Keresés

Ammóniamentes hajfesték vélemények: az egészséges hajszínváltoztatás lehetséges

Bízhatsz az ammóniamentes hajfesték erejében.

Napjainkban minden vállalkozás sikere azon múlik, hogy fel tudja-e venni a versenyt a jelenlegi fogyasztók igényeivel – így van ez a fodrászatokkal is. Amíg korábban egy hajfestés során szinte mindegy volt a termékek minősége, “csak legyen szép és mutatós a végeredmény”, szerencsére ma már sokkal nagyobb hangsúly kerül a szolgáltatások minőségére, egészségmegőrző szerepére is. Az ammóniamentes hajfestékek elterjedése világszerte új kapukat nyitott meg a tudatos vásárlók körében. A fodrászati innovációnak köszönhetően a legnagyobb kockázattal járó hajszínváltoztatások (például szőkítés) sem jelentenek már jelentős veszélyforrást a hajra és a vendégek és szakemberek szervezetére. Ammóniamentes hajfesték vélemények következnek!

Bízhatsz az ammóniamentes hajfesték erejében

A mai világban nehéz eldönteni, hogy egy-egy innovatív fejlesztés valóban az érdekeinket szolgálja-e, vagy csupán egy hatalmas marketingfogással állunk szemben. Mivel a modern ember gondolkodása egyre inkább a tudatos szemléletmód köré koncentrálódik, az élelmiszer–, de a szépségipar is mindent megtesz azért, hogy kiszolgálja a körültekintő fogyasztók igényeit a fenntarthatóság és az egészségmegőrzés jegyében. A fodrászatokban már egy jó ideje jelen vannak a korszerű ammóniamentes hajfestékek, és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, de még gyakran találkozni lehet a kétkedő arcokkal: “Vajon ugyanolyan hatékony lesz? A hajszínem tartóssága megmarad?”

Igen, és igen! Sőt, végre attól sem kell tartanod, hogy jelentős károk keletkeznek a hajszerkezetedben, vagy netalántán allergiás reakciókkal kell megküzdened a hajfestés során! Itt az idő tehát, hogy elfelejtsd a klasszikus tartós hajfestékeket, és a tudatos megoldásokat keresd a fodrászatokban is – mutatjuk, hogy miért!

Az ammóniamentes hajfesték magas hatékonysággal dolgozik

Röviden az ammónia működéséről és negatív hatásairól

Annak idején az ammónia nem véletlenül került a hajfestékek összetevőibe. Szükség volt rá ahhoz, hogy a meglévő hajszínt eltávolítsa, és megnyissa a kutikulát (a haj felső rétegét) a pigmentek előtt. Segítségével a festék sokkal intenzívebben be tudott épülni a hajszerkezetbe, ezzel biztosítva a tartós végeredményt. A teljeskörű hajszínváltoztatások gyakorlatilag kizárólag ammóniával működtek, pláne azok, amik nagyobb mértékű beavatkozást igényeltek, mint például a 100%-os őszhajfedés vagy a radikális, nagyon világos vagy hamvas árnyalatok elkészítése.

Idővel kiderült, hogy az ammónia nagy veszélyforrást jelenthet a szervezetre nézve, főleg akkor, hogyha valaki kifejezetten gyakran vesz igénybe hajfestési szolgáltatást. Amikor ugyanis az ammónia vízzel találkozik, ammónium-hidroxid keletkezik, ami számos problémát okozhat:

  • megjelenhet fejbőr-irritáció formájában, ami további allergiás tüneteket produkál. A fejbőrön ilyenkor égő érzés tapasztalható, kipirosodik, viszket stb.
  • kipárolgása negatív befolyást gyakorolhat a szemekre, a torokra és a tüdőre – szélsőséges esetben indukálhat légúti megbetegedést.
  • ammóniás hajfesték használatakor a hajszerkezetben is rendkívüli károk keletkezhetnek. Az ammónia egy egyre savasabb környezetet hoz létre, ami hajhulláshoz vezet, a hajszálak törékennyé, “lyukacsossá” válnak.

Mindemellett érdemes figyelembe venni azt a szempontot is, hogy az ammónia nem csupán az emberre, de a bioszférára, az állat– és növényvilágra egyaránt veszélyes lehet. Épp ezért, ha már az életed egyébként is a fenntarthatóság szellemében zajlik, a hagyományos hajfestékek száműzésével még egy lépést tehetsz a környezettudatosság felé.

Az ammóniamentesség egy újabb lépés a környezettudatosság felé

Mi az ammónia?

NH3, színtelen, szúrós szagú, könnyezésre ingerlő gáz. Könnyen cseppfolyósítható. Vízben igen jól oldódik. Oldódáskor kémiai reakcióba lép a vízzel és ammónium-hidroxiddá egyesül. (Forrás: Dr. Szirmák Szilárdné, Dr. Szolnoky Erzsébet – Forrás szakismeret c. tankönyve)

Az ammóniamentes hajfesték alkalmazásának 5 előnye

Az ammóniamentes hajfestékek a korábban felsorolt problémák kiküszöbölésére jöttek létre. Az évek alatt a legtöbb nívós márkaképviselet kifejlesztette a saját ammóniamentes termékcsaládját, amiknek hatékonysága alaposan tesztelve lett. A szortimentekben a hajfestékek mellett jellemzően megtalálhatók a szőkítőkrémek, szőkítőporok is, hogy a hajszínváltoztatási igényeket a fodrászok a lehető legegészségesebb módon ki tudják szolgálni. Most megmutatjuk a mentes anyagoknak azt az 5 előnyét, amivel még inkább megbizonyosodhatsz a teljesítőképességükről!

1) Természetesség

Az ammóniamentes hajfestékek “bio hajfestékként” is definiálhatók, ugyanis összetevőik tekintetében általában más káros anyagokat is mellőznek belőlük. Mindemellett a maximális teljesítményt természetes, növényi alapanyagokkal pótolják, mint amilyen például az argán olaj, a shea vaj, az egyes illóolajok stb. Nyilván márkaképviseletenként változik, hogy ki és melyik hozzávalókkal forradalmasítja a termékeit és szolgáltatásait. Ha szánsz rá egy minimális böngészési időt, biztosan megtalálod a kedvenc “recepted”!

2) Extra hajápolás

Ez a pont némileg kapcsolódik az elsőhöz, hiszen a növényi összetevők nemcsak azért tökéletes helyettesítő alapanyagok, mert természetesek. Olyan nagy mennyiségben tartalmazzák a legkülönfélébb vitaminkomplexeket, ásványi anyagokat, hogy a hajfestés egyben egy hajápolási rituálévá válik. Az ammóniamentes termékek használatával a festett hajszín sokkal ragyogóbb, fényesebb, így a könnyed, puha haj már nem csak egy illúzió. Ezek az innovatív anyagok minden hajtípusra megoldást nyújtanak: fellépnek a hajhullás ellen, táplálják, hidratálják és védelmezik a hajszerkezetet.

3) Magas fokú védelem

A hajfestések legnagyobb hátulütői mindig is az allergiás reakciók kiváltása volt. Nagyon sokan küszködnek érzékeny fejbőrrel, amire az ammónia még inkább rányomja a bélyegét azzal, hogy közvetlenül érintkezik vele, és így azonnal bekerül a véráramba. Tiszta sor, hogy ez a mentes anyagokkal már nem történik meg, így azok is bátran belevághatnak a hajszínváltoztatásba, akiknek korábban viszketett, égett a fejbőrük az egyes termékektől. Nem szabad elfelejteni, hogy minden új hajfesték használata előtt kötelező a túlérzékenységi bőrpróba, más néven allergiateszt. Ez azért kell, mert alkalmazásával meggyőződhetünk róla, hogy semmilyen kellemetlenség nem ér minket a hajfestés alatt/után.

4) Sikerélmény

Sem vendégként, sem fodrászként nem marad el a sikerélmény, hogyha az ammónia nélküli termékek mellett döntesz. Szakemberként például egyáltalán nem kell tartani attól, hogy fel kell rúgni a korábban megszokott hajfestési szokásokat, az eljárás szinte teljes mértékben megegyezik a hagyományos hajfestés menetével. Amire viszont fel kell készülni, hogy a hatóidő minimálisan megnövekszik, hogyha a végcél egy tartós hajszín – márpedig mi más lenne? Persze, a korszerűsítési eljárások során a legtöbb brand már ezen is dolgozik, és ha figyelmes vagy, a fodrászpiacon már elérhetők a maximális hatásfokkal és minél rövidebb időtartammal funkcionáló termékek – járj nyitott szemmel!

5) “Kismamabarát” hajfesték

A várandósság és a hajfestés mindig sok kérdést felvet az ember fejében. Habár léteznek olyan esetek, amikor egyáltalán nem javasolt a hajfestés kockázatának vállalása terhesség alatt (például: veszélyeztetett terhesség, mesterséges megtermékenyítés stb.), de ha az orvos megerősítése szerint minden a legnagyobb rendben van, egyáltalán nem kell tartani a hajszínváltoztatástól. Van tipped, hogy miért? Naná, pont a mai “fodrász hajfestékeknek”, azaz a professzionális, mindenmentes termékeknek köszönhetően! Ha az ammóniamentesség mellett döntesz, az első trimeszter után bátran látogasd meg a kedvenc fodrászod!

Várandósság esetén is biztosíthatod a gyönyörű hajszíned

Igényeld fodrászodtól az ammónia– és PPD-mentes termékeket!

Az ammónia mellett célszerű egyéb negatív összetevőket is ignorálni, hogyha lehetőséged van rá. Szerencsére a legtöbb ammónia nélküli készítmény már kéz a kézben jár például a parabén– és PPD-mentességgel is. Ez azért nagyon jó hír, mert a PPD (= p-Phenylenediamine) egy olyan magas kockázattal járó vegyület, ami igaz ugyan, hogy segít a színmélység szabályozásában, de mellette egy erőteljes allergén is, ami rákkeltő hatással bír. Emiatt fontos, hogy szakemberrel konzultálva sorra vedd a lehetőségeid, amikor egy új árnyalatra vágysz. A legjobb, amit tehetsz, hogy addig keresed a megfelelő szalont és fodrászt, amíg meg nem találod azt a helyet, ahol egy teljeskörű, tartós szolgáltatást biztosítanak, ammónia– és PPD-mentes hajfestékek és szőkítők használatával!

Mutassunk néhány alternatívát? Íme:

Képek: itt, itt, és itt