Keresés

Balayage hajfestés: mestertippek Gábor Tímeától

Tippeket kaptunk a balayage hajfestés rejtelmeiről.

A fodrászatban évek óta hódít egy trend, ez pedig nem más, mint a balayage hajfestés. A „napszítta hatás” és a „lenövésnélküli” megjelenés csodaszép kombinációja megunhatatlan, ráadásul a végeredmény éppen a szakember munkájától lesz igazán egyedi és pontosan olyan, mint amit az Instagram fotókon látunk. Megnéztük, mik egy ilyen folyamat lépései.

A balayage hajfestés a fodrász szakember dolga!

Mielőtt bármibe is belekezdenénk, szeretnénk leszögezni, hogy ez a frizurakészítési mód (is!) szakértelmet igényel. Ezért a lent leírtakat otthoni elkészítését hozzáértők számára nem ajánljuk. Célunk, hogy a fodrászokat inspiráljuk kollégáik munkáival és a vendégeknek pedig bemutassuk, milyen sok összetevős egy ilyen folyamat.

A balayage hajszín virágzása

Minden divatról azt gondoltuk, hogy van egy felfutása, virágzása, majd egyszer csak letűnik. A balayage azonban egy igazán kiemelkedő technika minden korábbihoz képest. Elkészítésének száma igen változatos: mind a hajszínek, mind a technikák mixelhetők kicsit a fodrász egyénisége és tudásszintje szempontjából. A cél, hogy a végeredmény laza, eredeti és megismételhetetlen legyen. Gábor Tímea, az Aranyhaj Fodrászat tulajdonosa vállalkozott arra, hogy bemutat nekünk egy balayage készítést, amiben a diagnosztizálástól a végeredményig végig vezet. Repüljünk képzeletben a polgárdi szalonba és nézzük meg a munkát!

#1 lépés: Diagnosztizálás

„Vendég kívánsága, haj állapotának felmérése, diagnosztika. A kívánsága a tő résztől távolabbról, középmagasságból indított balayage. Nem túl világos, inkább bézs árnyalat.

Vendégem haja még sosem volt festve, natúr 6-os színmélység, enyhén vöröses árnyalatú. Hajhossza és végei fél árnyalattal világosabbak, köszönhetően a nyári napnak. Haja állapota normál, hajvégei szárazak, vágást igényelnek, amit a festést követően fogok elvégezni.”

A balayage hajfestés első lépése a diagnosztizálás

#2 lépés: Szőkítés

„Tupíros balayage technikát alkalmazok, fóliába csomagolva. Ehhez az Alfaparf Milano BB Bleach 7 árnyalatot világosító szőkítőporát és 6%-os oxit használok 1:1,5 keverési aránnyal. A felhordás végeztével a hátsó szekciót lemosom, majd további 30 perc hatóidő elteltével az első részeket is. Egyszeri samponos mosás, balzsam és pakolás nélkül, mivel az árnyalás előtt nem szeretném visszazárni a haj szerkezetét.”

#3 lépés: Szárítás, kívánt szín megtervezése

„Mosás után a hajat teljesen szárazra szárítom, hogy meg tudjam állapítani az elért szőkítési alapot, és ez alapján meg tudjam tervezni, hogy mivel érjem el a kívánt eredményt. A szőkítési alapom erősen sárga és narancs pigmenteket tartalmaz. Ezek befolyásolják a festék színirányának kiválasztását is.”

#4 lépés: Szín kiválasztása

„Szárítás közben szokott kirajzolódni a fejemben a színkombináció. Ezt szavakkal nehezen tudnám megfogalmazni, mi alapján döntök. Nyilván az alapja a színkör, színelmélet, és a használt anyagok ismerete. Valahogy így szokott hangzani a fejemben a gondolatmenet:

Tehát van egy sárga alapunk, arra nem mehet .1-es, mert szép zöld lesz, így ugyebár lila kell. .2-es vagy 21-es sorozat, mert ők ütik a sárgát. De van kis narancssárga is, így kell azért egy kevés kék is. Az arányokat úgy mérlegelem, amilyen arányban látom a hajban a nem kívánt árnyalatokat, itt ugye ez a narancs és a sárga.

Mindent pontosan mérleggel mérek! Ezt nagyon fontosnak tartom, és azt is, hogy a márka által előírt arányokat betartsam. Ettől eltérőt, csak oktatáson tanultak után alkalmazok.”

Receptúra

Teljesen száraz hajra

Átmenethez:

Alfaparf Milano Evolution of the Color

7.21 10gr + 8.21 20gr 3% oxi 1:1,5 keverési aránnyal

Hossz és végek:

10.21 30gr + 9.2 20gr + 10.1 20gr 3% oxi 1:1,5 keverési aránnyal.

35 perc hatóidő

#5 lépés: Hajvágás és finish

„Mosás, ápolás után V alakú forma volt a vendég kívánsága, amit melegollóval vágtam. Ezután hajszárítóval és körkefével formáztam. Hajvasaló ellenes fodrásznak mondom magam, így azt nem használtam.”

Ismerd meg Gábor Tímeát!

„2008-ban végeztem Székesfehérváron az Árpád Szakképzőben. 2009-ig alkalmazottként dolgoztam szeretett gyakorlati helyemen. Ezután jött egy törésvonal az életemben, és majd 10 évig más vizekre eveztem, nem a szakmában dolgoztam. 2014-ben megszületett a kisfiam, és mielőtt oviba ment, jött az ötlet, hogy kéne valami rugalmasabb munkahely, így a párommal úgy döntöttünk, hogy belevágunk megvalósítani az álmom. (Nem is bántam meg!)

A márkát, amivel dolgozom, gyakorlati helyemen ismertem meg, és nem igazán mertem számomra teljesen új márkával kísérletezni, így szerződtem velük. Nagyon sok segítséget kaptam tőlük a kezdetekben anyaghasználattal kapcsolatban, bemutatókon és oktatásokon vettem részt, amit a cég szervezett. Az egyik ilyen oktatásukon sikerült nagyrészt elsajátítanom a balayage technikát, és ehhez jött hozzá az a kép, ami összeállt a fejemben a kismillió megnézett YouTube tutorialokból. Nem gondolom magam specialistának, de a szakmában a szabadkezes és egyéb szőkítési technikák állnak legközelebb a szívemhez. A vendég és szakmai visszajelzések alapján úgy érzem, hogy jó úton indultam el.”

GÁBOR TÍMEA TOVÁBBI MUNKÁIT ARANYHAJ FODRÁSZAT FACEBOOK OLDALÁN TALÁLOD:

https://www.facebook.com/aranyhaj.fodrasz

Képek: Gábor Tímea