Keresés

Mondj nemet! Útmutató fodrászoknak

Hogyan és mire mondj nemet? Fodrászok, mi segítünk!

A nemet mondás éppen olyan fontos, mint a beleegyezés. Ám sokan nem tudnak nemet mondani, más-más okból kifolyóan. Ez pedig elég mély frusztrációhoz, hovatovább, testi tünetekhez is vezethet. Éppen ezért az év utolsó cikke erre a témakörre épít, azaz azt járja körbe, hogyan mondjunk nemet. Évértékelő helyett fogadjátok szeretettel a nemet mondás művészetének Grálját, kifejezetten fodrászoknak címezve!

Arra gondoltam, hogy egy ilyen év után kár lenne évértékelőt írni, majd azt megteszik mások. Amellett viszont nem szeretnék elmenni, mennyi mindent tanított ez az év és hogy még mindig az egyik legnagyobb kétségbeesést a nemet mondás tudja okozni. Pedig oly sokszor felszabadító az a nem! Kívánom, hogy éljétek meg ti is és bátran mondjatok nemet arra, amit bizony nem szeretnétek.

Miért nem tudunk nemet mondani?

Az introvertált személyeknek egyszerűen olyan lelki frusztrációt okozhat a nemet mondás, amit nem tudnak végrehajtani. Sokukban egész egyszerűen a családi, kulturális vonal olyan magokat ültetett el a tagadással kapcsolatban, melyek egykönnyen nem kaparhatók ki a „talajból” és a formálásuk is sok időt vesz igénybe, ám itt a jó hír: semmi sem lehetetlen!

Miért tanuljunk meg nemet mondani?

Egészen egyszerűen azért, mert elképzelhetetlen az, hogy valaki mindig mindenre igent mondjon. A legapróbb dolgoktól az igazán sorsfordító döntések meghozataláig sok igen és sok nem „keletkezik”, kár őket eltussolni. Legfőbb érvem a fentebb feltett kérdésre pedig az, hogy a nemet mondás olykor igazán felszabadító!

Hogyan mondjunk nemet? Útmutató fodrászoknak

Ez így elsőre elég könnyűnek tűnhet: mégis hogyan? Egyszerűen csak azt mondjuk, hogy nem! Viszont erről azért jóval többről van szó, sokkal összetettebb egy „nem”, éppen ezért használjuk kevesebbszer, mint kellene. A nemet mondás mélyebb rétegeket mozgat, olyanokat, amelyek létezéséről talán a felszínen, a mindennapjaink sodrában nem is veszünk tudomást.

És akkor mégis hogyan mondjunk nemet?

4 praktikus megközelítés, hogyan mondj nemet fodrászként!

#1 KÉRJ IDŐT!

Nem vagy biztos egy folyamatban? Esetleg nem szeretnéd elvállalni az adott vendéget? Semmi gond, nem kell ezt személyesen elmondani neki, kérj egy kis válaszidőt, gondold át alaposan és mondj bátran nemet telefonon. Mindenkinek jár egy kis idő, senki nem várhatja el, hogy azonnal ugorj!

#2 ISMERD TUDÁSODAT!

Azt gondolom, mindenki tisztában van szakmai tudásával és ha mélyen önmagába néz, pontosan tudja, hogy melyek a gyengepontjai és mik azok a feladatok, amiket szinte kiráz a kisujjából, annyira profi benne. Éppen ezért azt javaslom, te is gondold át alaposan, mi az, amit el tudsz készíteni és ha nem vagy benne biztos, akkor bátran mondj nemet. Hidd el, vendéged díjazni fogja az őszinteséged.

Extra tipp: ha lehetséges, győzd meg a munkafolyamat elhalasztásáról és ez idő alatt tanuld ki a kért szolgáltatás csínját-bínját. Végül készítsd el te az áhított hajat.

#3 NE A SZEMÉLYRE, A MŰVELETRE MONDJ NEMET!

Mint minden helyzetben, a fodrász-vendég kommunikációban is nagyon fontos az, hogy a beszélgetés során és a ’nem’ kimondásakor senki se érezze magát kellemetlenül. Éppen ezért azt javaslom, alkalmazd az átkeretezést: az elutasítást ne a vendég, hanem a folyamat irányába fogalmazd meg. Tehát a „Nem tudlak elvállalni” helyett az „Ez a művelet jelenleg sajnos nem fér bele az időmbe” kifejezést használd. Ha ízlelgeted a két mondatot, bizonyára te is érezni fogod, milyen más a kettő csengése.

Extra tipp: pályafutásod alatt bizonyára már begyűjtöttél pár olyan meghatározó élményt, ami alapján lehet egy képed azokról a vendégekről és folyamatokról, amikre biztosan nemet mondanál. Érdemes ezeket a helyzeteket fejben átvenni és akár kész mondatokkal felkészülni, így profihoz mérten tudsz azonnal reagálni, semmi sem érhet váratlanul.

#4 „AZ ELSZALASZTOTT VENDÉG” FANTAZMAGÓRIÁJA

Valószínűleg éppen neked nem kell ecsetelnem, hogy ha egy vendég kilép az ajtón, legalább másik kettő érkezik a helyére. Ha munkád kifogástalan, az általad nyújtott szolgáltatás színvonala kimagasló, állandóan fejlődsz és a vendégek előtt látható vagy, ráadásul a nemet mondásod is kulturált, érthető, elfogadható, akkor ettől a ponttól bizony semmi félnivalód. Engedd el azt a gondolatot, hogy „mi lesz, ha kimegy az ajtón”. Semmi! Aki el akar menni, arra rá kell adni a kabátot. Jön helyette másik, akinek éppen a te szakmaiságod fog kelleni.

Most végre megtanultál nemet mondani. Vagy mégsem?

Azt gondolom, egy cikktől nem lesz az ember tudora ennek a témakörnek (sem), de ha ez az írás annyiban segít, hogy elgondolkoztat és elindít benned egy folyamatot, akkor már megérte. Gondold végig, mely helyzetekben kulcsfontosságú valaminek a megtagadása és lépj bátran. Ne feledd: nemet mondani egyáltalán nem könnyű, de sok gyakorlással könnyen fejlesztheted magad e téren. A határszabással pedig kellőképpen meg tudod mutatni másoknak önmagadat is, ami tiszteletet fog kiváltani. Tehát bátran mondj nemet!

Szakmai forrás: itt