Keresés

Fodrásznapló: Fátrai Krisztina tesztelte a Nevitaly színmegváltoztatókat

Fátrai Krisztina Nevitaly tesztelést végzett, amiről itt olvashatsz.

Fél éven át tesztelte a Nevitaly termékeit a független fodrászszakértő, Fátrai Krisztina. Most a saját szavaival számol be a növényi hatóanyagok és esszenciális olajok organikus, fenntartható, mégis professzionális alkalmazását ígérő márkával szerzett tapasztalatairól. A tesztelési napló aprólékos, profi és részletes felhasználási útmutatót kínál a fodrászok számára. Az első rész a Nevitaly hajszínváltoztató termékcsaládjainak alkalmazásáról szól – figyelem, szakmai tartalom következik!

Fátrai Krisztina portré

Fátrai Krisztina az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező, jelentős sikereket és szakmai hátteret maga mögött tudó magyar fodrászmester. A legnagyobb, prémiumkategóriás világmárkákkal dolgozott és dolgozik, kiterjedt vendégkörében a haj és a fejbőr számos problémájával, kihívásával, a divatvilág gyorsan változó trendjeivel, és a szépségipar legkorszerűbb eszközeivel is nap mint nap találkozik. A magyar piacon nemrégiben debütáló Nevitaly éppen ezt az értékes, a szakmában maradéktalanul elismert tapasztalatot tisztelve kérte fel Fátrai Krisztinát, hogy tegye a magyar fodrászközösség számára is érthetővé, elérhetővé, és gyakorlativá az olasz prémium márka által kínált termékeket, az azzal összefüggő professzionális ismeretanyagot, és az alkalmazásban rejlő lehetőségeket. Egy korábbi interjút követően, Fátrai Krisztina most egy tesztelési naplóban, saját szavaival – és a hozzá méltó alapossággal – osztotta meg velünk tapasztalatait. Ezt figyeld!

A látókörbővítésről

27 éve dolgozom fodrászként, és ugyanennyi éve foglalkozom oktatással. Ez alatt az idő alatt számos márkát sikerült megismernem, és mélyebben beleásni magam a színváltoztatás csodás világába. A hajkozmetikai cégekkel való közös munka során volt szerencsém közelről látni termékfejlesztéseket, konzultálni vegyészekkel, és látni azt az óriási háttérmunkát, ami egy termék fejlesztésénél zajlik. Össze sem lehet hasonlítani az egykori színváltoztató termékeket (hajfestéket, szőkítőport, hajszínezőket), ápolóanyagokat, vagy finish termékeket a jelenleg piacon lévőkkel. Ahogy teltek az évek egyre fejődött ez a terület is a piacon – a fodrászok nagy örömére.

Azóta is töretlenül kutatom az újat, és fejlesztem a tudásom, így kerültem kapcsolatba a Nevitaly márkával is. Idén januárban megkeresett Erdősi Attila (a Nevitaly forgalmazója – a szerk.), hogy szükségük lenne a szakmai tapasztalatomra egy professzionális termékkel kapcsolatban. Felkért, hogy kísérjem el őket Olaszországba, a Nevitaly-gyárba, ahol testközelből ismerhetem meg a termékeket. A márka atyja, Dr. Francesco Damato minden kérdésünkre választ adott az előadásai során, mind az anyagok működéséről és összetevőiről. Attila azt kérte, hogy miután az elméleti oktatást megkaptam, fél éven keresztül teszteljem az anyagokat, hogy valóban lássam folyamatában, hogyan alakulnak a színek, a hajegészség, az ápoltság, tehát minden, ami egy fodrász számára fontos. Ezeket a tapasztalataimat osztom most meg az olvasókkal.

A márkaválasztásról és a colorist szempontrendszerről

Nekünk fodrászoknak – és azt hiszem, ezt írhatom többes számban –, egy fodrászmárkával való első találkozáskor több szempont, benyomás fontos, ami alapján letesszük a voksunkat valami mellett. Vannak, akiknek az ár meghatározó, és ezt azért írtam elsőként, mert tapasztatom szerint ez a leggyakoribb tényező. Vannak, akik megszoktak egy márkát, és nehezen váltanak: szeretik, elégedettek, vagy nem egészen azok, de nem tudják milyen irányba lépjenek. Ritka az olyan fodrász, aki kizárólag egy márkával és annak termékeivel szolgálja ki a vendégeit.

Ha egy fodrász mégis kipróbál egy új márkát azokra a kérdésekre keres választ, amelyek a vendégkörében a legmeghatározóbbak. Véleményem szerint ilyen például a szőke színek témája, azaz hogy milyen a felvilágosítás foka, mennyire semlegesíti a sárga pigmenteket a festék, hogy milyen a szőkítő porok hajra gyakorolt hatása. (A Nevitaly szőkítési eljárásairól, valamint az idevágó teszteredményekről Fátrai Krisztina egy következő tesztelési naplóbejegyzésében számol majd be.) Vagy ilyen szempont lehet, hogy az anyag őszhajfedése mennyire tökéletes, de az is, hogy mennyire kopnak a színek, mennyi ideig maradnak intenzívek? Pár évvel ezelőtt egy új szempont lépett be a kritériumok közé, méghozzá a nem allergizáló színmegváltoztatók köréé, a “minden mentesség”, amit már a vendégek igényei is befolyásolnak. Egyre nagyobb a hangsúly az újrahasznosításon és az illóolajok, antioxidánsok felhasználásán, azaz azon, hogy a jó eredményt egészséges, fenntartható anyagokkal érjük el. Mindezeket figyelembe véve kezdtem el én is a Nevitaly termékek kipróbálását, tesztelését, hiszen a brand éppen ez utóbbi szempontot kiemelve, a természetes növényi hatóanyagok és illóolajok felhasználásával elért, de professzionális eredményeket ígéri.

A Nevitaly színmegváltoztató termékcsaládjairól

A Nevitaly két nagy színváltoztató termékcsaládja a csökkentett ammóniatartalmú BB Color és az ammóniamentes CC Color. A színskála mindkét esetben könnyen áttekinthető, abszolút színhű. Számozási rendszere a legtöbb hajkozmetikai cég által használt rendszer. A hajfestékek állaga krémes, könnyen kenhető. Felhasználás közbeni tapasztalat, hogy feltapad a hajra, ami segít abban, hogy ne fusson fel az anyag a hajtövekről. Ez egy új élmény volt, általában a hajfestékekre ez nem jellemző.

A festék illata semleges, inkább gyógynövényekre jellemző, kissé kesernyés. Az 1+1,5-ös keverési arány nem teszi a keveréket hígabbá. Bár csökkentett ammóniatartalommal rendelkezik, nem jelentkezett a BB festéknél sem irritáció, bőrpír vagy viszketés. Kértem a vendégeket, hogy számoljanak be folyamatosan hajuk és fejbőrük állapotáról, és azt mondhatom, hogy miután hazamentek tőlünk, akkor sem számoltak be kellemetlenségekről. Szintén hosszútávú tapasztalat, hogy ez a hajfesték nem szárítja ki a hajat, még az Amminoplex (hajszínvédő), az Arom Booster Oil (fejbőrvédő) használata nélkül sem. Ugyanakkor az Amminoplex használatával még tartósabbak a színek, az Arom Booster Oil pedig az érzékeny fejbőrűeknek ajánlott, a festékbe csepegtetve.

Őszhajfedés: “Sem a fény, sem az árnyalat nem kopott meg”

Kíváncsi voltam a Nevitaly őszfedési képességére, hiszen ez egy kulcskérdés lehet egy adott termék kiválasztásánál. A tesztelést szigorúan a gyár által előírt használat szerint, a megfelelő anyagmennyiséggel, és a megadott festéselméleti– és gyakorlati szabályokat betartva végeztem. Már első használatnál tapasztaltam, hogy a tálban fehér festék a hajon gyorsan oxidálódik és sötét színűre változik. Ez ne riasszon meg senkit! Sokan megijednek, és korábban lemossák, mert félnek, nehogy túl sötét legyen a végeredmény. Csak a festék oxidálódik, de ez a színeredményt nem befolyásolja. A színek végeredményben nagyon teltek és fényesek lettek, az őszhajfedés tökéletesen sikerült – talán éppen ez a márka egyik erőssége.

A natúr színek hideg tartományban vannak, nem vörösödnek. A natúr színeken kívül a .0, a .00, és az arany .3 árnyalata fedi 100%-ban a hajat, a többi árnyalat 70%-ban képes csak rá, ezért a hideg árnyalatokhoz .0, a meleg árnyalatokhoz .3 festéket használtam a színmélységeknek megfelelően. Kedvenc árnyalatom a csokoládé .36, ami tapasztalatom szerint önmagában 70%-ig tökéletesen fed. 70% felett kis mértékben csillog át, tehát ha valaki nem ragaszkodik a teljes “paróka színhatáshoz”, akkor önmagában is gyönyörű. A tesztelésem alapján a szőke árnyalatok 9-es színmélységben fednek tökéletesen.

Az is fontos szempont, hogy két festés között a színek meglepően tartósak maradtak: sem a fényük, sem az árnyalatuk nem kopott meg. Kérdés lehet, hogy a csökkentett ammóniatartalmú BB, és a teljesen ammóniamentes CC között van-e különbség fedőképességben. Az én gyakorlati tapasztalatom szerint nincs, mindkét festéktípus tökéletesen működik, azonban azoknál a vendégeknél, akiknek nagyon érzékeny a fejbőrük – szinte mindentől viszket vagy pirosodik –, náluk minimálisan jelentkezhetnek allergiás tünetek. Ezeknek mértéke azonban annyira elenyésző, hogy maguk a vendégek meg is kérdezték, hogy ezúttal mivel készült a hajuk, mert más esetben sokkal több problémát észlelnek egy hajfestés során. Tehát, aki tart az ammóniamentes festékektől, szerintem elengedheti a félelmeit.

Szőke színek: “A Nevitaly szőkéi átlag felett teljesítenek.”

A Nevitaly szőkéi nem hasonlítanak teljesen a már megismert olaszos szőke színekre, mert aki használt már olasz márkát, az tudja, hogy az erősségük nem a szőke árnyalatokban rejlik. Ez a Nevitaly-nál most megváltozott. Találunk ugyanis az ammóniamentes CC festékeiben olyan árnyalatot, a .71-eset, ami nagyon szépen semlegesíti a nem kívánt sárga pigmenteket 9-es színmélység felett. A BB árnyalatainál pedig van egy olyan intenzív .11-es árnyalat, ami valóban hamvas. Természetesen a legvilágosabb, szuperszőke árnyalatokat itt is a 8-as színmélységű hajak festése esetén érhetjük el tökéletesen.

Összegezve, a Nevitaly szőkéi átlag felett teljesítenek. Szépen semlegesítenek, biztonsággal lehet velük természetes szőkéket festeni. Ha hamvas, vagy szürkés hajszínt akarunk elérni, akkor az alapot Nevitaly-val kell leszőkíteni, de ez általában más termékeknél is így van. Ami itt is erősség, hogy nincs, vagy minimális a fejbőrpirosodások és -viszketések száma, azaz elkerülhető az irritáció. (Intenzív felvilágosításoknál ez nagyon fontos szempont.) A hajak többszöri festés után sem száradtak ki, ráadásul a többi márkához képest itt a visszasárgulás foka is elenyésző volt. Az őszhaj fedőképessége a szőke színeknél 9-es színmélységig tökéletes. Hiányosság, hogy a szuperszőke árnyalatoknál nincs külön őszfedő sorozat…még…!

Divatszínek, intenzív árnyalatok: “A csoki nagy kedvenccé vált.”

Ennél a témakörnél vizsgáltam a hajszínek tartósságát, hiszen a réz, vörös, vagy lila árnyalatoknál nagyon fontos a hajszínek tartóssága, azaz hogy hogyan működnek “otthon”. Más, természetesebb, például a közkedvelt, melegebb csokiárnyalatoknál is fontos a színek fénye, és hogy két festés között mennyire marad meg az árnyalat a hajban – kisárgulás nélkül.

Ebből a szempontból is elsődleges, és ki kell emelnem az irritációmentességet, szinte kivétel nélkül minden vendég visszajelzése alapján. A csoki árnyalatok nagy kedvencekké váltak a vendégek körében, az én személyes kedvencem is a Nevitaly-csoki BB .36, illetve a CC .32 árnyalata lett. Nem túl meleg, nem túl rezes: pont kellemes.

Az intenzív színek esetén is azt tapasztaljuk, hogy nagyon fényesek. A rézvörös árnyalatok – .4, .44 – inkább narancsosak, nem sárgás rézfényűek. A lilás .7 árnyalatok szilvaszínbe hajlanak és tartósak. Fontos információ lehet, hogy otthoni hajmosáskor nem engedik a színüket, így nyugodtan lehet velük például uszodába menni. Az intenzív színárnyalatoknál, őszhaj festése esetén ne felejtsünk el hozzájuk alapszínt adni: .o, .oo, .3.

Vendégtesztek

TESZT 01 – ŐSZ HAJ FESTÉSE

 •   KIINDULÁSI ALAP: vendégünknek 50%-ban ősz a haja, amely mellett 5-ös alapú 2 cm-es lenövése volt, a hajvégek melegebb 7-es árnyalatú középszőke színűek voltak.  
 • ÉRZÉKENYSÉG: rendkívül érzékeny a hajfestékekre, ezért ammóniamentes CC festékkel festettük.
 • RECEPTÚRA: CC 7.32-es mogyoró szőke árnyalat, 20 Vol. 6%-os színelőhívó, 1+1.5 keverési arány
 • HATÓIDŐ: 40 perc
 • ŐSZHAJFEDÉS: Nem használtunk alapszínt önmagában használtuk a CC 7.32-es árnyalatot. Az ősz haj festés így is 90%-os lett.

TESZT 02 – DIVATSZÍN: INTENZÍV ÁRNYALAT ŐSZHAJ FESTÉSÉVEL

 • KIINDULÁSI ALAP: nagyon kopott vörös színátmenettel érkezett a vendég hozzánk, mintegy 3 cm-es lenövéssel, 50% feletti őszaránnyal. A színátmenet megfestéséhez és az ősz hajak festéséhez 2 árnyalattal dolgoztunk. Itt sem használtunk alapszínt az ősz hajszálak elfedéséhez, hogy kipróbáljuk, mit tud a festék.
 • RECEPTÚRA: 1) hajtő – BB 5.55 + 20V színelőhívó 1:1,5 keverési arány; 2) a világosabb, kopottabb hajvégek színfelfrissítése – BB 7.755 +10V színelőhívó, 1+1.5 keverési arány
 • HATÓIDŐ: 40 perc

TESZT 03 – ŐSZ HAJ FESTÉSE

 • KIINDULÁSI ALAP: ennél az őszhajfedésnél a hajalap 100%-ban ősz volt, vastagabb, merev, egyenes szálú, mintegy 1,5 cm-es lenövéssel. Vendégünk csak tőfestésre érkezett.
 • RECEPTÚRA: a kívánt színárnyalat BB 10.0, a hajtöveket BB 9.0 hajfestékkel festettem, 20 Vol. színelőhívóval (mert vastagszálú hajról volt szó), 1+1.5 keverési arány
 • HATÓIDŐ: 35 perc

TESZT 04 – DIVATSZÍN: INTENZÍV ÁRNYALATOK FESTÉSE

 • KIINDULÁSI ALAP: vendégünk kérése az volt, hogy készítsünk a hajába egy természetes hatású melírt. Az alapszíne 5-6-os a hajvégek felé világosodva.
 • RECEPTÚRA: szabadkezes melírtechnikát alkalmaztunk, ezért magasabb hidrogénperoxid erősséggel dolgoztunk. A szín, amit felhasználtunk a BB 8.36-os árnyalat volt, 12%-os színelőhívóval, 1+1.5 keverési aránnyal

TESZT 05 – SZŐKE ÁRNYALATOK FESTÉSE

 • KIINDULÁSI ALAP: ki szerettük volna próbálni a Nevitalyt éles helyzetben, amikor a vendégnek adott egy 5-ös világosbarna alap, mintegy 20% őszarányú és vastagszálú hajjal, és nem szeretné szőkíteni a haját.
 • ÉRDEKESSÉG: tudjuk, hogy 5-ös alapon nem használunk szőke árnyalatokat, intenzív világosító termékeket sem, mert a márkák nem ajánlják a felvilágosítás mértéke és a nem kívánt sárga árnyalatok kialakulása miatt. “Hivatalosan” szuperszőke árnyalatokat 7-8-as színmélységtől használhatunk. Gyakorlatban a munkák során sokszor kerülünk olyan helyzetekbe, amikor kompromisszumokkal, de mégis szép színeredményeket tudunk elérni. Itt is ez történt: az BB 117SS árnyalat 4-5 színmélységet képes felvilágosítani. A festék tartalmaz kék és lila pigmenteket. Amit szerettem volna, hogy stabilan elérjek egy 10-es színmélységet, természetes szőke árnyalatban. Ezért választottam a BB 117SS árnyalatot, hogy kioltsam a nem kívánt sárga pigmenteket a lilával, és a felvilágosítás folyamatában pedig a folyamatosan jelen lévő narancs pigmenteket a kékkel. Működött, a haj és a fejből irritációja nélkül stabilan el tudtuk érni a natúr 10-es színt.
 • RECEPTÚRA: BB 117SS szuper szőke árnyalat: 40V (12%) színelőhívó 1+2 arány
 • HATÓIDŐ: 50 perc

TESZT 06 – SZŐKE ÁRNYALATOK FESTÉSE

 • KIINDULÁSI ALAP: vendégünknek 7-es középszőke alapszíne van, kb. 3 cm-es lenövéssel érkezett, a hajvégek 9-10-es színmélységűek voltak. Itt ki szerettem volna próbálni a hamvas szőke árnyalatokat, előszőkítés nélkül.
 • RECEPTÚRA: BB 9.11 és BB 11.11 árnyalatokat használtam fele-fele arányban, 12%-os színelőhívóval, 1:1,5 arányban.
 • ÉRDEKESSÉG: a fotókon jól látható, hogy az előzőekben más festékkel festett állapotnál a hajvégek melegebb árnyalatúak voltak. Abból indultam ki, hogy 7-es alapon több a narancspigment, ezért a .11 duplakék árnyalattal kioltom azt. Az eddigi tapasztalataim alapján a legtöbb márkánál a 1, és .11 árnyalatok sem oltják ki tökéletesen a sárga maradvány pigmenteket, így szép szőkét kapunk, de nem lesz igazán hamvas előszőkítés nélkül. A végeredménynél látszik, direkt nem hamvasítottuk a tövek színéhez a hajvégeket, hogy látható legyen a különbség. Tehát a várt eredménynél jobban teljesített a szőke 7-es alapon.

Csatlakozz Te is a Nevitaly csapatához!

Felkeltette érdeklődésedet a Nevitaly filozófiája, az illóolajok, és az esszenciális növényi hatóanyagok alkalmazása? Többet szeretnél megtudni a prémium fejbőrkezelések világáról? Esetleg szívesen vállalkoznál arra, hogy a Nevitaly professzionális fejbőrkezelési kúráit alkalmazó, különleges szolgáltatásokat is nyújtó fodrász legyél? Részletekért és újdonságokért kövesd a Nevitaly online social media platformjait:

Facebook: https://www.facebook.com/nevitaly.hu/

Instagram: https://www.instagram.com/nevitaly_hu

További információkért keresd fel a Nevitaly képviselőit!