Keresés

Önazonosság a precíziós hajvágásban - ZGAT:ACADEMY fodrászbemutatón jártunk

Önazonosság a precíziós hajvágásban – ZGAT:ACADEMY fodrászbemutatón jártunk.

A Lakmé Hungary szervezésében idén harmadik alkalommal köszönthettük Magyarországon Ivana Spicer és Mario Mesaric világhírű fodrászpárost. A ZGAT:ACDEMY nemcsak tökéletes precíziós hajvágásait mutatta meg a közönségnek, de mindenkit elkalauzolt egy másik dimenzóba is, a hajvágás nyugalom szigetére. Egy tartalmas look&learn fodrászbemutató keretében megismertük filozófiájukat, munkájuk alappilléreit, a kezdeteket, és azt, hogy milyen is az, amikor egy fodrász önazonos a hivatásával. Fogadjátok szeretettel beszámolónkat!

Hajmenők Show 2019

2019. április 28-án az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér adott otthont a legújabb Hajmenő Show-nak, amely tematikáját és témáját tekintve már elöljáróban is imponáló volt. A Lakmé Hungary egy tartalmas look&learn fodrászbemutatóval készült a fejlődlésre és inspirációra vágyó fodrászok számára, amelyben saját csapatuk mellett feltűnt a ZGAT:ACADEMY. A frizurák modernek, előre mutatóak voltak mind a formák és színek tekintetében. A hajszínek elkészítéséért a Lakmé Team felelt – Horváthné Krekács Mónika, Pályka Nikolett és Borbás Norbert -, a precíziós hajvágásokat pedig Ivana Spicer, Mario Mesaric és Buzássy Steven, a Lakmé Hungary Művészeti Vezetője készítették el.

ZGAT:ACADEMY életérzés

A ZGAT:ACADEMY nem egyszerűen egy fodrászduó Horvátországból, amit ők képviselnek, az egy életérzés. És ezt az életérzést képesek is átadni, úgy, hogy egy teljesen másik dimenzióban találjuk magunkat! Ivana és Mario ugyan oktatóként volt jelen a színpadon, így azt gondolnák a hajvágás technikai elemei voltak a középpontban, és valóban, de mégsem. Hogy mit is jelent ez?

A technikájuk pofon egyszerű, minden körülmény között önmagukat adják. Nincs feszültség, idegesség vagy rohanás, csupán szakma van és önazonosság, ahol nemcsak a klienssel, de az eszközökkel is kialakul egy fizikai kapcsolat. “Sokszor TV-nézés közben is a kezembe vettem az ollót, hogy érezzem az eszközt” – mesélte Mario. A fodrászat nem egy matematikai egyenlet és nem a másolásról szól. A fodrászat az a szakma, ahol technikák és stílusok tekintetében mindenki másképp gondolkodik, és ez így van jól. A fodrásznak pedig nincs más feladata, mint értelmet adni egy formának és egy mozdulatnak. “Ami nekem értelmes, nem biztos, hogy mindenkinek az” – fűzte hozzá Ivana.

“Ami nekem értelmes, nem biztos, hogy mindenkinek az”- Ivana Spicer
“Sokszor TV-nézés közben is a kezembe vettem az ollót, hogy érezzem az eszközt” – Mario Mesaric

Lakmé Team bemutató Pályka Nikivel és Buzássy Steven-nel

A ZGAT gondolatait Pályka Niki és Buzássy Steven egészítette ki, a Lakmé Hungary csapatának képviseletében. Niki a színpadon bemutatott egy szabadkézi balayage technikát, amíg Steven a termékekről, a technikának az alapjairól kérdezte. Amíg a Niki által készített festés hatóidejének a végét vártuk, Steven is bemutatott egy precíziós hajvágást a színpadon, egészen pontosan egy klasszikus bob frizurát készített.

Steven szakmai bemutatója kitért a haj megfelelő kontrollálására, a megfelelő testtartásra, de megismerhettük személyes inspirációját is, amely a konstruktivizmusból ered. Saját elmondása szerint ez az irányzat azért áll hozzá különösen közel, mert nagyon sok anyaggal és formával dolgozik, amelyben a precíz mozdulatok mellett mégis képes a kreativitás utat törni magának.

Pályka Nikolett, a Lakmé Hungary képviseletében egy szabadkezes balayage-t készített el a színpadon
Buzássy Steven, a Lakmé Hungary Művészeti Vezetője

Lakmé Hungary és ZGAT:ACADEMY finálé

A Lakmé csapatának bemutatóját követően a Hair Tóth Fodrászcikk értékes ajándékcsomagokat sorsolt ki a közönség számára. Ezt követően újra Ivana és Mario, a precíz mozdulatok, szakmai tanácsok, na meg az elmaradhatatlan életérzés került a reflektorfénybe. A fináléban újra megtekinthettük az aznap elkészült frizurákat, amelyek egytől-egyig képviselték saját alkotóikat. A Hajmenők Show értéket teremtett, nemcsak a fodrászoktatások területén, hanem a vasárnap fogalmát tekintve is. A húslevest felváltotta az inspiráció, a pihenést pedig a továbbtanulás.

Buzássy Steven demo modellje

ZGAT TAKE HOME MESSAGE: a 3 legfontosabb gondolat, amelyet magunkkal hoztunk

Ivana Spicer és Mario Mesaric egy teljesen új világot teremtett, ha oktatásról beszélünk. Minden szavukban a kitartás, a szakmai alázat és az önazonosság csengett vissza, és elsősorban nem az, hogy hogyan emeld ki a következő passzét. Összegyűjtöttük a számunkra legértékesebb gondolatokat, amely nemcsak a szakmában, de életünk bármelyik területén hasznos útravalóként szolgálhatnak.

#1 PERFECTION IS TIME

 – mondta Mario, és itt nem kizárólag a hajvágásra gondolt. Az oktatás során mindketten hangot adtak annak a problémának, hogy sok fodrász a szárítást/hajvasalást nem veszi olyan komolyan, mint magát a hajvágási folyamatot. Ez pedig a legnagyobb hiba, amit elkövethetnek, főleg akkor, hogyha előtte 5-6 órán keresztül a tökéletes forma kialakítására törekedtek. A minőségi munka ne csak “úgy ahogy” legyen, minden szegmensében hoznia kell a szintet!

#2 IF YOU HAVE A VISION, LET’S DO THIS!

Ivana és Mario a kezdetekkor korántsem voltak olyan sikeresek, mint most. Az akadémiájukat évente csupán néhányan látogatták, de mégis kitartottak amellett, amibe belekezdtek. A ZGAT:ACADEMY tulajdonosa – ugyanis nem ők azok -, csak annyit mondott nekik korábban, hogy “nektek kettőtöknek van egy elképzelése, valósítsátok meg!” Nincs más hátra, mint előre, a kezdeti sikertelenség ne adjon okot arra, hogy idő előtt feladd! Ha megtaláltad az utadat és elképzelésedet, egyszerűen vágj bele és csináld minden körülmény között!

#3 ALWAYS HAVE COOPERATION, RATHER THAN DICTATE!

Ivana és Mario modelljei 70 %-ban saját ügyfeleik és nem hivatásos modellek. Hogyan érik mindezt el? Együttműködéssel. A vendéggel nem beszélgetnek munka közben – ezzel megadva a kikapcsolódásra szánt idő tiszteletét – de ha megteszik, akkor is úgy szólnak hozzájuk, mint egy kollegához. Megtanítják a szakmai fogalmakat a vendégnek, hogy mindig értsék, mit fognak elkészíteni és ebbe beleegyeznek-e. A ZGAT hosszútávon gondolkodik, akkor elégedett, ha csak 3-4-5 hónap után látja újra vendégét, és a hajvágás, hajfestés még akkor is tart. A laikus azt gondolná, ez nem tűnik kifizetődőnek, náluk mégis minden időpont foglalt. “Mindig az együttműködésre kell törekedni, ahelyett, hogy mi diktálnánk.” – említette Mario.

A teljes képgalériáért kattints ide!

Ha lemaradtál, ne búslakodj, ide kattintva csatlakozz Fodrászinfó Pro szakmai közösségünkhöz* a Facebook-on, és keresd vissza élő bejelentkezéseinket!

*Kizárólag fodrászoknak! 🙂

Képek: Tóth Anna, Tóth Sára és Buzássy Steven