Keresés

Indul a "Fodrászok Egymásért" kezdeményezés – ismerd meg Murányi Katalin misszióját!

Egy kezdeményezés, amit nem érdemes kihagyni: Fodrászok Egymásért!

Nagy örömünkre szolgál, hogy elsők között oszthatjuk meg veled a hírt: újabb lehetőség nyílt a szakmai közösségépítésre! Murányi Katalin, a HairContrast oktatófodrásza, új missziójaként létrehozott egy Facebook-csoportot, és elindította a “Fodrászok Egymásért” kezdeményezést. Mit kell tudnod róla? Miért érdemes csatlakoznod? Görgess tovább, és minden kérdésedre választ kapsz!

Fodrászok Egymásért kezdeményezés: szakmai közösségépítés és –segítségnyújtás az online térben, és azon túl

Murányi Katalin már évek óta dolgozik a HairContrast oktatófodrászaként, és az évek során remek kapcsolatot alakított ki a cég partnerfodrászaival. Nem egyszer fordult elő, hogy közös egyeztetéseket végzett kollégáival egy-egy ritkuló hajú vendég hajpótlásának felhelyezési technikájával kapcsolatban. Ennek a családias jellegnek köszönhetően, Katalin úgy érezte, hogy itt az idő egy új szakmai közösség felépítésének, ahol a kollégák ugyanezzel az odaadással és alázattal motiválhatják egymás munkáját.

Saját elmondása szerint sokat gondolkodott azon, hogy jelenleg hogyan tudna “eltérni a hagyományos fodrászattól”, és így jutott eszébe az az ötlet, hogy létrehozza a Fodrászok Egymásért kezdeményezést. Már egy ideje úgy érezte, hogy nincsenek olyan lehetőségek, ahol az egyes brandek képviselői anélkül össze tudnának gyűlni, hogy egymás konkurenciáiként tekintenének egymásra. Úgy gondolja, hogy ezen érdemes változtatni, hiszen a szakmának nem erről kell szólnia. Az új csoport megvalósításával több célt is kitűzött maga elé, amik a következők:

  • közös tanulás/egymástól való tanulás,
  • kapcsolatépítés (egymás valódi megismerése),
  • fodrász-fodrász közötti kommunikáció “helyreállítása”,
  • márkafüggetlen tréningek és előadások megszervezése,
  • fodrászatot érintő válságok közös átélése,
  • konstruktív szakmai diskurzusok elindítása,
  • saját konferenciák, fórumok biztosítása,
  • közös programok a kis– és nagykereskedelmi beszállítókkal.

Természetesen hosszú még az út odáig, hogy ez a sok cél megvalósuljon, de emellett a kezdeményezés mellett kár volna szó nélkül elmenni. Ahhoz, hogy még közelebbről megismerjük a Fodrászok Egymást Segítő Társulása (röviden F.E.S.T.) csoport koncepcióját, egy pár kérdés erejéig mi magunk is felkerestük Katalint.

1) Honnan indult pontosan a Fodrászok Egymást Segítő Társulás csoport ötlete? Miért szeretted volna, hogy ez megvalósuljon?

Az ötlet abból indult, hogy számomra mindig furcsa volt, hogy a fodrászok milyen mértékben el kezdtek versengeni a márkákért. Egymás konkurenciáivá váltunk, ahelyett, hogy segítenénk egymást – ez régen nem így volt, legalábbis én nem így emlékszem.

Ezért szeretnék egy olyan közeget teremteni, ahol a kollégák bátran fordulhatnak egymáshoz segítségért, anélkül, hogy attól félnének, hogy vendéget veszítenek. Az én szakmai életemben szerencsére ez már működik. Foglalkozom hajtődúsítással, és sok kollégám hozzám küldi a vendégeit, hogyha nekik nincs ilyen szolgáltatásuk, vagy ha még bizonytalanak a tudásukban. A vendég úgyis vissza fog menni a saját fodrászához, hogyha megvan közöttük az összhang. Sokkal jobb, hogyha valaki be meri vállalni, hogy valamihez kevésbé ért – és ezért ajánl mást –, minthogy a félelem miatt kárt okoz.

Emellett azért is fontosnak láttam a F.E.S.T létrehozását, mert amíg korábban elérhetők voltak olyan oktatások, ahol egy helyen tanulhattunk meg többféle dolgot, most már egyik márka képzéséről kell a másikra járni ahhoz, hogy többrétű tudás birtokába kerüljünk. Mint tudjuk, a tanfolyamdíjak nagyon drágák, és annyit nem lehet emelni a szolgáltatások árain, hogy mindenhová be tudjuk fizetni magunkat.

2) Jól értem, ez egy teljesen márkafüggetlen dolog?

Igen, maximálisan szeretnék mindenki felé nyitni ezzel a kezdeményezéssel. Természetesen a kiindulópont a HairContrast volt, de csak annyiban, hogy ennél a márkánál tapasztaltam meg azt, amit most széles körben el szeretnék érni. Van egy kollégám, Angi (Katona Angelika – a szerk.), akivel osztálytársak voltunk. Annyira közvetlen lett a kapcsolatunk, hogy barátok lettünk. Vele indult el az a kooperáció, hogyha szükségét érezte, néhány vendégét bevállaltam. Ő akkor még bizonytalan volt a hajtődúsítás kapcsán, ezért segítettem – ekkor jöttem rá, hogy milyen jó lenne, ha másokkal is így működne.

Néha beleolvasok olyan posztokba, ahol végzett, de kezdő fodrászok kérnek segítséget. Ott szoktam látni, hogy ahelyett, hogy a szakemberek valóban építőkritikát fogalmaznának meg, sokszor csak bírálják, amit látnak. “Nem is így kellett volna”, “Hogy tanultátok ti ezt?” stb. – kizárólag ezeket írják le válaszként, és ez szerintem nagyon degradáló. De láttam már olyat is, hogy valakinek azért szóltak oda, mert a diagonális leválasztást másképp hívta. Szerintem minden végzett fodrász pontosan jól tudja, hogy mi az, de attól még nem biztos, hogy ugyanolyan néven tanulta – ettől még nem lesz buta vagy béna. Ez is jól rámutat arra, hogy fodrász és fodrász között is kommunikációs problémák vannak, amiket át lehetne hidalni egy jól működő közösség kialakításával.

3) Mire épül a kezdeményezés koncepciója?

Elindítottam egy Facebook-csoportot, aminek az élén egyelőre én vagyok, de szeretnék több olyan adminisztrátort, akik mintegy szószólóként irányítják a fodrászok közti kommunikációt. Így mindig olyan témaköröket beszélnénk át, amik éppen aktuálisan foglalkoztatják a szakembereket, vagy amikre pont abban a pillanatban van szükségük a munkájuk támogatásához. Tehát egy fodrász eszmecserére építem a koncepciót, ahol bármi lehet a témakör, például, hogy “melyik a legjobb hajvágó olló”. Biztos, hogy mindenki ragaszkodni fog valamelyik márkához, de itt nem is az a lényeg, hanem az, hogy mindenki lássa, hogy nem csak az lehet jó, amiről ő azt gondolja.

Rengeteg termék van a piacon, és ezeket csak úgy lehet megismerni, hogyha mások tapasztalatait is meghallgatjuk; senkinek nincs ideje átnézni és végigolvasni az összes brand portfólióját. Ez alapján a csoportot mindig abba az irányba szeretném bővíteni, amire igény van – majd a közösség alakítja, hogy milyen topikokat járjunk körbe.

Ha szívesen csatlakoznál a csoporthoz, itt megteheted:

F.E.S.T. Facebook-csoport

Képek: HairContrast, https://haircontrast.hu/blog/fodraszok-egymasert/