Keresés

Kedvezménymarketing kisokos: tények kontra tévhitek

Kedvezménymarketing: tények kontra tévhitek, hogy business-ben is naprakész légy!

Magyarországon a kedvezménymarketing fogalmát legtöbb esetben a kuponozással azonosítják, ami kedvezőtlen helyzetben tünteti fel, az egyébként üzleti szempontból hasznos tevékenységet. Az árak tervezése, és a kedvezményekre épülő marketinglehetőségek, azonban jóval messzebbre mutatnak ennél. Ahhoz, hogy megértsük, hogy miben rejlik a különbség, a kedvezménymarketing fogalmának tisztázása mellett, szükség van a tévhitek eloszlatására. Ebben az osztomveled.hu szakemberei voltak segítségünkre.

Kedvezménymarketing kisokos

#1 tények

A kedvezménymarketing az árak tervezett célokhoz kötött csökkentésével forgalmat generáló, jól visszamérhető marketingeszköz, aminek legnagyobb hátránya, hogy mérsékli az egy vendégre jutó bevételünket. A szakemberek két cél elérése érdekében tartják hatékony módszernek: 1) a nagy mértékű eseti jellegű kedvezményeket az üres időszakok feltöltésére, gyors forgalomgenerálásra, 2) a kisebb mértékű, de hosszabban időn keresztül alkalmazott kedvezményeket pedig, a vendégkörmegtartásra, lojalitás kiépítésére. Ebből kifolyólag nézzünk néhány tipikus esetet, amikor mindenképp ajánlott a kedvezménymarketing üzleti tervbe való beillesztése:

  • induló vállalkozások, újonnan nyíló szalonok,
  • új szolgáltatások bevezetése – újdonságok kipróbálása/bemutatása,
  • ingadozó forgalom,
  • törzsvásárlói-, vagy hűségprogramok.

A hatékony működtetés érdekében fontos mindig végiggondolni, hogy milyen időszakban, milyen más reklámtevékenységek mellett szeretnénk egy-egy kedvezményt behozni a vállalkozás/üzlet életébe.

#2 tévhitek

A) KUPONOZÁS VS. KEDVEZMÉNYMARKETING

Az első téves beidegződés, hogy a kedvezményről óhatatlanul a kuponozás jut eszünkbe, annak ellenére, hogy a kedvezményadás egy sokkal bővebb eszköztárat jelöl. Gondoljuk végig, hogy mennyi – nem kuponos – kedvezménytípussal találkozhatunk nap, mint nap:

  • törzsvásárlói programok,
  • a különböző nyitási vagy szezonális akciók,
  • “happy hour” / “torkos csütörtök”

A kupon egy “jegyként” funkcionál, ami kedvezményes árra jogosítja fel a vásárlót. A kedvezményt adó fél döntésén áll, hogy szeretné-e alkalmazni ezt a módszert, vagy sem.

osztomveled.hu tipp: a nagymértékű eseti kedvezményeknél célszerű kuponokat használni az árleszállítás korlátozásának céljából (Példa: darabszám, időkorlát)

B) LOJALITÁS VS. “KEDVEZMÉNYES VÁSÁRLÓ”

További gyakori aggály, hogy a “kedvezménnyel vásárlót” többnyire csak egyszer látjuk az életben, mert egyetlen célja, hogy spóroljon – ez azonban nem teljesen így van. Természetesen mindig lesznek, akik csak erre utaznak – ezt nem lehet teljes mértékben kivédeni -, azonban jó tisztában lenni azzal, hogy a kedvezménnyel vásárló vevők nemcsak tudatosak, de alaposak is. Szeretnek ugyan spórolni, de mindeközben élményvadászok, akik nem mulasztják el a jó lehetőségeket.

osztomveled.hu tipp: Érdemes odafigyelni, “készülni” a “kedvezménnyel vásárló” vendégeinkre, hiszen ha sikerül elérnünk, hogy pozitív benyomással, elégedetten távozzanak tőlünk, akkor nemcsak visszatérő vendégekkel lehetünk gazdagabbak, de a jó hírnév is garantált. Használjunk törzsvásárlói programokat, ezeket ismertessük az első találkozás alkalmával.

C) KEDVEZMÉNY MINT MEGOLDÁS

A harmadik általános félreértés, hogy az árcsökkentés önmagában bármit megold. A rossz hír az, hogy átfogó tervezés nélkül nem érdemes belevágni semmilyen kedvezménymarketing-tevékenységbe. Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy szükségünk van-e rá, vagy sem, és ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni, csak egy egyszerű kérdést kell feltenni magunknak:

“Vannak üres időpontok az előjegyzési naplónkban, van kapacitásunk több vendég kiszolgálására?”

osztomveled.hu tipp: Igen válasz esetében bizonyosan szükségünk lesz marketingre, és egy reklámtervre. Ekkor gondold végig az összes rendelkezésre álló eszközödet és lehetőségeidet – weboldal, online platformok, hirdetések, törzsvásárlói programok, adatbázis a vendégekről, elérhetőségek stb. -, majd egyedül vagy szakértő bevonásával határozd meg hogy hová szeretnél eljutni, és mi ennek a legcélravezetőbb módja.

Meghoztuk a kedved? Szeretnéd kipróbálni, beilleszteni a marketing eszköztáradba a különböző kedvezményeket? Olvasd el a cikksorozat következő részét, ahol konkrét gyakorlati tippekkel, tanácsokkal jelentkezünk!

Szöveg: osztomveled.hu

Képek: Pinterest

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)