Keresés

Hajfestés terhesen: a tévhitek eloszlatása

Hajfestés terhesen? Lehetséges! Tudj meg mindent cikkünkből!

Várandósság alatti hajfestés: mit szabad és mit nem?

Nőként az egyik legszebb időszak, amikor a gyermekünket hordjuk a szívünk alatt. A gyönyörű 9 hónap során kismamaként mindent megteszünk azért, hogy a magzat egészségesen fejlődhessen.

Ezért gyakori eset, hogy a köztudatban élő tévhitek miatt (sokszor feleslegesen) lemondunk korábbi szokásainkról. Természetesen egy részükről valóban szükségszerű, de vajon terhesen valóban problémát okozhat egy hajfestés? Most összegyűjtöttük a témakör legfontosabb tudnivalóit!

TERHESSÉG ÉS HAJFESTÉS: A TEHERBEESÉS KÖRÜLMÉNYEINEK TISZTÁZÁSA

Még mielőtt nagyon előreszaladnánk, a pontos kép kialakításához elengedhetetlen, hogy sorra vegyük a teherbeesés körülményeit. Ez ugyanis az a nulladik lépés, ami már előre feltételezi, hogy várandósan igénybe vehetjük-e a korábban megszokott hajfestési szolgáltatásokat.

Veszélyeztetett terhesség

Veszélyeztetett terhesség esetén célszerű kiiktatni minden olyan tényezőt, ami minimálisan is, de kockázatot jelenthet a magzatra. Ez alól nem kivétel a fodrászkodás sem.

Nem természetes megtermékenyítés

Ha a megtermékenyítés nem természetes úton – hanem például lombik programmal történt -, még nem zárja ki hogy kismamaként bármilyen kemikália közvetlen közelébe kerülj. Ám ezt feltétlenül érdemes egyeztetni az orvosoddal is!

Természetes teherbeesés

Mikor nem kell aggódnod a hajszínváltoztatástól? Amikor a teherbeesés természetes módon történik és a rutinvizsgálatok eredményei is azt bizonyítják, hogy kismamaként a szervezeted és hormonháztartásod is stabil. Ez röviden annyit jelent, hogy ilyen esetben néhány alapszabály betartása mellett, terhesség alatt is festetheted a hajadat!

MI OKOZZA A FÉLREÉRTÉSEKET A TERHESSÉG ALATTI HAJFESTÉSKOR?

A várandóssággal kapcsolatos tévhitek között az egyik leggyakoribb topik a hajfestés – ennek természetesen megvan az alapja. Mint tudjuk, sok hajfestékben olyan kémiai összetevők találhatók, amik nagyobb dózis esetén problémát okoznak. Igen ám, de a hangsúly itt a “nagyobb dózison” van.

Számos kutatás és tanulmány taglalta már a várandósság és a hajfestés kapcsolatát. Ennek ellenére még egyik sem tudta igazolni, hogy:

  • a terhesség alatti hajszínváltoztatás rendellenességet okozna,
  • negatívan hatna a magzat fejlődésére
  • vagy legszélsőségesebb esetben vetélést okozna.

Kizárólag állatokon való tesztelés során születtek baljós eredmények, de akkor is csak azért, mert a dózis mértékét fokozottan megemelték. Ekkora mennyiségnek azonban senki nincs kitéve egy hajfestési szolgáltatás során, így valóban nincs ok az aggodalomra.

Ideális körülmények között a hajfestés terhesen is lehetséges

Hajfestés terhesen: ezekre a szempontokra figyelj oda

Ideális körülmények között tehát a hajfestés terhesen is lehetséges. Persze, ettől még bizonyos szempontok mérlegelésére szükség van: a hajszínváltoztatás típusától egészen a festési technika figyelembevételéig.

#1 AZ ELSŐ TRIMESZTER ÉS A HAJSZÍNVÁLTOZTATÁS TÍPUSA

A kilenc hónap alatt az első trimeszter (azaz az első 12 hét) a legkritikusabb. Ezért ilyenkor érdemes minden kockázatot csökkenteni és kivárni ezt az időszakot.

Ellenkező esetben az olyan hajszínváltoztatási melírozási technikákat célszerű előtérbe helyezni, mint amilyen a balayage vagy az ombre. Így a hajfesték még csak véletlenül sem kerül a fejbőr közelébe és az esetleges káros összevetők sem tudnak bejutni a szervezetbe.

Jegyezd meg: az első trimeszterben minden kockázati tényezőt célszerű kizárni a mindennapokból – a hajfestést is!

#2 A MEGFELELŐ ANYAGHASZNÁLAT

Sokan úgy gondolják, hogy a várandósság alatti hajfestéskor a természetes összetevőkből álló hajfestékek jelentik a megoldást. Előre bocsájtjuk, hogy ez is egy hatalmas tévhit! Mindig a termék professzionalitásán múlik, hogy melyik anyag lesz kedvezőbb és melyiket érdemes inkább perifériára helyezni.

Nézzünk egy gyakorlati példát! A henna egy természetes növényi anyagból kivont színező. Mivel azonban tartósítják, olyan anyagokkal stabilizálják, amik lehet, hogy károsabbak a kismama szerveztére és a magzatra nézve, mint egy klasszikus hajfesték.

Vannak viszont olyan professzionális márkák és termékcsaládok, amiket kifejezetten ajánlott ilyenkor előtérbe helyezni. Az ammóniamentesség például egy olyan tulajdonsága ezeknek a szortimenteknek, amit ajánlott figyelembe venni várandósság alatt.

EZEKET A TOXIKUS ANYAGOKAT MINDIG KERÜLD EL TERHESEN

A lényeg, hogy a régi vagy új árnyalat megfestése előtt mindenképp konzultálj a fodrászoddal! Keressétek azokat a megoldásokat, amik egyszerre mentesek az olyan toxikus anyagoktól, mint a(z):

  • azanylamin (PPD, PTD),  
  • aminofenol,
  • rezorcin.  

Jegyezd meg: terhesen a hajfestéshez minél kímélőbb, de annál professzionálisabb terméket kell választani!

#3 A HELYES HAJFESTÉSI METÓDUS

Jó, hogyha tudod: a helyes hajfestési metódus alkalmával a fejbőrnek semmilyen esetben – tehát teljes hajfestés során sem – szabadna érintkeznie a hajfestékkel. Miért? Mert hivatalosan a festéket a fejbőrtől számítva 2-3 milliméterrel lejjebb kell felvinni a hajra.

Éppen ezért hamar megdől az állítás, miszerint terhesség alatt kizárólag a melír- vagy szabadkezes hajfestési technikák jöhetnek szóba. Tény, hogy ezekkel a választásokkal a kockázatot tovább csökkentheted, de az is elég, hogyha keresel egy profi fodrászt!

Jegyezd meg: ha a fodrász szabályszerűen festi a hajadat, általános esetben nincs ok az aggodalomra!

Tiltólista, avagy amit várandósan mindenképp kerülj el

#1 Az első trimeszter alatti hajfestést! Ez egy olyan időszak, amikor a magzat különösen veszélyeztetett. A szakember ugyan ilyenkor sem tilthatja meg a hajfestést, de nem is ajánlja.

#2 A nagyon erős hidrogén-peroxidot! Egyeztess fodrászoddal és keresd azokat a jó minőségű festékeket, amiknek színét és oxidálóját is gyümölcsökből és zölségekből vonják ki!

#3 A fekete hajfestéket (ha már évek óta csak ezzel a színnel festeted a hajadat)! A fekete hajfesték mumusnak számít, mert egyik összetevője hosszú távú használat után valóban károkat okozhat. Bár tiltólistára tettük, az igazsághoz ennél több is hozzátartozik. A 2-3 mm-es technika betartása mellett és az első fekete szín megfestésekor nincs vagy nagyon alacsony a kockázat. Persze, mi úgy gondoljuk, hogy a kísérletezésre lesz majd még lehetőség terhesség után is!

Fodrász kismama: mi történik akkor, amikor a fodrász terhes?

Ha a vendég gondolataiban a 9 hónap alatti pár alkalmas hajfestés kérdéseket vet fel, akkor a várandós fodrász esetében még nagyobb dilemmába ütközünk. Viszont szerencsére a szakember is dolgozhat áldott állapotban, hogyha:

  • folyamatosan szellőztet az üzletben;
  • állandóan használ szájmaszkot és gumikesztyűt!

Képek: Pexels, Unplash, itt és itt