Keresés

A szőke haj örök ragyogása, avagy egy megunhatatlan frizuratrend titka

Szőke haj titkok. Minden egy helyen erről a megunhatatlan színről.

Mire gondolunk azonnal, hogyha kizárólag egy ikonikus hajszínt keresünk? Természetesen a szőke hajra. Teljesen mindegy, hogy természetes vagy festett, a világos árnyalatnak van egy örökké tartó, soha nem múló ragyogása. Népszerűségének titka sok oldalról megközelíthető: közre játszik benne a biológia, a szexideál és a karakterformáló erő is.

A hajfestési metódusok ugyan folyamatosan változnak, módosulnak és még korszerűbbé válnak, de mindig vannak köztük olyanok, melyek a divatkörforgás állandó és szerves részét képezik. A szalonszolgáltatások között állandóan elérhető a szőke haj összes árnyalata, hiszen ennek a színvilágnak az időtállóságát épp a folyamatos vendégigény generálja.

A szabadkéz technikák dübörgésével a világos árnyalatok még nagyobb teret nyertek maguknak, és egyszerűen azóta is megunhatatlanok. Nem véletlen, hiszen minden olyan változtatás, ami egy teljes festéssel ellentétben csak részlegesen módosítja a megjelenést, képes a személyiséget hangsúlyosan és mégis egy természetes módon, egyedi mivoltában megújítani. Napjainkban nincs lehetetlen, hogyha egy személyre szabott és tökéletes szőke hajszínre vágyunk, csupán nem szabad elfeledkezni arról, hogy egy gyönyörű árnyalat különös ismeretet, odafigyelést és ápolást igényel.

A szőke haj, mint az ösztönös vonzódást kiváltó szín

Köztudott, hogy a szőkék mindig szexszimbólumként voltak számon tartva, de ehhez rengeteget hozzátett az a tény is, hogy sok hollywoodi színésznő és közismert popsztár, már évtizedek óta szőke hajszínnel futotta és futja be karrierjének legszebb és legikonikusabb éveit. A hajszín népszerűsége mégsem csak ennyiben merül ki, hátterében biológiai okok is állnak.

Számos tanulmány rávilágított már, hogy a szőke frizura attraktív erejéért többek között a szaporodási ösztön felel. Ez nem jelent mást, minthogy a legtöbb férfi azokat a nőket látja vonzónak, akiket önkéntelenül is termékenynek talál. Kimutatható összefüggés, hogy a nők ösztrogénszintje kapcsolatban áll a hajszín világosságával. Mivel a természetes szőke hajú nők ösztrogénszintje magasabb, így egyértelműen esélyesebbek arra, hogy egy új életet hozzanak a világra. Ez a folyamat magától értetődően a férfiak tudatalattijában zajlik, de a frizuratrend időtállóságának szempontjából tagadhatatlan a biológiai háttér relevanciája.

A szőke haj a szexszimbólumok védjegye

Kinek áll jól a szőke hajszín?

Ha valaki nem természetes szőke, de mégis világos hajszínre vágyik, nagyon oda kell figyelnie az árnyalat kiválasztására. A tökéletes döntés mindig a bőrtípushoz passzoló tónus lesz. Egy jó szakember ugyan pontosan jól tudja, hogy mi fog a vendégének jól állni, a probléma inkább ott gyökerezik, hogy a legtöbben mérlegelés és fodrász véleménye nélkül választanak új hajszínt. Ezek után pedig, ha ellenállásba ütköznek, addig járják a szalonokat, amíg nem találnak olyan fodrászt, aki akkor is elkészíti a kívánt árnyalatot, hogyha tudja, hogy nem lesz előnyös. A végeredmény? Garantált csalódottság. Épp ezért, mielőtt beleválasztasz úgy egy platina szőke hajba, hogy a bőröd kreolosabb, érdemes megismerkedned a bőrszínek legegyszerűbb kategorizálásával!

A bőrszínek tulajdonságáról röviden

A bőrszínek kapcsán több színtulajdonságot is célszerű figyelembe venni, miszerint a bőröd:

  • sötét vagy világos,
  • élettel teli/telített vagy fakó/telítetlen
  • hideg vagy meleg.

Ahogyan a felsorolásban követik egymást a szempontok, épp olyan sorrendben ajánlott megfigyelni az egyes tulajdonságaidat. Először a négy alapszín között kell elhelyezni a bőrtípusod – miszerint világos, közepes, közép-sötét vagy sötét a bőröd –, ezt követően pedig a hideg és a meleg skála egy pontját kell kiválasztanod, aminél úgy érzed “ez te vagy”. Utóbbi már kihívásnak számít, hiszen az összhatást ekkor már egyaránt befolyásolják az arc egyéb színei, mint például a száj– vagy a szemszín. Érdemes a témában több összefoglaló cikket is átolvasni, mert így biztosan csökkented annak esélyét, hogy véletlenül a rossz szőke hajszín mellett döntesz.

Általános igazság :

Elöljáróban elárulhatjuk, hogy a szőke hajszín azoknak fog igazán jól állni, akiknek a bőrük és a szemszínük is a világosabb és melegebb árnyalatcsoportba tartozik, az arcuk pedig telített, nem pedig sápadt és fakó. A sötétebb bőrtípus és a szőke kombinációjakor az összhatás nagyon előnytelen lehet, ilyenkor szinte mindegy milyen az a bizonyos tónus, a végeredmény általában nagyon természetellenes lesz.

A bőrtípus határozza meg kinek és melyik szőke árnyalat áll jól

A szőke haj legnépszerűbb árnyalatai

A szőke hajszínnek tényleg megszámlálhatatlan árnyalata van, épp ezért nem is könnyű eligazodni közöttük. Mutatjuk a legnépszerűbb kategóriákat, amik segítenek az inspirálódásban ahhoz, hogy később egy valóban személyre szabott, gyönyörű szőke hajszín büszke tulajdonosa legyél!

#1 Meleg szőke árnyalatok

  • Karamell szőke haj: ez az árnyalat azért számít abszolút befutónak, mert azoknak is kifejezetten jól áll, akik egy világosabb barna/barna árnyalatból szeretnének egyre világosabb eredményt elérni. Tónusai és karakteressége lenyűgöző tud lenni, főleg hogyha fodrászodat megkéred, használjon olyan technikát (bármelyik melír– és szabadkéz technika), amivel a végeredmény egy kontrasztos megoldás lesz.
  • Méz szőke haj: ha egy igazán természetességet sugalló árnyalatra vágysz, a méz szőke szuper választás! Ez egy olyan natúr tónus, ami általában minden telítettebb és világosabb bőrtípussal rendelkező embernek jól áll. Ettől függetlenül azok kedvence lesz igazán, akik kiskorukban is szőkék voltak, csak a kor előrehaladtával és az ösztrogénszint csökkenésével hajuk veszített a világosságából.
  • Réz szőke haj: nem mehetünk el szó nélkül az olyan megoldások mellett sem, amik egy kis játékosságot csempésznek a szőke megjelenésbe. Egy minimális rezes-vöröses árnyalás, és máris nagyon eredeti a végeredmény. Kérd bátran a szalonban, hogyha szereted a letisztult, de mégis bevállalós, minél egyedibb ötleteket!
Meleg árnyalatok: karamell szőke, méz szőke, réz szőke

#2 Hideg szőke árnyalatok

  • Hamvas szőke haj: ha van trend, ami mindig jelen van, az biztosan a hamvas szőke haj! Ennek egyszerű oka, hogy egy szofisztikált, és minden stílushoz passzoló megjelenést biztosít, tehát bármilyen outfittel és ízlésvilággal jól kombinálható. Összeségében azoknak szokott a leginkább jól állni, akiknek szemszíne szürkésebb.
  • Platina szőke haj: a platina szőke népszerűségét napjainkban egyre inkább a granny haj váltja fel, de még így sem kerül teljesen perifériára, ugyanis a hajszín egyik legkarakteresebb árnyalatáról beszélünk. Kifejezetten nagy előnye, hogy nagyon ritka az a szemszín, amivel ne tudna egy markáns és vonzó módon harmonizálni. Nagyon világos bőrtípusnál célszerű elkerülni, mert mellette az arc még sápadtabbnak tűnik. Fordított esetben, azaz sötétebb tónusok esetén, viszont érdemes eljátszani a gondolatával!
Hideg árnyalatok: hamvas szőke, platina szőke

A tökéletes szőke haj professzionális szakértelmet igényel

Ha tökéletes szőke hajra vágysz, a legjobb tanács, amit adhatunk: mindig bízd szakemberre az elkészítését! Akinek csupán az eredeti szőke hajszínét kell korrigálni, szerencsésebb helyzetben van, de egy másik árnyalatból történő világosítás nagyon komoly szakértelmet igénylő szőkítési folyamattal jár. Szerencsére napjaink márkaképviseletei fantasztikus kötéserősítő technológiákkal látják el (szinte nap mint nap) a fodrászpiacot, és emellett még olyan termékeket, szőkítőporokat, hajfestékeket is kínálnak, amiknek köszönhetően nem kell megijedni a haj nagymértékű roncsolódásától. Profi szakértelem nélkül azonban az otthoni hajfestés hatalmas károkat tud okozni, aminek utólagos korrekciója nem kis lelki és anyagi teherrel jár.

Kapcsolódó cikkek:

A szőke haj és a szőkített haj ápolása professzionális termékeket kíván

A szőke haj ápolása nagy odafigyelést igényel

A szőke haj és a szőkített haj nemcsak fodrászszalont és szakembert, de professzionális otthoni hajápolást/kezelést is igényel. A kiváló minőségű termékek ezért nemcsak a hajszín tartósságának, de egészségének fenntartásában is nagy szerepet játszanak. Annak ellenére, hogy ma már tényleg lehetséges az egyre kíméletesebb szőkítés, a folyamat mégis jobban igénybe veszi a hajat, mint például egy egyszerű árnyalás. Ilyenkor ugyanis a hajszálakból leszívják a pigmenteket, tehát a hajszerkezet struktúráját jelentős mértékben módosítják.

A szőkített haj regenerálása ezért nem elhanyagolható, fontos, hogy a megfelelő anyagokkal folyamatosan táplálva és hidratálva legyen. Így elkerülhetők a töredezett hajvégek, a szöszösödés, a bosszantó gubancolódás. Milyen a tökéletes ápoló termék vagy sampon szőke hajra? Mindig kérdezd fodrászod! De ha mégis keresgélnél, van egy pár tippünk: itt, itt és itt is, csak hogy párat említsünk a sok közül!

További információkért böngéssz nálunk:

www.fodraszinfo.com

Képek: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt