Keresés

Hajfestés várandósság alatt

Mi van a hajfestés várandósság alatt témakör hátterében? Íme!

Mikor egy nő életében beköszönt az a bizonyos, csodavárós 9 hónap, igyekszik mindent megtenni azért, hogy foggal-körömmel megvédje szervezetét a káros anyagoktól. Utána olvas, mérlegel, sok esetben démonizál, hiszen az interneten azt írták, hogy „nem szabad.” Azt azonban sokszor képesek vagyunk elfelejteni, hogy a világháló akármennyi hasznos információt is tartalmaz, kritikus szemmel kell értelmeznünk a tartalmát. Mi a helyzet a szépségápolással, ezen belül a hajfestéssel? Valóban káros a magzat fejlődésére a hajfestés a várandósság alatt?

A várandósság ideje alatti hajkezeléssel kapcsolatos kérdések, igencsak gyakoriak. Ennek okát talán nem is kell túlzottan boncolgatni, hisz a fejlődő magzat a prioritások csúcsára kerül, de ezen túl minden nő lelkében megmarad az érzés, hogy szeretne ápolt és nőies maradni. Természetesen nem feltétlenül a hajfestés a nőiesség kulcsa, de azt hiszem, hogy egy nő számára sem kell elmagyarázni, hogy milyen jó is az érzés, amikor megajándékozhatjuk magunkat, legyen szó egy szép ruháról, új körömről, vagy a hajunk megújításáról. Változik a testem, változik a szervezetem, változik a hajszerkezetem. Mit tegyek?

Hajfestés várandósság alatt

A legfontosabb, amit észben kell tartani – és amelyben az orvosok és szakemberek egyaránt egyetértenek, – hogy a hajfestés ebben az időszakban is lehetséges, csak jobban oda kell figyelni a részletekre, mint például a festék összetevőire, a vegyi anyagok belélegzésének elkerülésére és az sem mindegy, hogy ez a várandósság melyik szakaszában történik.

Hogyan is néz ez ki elméletben? Milyen óvintézkedést tegyek, ha hajfestésre adom a fejem?

1. Konzultálj az orvosoddal, illetve fodrászoddal!

Mielőtt bármibe belefogsz, mindenképp egyeztess a téged körülvevő szakemberekkel, hiszen amennyi ember, annyi féle és fajta betegség, allergiás tünet, különböző gyógyszer. Lehetséges ugyanis, hogy ebben az időszakban legalább annyira érzékennyé válsz különböző vegyi szerekre, mint amennyire rákívánsz egy kovászos uborkára úgy, hogy akár előtte soha nem szeretted. A megfelelő bizalom esetén biztos lehetsz abban, hogy ezek az emberek mindenre felhívják a figyelmed, kivizsgálnak, és utánajárnak minden infónak, hogy jól érezhesd magad a bőrödben!

2. Várd meg a második trimeszter végét a hajfestéssel!

A második lépés némiképp egybecseng az elsővel, hiszen a második trimeszter vége csak a standard-módon ajánlott időszak, de egyértelműen ez is a te szervezeted függvénye. Ha még a babavárás legelső trimeszterében tartasz, addig – lehetőség szerint – próbáld meg elkerülni a hajfestést és várd ki a kockázatmentesebb periódust!

3. Válaszd ki a legoptimálisabb hajfestési módot!

Az elmúlt időszakban hódít az ombre, és a balayage! Bizonyára hallottál már mindkét hajfestési típusról, amely minden hölgy számára a praktikus mennyországot jelenti. Mindkét frizura esetében a legnagyobb pozitívum, hogy nem kell beszéljünk hajlenövésről – vagy ebből adódóan nem kell járnunk festetni havonta, – de ami még ennél is nagyobb öröm lehet a kismamák számára, hogy a festés során a fejbőrnek egyáltalán nem kell érintkeznie a hajfestékkel. Ezen a ponton fontos azonban megjegyezni, hogy sokan tévhitben élnek ezzel kapcsolatban. Persze, minél jobb elkerülni a káros anyagokkal való érintkezést, azonban ilyenkor a fejbőrön nagyon kis felületen és százalékban képes felszívódni az adott festék – annyira minimális mértékben – hogy az nem károsíthatja a magzat fejlődését. Azonban ennél sokkal nagyobb odafigyelést igényel, hogy a festés során a kismama minél kevesebbet lélegezzen be a festék szagából, ezért orrunkat és szánkat érdemes eltakarni – még akkor is – ha ebben az esetben sajnos elég hosszasan magunkban kell tartani a havi pletyka-adagot.

4. Ellenőrizd a hajfesték összetevőit!

Valójában az összes közül talán ez nevezhető a legfontosabb szempontnak. Hogy miért? Mert léteznek olyan festékek, amelyek aromás szénhidrogéneket tartalmaznak, amelyek teratogének, azaz magzatkárosító hatásúak! Könnyen felismerhetőek édeskés-szúrós szagukról, azonban a megfelelő szakember remélhetőleg még időben felhívja a figyelmed a különböző termékek veszélyeire. Ez azonban senkit nem jogosít fel az alól a felelősségvállalás alól, hogy mi magunk is utánajárjunk a festékek káros összetevőinek, és végezetül jól döntsünk a meglévő alternatívák között!

5. Hajfestés várandósság alatt: keress más alternatívákat!

Ha mindezek után is tartózkodsz a hajfestéstől – mert úgy érzed nem ér ennyit az egész – próbáld ki a különböző hajszínezőket, színezett balzsamokat, melyek már fodrászodnál is elérhetőek. A hajszínezők teljesen ártalmatlan alkotóelemekből tevődnek össze – hiszen sem ammóniát, sem peroxidot nem tartalmaznak – színtelen hennából, növényi oldatokból, rizsfehérjékből készülhetnek. Külön piros pontot érdemelnek, hiszen csak a 8-10. mosásig tartják meg színüket, ezért egy balul sikerült színválasztás után, gyorsan megszabadulhatunk az általunk okozott kellemetlenségektől.

+1 Ha eddig nem festettél hajat, ne most kezdd el!

Az egyik legfontosabb tanácsunk azonban az, hogy ha eddig nem festettél hajat, akkor mindenképp várd meg a terhesség és a szoptatás végét, hiszen ez neked is éppen annyira új terep, mint a kisbabádnak. Lesz bőven rá alkalmad a későbbiekben kipróbálni!

Képek: Pinterest