Keresés

Fodrász tanfolyam: így sajátíthatod el a szakma alapjait kezdőként

Kezdőként ez a fodrász tanfolyam tökéletes kezdés lehet arra, hogy rájöjj, mi is a te utad.

A pályaválasztás egy fiatal számára sem könnyű feladat. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy már idő előtt meg tudja mondani, mivel szeretne foglalkozni felnőtt korában. A fodrászatot mégis sokan gyermekkori álomként dédelgetik, és mikor elérkezik az ideje, továbbra is szépségipari szakemberként szeretnék folytatni az útjukat. Ha Te is éppen fodrász tanfolyam után nézelődsz, de elakadtál, hogy kezdőként milyen irányba tudsz elindulni, akkor most jó helyen jársz! Ebben az egy cikkben összegyűjtöttük a szakma alapvetéseit és a képzések magyarországi helyszíneit.

Kompetencia és szakképzettség

Kezdjük az elején! Még mielőtt belevetnéd magad a lehetőségek tárházának megismerésébe, fontos tisztázni, hogy teljes mértékben fel vagy-e készülve arra, amire vállalkozni szeretnél! Ennek tudatosítása azért számít a folyamat nulladik lépésének, mert a legtöbben elsőre azt hiszik, hogy fodrásznak lenni könnyebb, mint egy másik szakmában elhelyezkedni. Ez viszont a legnagyobb tévedés, ami szóba jöhet, úgyhogy most a következő szempontok mentén gondold végig, hogy valóban készen állsz-e egy fodrászképzésre!

MI KELL A FODRÁSZ SZAKMÁHOZ?

Egy jó fodrásznak rendelkeznie kell:

 • formaérzékkel,
 • térlátással,
 • kézügyességgel,
 • kreativitással/fantáziával,
 • állóképességgel/kitartással,
 • jó kommunikációs készséggel,
 • empatikus, barátságos jellemmel,
 • csapatjátékos szellemiséggel.

A FODRÁSZ ISKOLÁBAN ELSAJÁTÍTHATÓ SZAKKÉPZETTSÉG:

1. Vendégfogadás: pontosan meg kell tudni tervezni a vendég számára optimális szolgáltatást, azaz diagnosztizálni kell a vendég haját, mind objektív és szubjektív szempontok meghatározásával. A szolgáltatás végén képessé kell válni a vendég otthoni hajápoláshoz és hajformázáshoz kapcsolódó tájékoztatására.

2. Hajfestés: a tervezési folyamat alatt precízen meg kell tudni határozni a hajszínváltoztatás menetét, és a hozzá szükséges termékeket és technológiákat.

3. Hajvágás: a tervezési folyamat során pontosan meg kell tudni tervezni a haj tartós formaváltoztatását, és a hozzá szükséges termékeket és technológiákat.

4. Gyakorlat: gyakorlatban is tökéletesen kell alkalmazni az elméleti tananyagot. Alap– és divathajvágási formák elvégzését, szükséges technológiák, technikák, hajszárítási folyamatok alkalmazását.

5. Hajhosszabítás: el kell sajátítani a parókakészítés fortélyait, illetve a hajhosszabbítási technológiák megtervezését és elvégzését, fizikai formaváltoztató eszközök segítségével.

6. Jogszabályok megismerése: meg kell tudni szervezni egy fodrászszalon optimális működését a mindenkori hatályos jogszabályok szerint.

A TANANYAG SORRENDJE A GYAKORLATBAN:

1. Fizikai folyamatok: a kézügyességfejlesztő, térlátást elősegítő, illetve a kreativitást és fantáziát motiváló, alapozó feladatok elsajátítása, mint a hajápolás és állapotjavító kezelések elvégzése, a vizes és száraz hajmunkák, illetve a borotválás és a férfi frizurák elkészítése.

2, Vegyszeres hajmunkák: festések, szőkítési eljárások, HTH

3. Női hajvágások: női alap– és divathajvágások elsajátítása, alkalmi kontyok készítése

A FODRÁSZ SZAKMA ELENGEDHETETLEN SZAKISMERETI HÁTTERE:

 • kémia: anyagismeret
 • biológia-anatómia: szakmaismeret
 • matematika: szögek, síkidomok/testek, mértékegységek
A fodrász tanfolyamokhoz tartozó kompetencia és szakképzettség

A fodrász szakmához vezető úton

Ha mindezek után is úgy érzed, hogy egy fodrász képzés valóban a te utad, akkor nincs más dolgod, mint kiválasztani egy számodra szimpatikus magyarországi szakképző iskolát! Elöljáróban tudnod kell, hogy a fodrász szakma elsajátításához egy 2 éves esti felnőtt képzésen vagy egy 5 éves képzésen kell részt venned. A felnőtt képzéshez már rendelkezni kell érettségivel, utóbbi pedig egyszerre zárul egy gimnáziumi érettségi, illetve egy technikusi szintű szakképzettséggel. Az 5 éves képzés alatt, folyamatában a következőképp néz ki a tanulás:

 • kiválasztod a szépészeti ágazatot, amivel két éven keresztül mélységeiben megismerkedsz.
 • a 10. évfolyam elvégzése, és az ágazati vizsga letétele után, lehetőséged nyílik a fodrász szakma szakosodására.
 • ezek után elmerülhetsz a szakmában, elsősorban vállalati körülmények között, egy duális képzés keretein belül. Ez azt jelenti, hogy a fodrász szakmai képzés gyakorlati részét egy tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen, fodrászmesterek mellett sajátítod el.
 • időközben egy éven keresztül szakképzési ösztöndíjban részesülsz, amit végül egy jövedelemmel biztosított szakképzési munkaszerződés vált fel.

A kétéves felnőttképzés résztvevőinek is kötelező az ágazati vizsga letétele, a különbség csupán annyi, hogy nekik fél év után kell teljesíteni azt. Csak a sikeres vizsga elvégzését követően indulhat a külső helyen történő gyakorlat, amikor a tanuló már munkaszerződést is kap.

LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓK A JELENTKEZÉS SORÁN:

Ágazat neve: szépészet

Szakma neve: fodrász

Szakmajegyzék száma: 510122101

Fodrász tanfolyamok Magyarországon

Fodrász tanfolyamokhoz* és fodrászképzésekhez tartozó szakiskolákat vidéken, de a fővárosban is nagy mennyiségben találsz. A választás során érdemes figyelembe venned a lakhelyedhez mért távolságot, illetve a képzési intézmények részletes bemutatkozó írását. Egy átfogó lista keretében összegyűjtöttük neked a legnépszerűbb lehetőségeket, amik az ország számos pontját lefedik.**

* 2021-ben a fodrász tanfolyam kifejezés már nincs használatban, amiért 2020 szeptemberétől kizárólag iskolarendszerű képzés által lehet elsajátítani a fodrász szakmát. Ezáltal a helyes elnevezés a fodrász szakképesítés. Cikkünkben azért használjuk mégis a fodrász tanfolyam szókapcsolatot, mert a legtöbben így keresnek rá a fodrász szakma elvégzésének eshetőségeire.

**A felsorolt alternatívák nem nyújtanak teljes körű tájékoztatást, hiszen az országban 59 szakképző iskola és technikum létezik fodrászok számára. Emiatt a felsorolás alján megosztjuk veled, hogy hol érdemes tovább böngészned a témában!

FODRÁSZ TANFOLYAMOK BUDAPESTEN:

FODRÁSZ TANFOLYAMOK VIDÉKEN:

#1 DEBRECEN

#2 PÉCS

#3 MISKOLC

#4 GYŐR

#5 EGER

#6 SZEGED

#7 NYÍREGYHÁZA

#8 KAPOSVÁR

#9 VESZPRÉM

#10 TATABÁNYA

#11 SZOLNOK

#12 KECSKEMÉT

#13 GYÖNGYÖS

#14 ZALAEGERSZEG

#15 SZÉKESFEHÉRVÁR

#16 SZOMBATHELY

TOVÁBBI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK FELTÁRÁSÁHOZ KATTINTS IDE, MAJD TEKERJ AZ OLDAL ALJÁRA, ÉS BÖNGÉSSZ A TÉRKÉP FUNKCIÓNÁL A MEGFELELŐ SZŰRŐK BEÁLLÍTÁSÁVAL!

Tájékozódj a Fodrászinfó oldalán!

A későbbiek során bemutatjuk számodra:

 • a specifikus hazai tanfolyamokat is, amelyek a fodrászat különböző területeibe nyújtanak mélyebb betekintést,
 • illetve arra is rávilágítunk, hogy milyen online fodrász tanfolyamokra iratkozhatsz fel, hogy könnyedén képezd magad tovább.

A KÉSŐBBIEKBEN EGY TANFOLYAMAJÁNLÓ KERETÉBEN A KÖVETKEZŐ SPECIFIKUS FODRÁSZKÉPZÉSEKRE FOGUNK KITÉRNI:

 • balayage tanfolyam
 • hajfestés tanfolyam
 • hajhosszabbítás tanfolyam
 • tartós hajegyenesítés tanfolyam
 • póthaj tanfolyam
 • hajfonás tanfolyam
 • férfi fodrász tanfolyam/férfi hajvágás tanfolyam
 • konty tanfolyam

Minden nap kísérd figyelemmel a Fodrászinfó oldalát, hisz folyamatosan azon dolgozunk, hogy naprakész maradj! Ha már most is szívesen csemegéznél a jövőbeni lehetőségeid között, akkor figyelmedbe ajánljuk weblapunk eseménynaptárát!

FODRÁSZINFÓ ESEMÉNYNAPTÁRHOZ KATTINTS IDE!

Képek: itt, itt és itt