Keresés

Hogyan tovább KATA után? – így érinti a fodrászokat a változás

Mutatjuk, mit jelent a fodrászok számára az új KATA törvény.

Jelenleg olyan világban élünk, amelyben csak a jelen pillanatra fókuszálhatunk. Foglalkozhatunk persze a jövővel, tervezhetünk, de bármikor bármi keresztülhúzhatja a számításainkat. Ezt megtapasztaltuk már a járvány alatt is. A KATA adózási forma ilyen mértékű változására azonban senki nem számított.

Mint minden önmagát foglalkoztató ember, így egy fodrász is általában vagy az egyéni vállalkozást vagy a KATA adózást választja. Így aztán bárminemű változás ezekben a formátumokban, létfontosságú kérdés lehet. De nézzük, mi is változott pontosan:

Régi KATA

Az eddigiekben a KATA adózási formát egyéni vállalkozók vagy magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok választhatták és további néhány vállalkozási forma, amely a fodrászvilágra nem jellemző. Ezt az adózási formát fő- és mellékállásban is lehetett választani.

A felhasználók számára előnyös volt a KATA, hiszen egymillió forintos bevételküszöbig egyéb adókat (mint például az SZJA vagy a társasági adó), és járulékokat nem kellett fizetni. Extra költséget csupán a Kamarai hozzájárulás, valamint az Iparűzési adó jelentett.

A KATA-t azért is választották aránylag sokan (kb. 400-450 ezer ember), mert sokkal könnyebben adminisztrálható, mint bármilyen más adózási forma. Így a kedvező adózás mellett az ügyintézés is egyszerű volt vele. Sokan még könyvelőt sem fogadtak, elkészítették saját maguk adóbevallását.

A 2022. július 12-én elfogadott új törvény életbelépését a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés és az igazságos közteherviselés indokolta.

A 2020-as kedvező változás után, ez a változás sokakat rosszul érinthet.

A KATA-változás sokakat rosszul érinthet

Új KATA

A Novák Katalin, köztársasági elnök által elfogadott új törvény (2022. évi XIII. törvény) 2022. szeptember 1-jén lép életbe. A jelenlegi katás vállalkozóknak szeptember 25-éig kell nyilatkozniuk, hogy maradnak-e ennél az adózási formánál – amennyiben egyáltalán ez lehetséges számukra.

Fontosabb változások

 • A KATA-t csak egyéni vállalkozók (e.v.) választhatják,
 • csak főállásban lehet KATA adózást választani,
 • a más adóktól és járulékoktól mentes bevételküszöb 1,5 millió Ft-ra emelkedik,
 • gazdasági társaságok, cégek számára nem lehet szolgáltatni KATA-val (tehát csakis lakossági megrendelőket lehet kiszolgálni).

Hogyan tovább?

Akik főállásban dolgoznak fodrászként és csak magánszemélyeket szolgálnak ki, azoknak továbbra is a KATA lesz a legkedvezőbb adózási forma. A tételes adó összege a várttal ellentétben nem változik, továbbra is 50 ezer forint lesz.

Akik csupán mellékállásban szegődtek fodrásznak, esetleg céges megrendeléseket is kiszolgálnak, azoknak újra kell gondolniuk a vállalkozásukat egy könyvelő segítségével. Ebben az esetben valószínűleg át kell gondolni az üzleti tervet is és annak alapján kialakítani az árakat, természetesen a vendégek határait is figyelembe véve.

Fodrászok számára kik lehetnek a céges ügyfelek?

 • fotózások cégek számára,
 • TV-s produkciók, forgatások, filmes munka,
 • színházi munka, koncertek, fesztiválok,
 • marketing- és reklámkampányok,
 • bemutató, fodrászképzés- és oktatói képzés tartása cégek számára,
 • olyan vendégkör, aki eddig is számlát kért az adott szolgáltatásról a vállalkozásának elszámolás céljából,
 • stb.
A vendégek határait is figyelembe kell venni

Az általunk megkérdezett körökben több volt az olyan fodrász, akiknek továbbra is a KATA lesz az elérhető és kedvező adózási forma. Amennyiben téged mégis érint a változás, fontos tudnod, hogy nem vagy egyedül. Valószínűleg több százezer ember gondolkozik azon, hogyan tovább.

Egy biztos: az álmaidat, a szakmádat és a szenvedélyedet soha ne add fel! A kesergésre fecsérelt idő helyett pedig tekints előre – amennyire a jelenlegi helyzet engedi – és építsd tudatosan a karrieredet. Biztosan fogsz találni egy remek megoldást.

Ha hasznodra vált a cikk, böngéssz tovább az oldalon! 🙂

Felhasznált forrás: Infostart, DreamworldPhoto

Képek forrása: Pexels