Keresés

Fodrászportré: Ungvári Cecília

Fodrászportré: Ungvári Cecília. A Facebook Live-unk vendége volt!

Legújabb sorozatunkban olyan sikeres fodrászokat mutatunk be nektek, akik bizonyos szempontból távol állnak a rivaldafénytől, ám szakmai tudásuk, kitartásuk és az a munka, amit csinálnak, mindannyiunk számára komoly példaként szolgálhat. Elsőként Ungvári Cecília fodrásszal beszélgettünk egy Facebook Live keretében, melynek néhány gondolatát most itt megosztjuk veletek. A teljes interjút feltétlenül nézzétek meg a Fodrászinfó Pro zárt Facebook csoportban, mert igazán inspiráló.

A kezdetek

„1982-ben születtem a Szatmár megyei Mikola faluban, Romániában. Szüleim a tanügyben dolgoztak, a családban egy fodrász felmenőről sem tudok. Itt jártam általános iskolában, majd 2000-ben érettségiztem a szatmári Kölcsey Ferenc főgimnáziumban idegen nyelv szakon. Abban az időben a minőségi magyar nyelvű oktatásban verhetetlen volt ez az intézmény, ennek megfelelően a követelmények is magasan a többi gimnázium felett voltak. Érettségi után a szüleim érthető módon a továbbtanulás felé terelgettek, csakhogy fogalmam nem volt, mit is szeretnék. Mindenesetre verseny vizsgáztam segédtanári állásért és elkezdtem a tanító képző főiskolát, amit aztán nem fejeztem be.”

Az első munkahely

„Az iskola mellett dolgoztam különböző pályázatokban, ahol pl. az olvasási nehézséggel küzdő kis iskolásoknak írtunk mesekönyvet. A gyerekeket szerettem, de az állami tanügyi rendszer nem volt ínyemre és hát a fizetés sem, így hamar eldöntöttem, hogy nem ezt szeretném. Két dolog érdekelt: szerettem süteményt sütni és a hajjal dolgozni, vágni, formázni. Így utánajártam, hol tanulhatnék erről. A fodrász csoport hamarabb indult, mint a cukrász, így oda jelentkeztem. 2003-ban végeztem a fodrász képzéssel az akkori munkaügyi központ által szervezett felnőtt képzésben. Mondanom sem kell, mire volt elég: egy darab papír volt a kezemben, miszerint női fodrász vagyok. Kértem az oktatómat a gyakorlati, helyemen, hogy had maradjak még egy ideig tanulni. Úgy éreztem pár hónap még kell nekem. Majd egy idő után azt tanácsolta, kezdjek el önállóan dolgozni és ha elakadok, akkor segíteni fog.”

Új élet Budapesten és a szakma újra megtanult alapjai

„2004-ben egy máig is tartó szerelmi kapcsolat miatt úgy döntöttem, hogy Budapestre költözöm. Előtte soha életemben nem is jártam itt. Mivel külföldi állampolgár voltam, ez eléggé megnehezítette az álláskeresést. Bejelentett munkaviszonyra volt szükségem vendégkör és szinte tapasztalat nélkül, hogy az országban maradhassak. 2004 tavaszán Major Gyula fodrászmester adott nekem lehetőséget, akinél technikusaként dolgozhattam. Ezért mindig is hálás leszek neki. Ő akkor a szalonmunka mellett a Schwarzkopf Professional-nél dolgozott, mint oktató és szaktanácsadó. Ez a világ teljesen új lehetőségeket nyitott meg számomra. Amikor még nem tudsz semmit, azt hiszed mindent tudsz és amikor már ezt-azt tudsz, rájössz mennyi mindent kell még tanulnod. Ez az érzés ma is velem van.”

Gazdasági világválság: irány előre!

„2005-ben fodrászként kezdtem el dolgozni egy Gyula által nyitott új üzletben. Elvárta, hogy képezzük magunkat, de lehetőséget is biztosított számunkra. Nagyon élveztem ezt az időszakot, ami egészen 2009-ig tartott. Aztán a 2008-2009-es gazdasági válság nem kímélte a szolgáltatókat sem. Az euróban megegyezett bérleti díjak az egekbe szöktek, a vendégek ritkábban jöttek, vagy el is maradtak, így kénytelenek voltunk egy kisebb üzletre váltani ahol, viszont a lehetőségek már nem elégítették ki az elvárásaimat. Így a legjobbkor, a válság közepén 2009-ben úgy döntöttem, hogy egyéni vállalkozó leszek. Ez sem volt olyan egyszerű.

A külföldön szerzett bizonyítvánnyal és a külföldi állampolgárságommal végig jártam két minisztériumot és oktatási ügyosztályt, felnőtt képzési hivatalt, fordító irodát és egyebeket, majd a különböző illetékek befizetése után három hónappal a magyar állam kimondta: Cili tényleg női fodrász!”

Ungvári Cecília a saját útján: megnyitott a Shades of Beauty

„2010-ben a Bali Hajnal Szalonba kerültem, ami egyben egy termék szoriment váltást is jelentett nekem. Több terméket kipróbáltam, de mindig fontos volt, hogy professzionális legyen. Igyekeztem továbbra is tanulni, főleg a termékekről, hogy megfelelően használjam azokat. 2015-ben újra szerződtem a Schwarzkopf Professional márkával, ami az évek során sok új sikerterméket újított meg és még több terméket hozott a piacra. Ekkor találkoztam először Szofrán Zsolttal, a márka hazai szakmai vezetőjével, akit azóta is a szakmai példaképemnek tartok. Nagyon vonzó számomra az a szenvedély és alázat, ahogyan a munkáját végzi. 2016-ban a saját szalon megnyitásakor nem volt kérdés a termékválasztás. Kibővítettük a szerződésemet, hogy kicsit több dolog is beleférjen és megnyitottunk.”

Videóinterjú Ungvári Cecíliával

Kíváncsi vagy Ungvári Cecília további történeteire? Nézd meg vele készített interjúnkat a Fodrászinfó Pro csoportban, ahol részletesen mesél 11 fős szalonja megnyitásának részleteiről és a továbbképzések fontosságáról.

FODRÁSZ VAGY? CSATLAKOZZ TE IS A FODRÁSZINFÓ PRO ZÁRT FACEBOOK CSOPORTHOZ, HOGY MINDEN SZAKMAI ÚJDONSÁGRÓL ELSŐKÉNT ÉRTESÜLJ!

Képek: Shades of Beauty