Keresés

Fodrászatban előforduló allergiás reakciók és kezelésük

Fodrászatban előforduló allergiás reakciók és kezelésük. A hajgyógyász válaszol!

Minden embernek megvan a saját kriptonitja – és ha éppen nincs ilyen -, akkor egy stresszesebb, immunrendszert gyengítő időszak azonnal képes előidézni egyet. Az allergiás kiütések és betegségek intenzíven képesek megnehezíteni életünket, éppen ezért fontos körültekintően eljárni egy szépségipari szolgáltatás kapcsán is. Mire kell odafigyelni a fodrászatokban előforduló allergiás reakciók kezelése során? Kell-e bőrpróbát végezni visszatérő vendég esetében is? Borsányi Andrea hajgyógyász szakember válaszolt kérdéseinkre.

Fodrászatban előforduló allergiás reakciók: miért fontos a bőrpróba?

Életünk folyamán állandóan tanulunk, ingereket fogadunk be, amellyel meglévő tudásunkat bővítjük. Teljesen mindegy, hogy általános iskolába, gimnáziumba, szakiskolába járunk, vagy éppen autóvezetési leckéket veszünk, mindig van egy kritikus pont, amikor megkérdőjelezzük a tananyag “haszontalannak” vélt részeit, vagy éppen csak banálisnak tekintjük őket. Ilyenkor nem gondolunk bele, hogy talán éppen ebben rejlik az igazi titok, hogy mindig felelősségteljes és tudatos emberré és szakemberré váljunk.

Minden fodrásziskola tananyagában szerepel a bőrpróba, mint elméleti és gyakorlati eljárás, azonban a fodrászszékbe beülve nem sokszor tapasztaljuk, hogy erre időt szakítanának a szakemberek. Pontos adatokat ugyan nem tudunk – és akinek nem inge, ne vegye magára -, azonban fontosnak tartottuk, hogy újra felhívjuk a figyelmet a bőrpróba fontosságára.

Hogy miért? A haj az ember stílusának egyik meghatározó jegye. Önbizalmat ad, segít a folyamatos megújulásban, hogy elégedettek legyünk tükörképünkkel. Ha viszont a hajunk sérül, minden a visszájára fordul. Egy allergiás reakció és lehetséges következményei – hajhullás, hajritkulás -, a szelf és egó összeomlásához és ezáltal súlyos pszichés problémákhoz vezethet.

Mini-interjú Borsányi Andreával: általánosságban a fodrászatban előforduló allergiás reakciókról és kezelésükről

MIÉRT FONTOS A BŐRPRÓBA?

A fejbőr az egy nagyon érzékeny műszer. Az emberi szervezet harmadik legérzékenyebb pontja, nemiszervünk és szemhéjunk után. Éppen ezért talán nem is kell túlmagyarázni, miért olyan fontos erre odafigyelni. Szakmai pályafutásom során rengeteg olyan vendéggel találkoztam, akik hajuk minősége és mennyisége miatt komoly pszichés problémákkal küzdöttek. Ezért különösen fontos, hogy a bőrpróbát mindig megfelelően elvégezzük.

HOGYAN NÉZ KI A BŐRPRÓBA PONTOS FOLYAMATA? HA VALAKI VÁRANDÓS, MÁSKÉPP KELL ELVÉGEZNI A FOLYAMATOT?

Ha egy hajfestés során a fodrász szabályszerűen jár el, akkor a bőrpróbának mindig és mindig ugyanúgy kell történnie, kismamák esetén is. A folyamat első lépése, hogy az alsókar tájékán – ahol a bőrréteg a legvékonyabb-, felkenünk egy minimális mennyiséget abból a festékből és hidrogén-peroxidból, amelyet használni fogunk a hajfestés során. Ezután picit felvizezzük, és 10-15 percig a bőrön hagyjuk. Érdemes a megbeszélt időpont előtt egy nappal elvégezni a bőrpróbát, mert ha 24 óra múlva sincs semmilyen allergiás reakció, akkor biztosan nem történik probléma.

HOGYAN KELL KEZELNI AZ ESETLEGESEN FELMERÜLŐ ALLERGIÁS REAKCIÓT?

A teendő ilyenkor nem más, mint a folyamat azonnali leállítása. Amint jelentkezik viszketés, vagy kipirosodik a bőr, az anyagot abban a pillanatban lemossuk, majd calcium sandoz pezsgőtablettát adunk a vendégnek! Allergiás reakció utókezeléseként lehet használni fejbőrnyugtató olajat, de vannak olyan fodrászcégek is, aki rendelkeznek külön bőrnyugtatóval. Ez annyiban más, hogy szolgálhat a probléma megelőzéseként is. Ha a bőrnyugtató terméket előre felvisszük a fejbőrre, akkor az már egy minimális védelmet biztosít.

HA KORÁBBAN NEM VOLT ALLERGIÁS REAKCIÓ, AKKOR VÁRANDÓSSÁG HATÁSÁRA KIALAKULHAT?

Igen, előjöhet, hiszen kismamaként a hormonrendszer nagyon érzékeny. A bőrnek a működését pedig az immunrendszer, hormonrendszer és a vegetatív idegrendszer, és ennek a hármasnak a kölcsönhatása szabályozza. Ha a három közül bármelyiknek változik a működése, akkor felléphet olyan allergiás reakció, amellyel a vendég előtte még soha nem találkozott. Így van ez például egy cukorbetegség esetében is.

VISSZATÉRŐ VENDÉG ESETÉBEN IS SZÜKSÉG VAN MINDEN ALKALOMMAL A BŐRPRÓBA ELVÉGZÉSÉRE?

Úgy gondolom, hogy a fodrász elsődleges feladata megismerni vendégeit. Ha a fodrász tudja, hogy vendégének nemrégiben le volt terhelve a vegetatív idegrendszere, vagy felborult az immun- vagy hormonháztartása, akkor szükség van a bőrpróba megismétlésére. Egy egyszerű példával élve, ha valaki nagyon ideges vagy stresszes volt egy hajfestést megelőző időszakban, akkor a kortizol szintje jelentősen megemelkedett, ami már azonnal eredményezhet allergiás reakciót.

MI LEHET A LEGENYHÉBB ÉS A LEGSÚLYOSABB ALLERGIÁS REAKCIÓ?

Allergiás reakciónak számít már az is, amit sok ember nem vesz figyelembe, például, ha egy hajfesték csípi a fejbőrt. Ilyenkor sokan legyintenek ” ilyen a festék, bírd ki”, pedig már ez is intő jel. A leggyakoribb allergiás reakciók között tartjuk számon a viszketést, csípést, pattanásokat az arcon, az ajak résznél megjelenő piros foltokat és a torokkaparást. A legsúlyosabb eset az anafilaxiás sokk, de olyan extrém esetről, hogy ezt hajfestés okozta volna, még soha nem hallottam. Egy biztos, mindenkinek a saját felelőssége, hogy mit vállal!

A szalonban is tudatosan

Mit jegyezz meg mindenképp, hogy tudatos és felelősségteljes szakember legyél?

  • A bőrpróba elvégzése nem kizárólag csak újonnan érkező vendégek esetén fontos! Vannak helyzetek, amikor érdemes újra tesztelni, hogy a hajfesték kivált-e allergiás reakciót.
  • Mindig legyél résen, a kommunikáció ilyenkor is jelentős szerepet tölt be a fodrász-vendég kapcsolatában! A festés előtt mindig kérdezd meg vendéged, hogy átesett-e komoly betegségen, vagy stresszes időszakon!
  • Az allergiás reakciók életbe lépésük esetén, nem kizárólag kálcium-szandózzal csökkentheted a fellépő irritációt – manapság egyre többen használnak antihisztamint a probléma megszüntetésére. Javasoljuk, hogy az allergiás reakció kezelése során mindenki alkalmazza a nála bevált protokollt!

Képek: itt, itt és itt

Szakmai háttér

Borsányi Andrea hajgyógyász, trichológus, hormonegyensúly tanácsadó

Weblap: https://hajgyogyasz.eu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/hajgyogyasz/