Keresés

Melír határozó kiskönyv: trendek, technikák fodrászoknak és vendégeiknek

Ez a melír határozó kiskönyv sokat segíthet az inspirálódásban!

Ma már szinte minden második vendég azzal megy fodrászhoz, hogy festetni, színezni, melíroztatni szeretné a haját. Hogy miért? A nők egyik legnagyobb ékessége a szép, egészségesen fénylő haj. Azonban hiába áldott meg valakit a természet szép hajszínnel, sokszor mégsem csillog olyan fényesen, ahogyan azt szeretnénk, vagy nem tűnik túl egészségesnek. Ezen már évezredek óta segítenek a különböző hajfestési technikák és módszerek, amiket most össze is gyűjtöttünk a Fodrászinfó melír határozó kiskönyvében!

Tegyünk rendet a fejeken: íme a melír határozó kiskönyv

Az elmúlt években egyre több hajfestési trend látott napvilágot, amelyek a kifutók helyett a közösségi média megjelenésből nőtték ki magukat. Azonban míg korábban csak a hagyományos sapkás vagy a fóliás melírozási technikák voltak elterjedtek, addig ma már napról napra újabb és újabb hajfestési technológiák bukkannak fel a közösségi médiának köszönhetően, és ember legyen a talpán, aki az összeset meg tudja jegyezni, és időben nyomon tudja követni

Ezért gondoltuk azt a Fodrászinfó csapatával, hogy készítünk nektek egy olyan összefoglaló, melír határozó kiskönyvet, amely segít eligazodni a legfrissebb és legkedveltebb melírtechnikák között!

Melírozás – csinos csíkok a hajban

Már az ókorban is ismertek voltak a különböző hajfestési technikák, az egyiptomiak például növényi és állati eredetű festékeket használtak. A mesterséges, azaz a vegyi anyagokból előállított hajfestékekkel az 1900-as évek elején kezdtek el kísérletezni. Nem meglepő módon a hajfestés sokat köszönhet Hollywood-nak, a ’20-as ’30-as évek filmcsillagai igyekeztek mindinkább kitűnni a tömegből, és sem a hölgyek, sem az urak nem voltak restek a hajfestő ecset után nyúlni szépségük érdekében.

Ekkoriban kezdett hódító útjára indulni a festett szőke haj is. Azonban a társadalmi konvencióknak köszönhetően (korábban túl kihívónak tartották a szőkített hajat) csak az 1950-es években a Clariol cég reklámkampányai hatására kezdett elterjedni a háziasszonyok körében a szőkítés, mivel a reklámok a szőke nőket illedelmes, jó háziasszonyként ábrázolták/jelenítették meg.

Persze, a hajfestés története a szőkítésnél nem állt meg, egyre több módszerrel kezdtek el a fodrászok kísérletezni. Míg az ’50-es években kirívó volt a szőkített haj, addig ma már meg sem lepődünk azon, hogy az utcán simán szembejön velünk a színpaletta összes árnyalata.

A technikai fejlődésnek és persze, a hölgyek kísérletező kedvének köszönhetően egyre inkább elkezdett terjedni a melírozás. A melírozás nemcsak csinos csíkok a hajban, hanem sokkal inkább színkeverést jelent.

A melírozást sokan azért kedvelik, mert az eredeti hajszínüket szeretnék megtartani, azonban szívesen feldobnák egy eltérő árnyalattal a frizurájukat. Másik gyakori indok a melírozás választása mellett, hogy a teljes hajfestést nem érzik elég természetesnek vagy gazdaságosnak, míg a melírozással természetes hatást érhetnek el. Ezzel szemben vannak olyanok is, akik éppen a természetellenes hatás miatt választják a melírozást, ők azok, akik erős, eltérő árnyalatú melírcsíkokat kérnek fodrászuktól.

Az elmúlt években megszámlálhatatlan melírtechnika látott napvilágot, hiszen egyre nagyobb divat a többszínű haj. A következő fejezetekben számba vesszük azokat a különböző melírtechnikákat, amelyek az elmúlt években a legkedveltebbek voltak, valamint ezek mellett bemutatjuk a 2018-as év újdonságait is.

Görgess lejjebb, és tarts velünk!

A legnépszerűbb melírtechnikák

Kezdetben vala a melírsapka. Aki a nyolcvanas – kilencvenes években kezdett melíroztatni, biztosan emlékszik arra a vicces képre, amikor a melírsapkában a tükörbe nézett a fodrászszékben ülve.

Azóta szerencsére jó sok víz lefolyt a fejmosó kagylókban. A melírsapkás megoldás talán az egyik olyan szépészeti beavatkozás, amire illik: a szépségért szenvedni kell. A gumisapkán áthúzott vékony hajtincsek esete nem egy leányálom. Sem a fodrásznak, sem a vendégnek. A melírsapkának persze nem csak ez volt a hátránya, hanem az is, hogy egyáltalán nem ad természetes hatást. Éppen ellenkezőleg, a végeredmény mindig nagyon kontrasztos lett, hiszen a tincsek között éles határvonalak keletkeztek.

Az állandóan változó divatnak köszönhetően szerencsére mára már kikopott a legtöbb fodrászatból a melírsapka, és leváltotta számos olyan melírtechnika, amelyek sokkal természetesebb hatást keltenek. Az elmúlt években azonban olyannyira elszaporodtak a különböző melírozási módszerek, hogy az ember lánya és fia csak kapkodja a fejét, amikor meghall egy új módszert.

Éppen ezért egy csokorba szedtük a legkedveltebb melírtechnikákat.

Ombre

Az ombrét, azaz színátmenetes hajfestést nevezhetjük az újhullámos melírtechnikák szülőanyjának, hiszen amióta 2010 környékén megjelent, azóta is töretlen népszerűségnek örvend, és hatására mára több színátmenetes technika forrta ki magát.

Az Ombre-hajfestés lényege, hogy ideális esetben a haj töve és a haj vége között 1-2 árnyalatnyi különbség van, mely napszítta hatást kelt.

Miért érdemes az ombre-technikát választanod?

 • Mivel a fodrászod nem a hajtövedet festi, hanem csak a hajad 2/3-tól viszi fel a festéket, ezért nem kell félned a lenövéstől;
 • Ha nem szeretnéd az egész hajadat befestetni, azonban kicsit szeretnéd feldobni a frizurádat egy kis színnel, akkor kiváló választás;
 • Nemcsak egyenes hajon mutat jól, hanem a hullámos vagy göndör hajban is kifejezetten feltűnő hatást kelt.

Amire figyelj oda, hogyha az ombre technikát választod:

 • Ombre festés után nem lehet szépen visszafesteni, színezni a hajad, hiszen akkor egybe kellene festeni az egész hajhosszadat; viszont úgy a korábban Ombre technikával festett rész fakulni fog;
 • A városi legendákkal szemben, az Ombre technika nem egy egyszerűen elkészíthető metódus, ezért, ha szeretnéd kipróbálni, akkor semmiképpen se otthon kísérletezz vele, fordulj a fodrászodhoz.

Melírhatározó tippek fodrászoknak az ombre elkészítéséhez:

 • Figyelj a harmóniára a színek megválasztásakor!
 • Figyelj arra, hogy az átmenet szép és természetes legyen, máskülönben egy „baltás melírt” adsz ki a kezed közül!
 • Ha nem vagy biztos a dolgodban, mindenképp menj el képzésre, és böngészd a netet is a menő Ombre-készítési videókért és az inspirációért!
Melír határozó kiskönyv: az ombre-technika

Balayage

A balayage szó szerint lesöpörte az Ombre-technikát a népszerűségi ranglista éléről. A francia balayage szó jelentése ugyanis söpörni, söprögetni. Neve természetesen az elkészítés módjából fakad, hiszen az ombréval ellentétben, ahol a fodrászod fóliacsíkokat használ a festék felviteléhez, itt nem használ más segédeszközt a kezén és a hajfestő ecsetén kívül.

A Balayage festés során a fodrász a kezét használja. A kezében tartja a tincseket, míg a hajfestő ecsettel közvetlenül felhordja rájuk a festéket. A módszer nem teljes színátmenetet ad a hajban, mint az ombre, hanem enyhe napszítta hatást biztosít a hajtincseknek.

Miért érdemes a balayage-technikát választanod?

 • Mert a fodrászod nem alkalmaz éles határokat ennél a melírtechnikánál, ami hajszíned természetessé, szinte napszítta hatásúvá teszi.
 • A sepregető technikának köszönhetően fodrászod szélesebb sávokat tud festeni a hajadba, így a lenövés még kevésbé jelenik meg, hosszabb ideig friss hatást kelt majd a frizurád.
 • Ugyancsak az elkészítési technikának köszönhetően hamarabb elérhető a kívánt hatás, mint az ombre vagy a sombre esetében.

Amire figyelj, hogyha a balayage-technikát választod:

 • A szabadkezes technikának köszönhetően elkészítése precíz, türelmes szakembert igényel, ezért nem ajánlott vele otthon kísérletezni, fordulj fodrászodhoz.
 • Mindenképpen beszélj a fodrászoddal a Balayage készítése előtt a költségekről, hiszen ez a technika nem egy egyszerű hajfestés vagy fóliás melír, így az ára is eltérő lehet ezektől.

Melírhatározó tippek fodrászoknak a balayage elkészítéséhez:

 • A szakmailag magasra értékelhető Balayage elkészítésének titka a sok gyakorlás , ezért azt javasoljuk, gyakorolj, amennyit csak lehet.
 • Járj el képzésekre és ismerd meg a Balayage készítésének minden apró fortélyát a szakma mestereitől!
 • A Balayage árát jó előre beszéld le vendégeddel, hogy ebből a végén véletlenül se legyen félreértés…
 • Tanítsd meg vendéged pár lépésben, hogyan tudja haját szépen kivasalni és hullámosra sütni, így egy festéssel több frizurát is adtál neki, amiért nagyon hálás lesz!
Melír határozó kiskönyv: balayage

Pinwheel

2016 nagy slágere volt a Pinwheel, azaz szélkerék technika, ami úgy tűnik, hogy ki sebb fellángolás volt csak. A nagyobb passzék látványos eredményt adtak, ám a hőn áhított természetes hatás elmaradt.

A Pinwheel hajfestési technika során nagyobb leválasztott panelekkel és általában egymáshoz közel álló árnyalatokkal kell dolgozni. A technika lényege az, hogy a frizurát összefésülve remek színkompozíciókat kapjunk. A haj általában 10 egyenlő részre van feloszt va. A panelek és színek számának variálásában csak a képzelet szab határt.

Miért érdemes a pinwheel-technikát választanod?

 • Biztos nem lősz mellé, ha a Pinwheel-technikát választod, hiszen a feltűnő hatás nem marad el.
 • Akár csak az Ombre, vagy a Balayage esetében: ha az eredeti hajszíneddel harmonizáló árnyalatokat választasz, akkor nagyon szép, a természeteshez közeli, elegáns eredmény érhető el.

Amire figyelj, hogyha a pinwheel-technikát választod:

 • Elsőre nem hangzik nehéznek a Pinwheel-technika, azonban ne a barátnőddel kísérletezzetek otthon, mert biztosan nem olyan lesz az eredmény, mint szeretnéd.
 • Érdemes konzultálnod fodrásszal, hogy a jelenlegi hajszínedhez milyen árnyalatok passzolnának, hiszen fodrászod ebben az esetben nem egy árnyalatot használ majd a festéshez, hanem akár 2-3-at is ki kell kevernie.

Melírhatározó tippek fodrászoknak a pinwheel elkészítéséhez:

 • Figyelj arra, hogy milyen eszközöket használsz a Pinwheel-hajfestés során, ugyanis oxidációs eljárásról van szó!
 • A színek kiválasztásában törekedj a harmóniára, máskülönben bazári hatást fogsz elérni a nagyon különböző színekkel.
 • A Pinwheel elkészítése nagyon gyors, ám a leválasztás nagy precizitást igényel, ezért figyelj oda és gondosan végezd el.
A Pinwheel-technika

Mermaid Hair

Ki ne akart volna ki s lány korában az elbűvölő Kishableány bőrébe bújni ? Most itt a remek alkalom, ugyanis a Mermaid hair, avagy hableány hajfestésnek köszönhetően csábító szirénné változhatsz!

A Mermaid hair, szaknyelven Fluid Hair Coloring technika tipikusan az a hajfestési mód, amely a közösségi médiának, az Instagramnak és Pinterestnek, na meg a megannyi kísérletező “szirénnek” köszönheti népszerűségét.

A Fluid Hair Coloring elkészítése során meglepetést okozhat maga a festés módja: a fodrász ugyanis egy speciális , erre a célra kialakított asztalra teríti ki a hajadat és így hordja fel rá a festéket. Lássuk be, nem tűnik kényelmesnek, de a szépségért mindent!

Miért érdemes a mermaid-technikát választanod?

 • Ha a szirénekre jellemző színárnyalatot választod, biztos lehetsz benne, hogy mindenki utánad fog fordulni az utcán.
 • A színekkel nagyon sokat lehet játszani, így a személyiséged könnyűszerrel meg tudod jeleníteni.

Amire figyelj, ha a meramaid-technikát választod:

 • A Mermaid-technika igen látványos, azonban rendkívül fáradságos is elérni a végeredményt.
 • Már nem is mondjuk, hogy ne kísérletezz vele otthon, mindenképpen fordulj fodrászhoz!
 • A fodrászodnak tudnia kell, hogy milyen gyakran és milyen típusú festékkel festetted korábban a hajad, hiszen a korábbi vagy az eredeti hajszínedet kell szőkítenie ahhoz, hogy egy világosszőke alapot el tudjon érni.
 • Az előkészület, azaz a szőkítés több óra is lehet, tehát igen időigényes folyamat. Akár a “szirének” árnyalatait választod, akár egy a természetes hajszíneddel harmonizálót. Ne feledd, hogy a hajadat kiterítve fogják festeni, tehát elég kellemetlen testhelyzetben leszel hosszú ideig, ami nagyon kényelmetlen lesz.

Melírhatározó tippek fodrászoknak a mermaid hair elkészítéséhez:

 • A folyamat idő- és helyigényes, erre készítsd fel vendéged is!
 • Mielőtt az első Mermaid hair technikát elkészítenéd fizető vendégednek, próbáld ki kolléganődön, vagy barátnődön, hogyan is néz ki a folyamat!
 • Szerezz be egy plexi lapot, amire kiterítheted a tincseket!
 • A Mermaid hair elkészítésének árát előre tisztázd vendégeddel, hogy a végén senkit se érjen meglepetésként!
A Mermaid-technika

Splash Lights Coloring

Fénycsík, vagy idegen szóval Splash Lights Coloring, szintén azoknak a fodrászoknak köszönhető, akik azzal kísérleteztek, hogy olyan hajfestési eljárást állítsanak elő, aminek végeredményeként a frizura úgy néz ki, mintha egy csíkban rásütne a nap.

A Splash Lights Coloring megálmodója Aura Friedman New York-i mesterfodrász, aki meghökkentő hajszínekkel kísérletezik már évek óta.

A Fénycsík-hajfestés nem más, mint a természetből kölcsönzött fénysáv megjelenítése a hajfestésben. Lényege, hogy a csíkot a haj alsó rétegétől kifelé haladva, tincsenként festi meg a fodrász.

Miért érdemes a Splash lights-technikát választanod?

 • Ha olyan fodrászhoz mész, aki már készített ilyen technikával frizurát és fényképen láttad a végeredményt, ami neked is tetszett, akkor ezzel a technikával olyan különleges, tartósan egyedi frizurád lesz, ami biztosan nem jön szembe veled az utcán.

Amire figyelj, hogyha a Splash lights-technikát választod:

 • Mindenképpen profi, tapasztalt mesterfodrásztól érdemes kérned ezt a technikát, de ne lepődj meg, ha esetleg ő sem vállalja;
 • ez a hajfestési eljárás nagyon időigényes, Aurorának 9 órába telt elkészítenie, hiszen egyesével kell a tincseket befesteni, ügyelve a fényszög egyenletességére;
 • a Splash Lights esetében számolj azzal is, hogy a hajszálak nem egyformán nőnek, van amelyik kicsit gyorsabban, van amelyik lassabban, így hamar “elcsúszhat” a kiszőkített sáv;
 • mozgás közben, ahogy a hajad lebeg, szintén “elcsúszhat” a fénysáv;
 • azért, hogy szépen mutasson a fénysáv, mindig vasalnod kell a hajad, kivéve, ha nem szögegyenes.

Melírhatározó tippek fodrászoknak a Splash lights elkészítéséhez:

 • A folyamat nagyon időigényes, ezzel számolj Te is, és készítsd fel erre vendéged is;
 • a Fénycsík-melír nagyon precíz és aprólékos munkát igényel, ha rosszul bánsz az ecsettel, könnyedén lehet belőle “baltás melír” , ezt pedig senki sem szeretné;
 • éppen ezért, ha úgy érzed, hogy nem tudod szépen megcsinálni, ne is kezdj hozzá!
Melír határozó kiskönyv: a Splash-Lights Coloring

Crownlights Coloring

Az a közös az eddig bemutatott hajfestési technikákban, hogy mindegyik a hajvéget érinti, de nem úgy a Crownlights Coloring, ami a hajtő eltérő árnyalatú festését jelenti.

A Crownlights Coloring eljárás során lehetőséged van természetes hatást elérő festésre, amivel mégis nagyon szép “lenőtt” hatást tudsz kelteni. Ez esetben a hajhossznál sötétebb árnyalatú színt érdemes választani.

Azonban, ha nem a megszokott utat járnád, hanem szeretnél kitűnni a tömegből, akkor válassz a hajvégektől eltérő, erősebb árnyalatú színeket. A legtrendibb a meleg padlizsán, vagy rózsaszín alkalmazása szőke hajon.

Miért érdemes a Crownlights-technikát választanod?

 • Ha van egy kis kísérletező kedved, akkor bátran próbáld ki a Crownlights-technikát, mert akár természetes árnyalatokkal, akár merészebb színekkel is csodás és feltűnő eredményt érhetsz el.

Amire figyelj, hogyha a Crownlights-technikát választod:

 • Ez a frizura akkor igazán szép, ha szőke alapra van festve, de természetesen nem zárja ki, hogy sötétebb alapszínnel is kipróbáld;
 • ha a természetes hajszíned nem szőke, de szeretnéd, hogy szőke legyen a domináns hajhossz, akkor számíts arra, hogy világosítani kell az eredeti hajszíned, ami hosszabb időt vehet igénybe;
 • a Crownlights-technika halála, ha a tőnél a festés elvágólag történik, ezért mindenképpen érdemes egy ügyes kézű, gyakorlott fodrászt felkeresni a frizurád elkészítéséhez.

Melírhatározó tippek fodrászoknak a Crownlights elkészítéséhez:

 • Ennél a technikánál fontos, hogy jól megállapítsd az összeillő és egymással össze nem illő színeket, hiszen a harmónia a legfőbb;
 • a tőszínt a hajszínhez és vendéged arckarakteréhez illetve bőrtónusához igazítva válaszd ki;
 • ha nem vagy elég biztos magadban, ne kezdj hozzá!
Melír határozó kiskönyv: a Crownlight-technika

Écaille – a teknőspáncél melír

A divatban mindig is meghatározó szerepe volt az állati eredetű mintáknak, gondoljunk csak a tigriscsíkokra, vagy az ocelotmintákra. Ugyancsak ilyen népszerű a teknőspáncél-minta is , hiszen hosszú évszázadokra vezethető vissza a viselése. Igaz, kezdetben csak a teknőspáncélból készült kiegészítőket hordták a hölgyek, lásd szemüvegkeret, azonban mára az elegáns teknőspáncél- minta megjelent a hajtrendekben is.

Az Écaille ereje a természetességben és a szögek festésében rejlik. Az új trend az Ombre egy kifinomultabb változata, melyben szintén a sötétebb tónus kerül a haj tövére, míg a végeken ugyanúgy világosabb árnyalatokat használnak.

Az új technika, mintha “árnyékolna és kiemelne”, a színek játéka a cikkcakkfestésnek köszönhetően egészen elegáns , viselőjének magabiztos megjelenést biztosít.

Miért érdemes az Écaille-technikát választanod?

 • Ha igazán természetes hatású, de egyben játékos haj színt szeretnél, akkor mindenképpen próbáld ki, hi szen a finom arany, karamell, csokoládé tincsek játéka igazán látványos színt és ragyogás t vi sznek hajadba.

Amire figyelj, hogyha az Écaille-technikát választanod:

 • A sok árnyalat miatt kicsit időigényes lehet a frizurád elkészítése, ezért készülj fel, hogy időt kell rááldoznod a fodrásznál ülve;
 • a legszebb eredményt akkor érheti el a fodrászod, ha a melírcsíkok csak 2-3 árnyalattal lesznek sötétebbek vagy világosabbak az eredeti hajszínedtől;
 • ha kísérletező kedvedben vagy, akkor ne csak a hajtőtől festesd a tincseket, hanem kicsit lejjebb is lehet kezdeni;
 • hullámos hajban extra szépen mutat, ezért érdemes besütve is kipróbálnod.

Melírhatározó tippek fodrászoknak az Écaille elkészítéséhez:

 • Precizitás : ha hiszed, ha nem, ennek a melírnak is ez az alapja, annak ellenére, hogy a természetesség a legfőbb jegye;
 • csak egymással harmonizáló színeket használj a természetes hatás érdekében;
 • inspirálódj a természet színeiből, böngéssz neten teknőspáncél mintákat és színeket!
Az écaille, avagy a teknőspáncél technika

Óceán-melír

Ebben a borongós , szürke télben ki ne szeretné visszaidézni a meleg nyári napokat, a simogató lágy szellőt és a tengert ? Ha Te is szeretnéd, akkor jó hírünk van, ugyani s a 2018-as trend egyik nagy újdonsága az óceán árnyalat lesz, amivel garantáltan visszaidézheted a nyári napokat, a tengerparti kalandokat.

Az óceáni árnyalat rengeteg színt foglal magában, hiszen maga az óceán is rengeteg árnyalatból áll. Jellemzően a kékek-barnák-zöldek árnyalatai határozzák meg a frizurát.

Ezeknek a színeknek a különböző kombinációja adja meg azt az igazi vibráló hatást, amit akár a természetben is láthatunk.

Ahogy az óceánnak, úgy ennek az új trendnek is rengeteg árnyalata van, lássuk melyek ezek!

Mélykék óceán

A mélykék óceán típus jellemzője, hogy a hajtő nagyon sötét, majdnem fekete, majd a haj hosszában egyre világosodik.

Melír határozó kiskönyv: az óceán-melírok

Éjkék óceán

Az Éjkék árnyalatához szükség van a kék mellett némi fekete és ezüst árnyalatra is, mert csak így adja meg azt az igazi vibráló árnyalatot, amit a holdfény sütötte óceán látványa nyújt.

Vibráló türkizkék partok

Világosabb és vidám tónusú haj szín, a világoskéktől a zöldes árnyalatokig terjed a skála, így adva vissza a tökéletes egzotikus tengerpart hangulatát.

Vibráló, türkizkék partok inspirációja

Zöldes hatás

Ha nem csak a kéket akarjuk kiemelni a hajunkban, hanem azt a zöldes árnyalatot is, ami néhol a természet vizeiben is fellelhető, akkor ez a haj a nyerő.

A természet vizeinek inspirációja

Világos tengerpart

Ennél a frizuránál inkább a zöld szín fog dominálni, némi sárgásbarnával akár.

A tengerpart árnyalatai

Az igazi világoskék álom

Itt a világoskék árnyalatai az ezüsttel keverednek, hogy visszaadják azt a tökéletesen áttetsző kék hatást, amit sokan csak a képeslapokról ismerünk.

A világoskék álom

Szilva

2018 hivatalos színe a lila, így azon sem lepődünk meg, hogy ez a szín megjelenik majd a frizuratrendben is.

Oly’ sok gyümölcstől kapott már a divat világa ihletet, de egyik sem olyan sokrétű, mint a szilva. Rengeteg árnyalatával csodás eredményeket érhetünk el a frizurák terén.

Árnyalatok, amikkel nem fogsz mellélőni, ha 2018-ban a szilva színeit választod:

 • plum
 • lila és magenta
 • ametiszt
 • sötét mályva

Görgess egyet, és lássuk őket szép sorban!

Plum

Ha valaki nem akar semmi extrát az eredeti szilvaszín mellé, akkor ne tegye, hiszen már magában a szilva lila árnyalatában is annyi lehetőség és fény van, hogy elég ezt az egyetlen színt használni.

A "szilvaárnyalat"

Lila és magenta

Mind a két szín már magában is olyan pazar, hogy tanácstalanok vagyunk, ha mégis választani kell. Szóval miért ne lehetne egyszerre mindkettő? A két szín összhatásában egy egészen új árnyalatot és stílust ad. Ha valaki a merész, bátor, feltűnő viseletre szavaz, akkor ez az ő haja.

Lila és magenta

Az ametiszt ragyogás

Az ametiszt sokkal világosabb és élénkebb, mint az előbb felsoroltak, így biztos, hogy mesébe illő megjelenést biztosít. Ez a frizura inkább az ametiszt és indigó színek keveréke.

Ametiszt ragyogás

Sötét mályvaszín

Ha elegáns és figyelemfelkeltő megjelenést szeretnél, és elég bevállalós vagy, akkor ezt a színt neked találták ki.

A mályva tónusa

Szén

Ha azt mondjuk szén, akkor biztosan meglepődsz, hiszen a szénszürke alapvetően nem a tartozik a közkedvelt színek családjába. Sőt, inkább ódzkodunk ettől az árnyalattól. Az újév sok meglepetést tartogat, köztük azt is, hogy 2018 egyik kedvelt színe a Charcoal, azaz faszén, rajszén szín.

Amire figyelj, hogyha a charcoal-technikát választod:

 • Ez a szín nem egyszerűen csak egyetlen árnyalat, hanem a sötét tónusok tartalmaznak némi kéket és ezüstöt is;
 • a legcsodásabb összhatást Balayage-technikával lehet elérni, viszont a sötét hajúaknak több időbe telik majd elérni a kívánt színt, mert szükség van némi szőkítésre a festés előtt;
 • ez az árnyalat kiemelt gondoskodást igényel a mindennapokban;
 • mielőtt ezt a színt választanád, érdemes konzultálni egy szakemberrel, mert speciális kondicionálókat és samponokat is igényel a szín megtartása.

Ha egyedi megjelenést akarsz, de mégis szeretnél megmaradni az elegáns, és akár a veszélyesen szexi oldalon, akkor ez az a szín, amit mindenképp ki kell próbálnod!

Balayage 2018

Nem, nem, idén sem maradunk Balayage nélkül! Ha mégis azt hitted, megnyugtatunk, hogy a nagy kedvenc idén is ott lesz a Top 3-ban! 2018-ban a Balayage-technikák között a Rose Gold, a Partial Balayage és a Karamell árnyalatok lesznek a meghatározók!

Rose gold balayage

A Rose Gold egy igazán nőies, akár azt is mondhatnánk, hogy babás szín. Tavaszi-nyári árnyalat, ami a borongós hétköznapokon garantáltan feldob. A Rose Gold Balayage elkészítéséhez világosabb alapszínre van szükség, így ha sötét hajad van, biztosan világosítani kell majd rajta!

Erősebb vagy akár lány, púderes árnyalatban is kérheted a fodrászodtól, így minden munkahelyen megállja a helyét. Akár hosszú, akár rövid hajad van, nem számít, mindegyik típusnak jól áll ez az árnyalat!

Melír határozó kiskönyv: rose gold balayage inspiráció

Partial balayage

A „partial” jelentése – ha szó szerint értelmezzük, – részlegeset jelent, ami ez esetben annyit tesz, hogy nem a haj teljes tömege lesz festve Balayage-technikával, csak annak részei.

Melír határozó kiskönyv: partial balayage inspiráció

Karamell balayage

A barnában megjelenő szőke tincsek öntudatosan rajzolódnak ki a hajban, megmutatják a Balayage-technika belevalóságát.

Melír határozó kiskönyv: a karamell balayage inspiráció

A melírhatározó kiskönyv összegző jótanácsai

Most, hogy a melír határozó kiskönyv végére értünk, talán joggal kijelenthetjük, hogy annyi hajfestési technika jelent meg az elmúlt években, mint amennyi szín van a palettán.

Az, hogy melyiket választod, teljességgel rajtad múlik, biztos, hogy találsz magadnak olyan árnyalatot és módszert, ami igazán elbűvölővé teszi a megjelenésedet.

Zárszóként összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, amelyeket érdemes megfontolnod, mielőtt ecsetet ragad a fodrászod.

1) Melírtippek vendégeknek

 • Bármelyik technikát választod, konzultálj előtte fodrászoddal!
 • Lehet, hogy a YouTube videók alapján olyan könnyen elkészíthető egy-egy frizura, de a látszat néha csal, ezekhez a technikákhoz professzionális termékekre és egy ügyeskezű fodrászra van szükséged.
 • A bonyolultabb technikák több órába telnek, és több termék is kell hozzájuk, mire elnyerik igazi szépségüket, ezt is kalkuláld be a választáskor! Ha félsz az ártól, mindenképp beszéld meg fodrászoddal előre, mennyi is az annyi, így nem érhet csalódás!
 • Ahhoz, hogy frizurád sokáig megőrizze ragyogását, megfelelő ápolásra és ápolókra lesz szükséged. Ebben mindenképp kérd ki fodrászod tanácsát!

2) Melírtippek fodrászoknak

 • Mindig legyél naprakész a legújabb frizura- és hajszíntrendekből, hiszen vendégeid is ugyanazokat a platformokat bújják, így egyidőben értesültök az újdonságokról!
 • Ha valamit nem tudsz elkészíteni, mondd el őszintén vendégednek, és ne vállald el! Menj el képzésre, tanuld meg a technikákat, és aztán hirdesd magadról, hogy te ehhez is értesz!
 • Ha valamelyik technikához szőkítésre van szükség, akkor ne sajnáld se az időd, se az anyagot, és a folyamatnál mindenképp körültekintően járj el!
 • A vegyi folyamat kapcsán mindent beszélj meg vendégeddel, és részletesen mondd el, mi, miért történik – hidd el, ezt értékelni fogja!
 • Mielőtt elkezded a műveletet, beszéljétek meg annak árát és a teljes időt, hogy senkit se érjen váratlanul egyik sem!
 • Hagyj több időt magadnak: inkább számolj rá a folyamatra plusz egy órát, így nem érhet váratlanul egy “meg nem említett dobozos hajfestés” sem.

Képek: