Keresés

Coaching fodrászoknak: Malik Leila interjú

Malik Leilával a munkájáról, a coaching világáról beszélgettünk.

Malik Leila 20 éve fodrász, aki egy speciális terepen nyitott új vállalkozást, amiben fodrászoknak tart coaching foglalkozást. A fodrászmester az önismeret útvesztőiben való eligazodás mellett kiemelten fontosnak tartja, hogy a szakemberek szerethető és összetartó közegben legyenek. Ha ez megvan és vágyaik is ki vannak elégítve, akkor tudják munkájuk során a maximumot nyújtani. A coaching fodrászoknak és fodrász csapatoknak éppen ebben segít! Ha van pár perced, olvasd el az interjút és mélyedj el ezekben a gondolatokban!

Önmagunk megismerése hogyan segítheti fodrászként mindennapjainkat?

Majdnem minden fodrász fiatalon csöppen bele abba, hogy emberekkel foglalkozzon nap, mint nap. Ez egy összetett és felelősségteljes feladat. Az önismeret és a coaching éppen ezért kiemelten fontos nekünk fodrászoknak. Ha csupán a környezetünk visszajelzése alapján kezdjük el definiálni magunkat, az egy irreális önképet ad(hat). Amikor mindig másoknak próbálunk megfelelni, ahelyett, hogy a belső hangra figyelnénk, torz képet kaphatunk. Ehelyett inkább érdemes a belső hangra figyelnünk, ami megmondja, mi az, ami minket igazán motivál, amiben jól tudjuk magunkat érezni. Nagyon fontos, hogy felismerjük, melyek a mi valódi, személyes igényeink. Mondjuk ki magunknak, mitől vagyunk boldogok és elégedettek. Mi az utunk, mi felé szeretnénk haladni. Önmagunk megismerésére nagyon jó eszközök vannak. Mind a mély pszichológiában, mind az egyéni és csoportos coachingban.

Maradjunk eredeti témánknál, a coachingnál. Mi a különbség a csoportos és az egyéni coaching között?

Az egyéni coaching arra van, hogy az egyén megismerje és definiálja önmagát. Ez egy motiváló, aktivizáló, frissítő „utazás”. Coachként az a célunk, hogy lendületbe hozzuk az ember. Ez nem mély pszichológia, a coaching egy könnyedebb műfaj. A pszichológia mélyre nyúlik, feldolgoztatja a múltat és abból kezd el építkezni. A coaching pedig éppen az aktuális helyzetre fókuszál, azt segít rendezni. A coaching során használható kérdőívek (pl. DISC) a folyamat elején segítenek beazonosítani, éppen hol is tartunk. Tehát ez csak egy aktuális képet ad, ami fél éven után elképzelhető, hogy egy új kitöltés során más eredményt ad. Egy-egy tesztnél sokkal gazdagabb és hatékonyabb a coaching eszköztára. A közös munka során felismeréseket teszünk, ezzel támogatjuk az egyéni célok elérését. A csoportos coaching egészen más, ott a csapatdinamikát finomítjuk, teamet kovácsolunk közös munkával, mindezt persze játékokon és érdekes feladatokon keresztül érjük el.

Hogyan kerültél kapcsolatba a coachinggal?

Húsz éve dolgozom csapatban. Voltam alkalmazott nagyon sokáig a Szabó Imre szalonban, aztán üzletvezető a Marosfalvi Hair-ben és most tulajdonos vagyok a saját szalonomban. A coachinggal még nagyon régen, a Szabó Imre szalonban ismerkedtem meg, ahol Pataki Katalin immáron coach kolléganőm tartott nekünk egy foglalkozást. Nagyon jó, ötletgazdag, játékos feladatokkal igyekezett a csapatunkat építeni. Ezeken a gyakorlatokon keresztül önmagunkat és a kollégáinkat megismertük, nagyon jó felismeréseket tettünk. Coachként visszatekintve azokra az élményekre, pontosan látom, hogyan működött ez a folyamat. Nagyon sok eszköz van, amivel kreatív, pozitív hangulatot tudunk teremteni az üzletben és végtére is, ez a cél a közös munka során.

Coaching fodrászoknak Malik Leilával

Mit gondolsz, fodrász specifikusan mely szalonoknak lehet szüksége csapat coachingra?

Mindegyiknek, ahol van közös cél, és ahol igény van egy jól prosperáló jó atmoszférájú üzletre. Tulajdonos részről célunk lehet egy önállóan jól működő egység létrehozása, ahol nem csak akkor folyik a munka, ha éppen bent vagyunk és nem csak akkor vidáman mindenki, ha mi távol vagyunk.

Nekem az a tapasztalatom, hogy egy szalon felépítése, egy csapat kialakítása ritkán szokott nagyon tudatos lenni. Általában ez úgy történik, hogy van egy nagyon ambiciózus tulajdonos, aki megálmodik egy hangulatot, amihez lelkes csapattagokat keres. Majd eltelik 1-5 év és a kezdeti dinamika lelassul, beszürkül, leáll, az üzlet elkezd stagnálni. Bár ez egy természetes folyamat, egy coach mégis át tudja segíteni a szalont a nehézségeken. Az ok a tulajdonos részéről általában az, hogy folyamatos problémamegoldáson dolgozik, ezért nagyon kevés energiája marad arra, hogy örömét lelje a munkában. Minden erejével azon van, hogy a szalon hozza a remélt forgalmat, jó hangulat legyen, jó csapata legyen, ami kivételes és egyedi színfolt a piacon. A kollégák ehhez képest azt látják, hogy a főnökük nagyon gondterhelt, morcos, követelőző, netán kötekedő is, hiszen nekik nincs meg az a cél, ami felé a tulajdonos szeretne haladni. A hétköznapi problémák és gondok elmorzsolják ezt az energiát.

Ezeket a félreértéseket nem a gonoszság vagy a kapzsiság indukálja, hanem sokkal inkább a megfelelő párbeszéd hiánya. Egy coaching során meg lehet szólaltatni mindenki legigazibb és legpozitívabb hangját. A mi munkánkban nincsen hibalistázás. Nincsen jó vagy rossz, hanem ilyen és olyan van. Ez nagyon jól tudja az embert segíteni abban, hogy az önostorozáson túl elinduljunk egy építő folyamat felé. Az irányított párbeszédek és játékok csodás felismeréseket tudnak hozni. Újra vagy végre először ki tud alakulni egy közös cél, meg lehet osztani a feladatokat, egy kreatív együtt gondolkodás segít visszaállítani a szalont arra a pályára, amire eredetileg szánták. Segít a kiürült tartalékok feltöltésében, a megfásultság megszüntetésében.

A COVID a fodrász szalonokban jelentkező problémákat felnagyította?

Természetesen. A COVID a szépségipari szektort is különösen nehéz helyzetbe hozta. Most égetőbb az összefogás és a csapatmunka igénye, mint valaha. Mindenki nagyon vágyik a megerősítésre és fontos az is, hogy mindenki lássa, nincs egyedül a problémájával. Egy közösség tagjai vagyunk, hasonló problémáink vannak, hasonló gondokkal küzdünk, és ezek a felismerések meg tudják erősíteni az embert. Nagyon fontos összezárni és csapatot alkotni, ami egy jó háttérországot biztosít mindenkinek ebben a bizonytalan helyzetben. Ilyenkor fontos tanulni, építkezni, előre felé menni, nem pedig belesüppedni abba, ami van.

Mi a helyzet az egyszemélyes szalonokkal? Velük ki törődik?

Megvan az alapos okuk a kollégáknak, hogy így döntöttek, de nekik is vannak kérdéseik a szakmáról, önmagukról, a jövőjükről. Ebben tud segíteni egy személyes coaching, és javaslom, hogy csatlakozzanak egy-egy jó fodrászközösséghez, pl. a Fodrászinfó Prohoz, ahol egy támogató, egymást segítő csapat tagjai lehetnek.

Mik a coaching folyamat lépései és ennek a közös munkának milyen hatása lehet a szalon életére vonatkozóan?

Nekem nagyon fontos, hogy a személyes találkozó előtt megismerjem a tulajdonost, a kollégákat, a folyamataikat, az üzlet lehetőségeit. Ez alapján tudok egy személyre szabott programot összeállítani. Akár egy alkalom is be tudja indítani a gépezetet, de a reális és várható eredményt 3-4 alkalom tudja elhozni. Ennyi idő alatt bele is tudunk helyezkedni és így nem csak elindítom a folyamatot, hanem speciális gyakorlatokkal sikeresen fenntartom ezt az állapotot. Egy alkalom inkább még a tanácsadás kategória, amiben én annyira nem hiszek.

Az egyalkalmas tanácsadás műfajába még Wella trénerként kóstoltál bele. Milyen tapasztalatokat szereztél abból a munkából?

Wella trénerként egy alkalmas coaching tanácsadásokat tartottam, ami kevésnek bizonyult. Ez az idő éppen a folyamat beindítására elég, de ahhoz nagyon kevés, hogy végbe tudjon menni a folyamat. Megvan a lelkesedés, beindul, elkezdődik… Aztán szép lassan lecseng, ellaposodik. A mi segítségünk abban áll, hogy a folyamat során szerzett felismeréseket masszívan be lehessen építeni a mindennapokba. Fontosnak tartom, hogy minden embert megismertessünk egymással, illetve minden kolléga megismerje a saját képességeit. Mivel nagyon sokfélék vagyunk, mindenki mást szeret, mindenkinek van egy kedvenc feladata, munkafolyamata. Viszont, ha ezt nem ismeri fel és/vagy nem kommunikálja, akkor erről más nem tud. Márpedig nagyon sokat tud adni a csapathoz, ha ezt ő végezheti és hagyjuk, hogy csinálja. Így tud a legjobban hozzátenni a csapathoz. Így lesz belőle kerek egész.

Van ezzel kapcsolatban sikersztori a tarsolyodban?

Igen, sok ilyen volt már. Az egyik kedvencemet elmesélem. Voltam egy olyan szalonban, ahol nagy volt az átmenő forgalom, és nagyon sok férfi vendég tért be. Mindenki mindent csinált. A csapat egyik hölgy tagja nem szerette a férfi hajat készíteni, viszont gyönyörűek voltak az általa alkotott női hosszú hajak. Neki ebben volt elképesztően különleges tehetsége. Csakhogy ezt nem ismerte fel sem a tulajdonos, sem ő maga és emiatt szenvedőként vett részt a mindennapokban. Nem szeretett bejárni, nem volt ez öröm neki. Mikor ezt sikerült kideríteni és kifejteni, majd ehhez passzoló feladatokat kapott, rendesen kivirult. Innentől kezdve boldogan járt be dolgozni, nem zsörtölődött.

Ehhez a felismeréshez jól irányított kérdések kellenek, és az, hogy bátran el merje mondani, mire is vágyik, mit szeretne. Eleinte ő sem tudta megfogalmazni, mi nem tetszik neki. Ez a pár alkalom kellett ahhoz, hogy megismerjük őt és ő is meg tudja ismerni saját működését. Coachként így nekem is könnyebb stratégiát építenem és támogatnom a csapatokat abban, hogy lendületbe kerüljön újra az üzlet.

Mi van akkor, ha valaki nem akarja, fél esetleg ettől a folyamattól?

Ezt el sem tudom képzelni. Abból indulok ki, hogy amikor én még alkalmazott voltam és úgy kaptunk egy hétvégét, én ezt ajándéknak éltem meg. Ez nem mély pszichológia, hanem csapatépítő játékok sora, amiken keresztül észre sem vesszük, hogy éppen benne vagyunk egy folyamatban. Egy olyan folyamatban, aminek hatására megismerjük jobban magunkat, a másikat és sokkal elfogadóbbá válunk. Ezek játékok, játékos feladatok. Olyanok, amiben mindenki megmutathatja magát; gyakorlatilag nem tud rossz lenni. Ez tényleg olyan, mint amikor játszani hívnak. A tréning és a csapatépítés, coaching nem arról szól, hogy körben ülünk és kínvallatás zajlik. Ez egy nagyon vidám hangulatú, játékos beszélgetés, ötletelés, kreatív folyamat. Ebben mindenki megmozdul, csinál valamit, cselekszik. Én nagyon élveztem, amikor nálunk volt.

Neked mit adott résztvevőként a coaching?

Azt éreztem, hogy törődik velünk a főnökünk, hogy fontos vagyok én is. Elmondhatom, hogy hogyan gondolkozom és meghallgatnak. Örültem, hogy megismernek a többiek, azt is látják, hogy én valójában milyen ember vagyok. Ezekkel a játékokkal és eszközökkel megmutathatom saját magamat, megismerhetem a többieket. Ajándékként éltem meg.

Az, hogy te is fodrász vagy, mennyiben segíti a munkádat a fodrász teamek coachingjában?

Nagyon sokban segít, hiszen ismerősek a problémák, a mindennapi helyzetek. Fodrász kollégáimnak nem kell bemutatnom, hogy ez egy milyen különleges atmoszféra, amit a fodrászat képvisel. Gyakorlatilag semmivel sem összehasonlítható. Mi emberekkel és hajakkal is foglalkozunk. Nagyon sokrétű és kreatív a munkánk. Ez, hogy benne vagyok ebben az érában, inkább támogatja a coaching munkámat.

Coaching fodrászoknak: jól látom, hogy ez egyedülálló, amit te létrehoztál?

Igen, és ezért végeztem el, mert abszolút hiánypótlónak éreztem. Velünk fodrászokkal, mintha nem foglalkozna senki. Ha megnézzük, a multi cégeknél rendszeresen vannak coachingok, csapatépítők. Ehhez képest a mi szektorunkban ilyen nincs. Pedig különösen fontos, hogy mi fodrászok jól legyünk, hiszen nagyon sok nyugszik a vállunkon: emberekkel találkozunk, beszélgetünk, sok emberi sorsot látunk, feladatot, problémát oldunk meg minden nap. Felsorolni is nehéz: lelkileg, pszichológiai értelemben, szakmailag, rengeteg feladatot végzünk és még sincs meg ez a háttér. Kiemelten fontos, hogy a szépségipari szegmensben is törődjünk a csapatépítéssel, coachinggal, önismerettel. Nekem nagyon sokat adott ez, más szemléletem lett, ami nagyban segíti fodrászként is a munkámat.

Saját szalonodban is eszerint működtök?

Természetesen! Nemes Andreával nyitottam közösen egy üzletet és már az elején fontosnak tartottuk a feladatok felosztását. Nem gondolom, hogy egy ember vállán kéne nyugodnia minden kérdésnek/tehernek. Üzletünk filozófiája, hogy a ránk bízott feladatokat a képességeinkhez mérten a legjobban végezzük el. Szerintem ettől tud jól működni egy üzlet. Az asszertív kommunikáció pedig nagyon fontos: ennek szellemében mi mindig megbeszéljük a dolgokat, kerítünk arra alkalmat, hogy átbeszéljük, kinek milyen érzései, benyomásai vannak. Meghallgatjuk egymást, törődünk a másikkal, számíthatunk egymásra. Célunk, hogy mindenki jól érezze magát!

Nemes & Malik Hair

Ha egy pillanatra is megszólítva érezted magad az interjú során, bátran keresd fel Malik Leilát a segítségért! Honlapját és elérhetőségét itt találod!

Képek: Malik Leila