Keresés

Fátrai Krisztina tollából a Nevitaly szőkítő termékeiről

Fátrai Krisztina összefoglaló írását szeretettel ajánljuk a termékekről!

Elérhetőek vibráló, telt szőke színek organikus növényi kivonatokkal és esszenciális olajokkal? Mi történik, ha egy professzionális termékcsalád irritációmentes szőkítést ígér? Fátrai Krisztina már korábban is őszintén írt a Nevitaly színmegváltoztatóiról, most pedig a brand szőkítő termékeit próbálta ki, és vette górcső alá. A cikkben elméleti és gyakorlati tudást is találsz. Felkészültél?

Nevitaly fodrásznapló II.

Korábban már megosztottunk veletek egy cikket a Nevitaly innovatív szőkítő termékcsaládjairól, és arról, hogy milyen természetes megoldásokat kínál a brand a szakmai igényekre és a vendégek vágyaira. A természetesség és az irritációmentesség iránti fokozódó kereslet, illetve a növényi hatóanyagok által nyújtott, mégis professzionális eredmények révén felmerülő igényekre még nem minden márka fejlesztési folyamata tudott reagálni. A Nevitaly azonban kivételt képez, az olasz cég filozófiája és technológiája is élen jár az organikus növényi hatóanyagok, esszenciális olajok felhasználásában akkor is, ha a szőkítésről esik szó. Fátrai Krisztina ennek relevanciáját vizsgálta, hiszen a független fodrászszakértő hosszú távon tesztelte a Nevitaly termékeket, ezáltal a szőkítőrendszereket is. A fodrásznapló második részében saját szavain keresztül ismerheted meg a szakember tapasztalatait!

Fátrai Krisztina tesztelte a Nevitaly szőkítő termékeit

Fodrászként a mindennapi munka során nagyon fontos a szép szőke árnyalatok elérése, a különböző melírtechnikáknál pedig a teljes haj szőkítése. Egy színkorrekciónál – melynek foltos szőke haj a tárgya és azt kell egyszínűvé varázsolni vagy egy sötétebb festett hajat kell felvilágosítani –, mindig valamilyen szőkítési, színtelenítési eljáráshoz kell nyúlni. Ezúttal a Nevitaly termékei között négy fajta szőkítési rendszert vizsgáltam. Ezek között

 • az ammóniamentes CC Color Blonde-ot,
 • a csökkentett ammóniatartalmú CC Blanche krémet,
 • a BB Color Ice-ot,
 • a BB Color Blonde szőkítőporokat és krémet.

Óriási kínálat van a szőkítő termékekből a piacon, így nehéz eldönteni, hogy mikor, melyiket és miért azt használjuk. Fodrászként azt is tudom, hogyha évek óta megszoktunk egy terméket, annak ismerjük a tulajdonságait, használatukból már tudjuk melyik hajra és hogyan reagál, ezzel szemben pedig egy új terméket kipróbálni mindig rizikós: nehéz elengedni a megszokást. Ám én most mégis ezt tettem (elengedtem a megszokást és a bevált tapasztalatokat), és így kizárólag a gyár által előírt használati utasításra és az ígért eredményekre, felhasználási javaslatra hagyatkoztam az objektív véleményalkotás érdekében.

Fátrai Krisztina tesztelte a Nevitaly szőkítő rendszereit

Kiváló választás érzékeny fejbőrű vendégek számára

Mind a négy szőkítési rendszerről egyöntetűen el tudom mondani, hogy használatukkal 98%-ban nem tapasztaltam semmilyen bőrirritációt. A maradék 2%-ba azok a vendégek tartoztak, akiknek a bőre egyáltalán nem bírja a tőszőkítést – fáj, ég és elviselhetetlenül viszket a bőrük tőle -, mégsem lehet lebeszélni őket a világos fehér hajszínről. Sok ilyen vendég van, ugye? Ettől függetlenül az ő esetükben is nagy mértékben csökkent a kellemetlen bőrirritáció, sőt, a korábbiakkal szemben még ők is úgy fogalmaztak, hogy ez az érzés “vállalható” volt. Visszajelzések azoktól a vendégektől is érkeztek, akik egyáltalán nem bírják a szőkítést, mégis bevállalják évek óta. Ők azok a típusok, akiknek mindig kisebesedik és „lehámlik” a fejbőrük, ám a Nevitaly termékek használata során ez nem következett be.

Prémium, kiadós és gazdaságos termékek

A másik általános jellemzője a Nevitaly szőkítőporoknak és krémeknek, hogy az átlagosnál jóval kiadósabbak. Tehát, ha megszoktuk az 1 kanál mennyiséget egy adott hajhosszhoz, akkor számoljunk úgy, hogy mivel az anyag megdagad, kb. 3-szor annyi mennyiségű keveréket kapunk, ami sok lesz egy haj felvilágosításához. Különösen igaz ez a CC Blanche krémre. Példa: ha kb. 4 cm hosszúságú haj teljes szőkítéséhez 10 cm krémet kinyomunk + oxit használunk, az tökéletesen elegendő lesz.

Amit még feltétlen meg kell említenem, az az előhívó erőssége. A Nevitaly szőkítő termékeinél bátran használhatunk erősebb oxidálószert, mert a termékek perszulfát tartalma alacsonyabb, ezért az előhívó erőssége lehet magasabb. Itt sem szabad kiindulni más cégek által forgalmazott szőkítőtermékekből, és fontos szem előtt tartani, hogy miután minden cég maga állítja össze a rendszerét, nem lehet általánosítani. Fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy a Nevitaly szőkítő rendszerei, így a különböző krémek, porok:

 • összetételük,
 • illatuk,
 • védőfunkciójuk,
 • felvilágosítási fokuk,
 • sárgulás semlegesítő hatásuk,
 • ammóniatartalmuk

tekintetében is különböznek, ezért javaslom, hogy mindig alaposan tájékozódjunk, mire képes és mire való a termék: tartsuk be a gyár által előírt szabályokat! Engedjük el az “én így szoktam” keverési- és felhasználási módokat! Az én tapasztalatom szerint érdemes figyelembe venni és átgondolni, hogy általában milyen munkáink vannak (pl. balayage színkorrekció, balayage, teljes szőkítés), mert ezeket ugyanazzal az egy termékkel, de más hatásfokkal tudjuk majd elkészíteni: más anyag kell a fejbőrre, más egy melírtechnikához fóliában, de egy balayage elkészítéséhez is. A javaslatom, hogy 2-3 szőkítési rendszert mindig tartsunk a szalonunkban, hogy az igényeket minél tökéletesebben ki tudjuk elégíteni.

A Nevitaly szőkítő rendszerei gazdaságosak

A Nevitaly szőkítői esetében, ha alapul vesszük, hogy mind a 4 termék maximálisan (amennyire egy szőkítő képes erre) rendelkezik hajszerkezetvédő funkcióval is, akkor az alábbi 3 szempont alapján döntsünk:

Fátrai Krisztina gyakorlati tapasztalatai

1) CC BLEACHING KRÉM: NEM RONCSOL ÉS STABILAN SZŐKÍT

Ez egy nagyon sűrű állagú és jellegű szőkítőkrém, kifejezetten paszta-szerű. A krém felvitele során akár pár perc elteltével is nagy különbség alakul ki az anyag állagában. Folyamatosan sűrűsödik, ezért a kezdeti keverési aránynak minimum 1:4-nek kell lennie. Technikától függően, a megfelelő előhívóval szükség lehet még pluszban a hígítására. Ahogy korábban is írtam: nem, vagy csak kis mértékben allergizál, amikor a fejbőrre kerül. Kifejezetten ezt a terméket ajánlja a cég a tőszőkítéshez. Jellemzően gyorsan szárad a hajon és a fejbőrön, ezért vastagabban kell felvinni a felületre. Hatásfokát tekintve, gyorsan és stabilan világosodik. 5-ös alapból, vastagszálú hajon 50-55 perc alatt, 3%-os előhívóval értem el a legvilágosabb fehér-sárga szőkítési alapot. A haj stabil szerkezetű maradt natúr hajalapon. Kíváncsi voltam arra is, hogyha egy korábban szőkített hajra viszem fel, és azt tovább szőkítem, akkor mi történik: a haj nem roncsolódott tovább a kiindulási alapnál, ami elég ritka.

2) CC COLOR BLONDE: MELEGEBB ÁRNYALATOK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ ÉRZÉKENY VENDÉGEKNEK

Sárgás árnyalatot önmagában kevésbé semlegesít, ezért a nagyon világos hideg árnyalatokhoz nem javaslom. Ammóniamentes szőkítőpor, ami könnyen dagad. Nagyon alapos kikeverést igényel, hogy a szőkítőpor maximálisan feloldódjon. Hatásfokát tekintve bár „csak” 6 árnyalatot világosít, én mégis azt mondom, hogy használjuk bátran, ugyanis nagyon ritka esetben van szükség nagyobb felvilágosítási fokra. Most divatos a 9-es felvilágosítási erő a hajkozmetikai cégeknél (ez a Nevitalynál is megtalálható), de enélkül is lehet stabilan dolgozni. Viszont nem árt pontosítani: nem mindegy, hogy fóliában alkalmazzuk vagy szabadkéz technikával dolgozunk vele. Az én javaslatom szerint, akkor használjuk a CC Color Blonde szőkítőport, ha melegebb árnyalatokat szeretnénk elérni, vagy világosabb alapból indulunk szabadkéz technikával. Kifejezetten ammóniára érzékeny vendégeknél ajánlom.

3) BB COLOR BLONDE ÉS COLOR ICE: EGYÜTT JELENTHETIK AZ ÚJ SLÁGERT

A BB Color Blonde 7 árnyalatot világosít, a sárga árnyalatok semlegesítésében is erősebb, de még mindig inkább a melegebb színhatások eléréséhez javaslom. Az én tapasztalatom szerint ezzel a szőkítőporral hamvas, szürkés árnyalatokat nehezen, vagy többszöri szőkítéssel tudunk csak elérni. Itt léphet be például a megszokás, amiről már írtam: ha például szeretnénk elérni egy fehér és egyben hamvas színhatást 5-6-os alapból és szabadkezes melírtechnikával, majd ezt a port választjuk, akkor csalódottak leszünk. Nem fogjuk megkapni a legvilágosabb fehér-sárga szőkítési alapot. Miért? Mert ez a termék nem erre való.

Ilyen színhez a BB Color Ice szőkítőport javaslom a teljes semlegesítéshez. A BB Color Ice, azt hiszem elmondhatom, hogy az egyik slágerterméke a Nevitalynak. Megfelel az összes most divatos és elvárt tulajdonságnak, amelyekkel egy mai szőkítőpornak rendelkeznie kell: 9 árnyalatot világosít, a kék színe miatt jobban semlegesíti a vörös, sárga pigmenteket, és védi a hajat a szőkítés során. Gyakorlatban fejbőrre nem ajánlom, de ugyanakkor egyaránt alkalmazható szabadkezes– és fóliás melírtechnikákhoz is.

CC COLOR ICE előtte:

CC COLOR ICE utána:

A szőkítés utáni árnyalásról

A szőkítési eljárások utolsó fázisa a végleges hajszínek eléréséhez, a színtelenítés után kapott szőkítési alap semlegesítése. A Nevitaly márkának jelen pillanatban kifejezetten a szőkített hajakra, tincsekre nincs árnyaló, semlegesítő sorozata. Ez most egy hiányosság, de az információim szerint a szőkítés után használható Nevitaly semlegesítő termék is hamarosan elérhetővé válik, addig is a gyár ajánlása szerint a szőkítési alapokon a színskálában található alapsorozatokat érdemes használni 3%-os előhívóval. Ez egy egységes szőkítési alapon – ahol a haj szerkezete tőtől a hajvégéig egyforma –, stabilan működik. Ahol egy korábbi szőkítés után a hajvégek vagy hajszakaszok porózusak, ott természetesen érdemes átgondoltan dolgozni. Melírtechnikáknál (ahol az alapszín natúr), vigyázni kell, mert a szőkített tincsek mellett az alapszínt bánthatja.

Különös tekintettel a BB Amminoplex kötéserősítőre és a CC Arom Booster Oil-ra

Tőszőkítéseknél javaslom, hogy még a szőkítőkrém felvitele előtt dörzsöljük be a fejbőrt CC Arom Booster Oil-lal. Megnyugtatja a fejbőrt és véd a kipirosodástól. Kipróbáltam azt is, hogy a termékkel nem kentem be a fejbőrt, de azoknál a vendégeknél, akik kifejezetten érzékeny fejbőrűek, valóban látszott a különbség. Elmondásuk alapján nem éreztek szinte semmiféle kellemetlen érzést a tőszőkítés során. Az Aminoplex-kötéserősítőt pedig a szőkítőkrémbe, porba keverve használtam. Szőkítés után a haj állapota stabilabb maradt, mint általában más szőkítőporok használata után. Fontos:

 • hogy a két terméket ne keverjük egy tálban!
 • hogyha termékhez keverjük, akkor vagy az olajat, vagy az Amminoplexet válasszuk!
 • hogyha mindkét terméket szeretnénk használni, akkor az Arom Booster Oil-t a fejbőrre, az Amminoplexet a termékbe keverve vigyük fel!

Összegzés

Összeségében a termékek jók, mindenki megtalálhatja az általa kiválasztott alkalmazott technikához való anyagot. Tapasztalataim szerint a Nevitaly szőkítőporokat nem a papírfehérre szőkített hajakhoz fejlesztették ki. Persze, a világosabb natúr 5-6 vagy festett 6-7 alapból ez is elérhető. Nagyon szép természetes szőke és nagyon világos, akár hamvas szőke színeket is stabilan el tudunk velük készíteni. A termékek helyes használatával egy teljes szőkítés vagy melírozás esetében sem károsodik a haj. A termékek állaga sűrűbb, alaposan ki kell őket keverni, de pont ezért kiadósak is. Lehet magasabb oxidálószer-erősséget használni az alacsonyabb perszulfát-tartalom miatt, és ez nagyon jó! Az árnyaláshoz is hamarosan megérkeznek az új semlegesítő és élénkítő színek, ekkor fog igazán teljessé válni a rendszer.

A Nevitaly szőkítő rendszerei a semlegesítő színekkel lesznek teljesek

Szöveg és képek: Fátrai Krisztina