Keresés

Szőke haj készítése a szalonban: step by step és interjú Petendi-Fekete Szilviával

A szőke haj készítése nem egyszerű, amiben Szilvi segít nekünk.

A Matrix oktatói csapat egyik régi-új tagja, Petendi-Fekete Szilvia még a korlátozások előtt, 2020 júliusában készített egy csodaszép szőke step by step-et. A munka láttán vele is beszélgettünk egy kicsit, hogy jobban megismerjük, majd megkértük, hogy mesélje el a képeken keresztül, ő hogyan kezd hozzá egy ilyen volumenű feladatnak. Íme egy szőke haj készítése és egy interjú Szilviával!

Karrierednek eddig milyen állomásai voltak? Mindig is tudtad, hogy fodrász szeretnél lenni?

Ez egy gyerekkori álom volt. Talán a gondolat akkor született meg, mikor az anyukámmal elmentem egyszer fodrászhoz, és ott vártam rá. Miközben ő szépült, én elgondolkoztam azon, milyen jó is ez a szakma: mindenki mosolyog, szépül, kellemes környezetben van. Anyukám haját befejezték, majd a fodrász megkérdezte, hogy mi leszek, ha nagy leszek. Rávágtam, hogy fodrász. Erre ő kinevetett, hogy mindenki ezt mondja. Én morcos lettem, talán itt indult el a vezérhangya: megmutatom mindenkinek, mire vagyok képes. Ekkor tíz éves voltam. 1997-ben végeztem Miskolcon szakmunkásként, azt követően, azonnal beálltam dolgozni. Több helyen voltam tükörbérlő-vállalkozóként. Az első dupla mérföldkő 2005-ben jött: vidéken megnyitottam az első kis szalonomat, és ekkor kezdtem el a Matrix-szal is dolgozni.

2005-ben tulajdonképpen együtt kezdtem el fejlődni a Matrix-szal. Annyi új technikát, impulzust kaptam a Matrix által, hogy teljesen megváltozott a gondolkodásmódom és a szakmai életem. A 2006-os világtalálkozó volt számomra az első nagy volumenű fodrászrendezvény. Ott jött az érzés, hogy szeretnék színpadra állni és úgy tudni, hogy ezt a tudást át is adhassam másoknak, majd 2007-ben, Nagy-Bozsoky Judit meghívására csatlakoztam az oktatási csapathoz. Ezzel a lépéssel egy új világ tárult elém. Nagyon szerettem az oktatásokat, a csapatmunkát, a színpadi munkákat. 2010-ben egy magánéleti válság, pontosabban egy szakítás vetett véget a vidéki életemnek, akkor költöztem Budapestre. Nem indult ez azért olyan egyszerűen (nevet).

Gyakorlatilag Budapestre költözésemet követően három és fél évig alkalmazott voltam, így legalább ezt az oldalt is megtapasztaltam. Judit szalonjában voltam két és fél évet, aztán elmentem egy nagy hajvágóhálózat szakmai vezetőjének közel egy évre, majd ebből az alkalmazotti világból kilépve, újra vállalkozó lettem. Szépen jött vissza az álom, hogy szeretnék egy szalont, amit én vezethetek, ami az enyém. Sokáig úgy gondoltam, hogy azért, mert a vidéki szalonomat bezártam, a nagy vendégkörömet magam mögött hagytam, már biztosan nem fogom tudni újrakezdeni az építkezést. Aztán ezek a gondolatok szép lassan elmúltak és csupa jó történt velem. 2019 januárjában Black Hair Downtown néven megnyitottam férjemmel közös szalonomat, Kucsera Zsolt korábbi üzletének a helyén. A férjem pedig egy nagy váltásnak köszönhetően a technikusom lett.

Petendi-Fekete Szilvia, aki a szőke haj készítésének nagy mestere

Úgy tudom, hogy kérésedre pár év szünetet tartottál az oktatásban, majd tavaly újra csatlakoztál a csapathoz. Milyen volt visszatérni? Érezted a lemaradást?

Habár folyamatosan a cég termékeivel dolgoztam a szalonban is, nem gondoltam azt, hogy ekkora innováció megy végbe ennyi év alatt egy termék életében, mígnem tavaly szeptemberben, Rigó István felkérésére újra csatlakoztam a csapathoz. Valójában újra kellett tanulnom mindent, és ha egészen őszinte akarok lenni, az elején kicsit elveszettnek éreztem magam emiatt. Szerencsére gyorsan felvettem a fonalat és jól alakult minden. István egy remek vezető, hiszen megadja az irányt, miközben hagyja, hogy az egyéniségeddel kézen fogva igazgasd az oktatásaidat. Azért ez egy nagyon kreatív és inspiráló munka. Könnyen visszarázódtam. Azt érzem, hogy most lett teljes a szakmai életem. Saját szalonom van a belvárosban és oktatóként is dolgozhatok. Az egyik ott ad felüdülést, ahol a másikban épp erre van szükségem. Szeretném ezt sokáig csinálni, amíg csak tudom és az egészségem engedi.

Azt mondod, bele tudod vinni a személyiséged, egyéniséged az oktatásokba. Mit gondolsz, mi az a hozzáadott érték, ami a fodrászoknak tetszik, amiért szeretik a képzéseidet?

Én mindig is nagyon nyitott voltam, gyerekként is könnyen teremtettem barátságot. Nagyon ki tudom mutatni az érdeklődésemet, igazán közvetlen vagyok, mert érdekelnek az emberek. Én éppen ezért szeretem az oktatásokat is, ahol egymástól tanulunk és a csoportenergiából mindannyian ki tudjuk venni azt, ami számunkra fontos. Izgalmas feladatnak találom, hogy ezeken az alkalmakon megtaláljam azt a csatornát, ahogyan eljuthatok a fodrászokhoz, és érdekesen átadhatom azt, amit a cég az anyagokkal, termékekkel kapcsolatban képvisel. Hihetetlenül motiváló, mikor az oktatás végén megkapom a visszajelzést a résztvevőktől, akik kifejezik felém, hogy ezután sokkal magabiztosabban fogják használni a terméket. Ilyenkor tudom, hogy megtaláltam a csatornát. Mivel több ember van egy oktatáson, ezért sokkal több csatornát kell használnom, mert mindenkit más fog meg. Nekem ez nagyon érdekes felderítés, hogy az adott csapatnál melyik út a nyerő.

Petendi-Fekete Szilvia, akinek képzésein gyakran előtérbe kerül a szőke haj készítése

Téged melyik csatorna fogott meg a Matrix márkában?

Az innováció és a biztonság egysége. A Matrix egy olyan márka, ami folyamatosan frissül, bővül, szabad kezet ad, ugyanakkor megvannak a maga szabályai, amiket, ha betart az ember, nem érheti csalódás. Merthogy én speciel a kíváncsiságom mellett biztonsági játékos is vagyok. Olyan valaki, aki tudja azt, ha betartja a szabályokat, akkor rossz eredmény nem születhet. És ehhez a biztonsághoz egyfajta játékosság is társul: a Matrix-nál sok mindent keverhetsz is a saját szád íze szerint, ezzel megalkotva a te speciális termékeidet és az egyedi hajszíneket. Nálam 15 év alatt még mindig szerelem van a Matrix-szal. A márka továbbra is fiatalos, lendületes és minden korosztályt ki tud szolgálni, ez számomra elég fontos. A vendégköröm 18-70 éves korig terjed.

Szerinted a vendégeidnek mennyire fontos az, hogy milyen márkával dolgozol?

A válasz engem is meglepett: nagyon. Történt egyszer, még a mezőcsáti üzletben évekkel ezelőtt volt egy gondolatom, hogy kipróbálnék mást, mire a vendégek azt mondták, hogyha váltok, ők is mennek. Számomra ennél nagyobb bizonyíték nem kell egy márka hitelességével és minőségével kapcsolatban. Természetesen tudtam, hogy a vendégeim nagyon szeretik a Matrix hajfestékeit, színezőit, amitől sokáig fényes és csillogó marad a haj, de álmomban sem gondoltam volna, hogy egy esetleges márkaváltás miatt elmaradoznának. A váltás természetesen nem történt meg.

Ha már a vendégeidről beszélgetünk, beszéljünk a viszonteladásról is egy kicsit, ami sok fodrász rémálma. Te mennyire tartod fontosnak az otthoni hajápolást és az ehhez kapcsolódó viszonteladást?

Nagyon fontosnak tartom. Ebben Húnfalvi Krisztina és a Salon Emotion sokat segített. De nem volt ez mindig így, sokáig én is idegenkedtem tőle, tukmálásnak éreztem. Aztán jött egy fordulat.

Emlékszel arra, hol fordult át ez, hogy az eddigi „tukmálás” helyett azt kezdted el érezni, hogy segítesz a vendégeidnek?

Ez kicsit talán hihetetlen, de én tévé- és reklámfüggő vagyok. Korábban akármikor megláttam egy új samponreklámot, már meg is vettem. Egyszer aztán kifogyott a készletem és akkor jött a szikra, hogy az üzlet tele van professzionális termékekkel, miért is nem próbálnám ki azokat. A végeredmény ég és föld volt: a professzionális hajápolók bizonyítottak otthon is. A személyes élmény után pedig egy kis akciót hirdettem azon vendégeimnek, akik nem tudták megnöveszteni a hajukat. Egy évig azt kellett használniuk a hajukra, amit én mondtam nekik – sikertelenség esetén pedig a teljes összeg visszafizetését ajánlottam. Bejött, mindenkinek megnövesztettük a haját, ami szép és egészséges lett. (nevet)

Szőke haj készítése step by step

STEP 01

Gréta a modellem, előtte fotó, kiindulási hajszín.

STEP 02

Diagnózis: fontos lépése ez a hajfestés folyamatának. Célom, hogy részletesen és pontosan megértsem a vendég kívánságát, ezért minél több forrást felhasználok a kívánt szín meghatározásához, például fotót, színskálát.

STEP 03

A precíz szőkítéshez nagyon fontos, hogy mindig tisztán és látható passzékon dolgozzunk. Ezért tűztem fel négy szekcióba Gréta haját.

STEP 04

Tarkószekció: itt kezdjük a szőkítést.

STEP 05

A felhasznált termékek. A Matrix új Light Master Bonder Inside szőkítőpor, mely tartalmazza a hajkötések megóvására alkalmas kötéserősítőt. Maximális védelmet nyújt ezáltal még a vékonyszálú sérülékeny hajak számára is. A tőszőkítéshez további védelem céljából használtam még a Lightmaster olajos adalékot, ami mentesíti a fejbőrt a kellemetlen, irritáló érzésektől. 6%-os oxidanttal kevertem a szőkítőport.

STEP 06

Az új Light Master Bonder Inside, ami szemmel láthatóan krémes állagú, könnyű vele dolgozni. Tökéletesen működik 1+1, 1+2, 1+3 keverési arányban is.

A szőke haj készítése fontos, hogy mindig professzionális termékekkel és kellő szakértelemmel, szakember által történjen.

STEP 07

Az alsó passzékon kezdem a szőkítést, mégpedig úgy, hogy a hajtövön 1, 1,5 cm-t kihagyok, és a hosszabb lenövésre viszem fel először az anyagot. Ezt mind a négy további szekcióra alkalmazom.

STEP 08

A következő lépésként szintén a tarkóhajtól indulva felviszem a szőkítőt a tövekre is.

STEP 09

A szőkítés hatóideje a végéhez közeledik. (50perc)

STEP 10

A szőkítőt alaposan leöblítem, figyelve arra, hogy ne maradjon sehol. Ezután a Bond Ultim8 kettes lépését alkalmazom, mely helyreállítja a hajban lévő kötéseket, és felkészíti a hajat a további árnyalásra. Hatóideje 10 perc.

STEP 11

A nem kívánatos sárga árnyalatok közömbösítésére a Color Sync ötperces gyors színezőjét alkalmazom.

STEP 12

Érdemes széles ecsettel dolgozni a felvitelnél, és figyelni arra, hogy csak azokra a területekre kerüljön anyag, ahol a semlegesítésre szükség van. A megfelelő semlegesítés eléréséhez folyamatosan ellenőrizzük a hatást. Ha elértük a kívánt eredményt, egyszer mossuk át a hajat bármelyik Matrix vagy Biolage color termékkel.

STEP 13

Előkészültem a melírozáshoz, mellyel egy fény-árnyék játékot szeretnék elérni a hajon. Két formulát használtam felváltva: 1. Socolor Beauty 10MM 15g+ 6VA 5g + 3% oxi 20g, 2. Socolor Beauty 8MM 20g + 3% oxi 20g. Ebben az esetben a Socolor Beauty hatóideje 35 perc.

STEP 14

Itt láthatjuk a melírozás leválasztását, mely a fejtetőn egy nagy háromszög szekcióban történt. Mivel Gréta oldalválasztékkal hordja a haját, a háromszöget ennek megfelelően határoztam meg. A fej legmagasabb pontjától kiindulva, és a hajkontúr mindkét oldalán a hajnövés legmélyebb pontját kijelölve határoztam meg ezt a háromszöget. A háromszögön belül fűzött melírtechnikával dolgoztam, fólia segítségével. Ezeket a tincseket diagonális leválasztásokkal helyeztem el.

STEP 15

A fej két oldalán is készítettem két háromszög leválasztást. Ezeknek az egyik szára a kalapvonal és a B átló metszéspontjáig tart, és innen kb. 45 fokos szögben mutat a másik szár a hajnövés fül előtti pontjáig. Ebben a szekcióban is az előbbiekben leírt technikával dolgoztam.

STEP 16

A melírtechnika bemutatása és a kikevert árnyalat felhordása, ügyelve arra, hogy a fólia szélei felé megfelelően elvékonyítsuk az anyagot a foltosság elkerülése érdekében.

STEP 17

Elkészültem a melírral. Itt is fontos, hogy mindig tisztán, jól elkülönített passzékkal dolgozzunk, hiszen ez nagyban megkönnyíti a kimaradt hajrészek további árnyalását.

STEP 18

A kimaradt hajrészek csodás árnyalatának eléréséhez a Color Sync oxidációs színező 10MM+11P árnyalatainak az 1+2 arányú keverékét használtam.

STEP 19

Ezt a keveréket először a frissen szőkített tőrészekre vittem fel. Majd 10 perc hatóidő után a hajvégekre is felvittem ugyanezt a keveréket, majd itt is vártam 10 percet. Mivel a hajvégek porózusabbak voltak, ez a 10 perc hatóidő különbség egyenletes színeredményt adott.

STEP 20

A hatóidők letelte után a hajmosóban egy alapos emulgeálást végeztem az egyenletes színeredmény biztosításáért. Ápoló és színvédőként a BiolageRaw Color Care termékcsaládját választottam, amely vegán összetevőinek köszönhetően kíméletes ápolást és tökéletes színvédelmet nyújt a hajnak.

STEP 21

Kondicionálás a BiolageRaw Color Care termékkel.

STEP 22

A szárítás előtt BioageRaw Color Care hővédő krémjét használtam, ami kókuszolaj tartalmának köszönhetően hidratálttá, fényessé és rugalmassá varázsolja a hajat. Szeretem a kócos stylingokat. Számomra ez egyszerre idézi a bájos kócos kislány és az igézően csábító démon együttesét a nőben. Ezt a hatást úgy értem el, hogy a hajat lazán lapvassal behullámosítottam, majd jó alaposan átfésültem egy hajkefe segítségével. A tincsek végét enyhe tupírozó mozdulatokkal az ujjaim között visszahúzogattam. A kócos hatás érdekében a Style Link Texture Builder poros hatású spray-t használtam.

STEP 23

Az elkészített frizura.

Tippek az árazáshoz Petendi-Fekete Szilviától

“Fontosnak tartom a tudatos árképzést, ami szerintem elengedhetetlen egy vállalkozás életben tartásához és eredményességéhez. Gréta hajának elkészítése a Black Hair Downtown szalonban nagyjából 45-50.000 Ft lenne. Ebből az anyagköltség 15-20.000 Ft, a munkafolyamat pedig 5-6 óra. Nagyon sok szőke színt készítek a szalonban. Soha nem vágok bele úgy nagy munkába, hogy én arra ne készítsem fel a vendégemet. Ha a vendégben megfogalmazódik az, hogy szeretne változtatni, mint például Gréta: unja az ombrét, balayage-t, és szeretne egy teljes szőke színt, akkor én mindig leülök a vendéggel és átbeszélem vele ennek a folyamatát, hogy ez hogyan történik, és mekkora anyagfelhasználással fog végbe menni. Mindig maximum árat számolok, ezért nálam a vendég az általam kalkulált árnál biztosan nem fog többet fizetni. Ez abszolút jól működik, nyugtatóan hat.”

Képek: Dala Gábor, a Matrix megbízásából