Keresés

Matos Tekla: "Ez egy közös munka a vendéggel!"

Olvasd el interjúnkat Matos Teklával!

Matos Tekla szalonja nagy sikernek örvend. A vendégek szeretik és visszajárnak, a Salonic időpont foglaló rendszere pedig mindezt nagyban megkönnyíti. Matos Teklával karrierjéről, az elmúlt évek nehézségeiről és a folyamatos fejlődésről beszélgettünk.

Az interjú megjelenését a Salonic támogatta. Magyar fejlesztésű online naptár és időpontfoglaló rendszer hazai szolgáltatóknak és vállalkozóknak, ez a Salonic!

Hogyan indult el a fodrászkarriered?

Az iskolát 2008-ban fejeztem be, az Erzsébet királyné Szépészeti Szakközépiskolában, az első gyakorlatokat pedig a Papasz Vasziliosz Szalonban töltöttem. Nagyon jó mesterem volt, a gyakorlati résznél éreztem először azt, hogy valóban a helyemen vagyok. Olyan emberi és szakmai alázatot tanultam, hogy nem volt kérdés, hogy ebben a szakmában folytatom. A másik nagy mesterem Roder Andor volt, aki sajnos már nincs közöttünk.

A szüleim egyébként teljesen más pályára szántak. Már gyerekkoromban érdekelt a divat. Papírvágó ollóval vágtam a Barbie babák és a legjobb barátnőm haját. Ennek ellenére édesapám könyvelői pályára szánt volna, vagy irodába. Nem is engedték, hogy pályaválasztáskor első helyen jelöljem meg a fodrásziskolát. Én azonban minden más felvételi lapot kiszíneztem és rajzoltam rájuk, hogy még véletlenül se vehessenek fel máshova.

Utólag belátták a szüleid, hogy jó döntés volt a szívedre hallgatni?

Persze. Anyagilag sosem voltunk eleresztve, ennek ellenére kitartottam a döntésem mellett. A szüleim nem örültek annak, hogy a diploma nem szerepelt a terveim között. A szakma ízére viszont hamar rákaptam és tudtam, hogy ebből is lehet stabil életszínvonalat építeni és karriert építeni. Tudtam, hogy ez is folyamatos fejlődést és rengeteg oktatást igényel. Ráadásul mindig is érdekelt, hogy hogyan érjem el azt, hogy szeressenek a vendégeim, hogy tele mindig az időpont foglaló naptáram. A mestereim miatt már a pályám elején is a lehető legjobbat szerettem volna kihozni magamból, nem volt kérdés.

Matos Tekla a színpadon

Mit tartasz fontosnak a szalonmunka során annak érdekében, hogy a vendégek visszajárjanak, mindig telített legyen az előjegyzési naptár?

Szerintem a szakmához való hozzáállás nagyon meghatározó. Az elhivatottság és alázat elengedhetetlen, és persze mindig első a vendég! Fontos, hogy a szalonban professzionális és személyre szabott munka történjen. Ehhez pedig nem elég az, ha valaki behoz egy képet egy frizuráról, amit aztán beleegyezően elkészítek, majd hagyom, hogy a vendégem elégedetlenül távozzon. A szakmai hozzáértés és konzultáció nagyon fontos. Kell, hogy a frizura passzoljon a vendég személyiségéhez, amit csak egy hosszabb beszélgetés során lehet megismerni. Igyekeztem olyan vendégkört kialakítani, akik az általam elkészített hajkoronát megbecsülik és az egymásra fordított időt közös munkának tekintik a szalonba érkezéstől az otthoni ápolásig. Újra és újra.

Beszéljünk most az elmúlt néhány évről. Volt számos akadály, ami nehezítette a munkát: járvány, a KATA változása, energiaválság. Téged ezek hogyan érintettek?

Azt gondolom, nincs olyan ember hazánkban, akit valamilyen formában és szinten ne érintett volna meg. A változások hallatán kicsit stresszelek, majd azonnal “átkattintom” az agyam, és tudatosan tervezek, cselekszem. A KATÁ-ból kiléptem, váltottam egy teljesen más adózási formára. Többet teszek így a közösbe, viszont jóval erősebb biztonsági hálóval dolgozom, mely nyugalmat ad számomra. Egy biztos: bármi történik, az általam létrehozott szolgáltatás színvonalából nem szabad, hogy engedjek. Ez a védjegyem.

Matos Tekla Hair Szalon

Ez megtérül?

Szerintem manapság luxus bármit is biztosra venni, hiszen a Covid járvány óta gyökeresen megváltozott az életünk, hozzáállásunk. De egyúttal azt gondolom, hogy semmilyen járvány és gazdasági válság nem tarthat örökké. Akadályok pedig mindig lesznek, olyanok is, amelyeken nem tudunk változtatni, maximum alkalmazkodni hozzájuk. Éppen ezért arra kell törekednünk, hogy mindig a legjobbat hozzuk ki mindenből. Sokszor a befektetett energia nem azonnal térül meg… ám az idő általában nekünk dolgozik és hosszú távon mindenképpen elérjük a céljainkat, ha kitartunk mellettük. És pozitív vagy negatív történés, mindenből tanulnunk kell.

De lefordítva ezt a szalonomra és a munkámra: én a minőségből semmiképp nem engedhetek, hiszen a vendégeim megszokták ezt és ehhez én is ragaszkodom! Nekem is mindig többet kell adnom a vendégeknek, de ez nem jelent feltétlenül anyagi beruházást. Sokszor apró dolgokkal is tudunk változtatni legyen szó akár egy konzultációról vagy a hozzáállásról. Megújulásra pedig mindig szükség van, mert sok esetben az évek rutinja, bevett szokásai azok, melyek észrevétlenül tehetnek unalmassá, átlagossá, megszokottá.

Mi jellemző rád: hogyan kommunikálsz a vendégeiddel?

Elsősorban fontos azt tudatosítani, hogy a fodrász és vendége közötti bizalom kialakulása nem akkor történik meg, amikor készen van egy frizura, hanem az odáig vezető úton. Fontos, hogy a vendég tudja, hogy mire számíthat, mik a rizikók egy-egy frizurával kapcsolatban. Ezt pedig kommunikálni kell. Ismét oda lyukadunk ki, hogy a frizurának passzolnia kell a vendég személyiségéhez.

Nálam a szolgáltatás nem ér véget azzal, hogy elkészítettem a vendégem haját. Útmutatást kell adnom neki az otthoni ápolással kapcsolatban is. A vendég szeretne vigyázni az én munkámra – tehát a saját hajára, amihez szüksége van iránymutatásra abban, hogy tudja, hogyan kezelje azt. És ez bizony egy közös munka a vendéggel, én egyedül nem tudok csodát tenni, nem vagyok varázsló. Ismernem kell a hajápolási rutinját és tudnom kell minden olyan szokásáról, ami veszélyezteti a hajminőségét. Ennek függvényében lehet csak tökéletes a végeredmény. Ezek az információk pedig a konzultáció során derülnek ki. Nálam ez minimum fél óra és mindent meghatároz, ami ezután történik.

Matos Tekla a színpadon

Visszakanyarodva a válsághoz, szerencsére hozott pozitív dolgokat is. A digitalizáció fejlődése is részben ennek köszönhető. Te pedig most elkezdted használni a Salonic időpontfoglaló rendszert. Mennyiben könnyíti meg ez a szalonmunkát?

Korábban is használtam már online időpontfoglalót, de eljött a váltás ideje. Ebben a rendszerben nagyon sok olyan opció elérhető, ami igazán kényelmes a vendégek számára: ezt a visszajelzésekből tudom. Nekik is és nekünk is könnyű használni. Ezen kívül egy nagyon gyorsan elérhető ügyfélszolgálatuk is van, akik azonnal reagálnak és folyamatosan fejlesztenek a fodrászok és a vendégek igényei szerint.

Személyre, illetve szalonra szabható egyébként a teljes rendszer, illetve be tudok állítani különböző kategóriákat, amibe besorolhatom a vendégeket. Ráadásul azonnal változtatható bármi és a vendég is azonnal tud róla. Ez az elmúlt időszakban különösen fontos volt. Információs ablakokat is tudok feltölteni, ez pedig különösen hasznos egy olyan világban, ami nagyon gyorsan változik. Így a vendégek mindig teljesen naprakészek a szalonunkat illetően.

Hogyan tekintesz a jövőbe?

Abszolút pozitívan, magabiztosan. Igyekszem továbbra is szem előtt tartani a folyamatos fejlődést és a megújulást. Oktatok és oktatásokra járok. Büszke vagyok arra, amit eddig elértem, amiért sokszor erőn felül megdolgoztam, és továbbra is minimum ilyen színvonalon fogom vinni a vállalkozásomat. A prémium kategóriás anyagok, a mögöttük álló 142 éves múlt és a folyamatos innovációk szintén arra sarkallnak, hogy nincs megállás, csak felfelé! Ezt pedig a Matos Tekla Hair Salon-ban a csapatom segítségével igyekszünk nap mint nap a nekünk bizalmat szavazó vendégeknek felkészülten és szeretettel átadni.

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon! Ha pedig tetszett a cikk lájkold és oszd meg másokkal is! 🙂

Képek: Matos Tekla