Keresés

A Hairmate sikersztori: Balogh Máté mesélt nekünk

Balogh Mátéval a Hairmate szalonról és sikerességéről beszélgettünk.

A Hairmate egy fogalom, ami a szalonban dolgozók és a vendégek számára egy biztos pont, a kiindulás, az origo és sokak számára a visszatérés is. Balogh Máté fodrász víziója egy olyan hely megalkotása volt, amit mindenki magáénak érez és az egész éppen ettől válik szerethetővé és sajátságossá. A fluktuáció korában igazi gyöngyszem, amit felépített. Vele beszélgettünk.

Miért lettél fodrász?

Nagyon egyszerű: szerelmes voltam anyukám fodrásznőjébe 8-9 évesen. Mindig elkísértem őt a fodrászához, Fendelt Évához, akit ámulattal néztem. Aztán lelkesen ott maradtam nála: söprögettem, hajat mostam, nagyon tetszett az egész miliője. Láttam, ahogy Éva a csajokból szép nőket varázsolt. Aztán elérkezett a pályaválasztás, 14 évesen sem gondoltam másként: 1994-ben már a fodrásziskolát kezdtem Kiskunlacházán. Bár nem volt sétagalopp, mégis bevállaltam.

Krizsán Győzőhöz családi vonalon keresztül kerültem be, először a Gellértben dolgozhattam nála, majd követtem őt a Lila-Show-Hajba. Közben több mester is tanított engem. Bogdán Tímea és Bogdán Henriett mellett nagyon sok szakmai ismeretet kaptam a Torzonborz Szépségszalonban. Ezt követően a Gellért Beauty szalonba kerültem, majd id. Gellei Andráshoz a Gellei Szalonba még a szakmunkásvizsga előtt. Később a Slenderyou Fodrászatban dolgoztam, mint vezető fodrász. Szakmai kitérőt tettem a sorkatonaságom alatt, aztán Írországban és Angliában éltem és dolgoztam egy kis ideig. Majd mindezekkel a tapasztalatokkal felvértezve nyitottam meg az első Hairmate Mini szalont Budapesten, a Budafoki utca 16-ban. Ennek 13 éve már. Négy éve nyílt meg a Hairmate nagyszalon, ahol jelenleg is dolgozom, de a szomszédban megmaradt a Hairmate Mini is.

Minden kitérő az életedben a fodrászathoz volt köthető?

Igen, a katonaságban is fodrászkodtam. Kedvesen szoktam mosolyogni a borbélyokon, mert mindezt én is átéltem. Pontosan megvan az érzés, mikor annyit megy a gép, hogy le kell tenned, mert átforrósodik és nem tudod megfogni. Végül intéztem magamnak egy léghűtéses birkanyírót, mint munkaeszköz, mert azzal tudtam hosszan vágni. 2500 hajat biztosan elkészítettem, jó kis rutint adott és igazi kiváltságos voltam a katonaságban. (nevet)

Balogh Máté fodrász, a Hairmate tulajdonosa

És külföldön merre jártál, mit csináltál?

Írországban egy kisebb városban dolgoztam egy 12 állásos, szép szalonban. Mindig is szerettem tanulni és fejlődni, ennek köszönhetően négy hónapon belül menedzser lettem. Koordináltam a kollégákat és közben dolgoztam. Szerettem ezt az időszakot, Londonba jártam képzésekre, de mégsem bántam, mikor a magánélet haza szólított.

Hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkezel, ezeket honnan gyűjtötted még be?

Azt hiszem, ez több összetevős. Egyrészt az állandó fejlődés hajt mind a mai napig. Nyitott szemmel és szívvel járok, felfedezem az értéket mindenben, amit látok és igyekszem beépíteni azt a látásmódomon keresztül a mindennapokba.

Másrészt minden létező VHS-t megnéztem, tanulmányoztam. A Toni&Guy képzésein rendre ott voltam külföldön. A Goldwellel dolgoztam együtt, és Perényi Ádámmal is létrehoztuk a JF Klubot a fodrászképzés felpezsdítésének szellemében. Az idők során nagyon sok tanulóm volt. Az pedig, hogy őket tanítottam és átadtam a tudást, végeredményben engem fejlesztett. Mert egy dolog tudni valamit, de ha azt már át is tudom adni, akkor vagyok a tudás igazi birtokosa. Ezért is tartom fontosnak és „befejezhetetlennek” a tanulást és az oktatást.

20 éve a Wella Studioban rengeteget tanultam és képzéseket is tartottam a régi csapattal. Akkoriban „bentlakásosnak” hívtak, mert állandóan ott voltam. Volt, hogy egy megtartott képzést követően beültem Ember Dezső hasonló tematikájú oktatására is, mert elnéztem a dátumot, de ha már ott voltam, azt is végig ültem. (nevet) Csodás időszak volt. Ott ismerkedtem meg Vadas Jánossal is, aki a HairSpa Salon Service vezetője és aki figyelmembe ajánlotta a Framesi Professional termékeit, amikkel most is dolgozunk a Hairmate szalonokban.

hairmate-hairspa-salon-service

Egy gyümölcsöző kezdet: Hairmate & Framesi kooperáció (a képen balról-jobbra: Galambos Ferenc, Balogh Máté, Vadas János)

Mi tetszik a Framesi Professional márkában?

Nagyon meggyőző, hogy a márka eleve 90-92 országban jelen van, 3 gyárral rendelkezik, és mindez magánkézben van. A Framesi Professional egy olyan saját családi vállalkozás tulajdonában lévő milánói székhelyű cég, ami a divatot és a fodrászatot ötvözi 1945 óta. Céljuk teljes egészében a professzionális felhasználás elősegítése. Éppen ezért folyamatosan fejlesztenek, bőven van benne innováció és ami nagyon fontos, hogy nincs boltban megvásárolható közönségcikk termékük, csak a fodrászoknak értékesítenek. Lehet velük tervezni, együtt dolgozni, azonnal reagálnak, elérhetőek. És ez szalontulajdonosként kulcsfontosságú.

A Framesi Professional stílusa közel áll hozzám: átgondolt, szép munkák, letisztult divatanyagok, fenntarthatóság, környezettudatosság, mindez jó minőségű anyaggal és fodrászati világszabadalmakkal párosítva. A márka nem túlmisztifikált, és ez nagyon jó: az egyszerűségében van a szépsége. Két éve egy zágrábi Framesi Professional képzésen kerültem közelebbi kapcsolatba a termékekkel és teljesen magával ragadott. Ezen az eseményen Horváth Sasával és Galambos Ferivel vettünk részt, nagyon jól éreztük magunkat. Nagyon jó hangulatban telt ez a néhány nap, a Framesi Master Colorist-ja, Natasha Maconi „Bleach Boys”-nak hívott minket végig. Alig várom a következő, júniusi 19-i budapesti oktatást vele. (Erre a képzésre az alábbi linken lehet még jelentkezni – a szerk.)

A Bleach Boys és Natasha Maconi, a Framesi Master Coloristja

Egy ideje más minőségben is kapcsolódsz a céghez: a Framesi Magyarország oktatófodrásza lettél. Hogyan tudsz ehhez a titulushoz kapcsolódni és mi a te tényleges feladatod?

Jelenleg szalontréningeket tartok a hazai fodrászoknak, hiszen azt gondolom, hogy egy márkaváltásnál kulcsfontosságú az anyagok részletes megismerése. Az egy dolog, hogy megtanultuk az anyagok használatát az iskolában, de olyan mértékű az innováció, hogy már 1-2 év alatt korábban elérhetetlen dolgokat fejlesztettek, amik használatát képzésen lehet elsajátítani. Én ebben tudok segíteni a meglévő és leendő Framesi partnereknek. Mindezt a tudást úgy átadva, ami a mindennapok szalonmunkáját segíti: a munkafolyamatokat precízzé és gyorsabbá téve. Van egy korrekciós szőke hajfesték, ami csupán 10 perc alatt csodát művel, de mindezt látni kell a gyakorlatban és megismerni az anyagot, hogyan is működik.

A Framesi-nél tetszik, hogy a cégvezetés is elérhető közelségben van, már többször volt alkalmam velük találkozni és a hazai pálya mellett egy esetleges külföldi kreatív folyamatról is beszélgetni, ami még a jövő zenéje, de sok képzéssel és tanulással fel lehet nőni a feladathoz. Ezek valós, elérhető célok, amik motiválnak.

A Hairmate egy fogalom: a fluktuáció szinte 0, elégedett csapatod van, kiegyensúlyozott fodrászok vagytok és mindenekelőtt jókedvűek. A külföldről hazatérő volt kollégáid is mindig visszakopogtatnak, és nálad folytatják a munkát. Ezt hogyan érted el?

Mindig úgy csinálom a dolgaimat, hogy tiszta legyen körülöttem minden. Fontos, hogy jó példát tudjak mutatni a kollégáimnak: ami azt jelenti, hogy korrektül és normálisan dolgozunk. Mindenki hibázhat, ez mindig benne van a pakliban, de nem mindegy, hogy ezt hogyan kezeljük. Nálam alapvetés, hogy a hibákat felvállaljuk egymás és a vendégek előtt is és törekszünk a korrekt, jó megoldásra. Ez a szemlélet eddig kifizetődő volt. Emellett a kollégák korrekt fizetést kapnak, érzik a megbecsülést. A munkahelyük stabil hátteret biztosít számukra, ami a covid-helyzet alatt is megmutatkozott. Ráadásul továbbképzésekben sincs hiány. Szerintem mindezek együttese, a kommunikáció, korrektség, nyílt beszéd és a fejlődési lehetőség tesz minket egy olyan csapattá, ahová jó tartozni. Így azt látom a kollégáimon is, hogy ez nem egy gyorsan letudni való szalonmunka, hanem egy alkotóhely, és egy igazi közösség.

Úgy tudom, hogy éppen ezért nem is olyan könnyű bekerülni a Hairmate csapatába. Ez igaz?

Én, amikor bővítem a csapatot, akkor mindig nagyon körültekintően választok kollégákat. Ha megnézzük a mostani felállást, gyakorlatilag van, akit már 20 éve ismerek. Nagyon fontos számomra az emberi kapcsolat. Sőt, ha úgy vesszük, a szakmai felkészültségnél is fontosabb, hiszen ez utóbbit sok-sok munkával lehet tökéletesíteni. De ugye az emberi részen nagyon nehéz változtatni. Legutóbb hozzánk csatlakozó kolléganőnk Patrícia is egy egyéves tréning után, most kezdett bele a munkába, hiszen nagyon fontos számunkra az, hogy szakmailag minden kolléga a topot adja a vendégek számára, miközben megvan a bizalom is. Szerintem ezt a munkakört csak így lehet csinálni sikeresen és szívvel-lélekkel.

Hogyan motiválod a csapatod?

Dicsérettel, odafigyeléssel és kommunikációval. A munka végeztével mindig szakítunk időt a nap eseményeinek átbeszélésére. Ez szerintem kiemelten fontos és nem is értem, hogy sok helyen miért éppen ezt spórolják le. A megbecsülés mindenki számára az egyik legmotiválóbb érzés. Emellett kellenek a szerelem-projektek is, mint a legutóbbi Deuce fotózásunk.

Mesélsz kérlek a Hairmate csapatának Deuce kollekciójáról?

Ez egy barátokkal összehozott izgalmas projekt volt, amit az egyik kedvenc sorozatom, a The Deuce (magyarul Fülledt utcák – a szerk.) inspirált. Az HBO sorozata az amerikai pornóipar felemelkedését, tündöklését és hanyatlását mutatta be a múlt század hetvenes éveinek elejétől kezdve a nyolcvanas évek közepéig, és mi ennek a korszaknak az érzését, vágyát szerettük volna átadni a kollekcióban. A Deuce üzenete az volt, hogy engedjük el és érezzük jól magunkat. A frizurákban legyen egy kis sikk. Nem kell a tökéletesség, legyen benne trehányság, lezserség. Legyen valós, életszerű, élet szagú. Olyan hajakat alkottunk, amik dinamikusak, rugalmasak, mozognak és amikbe a viselője már 32x beletúrt. Így képeztük le mi a magunk kis Deuce hangulatát. A kollekciós játék pedig kellett a csapatnak, mert ez is felpezsdített és kiragadott minket a mindennapok szalonmunkájából.

Részlet a Haimate Deuce kollekcióból. A teljes anyagot hamarosan megtaláljátok oldalunkon!

Egyik kedvenc projektünk volt 👇 Figyelem, bohém fürtök következnek 👩‍🦱🕺 #hairmatebp #fodrászatbuda #creativehairproject #thedeucefeeling #bohemianhairs #hairdresserofbuda

Posted by Hairmate on Thursday, December 16, 2021

Portré: Ruszkai Zsófi

Fotó / Deuce kollekció: Szögi Ágnes; smink: Bogdán Márta; styling: Rozman Orsolya; hajak: Hairmate csapata