Keresés

Malik Leila új fodrászszalonba költözött

Malik Leila elhagyta a Marosfalvi Hair szalont. Új utakon, erről mesélt nekünk!

Malik Leila fodrászmester leginkább a Wellás fodrászoknak lehet ismerős, hiszen pár éve már a szalonmunka mellett Beauty Coach-ként tevékenykedett a cégnél. De most nem ezért kerestük fel, hanem egy sokkal izgalmasabb dolog miatt, hiszen Leila, a Marosfalvi Hair egyetlen tetoválatlan fodrásznője 5 év után elhagyta a Marosfalvi Hair csapatát és saját vállalkozásba kezdett. Kíváncsiak voltunk döntésének okaira és arra is, merre vezet az útja.

Váltásodnak van köze a Wella – Glamorous Team – Goldwell megújuláshoz?

A legkisebb mértékben sincs köze hozzá. Én a Haircare Professionals-tól, azaz a mostani Glamourous Team-től rengeteget tanultam. Részt vehettem több olyan képzésen, ami érintette a kereskedelmet, marketing és kommunikáció témakörét. Ezeket az ismereteket nagyon jól tudtam alkalmazni az üzletvezetői munkakörömben és a mai napig sokat profitálok belőle. Szerencsésnek vallom magam, hogy kiemelt figyelmet kaptam tőlük.

Hány évig dolgoztál a Marosfalvi Hair szalonban?

Idén decemberben fogja ünnepelni a Marosfalvi Hair 5. szülinapját. Én a nyitást követő harmadik hónapban csatlakoztam a csapathoz.

Miért most jött el a váltás ideje?

Én sosem akartam vállalkozni. Tisztában vagyok azzal, hogy igazán jól nem lehet egy személyben üzemeltetni és benne dolgozni egy vállalkozásban. Ez egy összetett feladathalmaz. Senki nem rendelkezik egy személyben olyan képességekkel, amik elengedhetetlenek egy sikeres vállalkozáshoz. Gondolok itt arra, hogy egy művész ritkán ért a számokhoz; nem tölti azzal az idejét, hogy bonyolult üzleti számításokat végezzen; hogy otthon legyen az árképzésben; hogy értsen a marketinghez; vagy megfelelően kommunikáljon a kollégáival és tudja motiválni őket. Szerintem akkor tud jó lenni egy vállalkozás, ha mindenki azt csinálja, amiben jó és teret ad a másiknak, aki viszont másban jó. Ehhez szükség van önismeretre és elfogadásra, ami sosem könnyű. ? Most találtam meg azokat az embereket, akikkel bátran vágok bele a vállalkozásba, itt senki nem akar más lenni, mint aki valójában és a cél egy, amiért mindannyian teszünk, hogy elérjük.

A Marosfalvi csapat mit szólt a lépésedhez? Ez egyik napról a másikra történt?

Nem. Az első két-három évem nagyon produktív volt. Laci (Marosfalvi László, a Marosfalvi Hair tulajdonosa – a szerk.) hatalmas mozgásteret adott, hogy elsajátítsam azokat az ismereteket, amiket most nagyon jól hasznosítok. Rendkívül jó volt a kapcsolatunk, rengeteg jó ötlet született meg bennem és benne is. Nem voltunk féltékenyek egymásra. Én nagyon akartam a Marosfalvi Hair sikerét, ő pedig egy fantasztikus ember, akinek hajmeresztő ötletei vannak, amikről idővel mindig kiderül, hogy korszakalkotók.

Például az egyik megbeszélésen felvetettem a HTK ötletét, amit a Szabó Imre szalonból emeltem át. Ott nagyon jól működött a belső képzés, nem véletlenül a mai napig a legjobb hírű akadémiája a szakmának. Nem fogadta az ötletet senki kiemelkedő lelkesedéssel, de a Laci egy nap köré álmodott valamit, amit most már mindenki ismer, egy nagy szakmai közösséggé nőtte ki magát. Ezt nagyon becsülöm a Laciban, különleges látásmódja van. Meglátta ebben az ötletben is azt, amitől szuper tud lenni, nem pedig középszerű. Az utóbbi két évben valami megváltozott a levegőben, belőlem elfogyott a lendület, a hit és a vonat robogott tovább, én pedig csak utasként zötyögtem állomásról, állomásra. Ebből az enerváltságból ébredtem fel idén és döntöttem el, hogy váltok. Nem lepődött meg rajta a Laci sem, lehetett érezni, hogy ennek a leválásnak most jött el az ideje.

Még egy korábbi interjúban azt mondta rólad Laci, hogy a csapatból egyedül neked nincs tetoválásod. Ez azóta változott?

Nem, nem változott és úgy hiszem nem is fog! Nagyon sok szép tetoválás van, a Laci testvére is tetoválóművész és tátott szájjal nézem a csodálatos alkotásokat, amiket készít. Én egy konzervatív nevelést kaptam gyerekkoromban, nem tudom elképzelni az önkifejezés ezen módját magamon. Mellesleg lassan az a különleges, ha valakin nincs tetoválás és rám mindig is jellemző volt, hogy három út közül a negyediket választom, tehát kilógok a sorból! ?

Malik Leila és kolléganői: Nemes Andrea és Prockl Petra

Úgy tudom, két volt kollégáddal nyitottatok új üzletet. Mesélj a csapatról. Kik ők és milyen szakmaiság jellemző rájuk?

Egész pontosan három. Ők mindannyian a Szabó Imre szalon csapatának tagjai voltak anno: Nemes Andrea, Szabó Vanda és Prockl Petra. Az Andival és a Vandával tizenöt évig dolgoztunk egy szalonban. Ismerjük egymást nagyon! ? Amikor Lacinál dolgoztam, akkor is tudtunk egymásról, nem szakadt meg köztünk akkor sem a kapcsolat. Nemes Andi egy fantasztikusan szenvedélyes fodrász. Lázasan követi az újabb és újabb trendeket. Egy rendkívül önazonos és hiteles ember. Csodálom a munkáját. Vanda egy végletekig precíz és megbízható ember, kiváló üzleti érzékkel van megáldva, bármikor rábíznám a lottó főnyeremény kezelését! ? Petra pedig az üzlet szíve-lelke. Folyton mosolyog és nincs számára lehetetlen! ?

Miért éppen velük folytatod a pályád?

Azt gondolom, ebben a csapatösszetételben nagyon sok lehetőség van. Amint már említettem, szerintem egy sikeres vállalkozásban több mindenhez kell érteni, de ez nem koncentrálódhat kizárólag egy emberre. Itt mindenki kiemelkedően jó abban, amit csinál.

Hol van az üzlet és milyen koncepció szerint alakítottátok ki?

Budapesten, a II. kerületben a Lajos utca 4-6 szám alatt vagyunk. A szalon belsőépítészetileg pazar, elegáns és finoman eklektikus. A vendégkörünk is jellemzően a divatot követő, finom, elegáns, jó ízlésű emberekből áll. Határozottan az elit szó jut eszembe a miliőről.

Exkluzív fodrászat Buda szívében

Ki a legfőbb célközönségetek? Esetleg meglévő vendégkörötök is követett titeket?

Rengeteg olyan vendégünk van, akik hűségesen járnak hozzánk tíz, húsz vagy akár ennél is több éve! ? Nem gondolnám, hogy ez a szerencsén múlik, ebben tudatos munka és építkezés van. A volt mesterünk egyik aranymondása is így hangzik: „aki elégedett a munkájával, az elindult a lejtőn”. És milyen nagy igazság ez. Nem csak üres, elcsépelt frázis, mi valóban folyamatosan képezzük magunkat. Nekünk kiemelkedően fontos, hogy maximálisan és a lehető legjobban kiszolgáljuk a vendégeink igényét. Ez egy csodálatos szakma, az, hogy mosolyogva áll fel a székből a vendég, az, hogy azonnal van a befektetett munkádnak eredménye és minden órában egy újabb sikerélménnyel gazdagodsz, páratlan élmény nap mint nap.

Milyen termékekkel kezdtetek el dolgozni?

Ez még egy bizonytalan terep. Nekem az elmúlt húsz év során lettek favoritjaim, van olyan márka, amit nagyon ismerek és szeretek. Egyelőre szabadúszó vagyok, ennek minden előnyével és hátrányával. Szeretnénk egy márkához csatlakozni, de még nem tudjuk, hogy kivel lehetne sikeres és produktív a kapcsolatunk.

Vannak-e olyan szakmai dolgok, amiket eddig a Marosfalvi üzletben nem tudtál megtenni és most az új üzletben minden további nélkül megvalósíthatók?

Teljesen más. Eddigi pályafutásom alatt, minden esetben háttérmunkát vállaltam. Most ott vagyok a kollégáimmal a fronton. Nem bújhatok senki szoknyája mögé és háríthatom át a felelősséget. Rengeteg feladat vár ránk, amik elvezetnek minket a céljaink felé. Nagyon izgalmas és felemelő érzés a jelenben lenni és részt venni egy vállalkozás felvirágoztatásában. Ez az én gyerekem is, nem csak dadus vagyok! Rajtam is múlik, hogy mivé növi ki magát! ?

Milyen nexusban maradtatok a Marosfalvi Hair csapatával?

Én azt gondolom, hogy hű maradtam magamhoz és korrektül intéztem az elválást, ebben a Laci maximálisan partnerem volt. Csendben, békében zajlott minden. Bennem nem változtak az érzések, én most is nagyon bírom a fiúkat, remélem az érzés kölcsönös! ?

A szakmai alapokat Szabó Imrétől tanultad. A technikai fogások mellett milyen alapszabályokra tanított téged Imre?

Míg élek hálás szívvel gondolok a volt mesteremre. Szabó Imre a mai napig számomra az etalon. Tőle tanultam azokat az alapokat, amik nélkül most biztosan nem itt tartanék. Emlékszem, amikor végeztem a Dallos Idában (Volt Dallos Ida Ipari Szakmunkásképző Intézet, mai nevén Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnáziuma – a szerk.) 1998-ban SZKT bajnokként, azt gondoltam magamról, hogy én vagyok a legszuperebb fodrász, aki erre a bolygóra született, nagyon elégedett voltam magammal, ünnepeltek a volt oktatóim a felkészítő tanárom, Harza Rozália és az egész iskola, hogy ezen az országos bajnokságon, három külön szám mellett az összesített első helyezést is elnyertem.

Gondolhatod, mekkora arccal mentem be az első interjúra a Belgrád rkp.-i szalonba. Imre türelmesen végighallgatta az öntömjénezésem, majd azt mondta, holnap gyere be hétre, meglátjuk, mit tudsz. Mondanom sem kell, sírva mentem el minden nap az üzletből, mert a söprögetésen és hajmosáson kívül nem igazán bízott rám komolyabb feladatot. Nyolc órákat álltam mögötte és néztem ahogyan dolgozik, majd szép lassan leesett, hogy semmit nem tudok. Így indult a pályám nála, nagyon magas elvárása volt velünk szemben, viszont sosem fukarkodott a dicsérettel, ha arra valóban rászolgáltunk.

Képek: Malik Leila Saloon

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)