Keresés

Feng Shui a fodrászatban? Szilvásy Juditot kérdeztük erről!

Nem is gondolnád, hogy mennyire hasznos lehet a Feng Shui a fodrászatban is.

Mindent jól csinálsz, és mégsem működik a szalon? A vendégek elmaradoznak, a forgalom csökken, és már a válság előtt mutatkoztak a jelek? Azon töprengsz, hogy vajon hol is ronthattad el? Talán csak elegendő lenne az energetikai pontokra összpontosítani, aszerint áthelyezni egy-két dolgot a szalonban, és minden sokkal sikeresebben működne. A téma szakértőjével, Szilvásy Judit okleveles építőmérnökkel, Feng Shui mesterrel beszélgettünk, hogyan is vélekedik a terek rendezéséről, a megtérülő sikerről, és arról, hogy miként jelenik meg a Feng Shui a fodrászatban.

Mi is a Feng Shui?

Szilvásy Judit: Ez nem más, mint az ősi kínai térrendezés művészete, ami két részből tevődik össze: az egyik egy harmonikus tér kialakítására törekszik, a másik pedig a láthatatlan energiák bemérésére, és arra, hogy ezeket az energiákat a saját hasznunkra, magunk megsegítésére alkalmazzuk. Nem hiába volt ez a kínai császárok féltve őrzött titka, ami három alapenergiára, a Chí-re, a Sha-ra, és a vágóenergiára épül. Ebből látszik, hogy a Feng Shui, mint életérzés lényege, a láthatatlan energiák megmozgatását is jelenti. A Chí-t már ismerhetjük, ez az életenergia, szervezetünkön belül is működik, a meridiánokon keresztül áramlik. Ahogyan szervezetünkben, úgy környezetünkben is nagyon fontos az életenergia mozgatása, ezért a bejárattal szemközt ne legyen se ajtó, se ablak, amin elveszhet a Chí. A Feng Shui két, talán legalapvetőbb szabálya: áramoltasd megfelelően a Chí-t, és orvosold a Sha-t.

A Feng Shui régóta segíti az ember és a természet közti harmóniát

Mi az a Sha?

A Sha a harmóniát és a Chí áramlását veszélyeztető tényező. Ide tartoznak például az energetikai lékek. Sokszor egy hosszú folyosón tapasztalható, hogy felgyorsul a Chí áramlása, szinte nyíl-formává egységesül, huzatenergiává alakul, és ez lesz a Sha. Ha ennek a folyosónak a végén éppen egy szoba van, ahol gyakran tartózkodnak a vendégek és alkalmazottak, akkor ennek negatív következményei lehetnek. Ez tartós fejfájástól kezdve más panaszokat is előidézhet, esetleg csökken a koncentráció, a teljesítőképesség.

És a harmadik, vágóenergia jelenléte mit idézhet elő?

– Sokszor találkozunk például szúrós növényekkel, tárgyakkal, sarkokkal, ilyenkor gyakran azt tapasztaljuk, hogy maguk az ott dolgozók is szúróssá válhatnak, nem lesznek olyan kedvesek a vendégekhez, mint ami elvárható lenne.

Ideális esetben nem egy készen kapott, már berendezett szalonban, hanem egy most kialakítandóban kell térrendezni. Hogyan fogjunk hozzá?

– A legalapvetőbb, hogy kihívjunk egy szakértőt, aki beméri a házat, amelyben az üzlet található. Persze létezik a „gyors Feng Shui” is, mikor az ember autodidakta próbálkozik, ilyenkor esetleg interneten böngészi az oldalakat, és a felcsipegetett információkkal gazdálkodik. A teljes sikerhez mégis a hosszantartó Feng Shui-t javasolnám, ami mindig a ház horoszkópjának elkészítésével kezdődik, hiszen a Feng Shui az épületet élőnek tekinti. Ezt követően fel lehet vázolni minden egyes helyiségre egy-egy asztrológiai térképet, amin meg lehet határozni, hogy hová helyezzük el például azokat a fodrászszékeket, amik jobban termelik a pénzt. Még a keleti térrendezés használata előtt mi is észrevehetjük, hogy vannak kedvenc helyek egy fodrászaton belül is, ahol több ember fordul meg, mint máshol. Érdekes módon ez a Feng Shui-ból is kiszámítható. Vagyis ha valaki új szalont indít, akkor érdemes kikérni egy szakértő véleményét a helyes berendezésről, hogy minden a megfelelő területre kerüljön.

Viszont ha már nem változtathatunk az alapokon…

– Akkor sem kell elkeserednünk, mert vannak bizonyos kiegészítők, amivel aktivizálni lehet az adott területeket. Ilyen például az ingaóra, csobogó, vagy akvárium elhelyezése a pénz területen, amivel jótékonyan fel lehet pezsdíteni az üzletmenetet, csupán annyival, hogy megmozgatjuk az adott területet.

Mi az, amire még feltétlenül oda kell figyelni, hogy megjelenjen a Feng Shui a fodrászatban?

A fodrászszalon az emberi szervezet tükrének tekinthető, ahol a bejárati ajtó a száj, az ablakok a szemek, a folyosók a bélrendszer és az érrendszer, a falak pedig a bőrt helyettesítik. Az ablakok, mint lelkünk tükre, mindig legyenek tiszták, ne legyenek töröttek, az ajtók szélesen nyíljanak, ne legyenek akadályoztatva. Ha a falakon penészt tapasztalunk, az előre jelezheti azt, hogy vállalkozásunkban gondok vannak. Egy rossz folyosó pedig az egész cég lüktetését akadályozhatja. Ha a folyosóra nyíló ajtók kicsit is el vannak tolva egymástól, akkor az az emberi kapcsolatok problémáját mutathatja, amit a falra helyezett képekkel orvosolhatunk.

Vagyis minden hat a tudatalattinkra…

– Így van, bármi, amit látunk, befolyással lehet ránk. Ezért célszerű elkerülni az éles sarkokat, meglétüket támadásnak érezhetjük. Így például egy dárda-szerű levélzettel rendelkező jukka elhelyezése káros hatású lehet. Ilyenkor nem tudják megmagyarázni a vendégek, hogy miért érzik magukat feszélyezve, nyugtalanul, mégis ez olyannyira kihathat rájuk, hogy következő alkalommal nem minket fog választani. Fontosak ezentúl még a képek. Minden falra a területnek megfelelő képet kell helyeznünk, amiben a betájolás segíthet. A képeknek célirányosnak kell lenniük, fontos, hogy sok információt közöljünk velük. Ennek a legjobb módja az igényes hirdetések, vagy éppen az oklevelek kiakasztása a váróhelyiségbe. A harmónia megteremtésének elsődleges eszköze pedig a színek használata. Célszerű nem erős, nem harsány színeket alkalmazni, mert az hangos szóváltást, ingerlékenységet eredményezhet. A fények használatára is nagyon oda kell figyelni. Sokszor olyan fények vannak kiválasztva fodrászatokban, amikben csúnyának látja magát az ember, hajszínéről nem ad valós képet. Ilyen esetben újabb vendégeket veszíthetünk.

És ugye a fodrászszalonok egyik legfontosabb kiegészítői a tükrök. Hogyan bánjunk elhelyezésükkel?

– Fontos, hogy mindenképp le legyen csiszolva a széle, vagy helyezzük bele egy keretbe, ellenkező esetben ez is vágóenergiát sugározhat. Az pedig Feng Shui nélkül is egyértelmű, hogy egy tükör akkor jó, ha nem látunk benne konyhát, szemetest, vagy éppen rendezetlen dolgokat, és nem helyezzük közvetlenül a bejárati ajtóval szemben. Ha egy tükör jól meg van világítva, akkor az ember is jól érzi magát, látja, hogy mi történik körülötte, hogyan dolgozik a fodrász, mit csinál éppen. Ha a felsoroltakon, negatívumokon kicsit megpróbálunk változtatni, akkor lesz igazán jó az együttműködés, összhang.

Az interjú 2009. március 12-én készült és a Szépvilág Extra magazinban jelent meg. Az újra történő publikálás Nagy Anikó, a Szépvilág Extra magazin igazgatójának beleegyezésével történt.

Képek: Pixabay