Keresés

Így készíts és viselj kék frizurát!

Emma Graves és Helena Brookes kék frizura tippjei következnek!

Türkizkék, éjkék vagy királykék? Bármelyik árnyaltra is esik a választás, azt mindenképpen kimondhatjuk, hogy a kék az egyik legsokoldalúbb szín, ami garantáltan feldobja a frizurákat. De vajon miért válaszd vendégként, miért ajánld fodrászként és hogyan készítheted jól el ezt a hajszínt? Ezekre ad most tippeket a Pulp Riot két művésznője Emma Graves és Helena Brookes, valamint Hanák Norbert, a Black Velvet Hair Salon fodrásza. Kék frizurára fel!

Miért válaszd vendégként és miért ajánld fodrászként a kék frizurát?

Helena Brookes szerint ezzel a hajszínnel könnyű dolgozni és élni is, természetesen a megfelelő előkészítés, ápolás és utókezelés mellett.

Emma Graves-nek pedig ez az egyik kedvence, mivel szerinte a kék:

  • sokoldalú és ikonikus
  • árnyalatai alkalmazkodóképesek, így tökéletesek arra is, hogy kicsit lehessen játszani a színekkel
A kék árnyalatai - mert színes haja nem csak a hölgyeknek lehet

Emma Graves tippjei a kék frizurák elkészítéséhez és viseléséhez

A legfontosabb: Ne félj a kék tónusoktól

Emma szerint sokan tartanak a kék tónusoktól, mivel azt gondolják, nehéz velük dolgozni és könnyen elronthatják, nem fog tetszeni a vendégnek vagy másoknak. Ezek azonban minden festésnél ugyanúgy előfordulhatnak, nem csak a kék haj készítése során. Ezért fodrászként bízz magadban és merj kipróbálni új dolgokat, merész árnyalatokat.

Ha azonban úgy érzed, valamiben nem vagy biztos, azt ne vállald el! Fejlődni és újat tanulni mindig tudsz, ezért ilyen esetekben inkább jelentkezz egy oktatásra, hogy legközelebb már magabiztosan tudd kivitelezni, azt, amit vendéged szeretne. Ha kedvet kaptál, nézz szét a fodrászképzések között itt!

Ugyanakkor fodrászként érdemes arra is gondolnod, hogy vendégeid gyakran félnek a nem megszokott, élénkebb árnyalatoktól és attól, mit fognak szólni mások. Ezért a Te feladatod az is, hogy bíztasd őket, hogy merjék megvalósítani, amit elképzeltek. Vendégként pedig mindenképpen hallgassatok fodrászaitokra, ők tudják, mi állna jól Nektek.

A haj legyen a lehető legtisztább

A festés megkezdése előtt nagyon fontos, hogy fodrászként megfelelően megmosd, letisztítsd a hajat. Ugyanis ha egy frizura például sárga marad, úgy a végeredmény könnyen lehet zöld a kék helyett, ami számodra és vendéged számára is egy kellemetlen meglepetés lesz. 

A nem megfelelő hajmosás befolyásolhatja a végeredményt is

 A finom részletek elengedhetetlenek

Pulp Riot művésznője kiemelte: szánj időt a finomabb részletekre is. Dolgozd ki az apróbb mozzanatokat is, mivel azok is hozzátesznek a frizura összképéhez.

A hajszín és a haj védelme

Nagyon fontos az is, hogy az árnyalat a megfelelő festés után minél tovább kitartson. Ebben azonban, ahogy a fodrásznak, úgy a vendégnek is szerepe van. Szakemberként nagyon fontos, hogy használj hővédőt és színbiztos sampont, balzsamot, ezeket a termékeket pedig ajánld otthoni használatra is vendégeidnek, ugyanúgy, ahogy a színkondicionáló használatát is érdemes javasolnod a két szalonlátogatás között. Vendégként pedig mindenképp fogadd meg és tartsd is be fodrászod tanácsait, hogy a frizurád még sokáig megőrizze szép kék árnyalatát. 

Helena Brookes tippjei a kék frizurák elkészítéséhez és viseléséhez

A félig tartós festék a legjobb megoldás

Sokan csak a nyári, nyaralásokkal és szórakozással teli időszakokra szeretnének színes frizurákat. Ezekre az esetekre Helena szerint a legjobb megoldást a félig tartós hajfestékek jelentik, ugyanis ezek - a tartós hajfestékekkel ellentétben - gyorsabban és könnyebben kikopnak. Ugyanakkor a félig tartós hajfestékek akkor is jó döntések lehetnek, ha a vendég nem biztos abban, hogy neki való-e a kék árnyalat.

A félig tartós festékek jó megoldások lehetnek

A megfelelő árnyalat kiválasztása

Kék festék használatánál fodrászként Te is biztosan tapasztaltad már azt, hogy minél mélyebb árnyalatot választasz, annál tovább tart. Így Helena egy mélyebb, füstös kéket vagy egy mélyebb, világosabb kéket javasolna. Ezek az árnyalatok ugyanis halványodva is csodálatos megjelenést biztosítanak vendégednek.

Ha vendégként nem félsz az elsőre erősebb árnyalatoktól, vállald be a mélyebb kékeket!

Fontold meg a technikát

Az sem mindegy, milyen technikát választasz vendégként vagy ajánlasz fodrászként. Kék hajfestésénél érdemes az olyan technikákat előnyben részesíteni, mint a dip-dye, az ombre vagy a balayage, de a rejtett panel technikát is érdemes megfontolni akkor, ha csak egy kis, visszafogott színfrissítés az igény, mivel a kék szín tulajdonképpen rejtve marad, hacsak nem göndörítjük vagy kötjük félig felfelé, félig lefelé. Ezeket a festéseket ugyanis egyszerű lesz fenntartani otthon is.

A kékre festett hajat mindig hideg vízzel mosd ki

A festett kék hajat mindig érdemes a lehető leghidegebb vízzel mosni és maximum hetente kétszer. Ez a két módszer ugyanis megakadályozza a szín gyors kifakulását.

Így készíts kék frizurákat:

Hanák Norbert gondolatai a kék hajszínről

Az előbbi frizurát Hanák Norbert, a Black Velvet Hair Salon fodrásza készítette, akit megkérdeztünk, mit érdemes tudni a kék hajszínről és annak készítéséről, illetve mennyire népszerű manapság ez a frizura. Lássuk a válaszait:

Mennyire népszerű napjainkban a kék frizura? Kik és miért kérik ezt?

"Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a színes hajak, köztük a kék különböző árnyalatai is. Tapasztalatom szerint az itt megforduló vendégek közül azok kérik gyakrabban, akiknek sötétebb az alaphajszínük. Természetesen ez nem kizáró ok azoknak, akiknek világosabb alaphajszínük van. Havonta legalább 3-4 vendéggel találkozom a szalonhétköznapokban, akiknek kék vagy lilás kék színű hajuk van, illetve ez a céljuk, amikor hozzánk foglalnak időpontot. Leginkább olyan vendégek ők, akik szeretnének egy kis extra színt belecsempészni a hétköznapi életükbe. Népszerűségét tekintve tehát úgy gondolom, biztosan dobogós versenyzőnk a kék hajszín, vetekedve a pirossal és a rózsaszínnel.

Hogyan lehet jól elkészíteni egy kék frizurát?

"Kék frizurához szinte elengedhetetlen a szőkítés, vagy a minimális világosítás ,legfőképpen azért, hogy egy szép, tiszta és intenzív szín lehessen a végeredmény. Nem szükséges hozzá kifejezetten világos, szőkített alap, ezeknek a színeknek ugyanis rendkívül jó a fedőképességük és a tartósságuk is. Mi leggyakrabban féltartós színezőket, illetve festékeket használunk ezen színek elkészítéséhez."

Mennyire tartós és kék hajszín és hogyan lehet azt minél tovább megőrizni?

"Megközelítőleg intenzitásában 3-3,5 hetet ki lehet vele bírni a következő frissítésig. Ennek érdekében otthonra színezett samponokat, illetve otthon is használható színezőket szoktunk ajánlani, amivel a következő alkalomig hosszan tartóan friss marad a hajszín. Emellett minden vendégünknek színvédő balzsamot, illetve hajban hagyható színvédő termékeket is szoktunk ajánlani. Természetesen a rendszeres frissítés is kulcsfontosságú egy ilyen árnyalat frissen tartásában ."

Forrás: HJI