Keresés

Egy helyes színkorrekció technikai lépései és megvalósítása

Lépések és megvalósítások a helyes színkorrekció témájában.

A fodrászatot minden szakember másként definiálja, de egy biztos, a frizurakészítés tele van kihívásokkal. Ilyen próbatételnek számít a színkorrekció is, amely pontos és precíz tudást igényel. Nincs két ugyanolyan hajszerkezet és életforma, ebből kifolyólag a haj rendbe hozását minden esetben egyedi módon kell megközelíteni.

A színkorrekcióról általánosságban

A színkorrekciók esetében az alap szakmai háttér nem elég. Szükség van arra is, hogy a szakember képes legyen a meglévő tudását személyre szabottan, egyedi módon alkalmazni. Legutóbb egy balayage korrekció lépéseit mutattuk be számotokra, amelyet kifejezetten hasznosnak találtatok. Ezt a mintát követve egy újabb gyakorlati példát hoztunk el nektek, amelyet Szücs Krisztián saját vendégének készített. Úgy gondoljuk, hogy most újra sok hasznos információt sajátíthattok el, ugyanis a színkorrekció Krisztiánnak kifejezetten a kedvenc szakterülete. Saját elmondása szerint a fodrászatnak ez a része képes igazán megmutatni, hogy mit is tud valójában a szakember.

Egy helyes színkorrekció technikai lépései 

1) A konzultáció és a diagnózis felállítása

A helyes színkorrekció során a legfontosabb rész számomra az alapos konzultáció és a diagnosztika. Ez a folyamat számtalan kihívást rejteget, hiszen ilyenkor egy többszörösen hátrányos helyzetről beszélünk. Szakemberként egyfelől egy komoly technikai tudást és rutint igénylő munkával állunk szemben, valamint egy kétségekkel teli – legtöbb esetben – bizalmatlan és feszült vendéget kell biztosítanunk arról, hogy megelégedve fog távozni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az első benyomás alkalmával a konzultáció világos, pozitív és reményt keltő beszélgetéssé alakuljon. Hogyan csináld? Vond be vendégedet a korrekció folyamatába! Nézz vele végig sok fényképet, hogy pontosan tisztában legyél az igényeivel, majd részleteiben meséld el neki, hogy mi fog történni a szalonban, és hogyan kell ahhoz otthon ápolnia a haját, hogy a hatás tartós maradjon.

GYAKORLATI PÉLDA:

A cikkben bemutatott példánál megállapítottam, hogy a haj szerkezete roncsolt állapotban van, ugyanakkor szőkítésre alkalmas. A vendégem normál vastagságú 6-os alap hajszínnel érkezett, amelyben szinte minden megtalálható volt a 7-estől egészen a 10-es szőkítési alapig. A fotók megnézése után megállapítottuk, hogy egy természetes, hűvösen csillogó, az arc körül élénken szőke hajszín lesz számára az ideális megoldás.

A helyes színkorrekció diagnosztizálással kezdődik!

2) A kivitelezés mögötti inspiráció meghatározása

A színkorrekciós eljárás során nagy hatással volt rám, amikor Las Vegas-ban több ehhez kapcsolódó tréningen részt vettem. Minden oktató más és más technikával, de mégis ugyanazzal a gondolatmenettel dolgozott. A képzések legnagyobb tanulsága az volt, hogy bátran alkalmazzak többféle melír-, illetve festéstechnikát egy korrekción belül, mert így az elért eredmény valóban egyedi, személyre szabott, valamint sokkal precízebb lesz. Amerikában – és tapasztalataim szerint lassan az egész világon – úgy tartják, hogy a vendég azért fizet, amit lát, ami ezesetben az arc körüli szekciót jelenti. Ha ez a terület nem megfelelően követi a vendégigényt, akkor teljesen mindegy mennyi időt, energiát és anyagot fektettél a korrekciódba, az elégedettség érzése elmarad.

GYAKORLATI PÉLDA:

Jelen példánál az arc körül BABY LIGHTS technikával készítettem egy élénkebb világosabb keretet az arc köré. Ehhez a REDKEN FLASH LIFT BONDER INSIDE szőkítőporát használtam 20 volumenes előhívóval.

3) A színkorrekció további menete

a) KALAPVONAL ALATTI RÉSZ:

Ezt a részt szabadkezes BALAYAGE technikával és a korábban említett anyaggal készítettem el, de ezúttal 40 volumenes előhívóval dolgoztam. Ezen a területen azért ezt a technikát választottam, mert gyors, valamint természetes színhatást kölcsönöz a hajnak.

B) KALAPVONAL FELETTI RÉSZ:

Ezen a területen TEASY LIGHTS technikával dolgoztam – szintén flash lift szőkítőporral -, a natúr hajszínnél 30 volumenes, a szőkített végeknél 20-as előhívóval, ugyanis itt szükségem volt arra, hogy a tincsnek ne csak a felületén dolgozzak. A technika előnye, hogy a munka során elég alacsonyabb hidrogén-peroxidot alkalmazni ahhoz, hogy a gyönyörű szőkítési alap roncsolás nélkül létrejöjjön.

C) ÖBLÍTÉS ÉS ÁPOLÁS:

A festék felrakását követően, hőhatás segítségével kb. 30 perc múlva leöblítettem a melírokat. A szőkítőporban megtalálható a bonder, azaz a kötéserősítő, így még a samponos mosás előtt egy 10 perces hatóidővel a kettes lépést is elvégeztem. A hatóidő leteltével extrém termékcsaláddal ápoltam a szőkített hajat.

D) SZÍNEZÉS:

A szőkítési alapom 10-es szőke volt, visszamaradt sárga pigmentekkel. Az árnyékolt természetes hatású hajtövet ROOT SHADOW technikával alakítottam ki. Ebben az esetben a REDKEN SHADES EQ GLOSS árnyalatait használtam. A hajtő receptje 8-as színmélységgel és natúr árnyalattal bírt, hogy tökéletes mélységet és fedést biztosítsak. A nem kívánt sárga pigmenteket ugyanebben a színmélységben egy violett árnyalatú színezővel semlegesítettem, illetve a receptemhez hozzáadtam egy 7-es színmélységű gyöngy hatást, fényességet, hűvösséget biztosító árnyalatot is. A színezőmet krém állagú előhívóval valamint sűrítő anyaggal (color thickener) kevertem megfelelő állagúra: 8N 20g, 8V 20g, 7P 20g/cream előhívó. A hajvégeknél, mivel nem volt szükségem a színmélység sötétítésre, egy 9-es, violett árnyalatú színezővel semlegesítettem a sárga pigmenteket, majd Clearrel világosítottam 10-es színmélységűre a keverékemet. A hatóidő a hajtő szín felvitelétől számítva 20 perc volt: 9V 30g, Clear 30g gél állagú előhívóval.

E) HAJSZERKEZET ÚJJÁÉPÍTÉSE

A színező lemosása után COLOR EXTEND színvédősamponnal fixáltam a létrehozott árnyalatot, valamint CHEMISTRY hajkezeléssel építettem újra a vendégem hajszerkezetét. A mosást követően az elkészült színhatást az egyhossz vágással, az arc körül finom kontúrral, valamint a hajvasalóval elkészített lágy hullámokkal emeltem ki.

4) Figyelemfelhívás az otthoni hajápolásra

Nagyon fontos, hogy két szalonlátogatás között a vendég a lehető legbiztosabb módon fenntartsa az elért hajszín tartósságát, és ápolja a hajszerkezetét. Éppen ezért a haj otthoni kezelésére, fontos, hogy mi magunk fodrászok képesek legyünk megfelelő terméket ajánlani.

GYAKORLATI PÉLDA:

Ebben az esetben az EXTREME termékcsaládot, egy hővédő spray-t, valamint a pH Bondert ajánlottam a vendégem számára.

Helyes színkorrekció: előtte-utána

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)