Keresés

Környezettudatosság a fodrászatban 5+1 tipp

Egy igazán fontos témát jártunk körbe: környezettudatosság a fodrászatban.

A környezettudatosság az utóbbi pár évben – valószínűleg a médiában és a közösségi oldalakon megosztott elképesztő és elborzasztó képek láttán, – szerencsére nagyon is középpontba került. A hírekben már kongatják a vészharangot: itt az idő, hogy mindenki a maga módján hozzátegyen ahhoz a bizonyos nagy egészhez, és a tőle telhető környezetbarát megoldásokat válassza a pazarló életvitel helyett. Nem álszentségre szólítunk, csak egy kis odafigyelésre, hogyan érdemes környezettudatosan gondolkozni egy-egy fodrászatban. Bíró Balázs fodrászmesterrel beszélgettünk a témáról, aki pár éve kezdett el igazán tudatosan foglalkozni a környezet védelmével és az ennek alávetett szalonmunkával.

Semmi baj, ha még csak ismerkedsz a témakörrel, már ez is nagyon jó, hogy érdeklődsz ez iránt és felismerted azt, hogy te is mennyi mindent tudsz tenni mikrokörnyezetedben. A sikerélmény érdekében azt javasoljuk, kis lépésekben haladj, hirtelen ne akarj mindent meglépni egyszerre, hiszen a nagy változásokhoz idő kell. Viszont az a jó hírünk, hogy ha egyszer a változás útjára lépsz, akkor többé attól senki és semmi nem tántoríthat el, mert látni fogod, hogy a legtöbb dolog nemhogy nem kerül plusz energiába, hanem még a gondolat is feltölt, hogy tettél valamit a bolygóért, a felnövekvő generáció jövőjéért. Nagy szavak ezek, de mikor már a saját bőrünkön érezzük a változást, akkor érdemes elgondolkozni, mi lesz az utánunk felnövő generációval, majd sorban a többiekkel…

Egy szó, mint száz, Bíró Balázsnak van 5+1 tippje, hogyan érdemes belefogni a fodrászatban a környezettudatos létbe, hogy abban sikerélményünk legyen.

Környezettudatosság a fodrászatban 5+1 tipp

#1 Szelektív hulladékgyűjtés

Talán ez az első és legfontosabb lépés. Amennyiben megoldható, ne habozzunk, kezdjük el a szemét szelektív gyűjtését. Külön a papír, a műanyag és fém, illetve a kommunális hulladék. Ha megoldható a haj külön gyűjtése, azt is érdemes megtenni. Több cég még akár pénzért fel is vásárolja és elszállítja azt a szalonból.

#2 Műanyagmentes kiszolgálás

Első körben a szívószálat, a PET-palackot és az egyszer használatos műanyag poharakat mellőzzük, és szerezzünk be üvegpoharakat, illetve egy víztisztító kancsót, melyből friss és szűrt csapvízzel kínálhatjuk vendégeinket. A szűrő cseréjekor ugyan műanyag hulladékot termelünk, de nem mindegy, hogy 150 literenként egy 8×10 cm-es műanyag darab landol a műanyagos szemetesben, vagy naponta 3-4 1,5 literes PET-palack, szívószál és tömérdek műanyag pohár.

Tipp: ha beledobsz egy citromkarikát, máris sokkal menőbb az összkép!

#3 Mérsékelt vízfogyasztás

Használj spórolós vízcsapot. Mutatjuk, mit tud:

#4 Mérsékelt áramfogyasztás

Használj mozgásérzékelős villanykapcsolót a félreeső szobákban és a mellékhelyiségekben, illetve meglévő izzóidat cseréld energiatakarékosra. A váltást célszerű akkorra időzíteni, mikor kiégett a meglévő garnitúra, így legalább ezzel nem terheled duplán a környezeted.

#5 Műanyag szemét minimálisra csökkentése

Csak pár tipp, ami valószínűleg mindenkinél kivitelezhető. A munkában törekedj a műanyag szemét minimalizálására, például használd többször a gumikesztyűt. Ha minden használat után behintőporozod, majd kifordítva leteszed azt, egy következő használatkor szinte új gumikesztyűvel tudsz dolgozni. Vezesd ki az egyszer használatos nejlon beterítőt, helyette használj több maradandót, és ezeket használat után mindig töröld le, bizonyos időközönként pedig mosd ki!

Ha többször eszel a szalonban, akkor rendszeresíts pár műanyag dobozt vagy zárható üveg edényt, és abban kérd az elviteles menüd, hogy a sarokról hozott és nagyjából 10 percet használt műanyag dobozkák számát is a minimálisra csökkentsd.

+1 tipp: Roller

Ha megoldható, járj a szalonba tömegközlekedéssel, esetleg rollerrel, vagy ha kollégáddal megoldható, akkor autós „gyűjtőfuvarral”. Egyrészt így nem készülsz ki idegileg minden reggel a forgalomban, másrészt ezzel a tettel is óvod környezeted.

Környezettudatos szalonvezetés

Ha nem tudod, hogy egy adott témában mitévő legyél, akkor gondold végig a folyamat környezeti hatását és lehetőleg a kisebb rosszat válaszd.

Mivel egy fodrász nem egy átlagos időt tölt a munkahelyén: minimum 9 órát általában, ezért kell egy olyan berögződés, ami hosszútávon is fenntartható. Ha neked lenne még pár tanácsod, mindenképp írd meg nekünk a Fodrászinfó Pro csoportban, hogy bővíthessük cikkünket.

Szakmai háttér: Bíró Balázs

Képek: Pinterest