRÁSZINFÓ KIEGÉSZÍTÉS:

Mivel az elmúlt években a naturális lookok vették át az irányítást az aktuális trendek felett, napjainkban még inkább megnövekedett az igény az eredeti hajszín visszaállítására. Ez egy olyan vonal, amit mi magunk is nagyon kedvelünk, de szeretnénk felhívni a figyelmed: ha te is ebben mesterkedsz, ezt a folyamatot kizárólag egy fodrász szakmai tudására bízd! Most lépésről lépésre be is mutatjuk, hogy miért, ebben pedig egy profi szakember, Lang Dóra lesz a segítségünkre!

Festett hajból eredeti: a természetes mindig szexi

Festett hajból eredeti: step by step Lang Dórával*

(*Az eljárás lépéseit Lang Dóra szavaival tolmácsoljuk.)

STEP 01 – kiindulási alap: jelen esetben a vendég egyszerűen megunta a szőke hajat, úgy fogalmazott, hogy “Imádtam a szöszit, de a természetes az természetes”.

Kiindulási alap

STEP 02 – diagnosztizálás: alaposan szemügyre vettem a vendég haját, megállapítottam az eredeti haj színmélységét, amit az 5-ös alapnál picit világosabbnak, de a 6-os alapnál sötétebbnek ítéltem meg. A haj hosszán egy szőkített 9-es szín volt, így nyilvánvalóan a sötétebbre festéshez először a szőkített részeket kellett visszapigmentálni. (Ilyenkor ugyanis vissza kell tölteni a szőkítési eljárás során eltávolított pigmenteket.)

STEP 03 – visszapigmentálás: a visszapigmentáláshoz az Indola Color Style Mousse hab réz árnyalatát használtam, mivel az 5-6-os színmélységen a narancs az uralkodó szín/pigment. Régebben festéket használtam, de egy ideje inkább a színezőhabhoz nyúlok. A feladatot ez is maximálisan elvégzi, viszont nem terheli a hajat egy plusz oxidációs folyamattal, miközben a szolgáltatás idejét is lecsökkenti: nincs hatóidő és egy hajmosás is megspórolható vele.

Az eljárás során egyszerűen felviszem az anyagot a száraz hajra, alaposan beledolgozom, jól átfésülöm, hogy biztosan mindenhol, és minden hajszálat érjen. Ezt követően beleszárítom a hajba, és már jöhet is a festés! A hajdiagnózis során a színmélység mellett azt is igyekeztem megállapítani, hogy milyen árnyalatú a haj, milyen színeket látok benne. Így esett a választásom az Indola 5.82 és 6.1 színeire, melyeket egyenlő arányban és 2%-os színelőhívóval (mivel sötétebbre festettem a hajat) kevertem össze.

A haj visszapigmentálása

STEP 04 – festés: ebben az esetben a vendég lenövéséhez nem nyúltam, csak a hajhosszt festettem hozzá a natúr hajszínhez. Azt tudjuk, hogy a festett haj nem tud teljes mértékben megegyező lenni egy natúr árnyalattal, de a mai modern anyagokkal szinte tökéletesen természetesnek ható tónusokat lehet produkálni. Tehát az előzetesen visszapigmentált hajhosszt megfestettem, majd 30 perc hatóidő elteltével 10 percre emulgeáltam a hajmosótálban.

STEP 05 – finish: végül lemostam a festéket, és Indola Repair samponnal és maszkkal ápoltam. A befejezéshez Indola hajban maradó hidratáló spray-t és Indola hővédő spray-t használtam. Mindezek után megszárítottam, lapvassal hullámosítottam a tincseket, a legvégén pedig az Indola Repair hajvégápolóját alkalmaztam.

Végeredmény – az eredeti hajszín visszanyerése

A hajszínvisszaállítás elkészítési ideje

A bemutatott példa folyamata kb. 2,5 órán keresztül zajlott. Menete a következőképp ment végbe:

 1. Diagnózis felállítása
 2. Színezőhab felvitele
 3. Szárítás
 4. Festék felkenése
 5. 30 perc hatóidő
 6. 10 perc emulgeálás
 7. Mosás
 8. 15 perc hatóidő a maszknak
 9. Stylingolás

Ha festékkel pigmentáltam volna vissza a hajat, akkor kb. 45 perccel hosszabb lett volna a szolgáltatás ideje.

Mennyire kíméletes egy hajszín visszaállítási eljárás?

Ha konkrétan erről a példáról beszélünk, amit a korábban bemutattam, akkor azt kell mondjam, hogy ennél nem sok gyengédebb eljárás létezik:

 • színezőhabbal történt a visszapigmentálás, így elkerültünk egy plusz oxidációs folyamatot;
 • sötétebbre festettük a hajat, így elegendő volt (az én márkámnál) a leggyengébb, 2%-os színelőhívót használni.

Természetesen, ha fordítva történik a dolog – egy eredetileg világosabb haj sötétre van festve és azt szeretnénk visszaállítani –, az már nem ilyen egyszerű és kíméletes eljárás.

Forrás: Lang Dóra

Képek: itt, itt és Lang Dóra