Keresés

Interjú a titkos kertből: Berendi Lászlóval beszélgettünk

Berendi László interjú keretein belül mesélt nekünk a járvány hatásairól.

A titkos kert legújabb epizódjának interjúalanya Berendi László volt, aki az Ipartestületek Országos Szövetségének (továbbiakban IPOSZ) alelnöke. Kíváncsiak voltunk, hogy a tevékenységi körére és a magánéletére milyen hatást gyakorol a jelenlegi járványhelyzet. Interjú következik, fogadjátok szeretettel!

Hogy vagy, hogy vagytok? Mesélj kérlek pár szót arról, hogy hogyan élitek meg az adott helyzetet!

Szerencsére az egész család jól van, mindenki egészséges. Nálunk most majdnem mindenki kerti munkát végez, illetve próbáljuk bepótolni azokat a dolgokat, amiket eddig nem csináltunk meg.

Mennyire tartasz a vírustól?

Mivel nem ismerem a vírust, tartok tőle. Nagyon jó dolog az, hogy be vagyunk biztosítva, maszkot és gumikesztyűt hordunk, csak nem tudom, hogy ez elegendő, sok vagy kevés – fogalmam sincs.

Jelenleg dolgoztok?

2020. március 15-e után szinte mi is azonnal bezártunk, mint nagyon sok kollegánk. Mivel a vendégeink jelezték, hogy igényt tartanának a munkánkra, az utóbbi egy hétben elkezdtünk “ügyeletet” tartani. Ez azt jelenti, hogy egyszerre mindig csak egy, maximum két fodrász van bent az üzletben.

Ti is dolgoztok a feleségeddel, Berendi Györgyivel?

Igen, miénk a csütörtöki nap, ilyenkor megyünk és próbáljuk a vendégeinket kiszolgálni. Persze folyamatosan dolgozhattunk volna, és be sem kellett volna zárnunk, de mégis ezt tettük a családjaink és a vendégeink egészségének érdekében.

Erről a döntéshozóknak van tudomása? Az IPOSZ megkereste a kormányt azzal kapcsolatban, hogy a fodrászatok bezártak?

Az IPOSZ-nál a KKVK-k érdekeit képviseljük. Azon belül ilyen kis csoportokat nem tudunk és nincs is lehetőségünk alkotni, viszont amikor a miniszterelnöki hivatalt levélben felkerestük, akkor kértük a segítségüket abban, hogy adjanak valami könnyítést a kisvállalkozóknak. Kimondottam akkor és abban a levélben sok más szakma mellett bele volt írva a szépségipar is. Később a kormány biztosította azt a lehetőséget, hogy a KATA-s vállalkozóknak nem kell szüneteltetniük a működésüket, mert felfüggesztik a havidíj befizetését. Ez azonban egy kicsit zárt körnek tűnt, így a következő levélváltások alkalmával kitértünk a Kft.-k helyzetére is, ott is szerettünk volna könnyítési lehetőséget. A kormányhivatal állítólag még a napokban is dolgozik ezen, hogy majd a jövőben visszamenőleg is kapjanak valamilyen támogatást a vállalkozók.

Mennyire biztos ez az információ?

Van erről egy válaszlevelünk.

Bármilyen javaslattal, javaslatcsomaggal megkerestétek a döntéshozókat?

Az az érdekes, hogy az IPOSZ-t most elég jól kezelik a kormányzaton belül. Péládul a Nemzeti Bank elsőnek keresett meg minket, hogy különböző javaslatokat tegyen a jelenlegi helyzet későbbi orvoslására. Az a baj, hogy amíg a vírus jelen van, addig mi sem ülhetünk össze, így az elnökség is csak telefonon beszél egymással. Hangsúlyozom, hogy próbálunk több levelet is írni, de sajnos mindannyian tudjuk, hogy a válasz vagy megérkezik valamikor, de az is lehet, hogy soha.

Neked, mint az IPOSZ alelnökének, mi lenne a megfelelő és kielégítő válasz a kormány részéről?

A kormánynak már volt egy válasza, miszerint az alkalmazottak, akik nyolc órában voltak eredetileg bejelentve, azoknak az óraszámát le lehet csökkenteni négy órára, és így azt hiszem, hogy megkaphatják a munkabér 70%-át. Ez viszont csak az alkalmazotti oldal, a munkaadói rész viszont sokkal nehezebb helyzetben van. Hiába lehetnek nyitva a fodrászatok, hogyha mindenhonnan azt halljuk, hogy “maradj otthon”. Az ajtó nyitva van, de az üzlet mégis üres.

Ezenkívül a vállalkozói enyhítés, miszerint kevesebb időre jelentem be az alkalmazottat, az egy olyan “csuka fogta róka történet”, mert a különböző járulékokat ugyanúgy fizetnem kell. Amikor nulla forintot keresek, akkor a tartalékból kell fedeznem a továbbiakat, ami pedig véges. Ha elfogyott a pénzem, szüneteltethetem a vállalkozást, de ez sem megoldás, hiszen így még a piacon sem tudok majd semmit megvásárolni.

Tehát a kielégítő lenne egy megfelelő könnyítést kapni. Vannak olyan országok, ahol a vírus megjelenésével a kormány első intézkedése az volt, hogy nem kell rezsit fizetni, így azt a pénzt el lehetett költeni a közértben. Én ezt a fajta megoldást tartom kézzelfoghatónak és jónak, mert ez pont ugyanúgy pozitív irányban érinti a munkaadót és a munkavállalót is.

Tőled/tőletek elvett bármit is a vírus, értek titeket veszteségek?

Igen, a lóvét! (nevet)

Nagyon nagy kiesésnek számít anyagilag a jelenlegi helyzet?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem, de ez olyan dolog, hogy pénzt majd később is szerezhetek. Amit a vírus igazán elvett, azok erkölcsi dolgok. Elvette például azt a rendezvényt, amit Dányi Andrással szerveztünk 2020. április 26-ra. Saját erőnkből spóroltunk rá és hoztunk létre egy olyan programsorozatot, amelyben a versenyzésnek kiemelt szerepe lett volna, mert egyre inkább kikopik. Ezen túl elvette azt a két világsztárt, akit meghívtunk Magyarországra. Szerencsére november végén ellátogatnak hozzánk, tehát a rendezvény így is meg lesz tartva, csak kicsit másképp. Most van idő ötletelni, ezért kitalálunk valami újat. Mint magánembertől szerencsére semmit nem vett el a vírus, mert a családom és akikkel jól érzem magam, mind jól vannak.

Mesélsz kérlek az említett rendezvényről?

Április 26-án egy rendhagyó eseményt, egy Beauty fesztivált szerettünk volna tartani, amihez kitaláltunk egy új versenyzési formát. Ezzel az olyan fiatalokat szerettük volna ösztönözni, akik félnek a klasszikus megmérettetésektől, miszerint időre kell elkészíteni a frizurákat és a zsűri is végig jelen van. A következő koncepciót szerettük volna megvalósítani: a versenyző megérkezik, elkészíti a frizurát, és egy adott időpontban kivonul vele a színpadra, majd bemutatja a közönségnek. Emellett elhívtunk két világhírű fodrászt is, Shamuratovot és Tindarót (Farrukh Shamuratov és Tindaro Orifici – a szerk.) A vírus következtében azonban a rendezvény időpontját novemberre módosítottuk, amikor a Hungarian Open Europe Cup szokott lenni. A sztárvendégek szerencsére újból igent mondtak. Az esemény érdekessége, hogy két napos lesz. A magyar fodrász szakmának egy nagy meglepetéssel is készülünk, de akármennyire is szeretné bárki megfejteni ezt a rébuszt, senkinek nem áruljuk el, mert ennek ott a helyszínen kell egy nagyot durrannia.

Akkor ne is faggassalak téged arról, hogy mire kell számítsunk?

Nyugodtan faggathatsz, de ezt a részét úgysem fogom elmondani (nevet). Fontos dolog, hogy érezzük, a világnak szüksége van a fodrász szakmára. Az OMC például már meghirdette a párizsi világbajnokságot, Hajas Lacival meg is beszéltük, hogy oda ki kell jutnunk, és meg kell mérettetni magunkat, úgy, ahogy csak lehet. Bár jelenleg a társaság két, teljesen ellentétes véleményen van. Az egyik része a csapatnak azt mondja, hogy alig lesz versenyző, a másik része viszont – amit én is képviselek -, azt gondolja, hogy sokan jelentkeznek, hiszen idén nem kell majd nevezési díjat fizetni. Szerintem ez egy óriási lehetőség egy olyan világban, ahol egyébként több százezer forint egy versenyre való jelentkezés. Nagyon nagy lehetőség ez most a fiatalok számára. Most bele lehet vágni, és el is lehet kezdeni készülni!

Nektek jelenleg vannak tanulóitok?

Igen, most hét tanulónk van.

Hogyan tudjátok most képezni őket?

Készítettünk egy csoportot, amiben csak mi vagyunk jelen, így oda-vissza küldjük egymásnak a tananyagokat, főleg az elméleti részeket. Gyakorlatban is be szoktunk mutatni bizonyos technikákat, ezeket visszavárjuk a tanulóinktól is. Jelenleg nagyobb hangsúlyt fektetünk az elméleti kérdésekre és majd amikor vége ennek az egésznek, jöhetnek a gyakorlati problémák megoldásai.

A koronavírus a te életedben hozott bármilyen pozitív változást?

Nem tudom pontosan, hogy most mit nevezhetünk pozitív változásnak, mert mi a családon belüli találkozásokat mindig megtartottuk. Maximum azt nevezném pozitívnak, hogy több időt tudunk egymással tölteni, ami általában nagyon hiányzik a családok életéből. Úgy gondolom, hogy ebben az időszakban most kicsit többet lehet beszélgetni a másikkal, aminek hatására előbb felszínre törnek azok a pozitív és negatív dolgok, amiknek következtében kicsit másképp tudunk hozzáállni az élethez.

Mit üzennél a fodrászoknak?

Kitartás, legyetek türelemmel! Úgy álljatok vissza a munkába, hogy még jobban koncentráltok a vendégekre és egymásra! A szervezet oldaláról semmit nem tudok ígérni, de az biztos, hogy próbálunk azon dolgozni – hogyha másképp nem -, akkor visszamenőleg kapjatok olyan támogatási lehetőséget, ami majd kicsit pótolni tudja az anyagi kiesést. A másik üzenetem pedig az, hogy a gondolatok ne mindig a pénz körül forogjanak, mert az egészség a legfontosabb!

Nézd meg a teljes videóinterjút is: