Keresés

Lisap terjeszkedés a Parisienne felvásárlásával

Következő interjúnkban a Lisap terjeszkedés hogyanjáról olvashattok!

A Lisap terjeszkedés már korábban volt hír oldalunkon: eszerint a Lisap felvásárolta a Parisienne Italia céget. Ennek kapcsán volt alkalmunk Alessandro Locatellivel, a tulajdonos család képviselőjével, és Isabella Tundoval, a Parisienne egykori export menedzserével egy interjút készíteni. Fogadjátok szeretettel!

Pár szóban a Lisap terjeszkedés mértékéről

Olaszországban nagy port kavart a szépségipar professzionális szegmensében a hír, mikor bejelentésre került, hogy a Lisap felvásárolja a Parisienne Italia céget. A sztori már önmagában is érdekes, hiszen két olyan cégről van szó, mely korábban konkurált egymással, így külön figyelemmel kísérendő, hogy ez a két cég hogyan tud egy egységesen és rentábilisan tovább működő cégcsoporttá nőni. Mikor megkaptuk az infót, hogy Isabella Tundo, a Parisienne egykori export menedzsere és Alessandro Locatelli, a Lisap export vezetője Magyarországra látogat, kaptunk az alkalmon, hogy összehozzunk velük egy beszélgetést. A nemzetközi történések mellett természetesen arra voltunk kíváncsiak, hogy az immáron, a Lisap Group alá tartozó 9 professzionális és 12 lakossági termékkategória miként fog megjelenni a magyar piacon, a Hair Profession Kft. forgalmazásában. Az interjúra velünk tartott Szalai Ákos is, az utóbb említett cég ügyvezetője és a Lisap hivatalos importőre is.

Alessandro Locatellivel, a tulajdonos család képviselőjével beszélgettünk

Idestova fél éve történt a felvásárlás. Mi történt azóta? Hogyan kell elképzelnünk egy összeolvadást, a Lisap terjeszkedését?

Alessandro Locatelli: Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy egyesítsük a két céget, gyakorlatilag minden szinten. Jelenleg a gyártás felülvizsgálata és összehangolása az egyik legfőbb feladatunk: célunk a munka ésszerű átcsoportosítása, így a két gyárban annak a termelése lesz, amiben az adott egység a legjobb. A hajfestékek teljeskörű gyártását a Lisap gyár, míg a hajtógázas- és hajápolási termékekét a Parisienne veszi át. A gyártás során nagy gépeket, gyártósorokat, automatizált rendszereket használunk. Mindkét cégnek megvan az erőssége, ezt kihasználva megpróbáljuk a legjobbat kihozni a gyártásból. A gyártási kapacitás sokkal nagyobb a Parisienne gyárnál, így ők lesznek a fő gyártóhelyszín. Hajtógázas termékekből jelenleg 6 millió darabot tudunk ott gyártani egy év alatt, mely még növelhető is.

Mi volt a Lisap célja ezzel az akvizícióval?

Alessandro Locatelli: Egyértelműen a növekedés. Ezzel az akvizícióval a Lisap Group nagyobb bevételű és termelékenységűvé vált, ami nincs kiszolgáltatva a befektetői nyomásnak. Emellett a Parisienne felvásárlása új piacokat is nyitott a cégcsoport számára. Ha tetszik, ez egy előre menekülés a meglévő feltételek mellett: cégeink egyesülve továbbra is a családi vállalkozás szellemét viszik tovább a jelenlegi munkaerő megtartásával.

A Parisienne és a Lisap milyen hasonló értékeket képvisel?

Isabella Tundo: Mind a két cég 70 éve van a piacon, és mindkettő családi vállalkozásként született. Úgymond ez már az identitásuk része. A Parisienne és a Lisap egymás mellett növekedett, mindkettő megélte a jó és rossz időket egyaránt, és nagyon termelékenyek a gyártás szempontjából. Olaszországban mindkét márkának már szinte történelmi múltja van.

Érdemes friss szemmel ránézni a Lisap márkára: teljesen megújult, a mai divat szerinti professzionális termékeket kínál a fodrászoknak

Volt esetleg korábban rivalizálás a két cég között?

Isabella Tundo és Alessandro Locatelli: Természetesen. Mivel két nagyon hasonló, egymás mellett növekvő cégről van szó, ezért nyilvánvalóan voltak.

Ennek tükrében a Parisienne dolgozói hogyan fogadták a hírt, és hogyan élik meg a változást?

Isabella Tundo: Mikor még nem tudták, hogy mi lesz, csak látták a Lisap küldöttségét a felmérések során, mindenki aggódott. Természetesen a hivatalos bejelentés előtt a dolgozók már tudták, de volt bennük egy nagy adag bizonytalanság is, hogy mi lesz a munkájukkal.

Alessandro Locatelli: Már a bejelentés előtt tájékoztattuk és biztosítottuk a Parisienne dolgozóit arról, hogy a munkahelyek megtartása, és a hagyományok ápolása, tehát a családi vállalkozás alapjai változatlanok. Nyilvánvalóan a változás átszervezésekkel és kompromisszumokkal is jár, de kitűzött célunk, hogy megtartsuk a Parisienne alkalmazottjait és klienseit, hiszen ez a cég öröksége.

Reális cél lehet, hogy a két márka termékei megjelenjenek azokban az országokban, ahol még nincs ott?

Alessandro Locatelli: Igen, abszolút. Egy nagyon sikeres projekt lehet ebből, hogy a két gyár együttműködik. A Parisienne-nek és a Lisap-nak is vannak olyan országai, melyekben még nincsenek jelen, de ez az egyesülés közös piacot adhat a termékeknek.

A Lisap a Cosmoprof Bologna rendezvényen ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját

Úgy tudom, a Parisienne alá 9 professzionális és 12 lakossági termék tartozik. Melyek ezek?

Isabella Tundo: Az egykori Parisienne portfóliója igen széles, hiszen mi mindig is arra törekedtünk, hogy minden igényt ki tudjunk elégíteni a professzionális és a lakossági felhasználású szépség- és hajápolási termékek piacán. Márkáink a professzionális vonalon a Black Professional, Niamh Hair Concept, Parisienne Professioanl, Claire Fontaine, Dandy, Evelon Pro, Allwaves, Rebeel, Nutri Elements. Lakossági vonalon pedig: Lin Exance Semi di Lino, Evelon, Cinque Stelle, L’Acetone, Latte D’Asina, Fiorile, Naif, Leniped, Elf, Parisienne, Pit Stop.

Ezt a fajta „termék-összefésülést” hogyan lehet elkezdeni?

Alessandro Locatelli: A Parisienne egyik erőssége, hogy ők úgy születtek, mint cég, hogy egyből több márkát gyártottak és forgalmaztak. Miközben mi a Lisap-nál egy márkával indultunk, majd egészült ki a szortiment a DCM-mel. Így a termékportfólió kialakításában nagyban hagyatkozunk a Parisienne tapasztalataira is. Arról viszont nincs szó, hogy a portfólió bármelyik brandjét megszüntetjük.

Megújult szortiment, mai külső: ez a Lisap Milano, ami Magyarországon is elérhető a Haj-Ker Sziget forgalmazásában!

Az egyesülés kapcsán a magyar fodrászok számolhatnak azzal, hogy új márkák jelennek meg a piacon?

Szalai Ákos: Mindenképpen, de a bevezetést úgy készítjük elő, hogy a termékeket nagyon gondosan pozícionáljuk, így elkerülhetjük azt, hogy a népszerű Lisap márkánknak például egy konkurens termékét kezdjük el forgalmazni. Úgy látom, hogy ez a bővülés számunkra inkább új útvonalakat ad: több szegmensét tudjuk megszólítani a hazai fodrászpiacnak, és így mindenki megtalálja azt a jó minőségű és neki kedvező árú terméket, amivel képviseltetni szeretné magát a szalonjában. Azt gondolom, hogy a Rebeel és az Allwaves mindenképp két olyan brand, amivel meg kell ismertetni a hazai fodrászokat is. Mi is már teszteljük a termékeket, hogy lássuk, mire is képesek ezek az anyagok.

Ki hogyan tekint a jövőre?

Mindannyian nagyon optimistán, ha nem nézzük azt, ami most jelenleg történik a világban. Covid, háborús helyzet, nyilván ezek rányomják a bélyegét egy cég hangulatára és jövőképére is, ettől függetlenül nagyon pozitívan állunk mindenhez. Reméljük, hogy lesz végre egy békés időszak, amikor lehet újra nyugodtan dolgozni.

Alessandro Locatelli: Mivel a Lisap Group brandjei világszinten jelen vannak, ezért valahol mindig történik valami. Ha azt nézem, hogy az utóbbi időben ki maradt meg a piacon, akkor nagyon pozitívan állok mindenhez, és azt remélem, hogy úgy fog minden történni, ahogyan az a legjobb legyen.

Képek: Lisap Milano