Keresés

A fejtetű nyomában: kezelési tippek fodrászoknak és vendégeiknek

A fejtetű általánosságban, és részleteiben is összefoglalva.

A fejtetű vagy fejtetvesség egy nagyon makacs probléma, aminek megszüntetéséhez körültekintő kezelési folyamatra van szükség. Összefoglaló cikkünkben körbejárjuk a témakör teljes hátterét.

A következő kérdésekre keressük a választ:

  • Mi a fejtetű?
  • Melyek a probléma kiváltó okai?
  • Milyen tüneteket tapasztalunk fejtetvesség esetén?
  • Milyen kezelési módszerek léteznek?
  • Mit kell tudni a fejtetvesség megelőzéséről?

Gondolataink összegzésében Tirpák Gabriella és Hürkecz Bianka fodrászok, a Fodrászinfó Pro csoport szakemberei segítettek.

Amit a fejtetvességről általánosságban tudni érdemes

A fejtetű okozta fertőzéssel előbb-utóbb mindenki megküzd. A probléma leggyakrabban kisgyermekes családok életében üti fel fejét, hiszen a bölcsődék, óvodák és általános iskolák számítanak a fejtetvesség legnagyobb gócpontjainak. Mielőtt azonban részletesen beleásnánk magunkat a kellemetlenségek kezelési módszereibe, az is fontos, hogy pontosan tisztában legyünk, mivel is állunk szemben.

A fejtetűfertőzés egyik legnagyobb gócpontjai az óvodák

A FEJTETVESSÉG KIALAKULÁSÁNAK OKAI

A fejtetvességget egy élősködő rovar, a fejtetű (Pediculus humanus capitis) okozza, ami a világ minden táján, így Magyarországon is jelentős számban jelen van. Nemzetközi és hazai vizsgálatok szerint a tetűpopuláció körülbelül 20-25 éves periódosukban, ciklikusan és állandóan növekszik.

Ezért nem csak a fodrászoknak, de mindenkinek előre fel kell készülnie a probléma hirtelen jelentkezésére. A tetűfertőzés általában zárt közösségekben terjed a leggyorsabban; a gyermekközösségeket járványszerűen érinti.

A fejtetű csakis az embert támadja, ugyanis az emberi szervezet nélkül képtelen életben maradni: a fejbőrön telepedik le, vérrel táplálkozik. Épp ezért, gazdatest nélkül pár nap leforgása alatt el is pusztul. Tehát a paraziták megjelenésének egyetlen oka, hogy csak így képesek életben maradni.

Ezért is hatalmas tévhit, hogy kizárólag rossz higiénés körülmények között jelennek meg. A fejtetvek nem válogatnak: ugyanannyira ellepik a rendszeresen ápolt hajat és fejbőrt, mint a piszkosat; nemtől, kortól és higiénés környezettől és az ápoltság szintjétől függetlenül.

Fejtetű kialakulása és kezelése

MELYEK A FEJTETVESSÉG TÜNETEI?

A paraziták elszaparodása sokáig nem okoz semmilyen észlelhető tünetet. Körülbelül a fertőzés után 4-6 héttel jelentkezik a mindenki számára ismert, allergiás viszketés, amit a fejtetvek:

  • csípése,
  • nyála,
  • széklete okoz.

Az intenzív viszkető érzés mellett enyhe bőrpír és duzzanat is tapasztalható. A vakarózás hatására apró sebek is megjelenhetnek a fejbőrön, amik felülfertőződhetnek és egyéb bakteriális szimptómákat (pl.: lázat, nyirokcsomó-duzzanatot) produkálhatnak.

FEJTETVESSÉG ÉS MEGFERTŐZŐDÉS

A közhiedelemmel ellentétben a tetvek nem ugrálnak – viszont gyorsan másznak -, aminek hatására könnyen terjednek. Elég egy széktámla, közösen használt fésű vagy törölköző, és máris egy egész családnak és közösségnek kell szembenéznie a makacs problémával. A vérszívó élősködők ugyan fertőző betegséget nem terjesztenek, de jelenlétük testileg és lelkileg is megviselik az embert.

Gyakorlati módszerek a fejtetű kezeléséhez

Fejtetvesség során a fejbőrön és a hajban élő, kifejlett paraziták és fejlődésben lévő serkék is találhatók. Napjainkra már sok kezelési módszer és terápia közül választhatunk, de akármelyik mellett is döntünk, a teljes sikerhez biztos, hogy többször is meg kell ismételni a folyamatot. Pro tipp: minél több módszert kombinálunk, annál nagyobb lesz az eljárás hatékonysága.

Emellett nagyon lényeges, hogy a gazdatest mellett a környezetet is mentesítsük a tetvektől. Bár a fejbőrön kívül nagyon kevés ideig képesek csak életben maradni, de addig épp igen, hogy más is megfertőződjön. Tehát minden olyan használati tárgyat ki kell mosni, meg kell tisztítani vagy ki kell dobni, ami érintkezhetett a tetves fejbőrrel és hajjal.

#1 TETŰFÉSŰ ALKALMAZÁSA

A tetűprobléma egyik legnépszerűbb kezelési módszere a tetűfésű alkalmazása. Ezt az eszközt direkt nagyon sűrű fogazattal fejlesztették ki, hogy a vérszívó rovarok könnyeb bele tudjanak akadni a fésű fogaiba. Használata semmilyen technikai ördöngősséget nem jelent, elég belemártani egy kis szappanos vagy ecetes vízbe, majd segítségével lehúzni az élősködőket a hajról.

Tetűfésű használata

A tetűfésű abszolút előnye, hogy akkor is alkalmazható, amikor a gyógyszeres kezelések szóba sem jöhetnek – például kisbabák és várandós nők esetén. A hagyományos fésű mellett napjainkra már elektromos tetűfésűt is vásárolhatunk, ami elektromos kisüléssel pusztítja el a vérszívó parazitákat.

#2 TETVESSÉG ELLENI GYÓGYSZERES KEZELÉSEK HASZNÁLATA

A tetvesség megszüntetésére leggyakrabban gyógyszeres kezeléseket javasolnak a szakemberek. A kúra során egy vagy több tetűirtó szert kell alkalmazni, ami lehet sampon, de hajszesz is. A termékek közös tulajdonsága, hogy a legfőbb hatóanyagaik listája általában megegyezik.

Az agresszív készítményeket mindig a használati útmutatásban leírtak szerint kell alkalmazni. Ez gyakran annyit jelent, hogy az anyagot alaposan be kell masszírozni a hajba és a fejbőrbe, majd egy negyed- vagy fél óráig hagyni kell hatni. A tetűirtó szereket a hatóidő leteltével alaposan ki kell mosni a hajból. A fésülés során ilyenkor is érdemes tetűfésűt használni.

Gyógyszeres kezelések fejtetvek ellen

Jó, ha tudod: az elmúlt években bizonyos tetűfajok egyre ellenállóbbá váltak a piacon lévő készítményekkel szemben, ezért fontos, hogy a kúrát ciklikusan újra és újra megismételjük. Növelheti a hatékonyságot, hogyha ilyenkor a különböző kémiai összetevőket változatosan kombináljuk.

#3 HAJVASALÓ HASZNÁLATA TETVEK ELLEN

A kifejlett paraziták eltávolítása mondhatni a kisebb gond, a hajszálakra tapadt serkék elpusztításában sokszor csak a klasszikus “lehúzom, körmömmel szétpattintom” módszer működik. Idő- és idegőrlő folyamat, hiszen ilyenkor valóban hajszálanként kell tincsről tincsre haladni. Hürkecz Bianka fodrász azonban egy sajátos módszerrel ezt a nehézséget is megoldotta, ráadásul hajvasaló használatával.

Az elektromos tetűfésű után teljesen releváns gondolat, hogy a serkéket magas hőfokon könnyedén el lehet távolítani. Ha tehát megpróbálkozunk a szakember módszerével, a következőt kell tenni

1. az eszköz hőfokszabályzóját maximális fokozatra tekerni;

2. a hajat tincsenként átvasalni, egészen a tövektől a végekig.

Tényleg csak ennyi! Bianka elmondásai és saját tapasztalatai szerint, a magas hőfok hatására a serkék megsültek, és pont úgy pattogtak szét, mint a köröm alatt.

Pusztítsd el a serkéket hajvasaló segítségével!

Figyeljünk a tetvesség megelőzésére is!

A tetvességet annál könnyebb kezelni, minél előbb felfedezzük a problémát. Így ugyanis nagyobb az esély arra is, hogy megakadályozzuk a nőstény rovarok peterakását, ezáltal pedig a tetvek elszaporodását. A megelőzés első lépése, hogy kisgyermekes szülőként időről időre, rendszeresen átnézzük a kicsik haját és fejbőrét. A piacon ma már kaphatók tetvesség megelőzésére gyártott készítmények, azonban ezek hatékonyságáról tudományos alátámasztások még nincsenek. Egy biztos: ha egy vendégünk fejbőrén serkék, azonnal meg kell kezdeni a tetűirtó kezelést, akár a szalonban megfelelő védőeszközökkel, akár otthoni körülmények között.

Képek: Freepik