Keresés

Tényleg az "unalmas hajak" korszakát éljük?

Derítsük ki!

Napjainkban, ahogy körülnézünk az utcán, észrevehetjük, hogy túlnyomórészt ugyanolyan frizurákkal találkozunk. A legtöbb esetben dominálnak a barna és a szőke hajszínek, vagy ezek vegyítései, leginkább a balayage technika segítségével. Fazonok tekintetében pedig szintén nem sok újítást látunk. Kivételek természetesen akadnak, de a legtöbb frizura félhosszú, egyszerűen csak egyenes, talán göndör, néhol kontyba fogott, de ami biztos, hogy fonásokat, élénkebb színeket vagy egyéb, mára lassan különlegesnek számító elemeket és kiegészítőket aligha látunk bennük. De mi okozza ezt? Vajon a változatosság már nem divat és tényleg az "unalmas hajak" korszakát éljük? Derítsük ki!

Az ok: A Lazy Girl Trend és a közösségi média

Ez a trend az Instagramon terjedt el, a mindennapi posztolások által, de mára már minden más platformon is jelen van. Ugyanis ahogy az utcákon, úgy a közösségi médiában is egyforma frizurákkal találjuk szembe magunkat és természetesen azokból inspirálódunk. Hiszen, ha ezt látjuk mindenhol, mi más is tetszhetne meg Nekünk, mi más is szolgálhatna következő frizuránk ötletéül. 

De vajon ez tudatos? Vagy inkább észre sem vesszük? Utána jártam!

A középiskolás és egyetemista korosztály észrevette ezt és egyet is értett abban, hogy a hajviseletek nagyon egyformák napjainkban. A legtöbb frizura szerintük is barna vagy szőke és egyenes. Volt, aki igazolta a fentebb leírtakat és kiemelte a balayage technika népszerűségét, de akadt olyan is, aki szerint új divathullámként a vörös hajszín is egyre többször fellelhető a frizurákban, egy másik lány pedig azt mondta, ő frufrukkal is gyakran találkozik. Abban viszont mindannyian egyetértettek, hogy egyedibb, extrább színű és fazonú hajviseleteket már csak nagyon ritkán látnak. Saját hajukat nézve pedig a legtöbben arra jutottak, ők is inkább a többségbe tartoznak.

Kíváncsi voltam arra is, ők mit gondolnak, miért lehet ez? 

Elsőre mindenki a divatot, az aktuális trendet emelte ki. Ezek szerintük is a közösségi médiában terjednek, a hírességek és az influencerek által. A többség ugyanis rajtuk lát meg egy frizurát, rájuk szeretne hasonlítani, ezért legközelebb azt a hajat kéri fodrászától. Ezt pedig az is igazolja, hogy a megkérdezettjeim többsége az Instagramon néz körül frizurák tekintetében, de a Pinterestet is sokan használják erre a célra.

Ugyanakkor szerintük azért is követjük a trendeket, mivel általuk könnyebben érezzük magunkat egy közösség tagjának, másrészről pedig félünk attól, mások mit fognak rólunk gondolni, ha olyan frizurát csináltatunk, ami kitűnik a tömegből. Éppen ezért ebből a kialakult "egyhangúságból" a kilépés szerintük nehéz, többségük csak apróbb lépésekre szánná el magát, például melírra, göndörítésre vagy hajhossz változtatásra, a feltűnő, új színek felé viszont csak nagyon kevesek nyitnának.

Kimondhatjuk tehát: Elterjedtek az ugyanolyan frizurák. De vajon mit mond erről egy fodrász? Megkérdeztem!

"Szerintem is kevesen mernek extrém hajat bevállalni. Az én vendégkörömben, ami elég nagy, csak 1-2 olyan vendég van, akinek szivárvány színt, esetleg kék vagy rózsaszín hajat festek."

Miért lehet ez?

"Talán ez azért lehet, mert félnek, hogy nem lehet vissza csinálni, ha nem sikerül jól vagy ha megszólják őket a munkahelyen emiatt."

Szerinted hogyan lehetne ezt a mára már talán kiveszett egyediséget visszahozni a társadalomba, a frizurákba?

"Szerintem nagyon fontos, hogy ajánljunk hajstílusokat a vendékeknek és mindenki egyéniségéhez megfelelő frizurát csináljunk a sablon helyett. Merjen a fodrász alkotni és legyen hatással a vendégre. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha ajánlom, akkor elfogadják, mert megbíznak bennem. Tehát a fodrászokon is múlik, hogy ne legyenek sablon frizurák."

Összesítve tehát...

 A mai frizurák bár színeikben és fazonjaikban gyakran egyformák, mégis ott rejtőzik bennük az egyediség lehetősége. Ne féljetek tehát változtatni, legyetek bevállalósak, hallgassatok fodrászaitokra. De ami a legfontosabb, mindig maradjatok önmagatok! 

Forrás: HJI